Termen de desemnare a lichidatorului in temeiul art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990. Natura juridica.
(Decizie nr. 880 din data de 30.09.2008 pronuntata de Curtea de Apel Craiova) Termenul prevazut de art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990 pentru desemnarea lichidatorului societatii dizolvate este un termen imperativ, de prescriptie, special, legiuitorul urmarind prin aceasta exceptie de la regula imprescriptibilitatii drepturilor nepatrimoniale inlaturarea incertitudinii din viata juridica si eliminarea definitiva de pe piata a acelor societati neviabile ori fantoma carora dizolvarea le-a fost aplicata ca sanctiune pentru neindeplinirea anumitor cerinte. Neexercitarea acestui drept in termenul prevazut de lege conduce la stingerea lui.
Prescriptia poate fi invocata din oficiu de judecatorul delegat la ORC.
Prin Incheierea pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Dolj s-a respins ca prescrisa cererea formulata de DGFP Dolj avand ca obiect desemnarea unui lichidator care sa efectueze operatiunile de lichidare la SC X, in temeiul art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990 republicata.
Judecatorul delegat a constatat ca societatea a fost dizolvata in temeiul art.237 din Legea nr.31/1990, hotararea de dizolvare ramanand irevocabila prin nerecurare la implinirea unui termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, data de la care a inceput sa curga termenul de 6 luni in care societatea si orice alta persoana interesata puteau sa ceara numirea unui lichidator.
Judecatorul delegat a mai retinut ca cererea DGFP de numire a unui lichidator a fost formulata dupa implinirea termenului de 6 luni prevazut de art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990 si ca acest termen este unul imperativ, de prescriptie, sanctiunea nerespectarii acestui termen pentru creditorii care nu au depus diligenta in vederea recuperarii creantelor lor fiind radierea societatii din registrul comertului. A mai retinut ca, desi judeca in cadrul unei proceduri necontencioase, judecatorul delegat la oficiul registrului comertului poate ridica exceptii de ordine publica, ca exceptia de prescriptie a dreptului de a cere numirea unui lichidator este una de fond, peremptorie si absoluta si ca astfel cererea DGFP prin care solicita numirea lichidatorului este prescrisa.
Impotriva incheierii a formulat recurs petenta DGFP DOLJ, criticand-o ca netemeinica si nelegala.
Recurenta invoca drept motiv de nelegalitate a incheierii interpretarea si aplicarea gresita a dispozitiilor art. 237 alin.8 din Legea nr. 31/1990 potrivit carora, daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile art.7, cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin.7, persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea ONRC. Per a contrario, sustine recurenta, in conditiile in care nu a fost radiata societatea, cererea de numire a lichidatorului formulata dupa expirarea termenului de 6 luni nu poate fi considerata prescrisa.
Totodata, recurenta invoca interpretarea gresita a legii de judecatorul delegat atunci cand califica exceptia de prescriptie ca o exceptie absoluta, ce poate fi invocata de oricine, inclusiv de judecatorul delegat. Astfel arata ca potrivit art. 1841 cod civil, "in materie civila, judecatorii nu pot aplica prescriptia daca cel interesat nu va fi invocat acest mijloc", incat exceptia de prescriptie este una relativa ce putea fi invocata numai de partile din proces, adica de DGFP si de societatea dizolvata.
Ca motiv de netemeinicie,recurenta invoca faptul ca judecatorul delegat nu a acordat importanta fondului cauzei. Astfel, a permis radierea unui numar important de societati din registrul comertului desi inregistreaza datorii la bugetul de stat, fara a tine seama ca, pentru a se solicita numirea lichidatorului doar la acele societati care au datorii, verificarea tuturor celor 1326 de persoane juridice dizolvate implica un anume timp.
Fata de acest argument si fata de faptul ca legiuitorul nu a prevazut un termen de publicare in monitorul oficial iar luarea la cunostinta a datei publicarii este un lucru dificil de realizat, in subsidiar, solicita repunerea in termenul de formulare a cererii, in temeiul art.103 cod procedura civila.
In cadrul recursului recurenta a invocat si exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990.
Curtea, constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 29 alin.4 din Legea nr.47/1992 a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, suspendand judecata cauzei.
Prin Decizia nr. 780/ 1.07.2008, Curtea Constitutionala a respins exceptia, statuand ca dispozitiile art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990 sunt constitutionale.
Reluand judecata si constatand ca nu s-a formulat intampinare, Curtea apreciaza ca recursul DGFP DOLJ este nefondat.
