Actul sexual cu un minor. Individualizarea pedepsei. Suspendarea executarii.
(Hotarare nr. 46/A din data de 13.02.2009 pronuntata de Tribunalul Mures)Prezentarea sesizarii:
Prin cererile inregistrate pe rolul Judecatoriei Ludus, sub nr. de dosar 315/251/2005, inculpatul Xxsi partea vatamata Xx (asistata de reprezentant legal si prin avocat) au declarat apel impotriva sentintei penale nr.87 din 09.05.2008 (filele 2,3)
Inculpatul apelant Xxa aratat in ca considera sentinta atacata ca fiind netemeinica si nelegala si a solicitat admiterea caii de atac promovate, desfiintarea hotararii primei instante si pronuntarea unei noi hotarari temeinice si legale cu privire la individualizarea pedepsei raportat la circumstantele atenuante si personale.
Ambii apelanti au aratat ca vor formula ulterior motivele de apel.
Prezentarea hotararii atacate:
Prin sentinta penala nr.87 din 09 mai 2008 pronuntata de Judecatoria Ludus, in dosarul nr.315/251/2007, s-a dispus urmatoarele:
- a fost condamnat inculpatul Xxpentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, cu art.41 alin.2 Cod penal, in dauna partii vatamate Xx, la 3 ani inchisoare;
- a fost condamnat acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu o minora, prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, in dauna partii vatamate Xx, la 3 ani inchisoare;
- in baza art.33 lit.a Cod penal s-a constatat ca cele doua infractiuni au fost comise in concurs real;
- in temeiul art.34 lit.b Cod penal au fost contopite cele 2 pedepse cu inchisoare, aplicandu-i-se inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani, fara spor;
- in temeiul art.861 si art.862 Cod penal a fost suspendat executarea pedepsei sub supraveghere si s-a stabilit termen de incercare de 5 ani;
- in temeiul art.863 Cod penal, au fost stabilite in sarcina inculpatului urmatoarele masuri de supraveghere:
• sa se prezinte in prima saptamana a fiecarei luni la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures;
• sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
• sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
• s-a pus in vedere inculpatului sa nu intre in legatura cu partea vatamata Xx si reprezentantii legal ai partii vatamate Xxsi Xx.
- s-a dispus ca supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta sa se faca de Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures;
- a fost atras atentia inculpatului asupra revocarii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere;
- s-a luat act ca partea vatamata Xx prin reprezentanti legali Xxsi Xx, nu au formulat pretentii civile in cauza;
- in baza art.191 alin.1 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la plata sumei de 170 lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat;
- in baza art.193 alin.1 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la plata sumei de 1.320 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de catre Xx, respectiv onorariul aparatorului ales.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de prim grad a retinut in esenta ca, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Ludus, din 14 martie 2007, in dosarul nr.939/P/2006 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului Xx, pentru savarsirea infractiunii de "act sexual cu un minor", prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, constand in acea ca, in vara anului 2006, inculpatul a intretinut relatii sexuale in repetate randuri cu partea vatamata Xx, stare de fapt ce rezulta din declaratia partii vatamate din 14.09.2006, fila 4 si 29 august 2006, declaratia invinuitului din 23 decembrie 2006, declaratia martorei Xxdin 23 iunie 2006 care relateaza ca a inteles ca partea vatamata are 13 ani si certificatul medico-legal nr.3769/2006 ce atesta o deflorare mai veche de 14 zile.
Fapta inculpatului care a intretinut raporturi sexuale cu o minora care nu a implinit varsta de 15 ani, in repetate randuri, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "act sexual cu un minor", prevazut de art.198 alin.1 Cod penal.
De asemenea, s-a retinut incidenta starii de agravare prevazuta de art.41 alin.2 Cod penal "infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni", reprezentanta in esenta de consumare la intervale diferite de timp a raporturilor sexuale dintre inculpat si partea vatamata.
