InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Limitele in care instanta analizeaza cererea de sesizare a Curtii Constitutionale.

(Decizie nr. 400 din data de 22.03.2010 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Constitutionalitate | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

     Instanta in fata careia se ridica o exceptie de neconstitutionalitate are obligatia de a verifica indeplinirea conditiilor cerute de art. 29 din Legea 47/199, si anume: existenta de rolul instantelor  a unui proces, calitatea de parte in proces a celui ce ridica exceptia, legatura dintre textul a carui neconstitutionalitate se invoca si solutionarea cauzei, neconstatarea anterioara a neconstitutionalitatii aceluiasi text de lege, textul a carei  neconstitutionalitate se invoca sa fie in vigoare,  principala preocupare a instantei fiind de a stabili daca intre litigiul pe rol si textul ce se sustine  a fi neconstitutional exista o legatura.
     Este nelegala hotararea prin care instanta s-a limitat la a aprecia ca invocarea exceptiei constituie un abuz de drept deoarece tinde la amanarea nejustificata a judecarii pricinii si prin care s-a considerat ca este inadmisibila invocarea exceptiei cat timp prin decizii anterioare Curtea Constitutionala  a respins  alte exceptii de neconstitutionalitate ale acelorasi texte de lege. Prin sentinta civila nr. 5197/25 martie 2009 pronuntata de Judecatoria Craiova s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul G.A. impotriva paratei C.S., s-a respins cererea reconventionala formulata de parata, s-a constatat valabilitatea conventiei de vanzare cumparare incheiata intre parti cu privire la suprafata de 90,2 m.p. teren, hotararea pronuntata tinand loc de act autentic de vanzare cumparare.
Impotriva acestei sentinte  a declarat recurs parata, iar la termenul de judecata din data de 11.02.2010, recurenta, prin aparator, a invocat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 111 C.proc.civ. si art. 1073, 1077 Cod civil, sustinand ca acestea incalca dispozitiile art. 16, art. 21, art. 44 si art. 53 din Constitutie, motiv pentru care a solicitat sesizarea Curtii Constitutionale, in temeiul art. 29 din Legea nr. 47/1992, precum si suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate.
     In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, recurenta a aratat ca se incalca dispozitiile art. 16 din Constitutie, deoarece, aplicand textele de lege criticate pentru a se obtine o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, partile nu mai sunt egale si, totodata, se incalca si art. 21, art. 44 si art. 53 din Constitutie.
     Prin incheierea de la 4 martie 2010, Tribunalul Dolj a respins cererea de  sesizare a Curtii Constitutionale.
     Pentru a se pronunta astfel, tribunalul  a retinut ca in faza recursului recurenta parata a solicitat suspendarea judecatii, in temeiul art. 244 alin. 1 pct. 1 C.p.civ., pana la solutionarea irevocabila a unei cereri ce face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Judecatoriei Craiova, cerere prin care aceasta solicita constatarea nulitatii absolute a inscrisului sub semnatura privata incheiat intre parti la data de 20.05.2004.
     Aceasta cerere de suspendare a fost respinsa, iar, la acelasi termen de judecata de la 11.02.2010, recurenta, avand deja pregatit actul procedural si in forma scrisa, a invocat exceptia de neconstitutionalitate, solicitand sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea acesteia.
     S-a constatat ca aceste dispozitii legale au fost supuse anterior controlului de constitutionalitate, raportat la aceleasi texte constitutionale, iar exceptiile invocate au fost respinse ca inadmisibile (in acest sens Decizia nr. 483/02.04.2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 289 din 04.05.2009 sau Decizia nr. 1323/13.10.2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 769 din 11.11.2009).
      Tribunalul a apreciat ca aceasta cerere reprezinta un veritabil abuz de drept procedural, incalcand dispozitiile art. 723 alin. 1 C.p.civ, deoarece recurenta care, cu vadita rea-credinta, foloseste exceptia de neconstitutionalitate pentru a tergiversa solutionarea cauzei.