Intrucat Curtea Constitutionala a declarat prevederile art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990 ca fiind constitutionale, Curtea va analiza legalitatea solutiei prin prisma interpretarii si aplicarii acestor texte, ale celorlalte aliniate ale articolului precum si a prevederilor Decretului 167/1958, care sunt aplicabile in speta.
Analizand primul motiv de recurs prin care se invoca interpretarea eronata a dispozitiilor art. 237 alin.8 din Legea nr.31/1990, Curtea apreciaza ca judecatorul delegat a facut o interpretare si aplicare corecta a legii. Textul indicat prevede un termen total de 6 luni in care se poate cere numirea unui lichidator, care curge de la ramanerea irevocabila a hotararii de dizolvare a societatii. Astfel, reprezentantii societatii dizolvate pot cere numirea lichidatorului in termen de 3 luni de la ramanerea irevocabila a hotararii de dizolvare, iar daca acestia nu au uzat de acest drept, la expirarea termenului se naste dreptul oricarei persoane interesate, in genere al creditorilor sociali, de a cere numirea lichidatorului in vederea realizarii creantelor pe care le au impotriva societatii dizolvate, incepand sa curga in favoarea acestora un nou termen de 3 luni. Neexercitarea acestui drept in termenul prevazut de lege conduce la stingerea lui.
Termenul prevazut de lege este un termen imperativ, de prescriptie, special, legiuitorul urmarind prin aceasta exceptie de la regula imprescriptibilitatii drepturilor nepatrimoniale inlaturarea incertitudinii din viata juridica si eliminarea definitiva de pe piata a acelor societati neviabile ori fantoma carora dizolvarea le-a fost aplicata ca sanctiune pentru neindeplinirea anumitor cerinte. Astfel de exceptii a consacrat legiuitorul si in materia altor drepturi nepatrimoniale si de altfel, desemnarea lichidatorului are o finalitate patrimoniala si anume lichidarea activului si stingerea pasivului societatii. Legea nu prevede ca se poate cere numirea lichidatorului pana la radierea societatii din registrul comertului, radierea din oficiu fiind consecinta care intervine daca nici o persoana interesata nu a fost diligenta si nu si-a exercitat dreptul de a cere numirea lichidatorului in termenul prevazut de lege. Recurenta face o interpretare gresita a textului de lege, interpretarea prin metoda per a contrario neducand la concluzia ca numirea lichidatorului se poate cere pana la radiere. Neexercitarea dreptului de numire a lichidatorului in termenul prevazut naste dreptul ONRC de a cere judecatorului delegat radierea.
Curtea constata ca judecatorul delegat la oficiul registrului comertului a apreciat corect exceptia de prescriptie a dreptului de a cere numirea lichidatorului ca o exceptie absoluta, dirimanta, care poate fi invocata din oficiu iar nu ca o exceptie relativa cum sustine recurenta. Normele care reglementeaza prescriptia sunt norme imperative, de ordine publica, dispozitiile art.1841 cod civil fiind abrogate implicit prin Decretul 167/1958 care constituie norma generala in materia prescriptiei extinctive si care in art.18 prevede ca instantele sunt obligate, ca din oficiu, sa cerceteze daca dreptul la actiune s-a prescris. Judecatorul delegat la oficiul registrului comertului, fiind tot o instanta care solutioneaza intr-o procedura necontencioasa, este obligat ca din oficiu sa cerceteze daca dreptul a fost exercitat in termenul prevazut de lege, putand sa invoce prescriptia.
Totodata, curtea apreciaza ca nefondat si motivul de netemeinicie invocat de recurenta. Admiterea exceptiei de prescriptie face imposibila orice cercetare a fondului cauzei. Nu judecatorul delegat a permis radierea unui numar important de persoane juridice din registrul comertului fara ca acestea sa fi fost lichidate. Acest lucru este consecinta lipsei de diligenta a persoanelor interesate care nu si-au exercitat dreptul de a cere numirea lichidatorului in vederea recuperarii creantelor lor, in termenul prevazut de lege. Stingerea acestui drept are ca si consecinta radierea persoanelor juridice prin vointa legiuitorului.