Cu privire la individualizarea pedepsei instanta de prim grad a tinut seama de dispozitiile partii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, respectiv de la 1 la 5 ani de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea de agravare prevazuta de art.41 Cod penal, de persoana infractorului, care nu are antecedente penale, de imprejurarile concrete ale savarsirii faptei, respectiv de varsta partii vatamate si de opozitia familiei acesteia manifestata fata de consumarea unor relatii intime cu inculpatul.
S-a aratat ca consumarea infractiunii de act sexual cu un minor aduce o incalcare a libertatii si moralitatii sexuale a persoanei cu repercusiuni grave asupra personalitatii in toate atributele ei esentiale si ca aceasta infractiune are un obiect juridic specific, respectiv relatiile sociale a caror desfasurare normala nu este cu putinta fara apararea libertatii si moralitatii vietii sexuale a persoanei.
Instanta a subliniat ca viata persoanei, integritatea sa fizica si psihica trebuie sa se desfasoare in anumite norme care asigura apararea unor valori morale si juridice de maxima importanta si anume libertatea si moralitatea vietii sexuale a persoanei, care presupune desfasurarea acesteia in conformitate cu optiunea libera a persoanei si cu morala.
Fata de varsta precoce insa a partii vatamate se prezuma ca libertatea acesteia de optiune nu este deplin dezvoltata anterior varstei de 15 ani.
S-a retinut ca dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva inculpatului pentru faptele din vara anului 2006, chiar inainte de a fi sesizata instanta de judecata, la data de 09.02.2007 inculpatul si partea vatamata au continuat sa intretina raporturi sexuale asa cum rezulta din declaratia inculpatului din 21 martie 2008 si din declaratia partii vatamate din 24 aprilie 2008.
In concret fata de lipsa antecedentelor penale ale inculpatului si fata de conduita procesuala pe parcursul cercetarii judecatoresti s-a apreciat ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, motiv pentru care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si s-a stabilit termen de incercare 5 ani.
3. Desfasurarea cercetarii judecatoresti in apel:
Inculpatul a fost asistat de aparator ales, av.Xx.
La termenul de judecata din 21 noiembrie 2008 inculpatul, fiind prezent, a aratat ca nu doreste sa dea declaratii in fata instantei de apel si ca isi mentine declaratiile date pana in prezent.
Constatand ca rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Ludus, emis la data de 14 martie 2007 in dosarul nr.939/P/2006 nu a fost supus verificarilor sub aspectul legalitatii si temeiniciei, s-a dispus trimiterea dosarului la parchet in acest sens, ulterior fiind complinita aceasta omisiune.
La termenul de judecata din 30 ianuarie 2009, avocatul inculpatului a depus la dosarul cauzei o ancheta sociala (fila 41).
La acelasi termen au fost formulate si o serie de cereri de schimbare a incadrarii juridice, fie de retinere a prevederilor la art. 41 alin. 2 (forma continuata) si pentru cea de a doua infractiune de act sexual cu un minor, fie prin retinerea in sarcina inculpatului a unei singure infractiuni de act sexual cu un minor, in forma continuata (art. 41 alin. 2 Cod penal).
Atat inculpatul cat si partea civila au depus concluzii scrise. 4. Opinia instantei de control judiciar:
Analizand apelul declarat prin prisma motivelor invocate (oral, cu ocazia dezbaterilor pe fondul cauzei si prin concluzii scrise) a actelor si lucrarilor dosarului nr. 315/251/2007 al Judecatoriei Ludus, a sustinerilor partilor si ale reprezentantului Ministerului Public, dar si din oficiu, in limitele stabilite de lege, instanta constata urmatoarele:
Inculpatul Xxa fost condamnat (in urma conexarii dosarului 1126/251/2007 al Judecatoriei Ludus la dosarul nr. 315/251/2007 al Judecatoriei Ludus) pentru doua infractiuni de act sexual cu un minor.
Pentru prima fapta, petrecut in vara anului 2006 (rechizitoriul din 14 martie 2007, dosar 939/P/2006), s-au retinut prevederile art. 41 alin. 2 Cod procedura penala, referitoare la savarsirea infractiunii in forma continuata.