     Tribunalul a constatat ca motivarea cererii este puerila  si inexistenta, ceea ce duce la concluzia ca scopul recurentei este acela de suspendare a cauzei, ca o alternativa la respingerea cererii de suspendare intemeiate pe dispoz. art. 244 C.p.civ.
          Impotriva acestei incheieri a declarat recurs recurenta, motivand ca instanta nu era in masura sa stabileasca daca exceptia invocata este inadmisibila, intrucat potrivit art. 146 lit. d) din Constitutie numai Curtea Constitutionala se poate pronunta pe aceste exceptii.
      S-a apreciat ca exceptiile sunt intemeiate  deoarece sunt incalcate flagrant dispozitiile legii fundamentale.
      Recursul este fondat si urmeaza a fi admis pentru urmatoarele considerente.
         Art. 29 din legea 47/1992 stabileste conditiile pentru promovarea unei exceptii de neconstitutionalitate ca fiind : existenta de rolul instantelor  a unui proces, calitatea de parte in proces a celui ce ridica exceptia, legatura dintre textul a carui neconstitutionalitate se invoca si solutionarea cauzei, neconstatarea anterioara a neconstitutionalitatii aceluiasi text de lege, textul  a carei  neconstitutionalitate se invoca sa fie in vigoare.
      Legea 47/1992  cuprinde putine dispozitii de procedura, care au caracter  special si derogator de la normele de drept comun, dispozitii care se aplica doar pentru ipotezele reglementate in actul normativ special. Aceste dispozitii se completeaza cu dispozitiile generale din codul de procedura civila care constituie, fata de legea 47/1992, norma generala, aplicabila ori de cate ori nu exista dispozitii derogatorii.
     Dealtfel, art.  14 din Legea 47/1992, republicata dispune expres ca procedura jurisdictionala se completeaza cu regulile procedurii civile, in masura in care ele sunt compatibile cu natura procedurii din fata instantei de contencios constitutional.
     Instanta in fata careia se ridica o exceptie de neconstitutionalitate are obligatia de a verifica indeplinirea conditiilor cerute de art. 29, principala preocupare a acesteia fiind de a stabili daca intre litigiul pe rol si textul ce se sustine  a fi neconstitutional exista o legatura.
     In speta, se constata ca tribunalul nu a analizat aceste conditii, limitandu-se la a aprecia ca invocarea exceptiei constituie un abuz de drept deoarece tinde la amanarea nejustificata a judecarii pricinii.
     Tribunalul a considerat, de asemenea, ca este inadmisibila invocarea exceptiei cat timp prin decizii anterioare Curtea Constitutionala  a respins  alte exceptii de neconstitutionalitate ale acelorasi texte de lege.
     O asemenea interpretare a dispoz. art. 29 din legea 47/1992 este nelegala, deoarece textul prevede ca nu se poate ridica exceptia de neconstitutionalitate dupa ce Curtea a constatat  anterior ca un text de lege este neconstitutional, insa este posibil, neexistand autoritate de lucru judecat, sa se invoce de mai multe ori, de parti diferite, neconstitutionalitatea unei  norme cu privire la care anterior exceptia a fost respinsa.
     Constatand ca in  solutionarea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale tribunalul nu a avut in vedere  conditiile impuse de art. 29 si nu le-a examinat, ci si-a intemeiat solutia doar pe aspecte care nu privesc cercetarea fondului cererii, se  va admite recursul, solutia pronuntata fiind nelegala, in raport de art. 304 pct. 9 c.p.c., dispozitiile legale fiind gresit aplicate. Intrucat fondul cererii nu a fost antamat, ci instanta a avut in vedere doar  exceptia  inadmisibilitatii cererii, potrivit art. 312  alin 5 c.p.c.,  se va casa incheierea si se va trimite cauza spre rejudecare, urmand ca tribunalul sa analizeze strict daca  exista legatura de cauzalitate intre norma invocata ca fiind neconstitutionala si solutionarea pricinii.