In ce priveste repunerea in termen, Curtea apreciaza ca nu sunt aplicabile dispozitiile art.103 cod procedura civila. Repunerea in termen este specifica numai termenelor procedurale a caror nerespectare este sanctionata cu decaderea. Termenele de prescriptie sunt susceptibile doar de intrerupere sau suspendare, cauzele fiind strict determinate de Decretul 167/1958, printre acestea neregasindu-se si argumentele aduse de recurenta pentru a justifica neexercitarea actiunii in termenul prevazut de lege. Faptul ca s-a impus verificarea unui numar important de societati dintre cele dizolvate si ca luarea la cunostinta despre data publicarii hotararii de dizolvare este un lucru dificil de realizat nu constituie cauze de forta majora, piedici de neinlaturat, absolute, care sa justifice suspendarea cursului prescriptiei.
Fata de aceste argumente, Curtea va respinge ca nefondat recursul DGFP Dolj, mentinand incheierea judecatorului delegat la oficiul registrului comertului, apreciind-o ca temeinica si legala.
1
Prescriptia poate fi invocata din oficiu de judecatorul delegat la ORC.
Prin Incheierea pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Dolj s-a respins ca prescrisa cererea formulata de DGFP Dolj avand ca obiect desemnarea unui lichidator care sa efectueze operatiunile de lichidare la SC X, in temeiul art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990 republicata.
Judecatorul delegat a constatat ca societatea a fost dizolvata in temeiul art.237 din Legea nr.31/1990, hotararea de dizolvare ramanand irevocabila prin nerecurare la implinirea unui termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, data de la care a inceput sa curga termenul de 6 luni in care societatea si orice alta persoana interesata puteau sa ceara numirea unui lichidator.
Judecatorul delegat a mai retinut ca cererea DGFP de numire a unui lichidator a fost formulata dupa implinirea termenului de 6 luni prevazut de art. 237 alin.7 din Legea nr. 31/1990 si ca acest termen este unul imperativ, de prescriptie, sanctiunea nerespectarii acestui termen pentru creditorii care nu au depus diligenta in vederea recuperarii creantelor lor fiind radierea societatii din registrul comertului. A mai retinut ca, desi judeca in cadrul unei proceduri necontencioase, judecatorul delegat la oficiul registrului comertului poate ridica exceptii de ordine publica, ca exceptia de prescriptie a dreptului de a cere numirea unui lichidator este una de fond, peremptorie si absoluta si ca astfel cererea DGFP prin care solicita numirea lichidatorului este prescrisa.
Impotriva incheierii a formulat recurs petenta DGFP DOLJ, criticand-o ca netemeinica si nelegala.
Recurenta invoca drept motiv de nelegalitate a incheierii interpretarea si aplicarea gresita a dispozitiilor art. 237 alin.8 din Legea nr. 31/1990 potrivit carora, daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile art.7, cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin.7, persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea ONRC. Per a contrario, sustine recurenta, in conditiile in care nu a fost radiata societatea, cererea de numire a lichidatorului formulata dupa expirarea termenului de 6 luni nu poate fi considerata prescrisa.
Totodata, recurenta invoca interpretarea gresita a legii de judecatorul delegat atunci cand califica exceptia de prescriptie ca o exceptie absoluta, ce poate fi invocata de oricine, inclusiv de judecatorul delegat. Astfel arata ca potrivit art. 1841 cod civil, "in materie civila, judecatorii nu pot aplica prescriptia daca cel interesat nu va fi invocat acest mijloc", incat exceptia de prescriptie este una relativa ce putea fi invocata numai de partile din proces, adica de DGFP si de societatea dizolvata.
Ca motiv de netemeinicie,recurenta invoca faptul ca judecatorul delegat nu a acordat importanta fondului cauzei. Astfel, a permis radierea unui numar important de societati din registrul comertului desi inregistreaza datorii la bugetul de stat, fara a tine seama ca, pentru a se solicita numirea lichidatorului doar la acele societati care au datorii, verificarea tuturor celor 1326 de persoane juridice dizolvate implica un anume timp.
Fata de acest argument si fata de faptul ca legiuitorul nu a prevazut un termen de publicare in monitorul oficial iar luarea la cunostinta a datei publicarii este un lucru dificil de realizat, in subsidiar, solicita repunerea in termenul de formulare a cererii, in temeiul art.103 cod procedura civila.
In cadrul recursului recurenta a invocat si exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990.
Curtea, constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 29 alin.4 din Legea nr.47/1992 a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, suspendand judecata cauzei.
Prin Decizia nr. 780/ 1.07.2008, Curtea Constitutionala a respins exceptia, statuand ca dispozitiile art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990 sunt constitutionale.