Pentru cea de-a doua fapta (tot act sexual cu un minor), desi in actul de inculpare si in sentinta atacata, s-a mentionat ca s-a petrecut in perioada 09.02.2007- 11.03.2007, perioada in care inculpatul a intretinut relatii sexuale cu partea vatamata (cu acordul acesteia), stiind ca are varsta de 14 ani, nu au fost retinute dispozitiile referitoare la savarsirea faptei in forma continuata.
In conditiile in care in perioada indicata (09.02.2007- 11.03.2007) cei 2 au locuit impreuna, la inculpat intr-o casa nelocuita, apoi la domiciliul inculpatului, unde au intretinut in mai multe randuri relatii sexuale, este evident ca ne aflam in prezenta mai multor acte materiale, savarsite de catre aceeasi persoana (inculpatul), in realizarea aceleiasi rezolutiuni infractionale.
In opinia instantei de control judiciar sunt intrunite toate conditiile de existenta ale infractiunii continuate, respectiv unitate de subiect activ, pluraritatea actelor de executare, unitatea de rezolutie infractionala si existenta unor acte de executare de acelasi fel, adica care prezinta fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni.
In consecinta, instanta de control judiciar apreciaza ca si cu privire la cea dea doua infractiuni pentru care a fost condamnat inculpatul era necesara retinerea prevederilor art. 41 alin. 2 Cod penal.
Instanta nu impartaseste opinia exprimata de reprezentantul Ministerului Public, in sensul ca intreaga activitate infractionala a inculpatului (atat cea din vara anului 2006 cat si cea din perioada 09.02.2007- 11.03.2007) s-ar circumscrie unui singure infractiuni de act sexual cu un minor, in forma continuata, deoarece: dupa savarsirea faptelor din vara anului 2006, impotriva inculpatului s-a inceput urmarirea penala, astfel incat aceasta infractiune s-a epuizat (dupa cum se stie, infractiunile in forma continuata cunosc atat un moment al consumarii cat si un moment al epuizarii).
Epuizarea infractiunii continuate a avut loc in aceasta speta nu prin vointa faptuitorului (a inculpatului) ci prin interventia autoritatii.
La aceasta se adauga si intervalul de timp scurs pana la reluarea activitatii infractionale (din toamna anului 2006 pana in februarie 2007), care este prea indelungat pentru a se putea retine forma continuata a infractiunii pentru intreaga perioada (suntem de fapt in prezenta a doua infractiuni distincte, ambele in forma continuata).
Instanta apreciaza ca acest interval de timp indelungat scurs intre cele doua perioade, la care se adauga epuizarea primei infractiuni prin interventia autoritatii, in sensul inceperii urmaririi penale, fac imposibila retinerea unei rezolutii infractionale unice pentru intreaga perioada. Astfel spus, nu se poate sustine ca inculpatul a avut de la inceput, imaginea de ansamblu a intregii sale activitati ulterioare, adica si pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007, dupa inceperea urmaririi penale impotriva sa.
Raportat la sustinerile inculpatului apelant, instanta de control judiciar, apreciaza ca, pentru realizarea eficienta a masurilor de supraveghere este suficienta prezentarea sa in fata Serviciului de probatiune in fiecare trimestru si nu lunar. Instanta are in vedere atat circumstantele personale ale inculpatului, respectiv varsta frageda si lipsa antecedentelor penale, cat si circumstantele reale, de ordin familial si social, concretizata in nivelul redus al veniturilor familiei, lipsa unui loc de munca, distanta dintre domiciliul inculpatului si sediul Serviciului de Probatiune, costurile necesare pentru efectuarea unor deplasari lunare, astfel cum a stabilit instanta de prim- grad.
Criticile aduse de partea vatamata - apelanta referitoare la cuantumul insuficient al pedepsei aplicate inculpatului nu vor fi primite, in conditiile in care au fost respectate si aplicate in mod corect la speta de fata toate criteriile de individualizare prevazute de lege.