     Analizarea pentru prima oara in recurs a indeplinirii acestei conditii de promovabilitate a cererii de sesizare a instantei de contencios constitutional ar lipsi partile de un grad de jurisdictie, ceea ce ar echivala cu incalcare a dreptului la un proces echitabil.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constitutionalitate

Art. 21 din Legea nr. 165/2013 interpretare etape, constitutionalitate - Decizie nr. 452/R din data de 15.04.2015
Art 4 al protocolului nr 7 din Constitutia E.D.O - Hotarare nr. 162 din data de 02.05.2011
RECURS. RESPINGEREA SOLICITARII PARATULUI DE SESIZARE A CURTII CONSTITUTIONALE CU O EXCEPTIE DE NECONSTITUTIONALE A UNOR DISPOZITII LEGALE PRETINS A AVEA RELEVANTA IN STABILIREA COMPETENTEI TERITORIALE A INSTANTEI DE DREPT COMUN IN LITIGII DE MUNCA, ... - Decizie nr. 877 din data de 02.09.2009
- Sentinta civila nr. 5256 din data de 14.06.2006
Respingerea ca inadmisibila a excep?iei de neconstitu?ionalitate - Decizie nr. 307 din data de 21.03.2011
Incetare de drept a mandatului de consilier local. Solutionarea cauzei fara citarea consiliului local. Incalcarea dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil. - Decizie nr. 1092 din data de 16.05.2011
Consecintele juridice ale declararii neconstitutionalitatii - Decizie nr. 2 din data de 10.01.2011
Exceptia de neconstitutionalitate, inadmisibilitatea cererii. - Decizie nr. 273 din data de 15.02.2011
Respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Admisibilitatea exceptiei de neconstitutionalitate. Recurs respins. - Decizie nr. 965 din data de 21.07.2010
Conflict de munca avand ca obiect anularea unei decizii de concediere pentru motive care nu au legatura cu persoana salariatului. Declararea neconstitutionalitatii actului normativ in baza caruia s-a procedat la emiterea deciziei de concediere. Conse... - Decizie nr. 2171R din data de 12.05.2010
Respingerea ca inadmisibila a exceptiei de neconstitutionalitate. Invocarea dispozitiilor art. 304 pc.5 din Codul de procedura civila trebuie motivata in sensul de a se invoca incalcarea formelor de procedura, nu in sensul unor critici de nelegalitate. - Decizie nr. 642 din data de 27.04.2010
Cerere de recuzare. Inadmisibilitatea exceptiei de neconstitutionalitate. - Hotarare nr. din data de 11.03.2010
Exceptii de neconstitutionalitate. Invocare in fata instantei, cu ocazia procedurilor desfasurate in cursul urmaririi penale. Admisibilitate. - Sentinta penala nr. 320R din data de 30.09.2009
Inadmisibilitatea recursului declarat impotriva unei incheieri de sesizare a Curtii Constitutionale - Decizie nr. 4532R din data de 18.06.2009
Exceptie de neconstitutionalitate. Admisibilitate. Conditia ca dispozitia a carei neconstitutionalitate se invoca sa aiba legatura cu solutionarea cauzei. Art. 6 din Legea nr. 78/2000 - natura normei juridice - Decizie nr. 1421 din data de 10.11.2008
Exceptie de neconstitutionalitate. Abuz de drept. Consecinte - Decizie nr. 194R din data de 08.02.2007
RECURS. RESPINGEREA SOLICITARII PARATULUI DE SESIZARE A CURTII CONSTITUTIONALE CU O EXCEPTIE DE NECONSTITUTIONALE A UNOR DISPOZITII LEGALE PRETINS A AVEA RELEVANTA IN STABILIREA COMPETENTEI TERITORIALE A INSTANTEI DE DREPT COMUN IN LITIGII DE MUNCA, ... - Decizie nr. 877 din data de 02.09.2009
Art 4 al protocolului nr 7 din Constitutia E.D.O - Hotarare nr. 162 din data de 02.05.2011
- Sentinta civila nr. 5256 din data de 14.06.2006
Plangere contraventionala. Sanctionarea contravenientului pentru incalcarea unor dispozitii ce au fost declarate neconstitutionale. Justificarea mentinerii sanctiunii complementare a suspendarii activitatii in ipoteza aplicarii sanctiunii avertismentul - Sentinta civila nr. 804 din data de 31.10.2012