Reluand judecata si constatand ca nu s-a formulat intampinare, Curtea apreciaza ca recursul DGFP DOLJ este nefondat.
Intrucat Curtea Constitutionala a declarat prevederile art. 237 alin. 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990 ca fiind constitutionale, Curtea va analiza legalitatea solutiei prin prisma interpretarii si aplicarii acestor texte, ale celorlalte aliniate ale articolului precum si a prevederilor Decretului 167/1958, care sunt aplicabile in speta.
Analizand primul motiv de recurs prin care se invoca interpretarea eronata a dispozitiilor art. 237 alin.8 din Legea nr.31/1990, Curtea apreciaza ca judecatorul delegat a facut o interpretare si aplicare corecta a legii. Textul indicat prevede un termen total de 6 luni in care se poate cere numirea unui lichidator, care curge de la ramanerea irevocabila a hotararii de dizolvare a societatii. Astfel, reprezentantii societatii dizolvate pot cere numirea lichidatorului in termen de 3 luni de la ramanerea irevocabila a hotararii de dizolvare, iar daca acestia nu au uzat de acest drept, la expirarea termenului se naste dreptul oricarei persoane interesate, in genere al creditorilor sociali, de a cere numirea lichidatorului in vederea realizarii creantelor pe care le au impotriva societatii dizolvate, incepand sa curga in favoarea acestora un nou termen de 3 luni. Neexercitarea acestui drept in termenul prevazut de lege conduce la stingerea lui.
Termenul prevazut de lege este un termen imperativ, de prescriptie, special, legiuitorul urmarind prin aceasta exceptie de la regula imprescriptibilitatii drepturilor nepatrimoniale inlaturarea incertitudinii din viata juridica si eliminarea definitiva de pe piata a acelor societati neviabile ori fantoma carora dizolvarea le-a fost aplicata ca sanctiune pentru neindeplinirea anumitor cerinte. Astfel de exceptii a consacrat legiuitorul si in materia altor drepturi nepatrimoniale si de altfel, desemnarea lichidatorului are o finalitate patrimoniala si anume lichidarea activului si stingerea pasivului societatii. Legea nu prevede ca se poate cere numirea lichidatorului pana la radierea societatii din registrul comertului, radierea din oficiu fiind consecinta care intervine daca nici o persoana interesata nu a fost diligenta si nu si-a exercitat dreptul de a cere numirea lichidatorului in termenul prevazut de lege. Recurenta face o interpretare gresita a textului de lege, interpretarea prin metoda per a contrario neducand la concluzia ca numirea lichidatorului se poate cere pana la radiere. Neexercitarea dreptului de numire a lichidatorului in termenul prevazut naste dreptul ONRC de a cere judecatorului delegat radierea.
Curtea constata ca judecatorul delegat la oficiul registrului comertului a apreciat corect exceptia de prescriptie a dreptului de a cere numirea lichidatorului ca o exceptie absoluta, dirimanta, care poate fi invocata din oficiu iar nu ca o exceptie relativa cum sustine recurenta. Normele care reglementeaza prescriptia sunt norme imperative, de ordine publica, dispozitiile art.1841 cod civil fiind abrogate implicit prin Decretul 167/1958 care constituie norma generala in materia prescriptiei extinctive si care in art.18 prevede ca instantele sunt obligate, ca din oficiu, sa cerceteze daca dreptul la actiune s-a prescris. Judecatorul delegat la oficiul registrului comertului, fiind tot o instanta care solutioneaza intr-o procedura necontencioasa, este obligat ca din oficiu sa cerceteze daca dreptul a fost exercitat in termenul prevazut de lege, putand sa invoce prescriptia.
Totodata, curtea apreciaza ca nefondat si motivul de netemeinicie invocat de recurenta. Admiterea exceptiei de prescriptie face imposibila orice cercetare a fondului cauzei. Nu judecatorul delegat a permis radierea unui numar important de persoane juridice din registrul comertului fara ca acestea sa fi fost lichidate. Acest lucru este consecinta lipsei de diligenta a persoanelor interesate care nu si-au exercitat dreptul de a cere numirea lichidatorului in vederea recuperarii creantelor lor, in termenul prevazut de lege. Stingerea acestui drept are ca si consecinta radierea persoanelor juridice prin vointa legiuitorului.