Astfel, raportat la persoana inculpatului, un tanar de 21 de ani, a carui comportare si conduita pot fi inca modelate, care este la primul conflict cu legea penala, aplicarea a doua pedepse de 3 ani fiecare sunt de natura a realiza scopurile pedepsei, astfel cum sunt ele prevazute de art. 52 Cod penal. Facem mentiunea ca raportat la, varsta inculpatului pe langa functia de constrangere un rol deosebit in are functia de reeducare a pedepsei, care ar fi deturnat in ipoteza aplicarii unei pedepse excesiv de severe.
Fata de cele ce preced, instanta va admite apelurile declarate de inculpatul-apelant XXsi de partea vatamata XX, reprezentata legal si prin aparator, impotriva Sentintei penale nr. 87/09.O5..2008, pronuntata de Judecatoria Ludus, in dosarul penal nr. 315/251/2007 cu consecinta desfiintarii partiale a hotararii atacate si a rejudecartii (limitative) a cauzei
In rejudecare, in baza art. 334 Cod procedura penala va schimba incadrarea juridica a faptei din art. 198 alin 1 C pen in art. 198 alin 1 cu aplic art. 41 alin 2 Cod penal (pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007).
Restul cererilor de schimbare a incadrarii juridice vor fi respinse .
In baza art. 345 al 1, 2 Cod procedura penala, inculpatul XXva fi condamnat pe la pedeapsa de:
- 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu o minora, prev de art 198 alin 1 Cod penal, cu retinerea art. 74 al 1 lit a si c si al 2 C pen si cu aplic art 41 alin 2 si art 42 C pen.(fapta savarsita in perioada 09.02.2007-11.03.2007).
In baza art. 34 lit b rap. la art. 33 lit. a Cod pen, se vor contopii cele doua pedepse de cate 3 ani inchisoare, (cea aplicata de prima instanta pentru perioada iunie-august 2006 si cea aplicata de instanta de apel pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007), aplicand inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
In baza art. 86 ind. 1 C pen, va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 86 ind 2 Cod procedura penala se va stabilii un termen de incercare de 5 ani, ce se va compune din cuantumul pedepsei de 3 ani, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
In baza art. 86 ind. 3 C pen, pe durata termenului de incercare de 5 ani, inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
-se va prezenta in prima saptamana din fiecare trimestru la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Mures;
-va anunta Serviciul de probatiune, in prealabil, despre orice schimbare de domiciliu, resedinta, sau locuinta si orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
-va comunica Serviciului de probatiune orice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
-pune in vedere inculpatului sa nu intre in legatura cu partea vatamata Xx sau cu reprezentantii acesteia, Xx si Xx.
Va dispune ca supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta sa se faca de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Mures.
Se va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, prev. de art. 86 ind. 4 rap. la art 83 C pen.
Se va mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate privind condamnarea inculpatului la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru faptele savarsite in perioada iunie-august 2006 si la faptul ca partea vatamata, prin reprezentanti legali, nu s-a constituit parte civila.
In baza art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in apel, in cuantum de 40 lei (Ron) vor ramane in sarcina statului.
Prin cererile inregistrate pe rolul Judecatoriei Ludus, sub nr. de dosar 315/251/2005, inculpatul Xxsi partea vatamata Xx (asistata de reprezentant legal si prin avocat) au declarat apel impotriva sentintei penale nr.87 din 09.05.2008 (filele 2,3)
Inculpatul apelant Xxa aratat in ca considera sentinta atacata ca fiind netemeinica si nelegala si a solicitat admiterea caii de atac promovate, desfiintarea hotararii primei instante si pronuntarea unei noi hotarari temeinice si legale cu privire la individualizarea pedepsei raportat la circumstantele atenuante si personale.
Ambii apelanti au aratat ca vor formula ulterior motivele de apel.
Prezentarea hotararii atacate:
Prin sentinta penala nr.87 din 09 mai 2008 pronuntata de Judecatoria Ludus, in dosarul nr.315/251/2007, s-a dispus urmatoarele:
- a fost condamnat inculpatul Xxpentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, cu art.41 alin.2 Cod penal, in dauna partii vatamate Xx, la 3 ani inchisoare;
- a fost condamnat acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu o minora, prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, in dauna partii vatamate Xx, la 3 ani inchisoare;
- in baza art.33 lit.a Cod penal s-a constatat ca cele doua infractiuni au fost comise in concurs real;
- in temeiul art.34 lit.b Cod penal au fost contopite cele 2 pedepse cu inchisoare, aplicandu-i-se inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani, fara spor;
- in temeiul art.861 si art.862 Cod penal a fost suspendat executarea pedepsei sub supraveghere si s-a stabilit termen de incercare de 5 ani;
- in temeiul art.863 Cod penal, au fost stabilite in sarcina inculpatului urmatoarele masuri de supraveghere:
• sa se prezinte in prima saptamana a fiecarei luni la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures;
• sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
• sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
• s-a pus in vedere inculpatului sa nu intre in legatura cu partea vatamata Xx si reprezentantii legal ai partii vatamate Xxsi Xx.
- s-a dispus ca supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta sa se faca de Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures;
- a fost atras atentia inculpatului asupra revocarii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere;
- s-a luat act ca partea vatamata Xx prin reprezentanti legali Xxsi Xx, nu au formulat pretentii civile in cauza;
- in baza art.191 alin.1 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la plata sumei de 170 lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat;
- in baza art.193 alin.1 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la plata sumei de 1.320 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de catre Xx, respectiv onorariul aparatorului ales.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de prim grad a retinut in esenta ca, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Ludus, din 14 martie 2007, in dosarul nr.939/P/2006 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului Xx, pentru savarsirea infractiunii de "act sexual cu un minor", prevazut de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, constand in acea ca, in vara anului 2006, inculpatul a intretinut relatii sexuale in repetate randuri cu partea vatamata Xx, stare de fapt ce rezulta din declaratia partii vatamate din 14.09.2006, fila 4 si 29 august 2006, declaratia invinuitului din 23 decembrie 2006, declaratia martorei Xxdin 23 iunie 2006 care relateaza ca a inteles ca partea vatamata are 13 ani si certificatul medico-legal nr.3769/2006 ce atesta o deflorare mai veche de 14 zile.
Fapta inculpatului care a intretinut raporturi sexuale cu o minora care nu a implinit varsta de 15 ani, in repetate randuri, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "act sexual cu un minor", prevazut de art.198 alin.1 Cod penal.
De asemenea, s-a retinut incidenta starii de agravare prevazuta de art.41 alin.2 Cod penal "infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni", reprezentanta in esenta de consumare la intervale diferite de timp a raporturilor sexuale dintre inculpat si partea vatamata.
Cu privire la individualizarea pedepsei instanta de prim grad a tinut seama de dispozitiile partii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, respectiv de la 1 la 5 ani de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea de agravare prevazuta de art.41 Cod penal, de persoana infractorului, care nu are antecedente penale, de imprejurarile concrete ale savarsirii faptei, respectiv de varsta partii vatamate si de opozitia familiei acesteia manifestata fata de consumarea unor relatii intime cu inculpatul.
S-a aratat ca consumarea infractiunii de act sexual cu un minor aduce o incalcare a libertatii si moralitatii sexuale a persoanei cu repercusiuni grave asupra personalitatii in toate atributele ei esentiale si ca aceasta infractiune are un obiect juridic specific, respectiv relatiile sociale a caror desfasurare normala nu este cu putinta fara apararea libertatii si moralitatii vietii sexuale a persoanei.
Instanta a subliniat ca viata persoanei, integritatea sa fizica si psihica trebuie sa se desfasoare in anumite norme care asigura apararea unor valori morale si juridice de maxima importanta si anume libertatea si moralitatea vietii sexuale a persoanei, care presupune desfasurarea acesteia in conformitate cu optiunea libera a persoanei si cu morala.
Fata de varsta precoce insa a partii vatamate se prezuma ca libertatea acesteia de optiune nu este deplin dezvoltata anterior varstei de 15 ani.