In ce priveste repunerea in termen, Curtea apreciaza ca nu sunt aplicabile dispozitiile art.103 cod procedura civila. Repunerea in termen este specifica numai termenelor procedurale a caror nerespectare este sanctionata cu decaderea. Termenele de prescriptie sunt susceptibile doar de intrerupere sau suspendare, cauzele fiind strict determinate de Decretul 167/1958, printre acestea neregasindu-se si argumentele aduse de recurenta pentru a justifica neexercitarea actiunii in termenul prevazut de lege. Faptul ca s-a impus verificarea unui numar important de societati dintre cele dizolvate si ca luarea la cunostinta despre data publicarii hotararii de dizolvare este un lucru dificil de realizat nu constituie cauze de forta majora, piedici de neinlaturat, absolute, care sa justifice suspendarea cursului prescriptiei.
Fata de aceste argumente, Curtea va respinge ca nefondat recursul DGFP Dolj, mentinand incheierea judecatorului delegat la oficiul registrului comertului, apreciind-o ca temeinica si legala.
1
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Lichidare
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018Legea nr. 64/1995- lichidare judiciara - Incheierile si sentintele pronuntate de judecatorul sindic - Decizie nr. 868 din data de 17.05.2006
Decizia creditorului unic de a desemna un lichidator judiciar in locul lichidatorului desemnat provizoriu de judecatorul sindic. Efecte. - Decizie nr. 999 din data de 11.08.2011
Sechestrul asigurator. Conditii de admisibilitate. Drepturile actionarului in caz de dizolvare si lichidare a societatii. - Decizie nr. 954 din data de 14.07.2011
Opozitie la hotararea AGA de dizolvare si lichidare a societatii. Existenta unor datorii ale societatii. Consecinte. - Hotarare nr. 251 din data de 04.02.2013
Dizolvare societate comerciala cu raspundere limitata pentru neintelegeri grave intre asociati. Numire lichidator. Retragere asociat. - Decizie nr. 519 din data de 21.11.2011
Procedura insolventei. Raport al lichidatorului. Neindicarea cauzelor care au condus la insolventa. Inchiderea procedurii. Punerea creditorilor in imposibilitate de a solicita atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere. Consecinta. - Decizie nr. 100 din data de 23.01.2009
Procedura insolventei. Cerere de deschidere a procedurii formulata de societatea debitoare aflata in lichidare administrativa, prin lichidator. Lipsa documentelor justificative ale creantei. Efecte. - Decizie nr. 149 din data de 23.01.2009
Recuperarea creantelor de catre creditorii societatilor in cauza - Decizie nr. 377 din data de 12.03.2007
Termenele pentru desemnarea lichidatorului in conditiile art.31 din Legea nr.359/2004. Nesuprapunerea acestora. - Decizie nr. 330R din data de 06.03.2007
Decizia creditorului unic de a desemna un lichidator judiciar in locul lichidatorului desemnat provizoriu de judecatorul sindic. Efecte. - Decizie nr. 999 din data de 11.08.2011
Sechestrul asigurator. Conditii de admisibilitate. Drepturile actionarului in caz de dizolvare si lichidare a societatii. - Decizie nr. 954 din data de 14.07.2011
Legea societatilor. Dizolvarea societatii pentru cauzele prevazute la art. 237 alin.1 lit a) si c) din Legea nr. 31/1990 R. Conditii si norme procedurale. - Sentinta civila nr. 405/CC din data de 08.11.2012
Lichidarea judiciara. Neindeplinirea tuturor conditiilor pentru deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului. - Sentinta civila nr. 225 din data de 23.09.2004
COMERCIAL: Insolventa. Contestatii la creante. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor prin care s-a votat planul de reorganizare. Cererea administratorului judiciar de confirmare a planului - Sentinta comerciala nr. 3831 din data de 29.07.2011
Lichidarea societatii comerciale cu raspundere limitata.Conventia asociatilor cu privire la patrimoniul societatii.Raspunderea lichidatorului - Sentinta comerciala nr. 1034 din data de 26.05.2010
Recurs. Efectul radierii unei societati comerciale ca urmare a lichidarii. - Sentinta comerciala nr. 37 din data de 01.02.2010
Procedura insolventei. Antrenarea raspunderii membrilor organelor de conducere. Conditii. Dovada. Indreptare de eroare materiala. Conditii. - Decizie nr. 890/R din data de 10.09.2007
Procedura insolventei. Antrenarea raspunderii membrilor organelor de conducere. Conditii. - Decizie nr. 899 din data de 11.09.2007
Procedura insolventei. Deschidere la cererea creditorilor. Conditii. Dovada - Decizie nr. 889/R din data de 10.09.2007