S-a retinut ca dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva inculpatului pentru faptele din vara anului 2006, chiar inainte de a fi sesizata instanta de judecata, la data de 09.02.2007 inculpatul si partea vatamata au continuat sa intretina raporturi sexuale asa cum rezulta din declaratia inculpatului din 21 martie 2008 si din declaratia partii vatamate din 24 aprilie 2008.
In concret fata de lipsa antecedentelor penale ale inculpatului si fata de conduita procesuala pe parcursul cercetarii judecatoresti s-a apreciat ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, motiv pentru care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si s-a stabilit termen de incercare 5 ani.
3. Desfasurarea cercetarii judecatoresti in apel:
Inculpatul a fost asistat de aparator ales, av.Xx.
La termenul de judecata din 21 noiembrie 2008 inculpatul, fiind prezent, a aratat ca nu doreste sa dea declaratii in fata instantei de apel si ca isi mentine declaratiile date pana in prezent.
Constatand ca rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Ludus, emis la data de 14 martie 2007 in dosarul nr.939/P/2006 nu a fost supus verificarilor sub aspectul legalitatii si temeiniciei, s-a dispus trimiterea dosarului la parchet in acest sens, ulterior fiind complinita aceasta omisiune.
La termenul de judecata din 30 ianuarie 2009, avocatul inculpatului a depus la dosarul cauzei o ancheta sociala (fila 41).
La acelasi termen au fost formulate si o serie de cereri de schimbare a incadrarii juridice, fie de retinere a prevederilor la art. 41 alin. 2 (forma continuata) si pentru cea de a doua infractiune de act sexual cu un minor, fie prin retinerea in sarcina inculpatului a unei singure infractiuni de act sexual cu un minor, in forma continuata (art. 41 alin. 2 Cod penal).
Atat inculpatul cat si partea civila au depus concluzii scrise. 4. Opinia instantei de control judiciar:
Analizand apelul declarat prin prisma motivelor invocate (oral, cu ocazia dezbaterilor pe fondul cauzei si prin concluzii scrise) a actelor si lucrarilor dosarului nr. 315/251/2007 al Judecatoriei Ludus, a sustinerilor partilor si ale reprezentantului Ministerului Public, dar si din oficiu, in limitele stabilite de lege, instanta constata urmatoarele:
Inculpatul Xxa fost condamnat (in urma conexarii dosarului 1126/251/2007 al Judecatoriei Ludus la dosarul nr. 315/251/2007 al Judecatoriei Ludus) pentru doua infractiuni de act sexual cu un minor.
Pentru prima fapta, petrecut in vara anului 2006 (rechizitoriul din 14 martie 2007, dosar 939/P/2006), s-au retinut prevederile art. 41 alin. 2 Cod procedura penala, referitoare la savarsirea infractiunii in forma continuata.
Pentru cea de-a doua fapta (tot act sexual cu un minor), desi in actul de inculpare si in sentinta atacata, s-a mentionat ca s-a petrecut in perioada 09.02.2007- 11.03.2007, perioada in care inculpatul a intretinut relatii sexuale cu partea vatamata (cu acordul acesteia), stiind ca are varsta de 14 ani, nu au fost retinute dispozitiile referitoare la savarsirea faptei in forma continuata.
In conditiile in care in perioada indicata (09.02.2007- 11.03.2007) cei 2 au locuit impreuna, la inculpat intr-o casa nelocuita, apoi la domiciliul inculpatului, unde au intretinut in mai multe randuri relatii sexuale, este evident ca ne aflam in prezenta mai multor acte materiale, savarsite de catre aceeasi persoana (inculpatul), in realizarea aceleiasi rezolutiuni infractionale.
In opinia instantei de control judiciar sunt intrunite toate conditiile de existenta ale infractiunii continuate, respectiv unitate de subiect activ, pluraritatea actelor de executare, unitatea de rezolutie infractionala si existenta unor acte de executare de acelasi fel, adica care prezinta fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni.
In consecinta, instanta de control judiciar apreciaza ca si cu privire la cea dea doua infractiuni pentru care a fost condamnat inculpatul era necesara retinerea prevederilor art. 41 alin. 2 Cod penal.
Instanta nu impartaseste opinia exprimata de reprezentantul Ministerului Public, in sensul ca intreaga activitate infractionala a inculpatului (atat cea din vara anului 2006 cat si cea din perioada 09.02.2007- 11.03.2007) s-ar circumscrie unui singure infractiuni de act sexual cu un minor, in forma continuata, deoarece: dupa savarsirea faptelor din vara anului 2006, impotriva inculpatului s-a inceput urmarirea penala, astfel incat aceasta infractiune s-a epuizat (dupa cum se stie, infractiunile in forma continuata cunosc atat un moment al consumarii cat si un moment al epuizarii).
Epuizarea infractiunii continuate a avut loc in aceasta speta nu prin vointa faptuitorului (a inculpatului) ci prin interventia autoritatii.
La aceasta se adauga si intervalul de timp scurs pana la reluarea activitatii infractionale (din toamna anului 2006 pana in februarie 2007), care este prea indelungat pentru a se putea retine forma continuata a infractiunii pentru intreaga perioada (suntem de fapt in prezenta a doua infractiuni distincte, ambele in forma continuata).
Instanta apreciaza ca acest interval de timp indelungat scurs intre cele doua perioade, la care se adauga epuizarea primei infractiuni prin interventia autoritatii, in sensul inceperii urmaririi penale, fac imposibila retinerea unei rezolutii infractionale unice pentru intreaga perioada. Astfel spus, nu se poate sustine ca inculpatul a avut de la inceput, imaginea de ansamblu a intregii sale activitati ulterioare, adica si pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007, dupa inceperea urmaririi penale impotriva sa.
Raportat la sustinerile inculpatului apelant, instanta de control judiciar, apreciaza ca, pentru realizarea eficienta a masurilor de supraveghere este suficienta prezentarea sa in fata Serviciului de probatiune in fiecare trimestru si nu lunar. Instanta are in vedere atat circumstantele personale ale inculpatului, respectiv varsta frageda si lipsa antecedentelor penale, cat si circumstantele reale, de ordin familial si social, concretizata in nivelul redus al veniturilor familiei, lipsa unui loc de munca, distanta dintre domiciliul inculpatului si sediul Serviciului de Probatiune, costurile necesare pentru efectuarea unor deplasari lunare, astfel cum a stabilit instanta de prim- grad.
Criticile aduse de partea vatamata - apelanta referitoare la cuantumul insuficient al pedepsei aplicate inculpatului nu vor fi primite, in conditiile in care au fost respectate si aplicate in mod corect la speta de fata toate criteriile de individualizare prevazute de lege.
Astfel, raportat la persoana inculpatului, un tanar de 21 de ani, a carui comportare si conduita pot fi inca modelate, care este la primul conflict cu legea penala, aplicarea a doua pedepse de 3 ani fiecare sunt de natura a realiza scopurile pedepsei, astfel cum sunt ele prevazute de art. 52 Cod penal. Facem mentiunea ca raportat la, varsta inculpatului pe langa functia de constrangere un rol deosebit in are functia de reeducare a pedepsei, care ar fi deturnat in ipoteza aplicarii unei pedepse excesiv de severe.
Fata de cele ce preced, instanta va admite apelurile declarate de inculpatul-apelant XXsi de partea vatamata XX, reprezentata legal si prin aparator, impotriva Sentintei penale nr. 87/09.O5..2008, pronuntata de Judecatoria Ludus, in dosarul penal nr. 315/251/2007 cu consecinta desfiintarii partiale a hotararii atacate si a rejudecartii (limitative) a cauzei
In rejudecare, in baza art. 334 Cod procedura penala va schimba incadrarea juridica a faptei din art. 198 alin 1 C pen in art. 198 alin 1 cu aplic art. 41 alin 2 Cod penal (pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007).
Restul cererilor de schimbare a incadrarii juridice vor fi respinse .
In baza art. 345 al 1, 2 Cod procedura penala, inculpatul XXva fi condamnat pe la pedeapsa de:
- 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu o minora, prev de art 198 alin 1 Cod penal, cu retinerea art. 74 al 1 lit a si c si al 2 C pen si cu aplic art 41 alin 2 si art 42 C pen.(fapta savarsita in perioada 09.02.2007-11.03.2007).
In baza art. 34 lit b rap. la art. 33 lit. a Cod pen, se vor contopii cele doua pedepse de cate 3 ani inchisoare, (cea aplicata de prima instanta pentru perioada iunie-august 2006 si cea aplicata de instanta de apel pentru perioada 09.02.2007-11.03.2007), aplicand inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
In baza art. 86 ind. 1 C pen, va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 86 ind 2 Cod procedura penala se va stabilii un termen de incercare de 5 ani, ce se va compune din cuantumul pedepsei de 3 ani, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
In baza art. 86 ind. 3 C pen, pe durata termenului de incercare de 5 ani, inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
-se va prezenta in prima saptamana din fiecare trimestru la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Mures;
-va anunta Serviciul de probatiune, in prealabil, despre orice schimbare de domiciliu, resedinta, sau locuinta si orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
-va comunica Serviciului de probatiune orice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
-pune in vedere inculpatului sa nu intre in legatura cu partea vatamata Xx sau cu reprezentantii acesteia, Xx si Xx.
Va dispune ca supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta sa se faca de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Mures.
Se va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, prev. de art. 86 ind. 4 rap. la art 83 C pen.
Se va mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate privind condamnarea inculpatului la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru faptele savarsite in perioada iunie-august 2006 si la faptul ca partea vatamata, prin reprezentanti legali, nu s-a constituit parte civila.
In baza art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in apel, in cuantum de 40 lei (Ron) vor ramane in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Viata sexuala (infractiuni cu privire la)
Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015Viol. Victima nu a implinit 15 ani. Deosebire fata de act sexual cu un minor - Decizie nr. 126 din data de 10.11.2009
Actul sexual cu un minor - Sentinta penala nr. 172 din data de 31.05.2010
- Sentinta penala nr. 349 din data de 04.12.2008
Coruptie sexuala - Sentinta penala nr. 1345 din data de 13.12.2010
Infractiune de pornografie infantila - Sentinta penala nr. 87 din data de 26.02.2015
Schimbare incadrare juridica din art.201 al.1 C.p. in art. 321 al.1 C.p. ( raport sexual cu o bovina ) - Decizie nr. 241/A din data de 21.05.2009
Viol. Victima nu a implinit 15 ani. Deosebire fata de act sexual cu un minor - Decizie nr. 126 din data de 10.11.2009
Actul sexual cu un minor - Sentinta penala nr. 172 din data de 31.05.2010
- Sentinta penala nr. 349 din data de 04.12.2008
Coruptie sexuala - Sentinta penala nr. 1345 din data de 13.12.2010
Infractiune de pornografie infantila - Sentinta penala nr. 87 din data de 26.02.2015
Schimbare incadrare juridica din art.201 al.1 C.p. in art. 321 al.1 C.p. ( raport sexual cu o bovina ) - Decizie nr. 241/A din data de 21.05.2009
Act sexual cu un minor - Sentinta penala nr. 657 din data de 06.09.2012
Sentinta penala - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2010
Aplicabilitatea pedepsei accesorii si a pedepselor complementare - Sentinta penala nr. 593 din data de 23.11.2012
Infractiunea de viol si lipsire de libertate - Decizie nr. 109 din data de 06.05.2008
Neinregistrarea operatiunilor comerciale in contabilitatea firmei. Problema angajarii raspunderii penale in cazul cesiunii partilor sociale. - Hotarare nr. 34 din data de 14.03.2012
Omor savarsit cu intentie indirecta. Respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice a faptei in ucidere din culpa - Hotarare nr. 31 din data de 14.03.2012
Aplicarea art.87 alin.2 din NUG nr.195/2002 in cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul in timp ce conducatorul auto se afla sub influenta unei substante stupefiante - Hotarare nr. 29 din data de 05.03.2012