InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Actul sexual cu un minor

(Sentinta penala nr. 172 din data de 31.05.2010 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Viata sexuala (infractiuni cu privire la) | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias



Judecatoria Medias
Sentinta penala nr. - 172 / 31.05.2010
Domeniu asociat - penal - actul sexual cu un minor


Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Medias din data de 22.12.2009, au fost trimisi in judecata inculpatii G. I. si S. M. pentru savarsirea infractiunilor  de act sexual cu o minora, prevazuta si pedepsita de art. 198 al. 1 Cod  penal cu aplic. art. 41 al. 2 Cod  penal , viol prevazuta  si pedepsita de art. 197 al. 1 si 2 lit. a Cod  penal ( inculpatul G. I. ) si complicitate la viol ,prevazuta  si pedepsita  de art. 26 Cod  procedura  penala . la art. 197 al. 1 si 2 lit. a Cod  penal ( inculpatul S. M. ), cu aplicarea art. 33 lit. a Cod  penal  privind concursul real de infractiuni si a prevederilor art. 85 Cod  penal  fata de inculpatul S. M. . 
In fapt, s-a retinut ca in cursul anilor 2007 si 2008 ,inculpatii, in baza aceleiasi rezolutii infractionale si  in mod repetat, au intretinut raporturi sexuale normale si consimtite cu minora V. D. M., cunoscand ca aceasta nu implinise varsta de 15 ani.
De asemenea, s-a mai retinut ca in data de 2.08.2009 inculpatul G. I. a intretinut raporturi sexuale normale cu minora V.D. M. ,impotriva vointei acesteia, prin violenta exercitata  de inculpatul S. M. , in scopul de a o determina sa intretina raporturi sexuale cu celalalt inculpat.
Partea vatamata V. D. M., asistata de reprezentantii legali V. C. si B. M. L., s-a constituit parte civila in cauza , solicitind obligarea inculpatilor la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de daune morale si a sumei de  1000 lei ca despagubiri materiale globale; cu cheltuieli judiciare ( f. 119-120 ).
Prin ordonanta emisa de organele de cercetare penala in data de 3.08.2009, s-a dispus retinerea inculpatilor pe o durata de 24 ore.
Analizand probatoriul administrat in cauza ( f. 76, 121-126,131- 134,137,141,142, 145)  instanta a retinut urmatoarea stare de fapt:
1. Incepand cu anul 2007 pana in toamna anului 2008 minora  V. D. M. a fost prietena inculpatului S. M., iar  pe parcursul acestei relatii  inculpatul a intretinut in mod repetat raporturi sexuale cu minora, consimtite de aceasta, desi stia ca minora nu implinise varsta de 15 ani.
Astfel, conform probelor administrate in cursul urmaririi penale ( f. 20,56,72,74, 121, 126  si 137 dos.), in seara de 18.08.2007 cei doi au intretinut raporturi sexuale in imobilul numitului B. T. ,cunoscand ca aceasta locuinta era nefolosita de mult timp.
De asemenea, intr-o seara in cursul toamnei anului 2008, partea vatamata impreuna cu  inculpatii si martorul B. M. s-au deplasat din nou la acest imobil, iar partea vatamata a intretinut relatii sexuale , consimtite,cu toti trei tinerii; acest fapt s-a repetat si intr-o alta seara, tot in cursul anului 2008, cand inculpatii, martorul B. M. si partea vatamata  se aflau in locuinta inculpatului G. I., iar cei trei tineri au intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata,consimtite  de aceasta din urma.
La  urmarirea  penala inculpatii au recunoscut ca au intretinut in mod repetat relatii sexuale cu minora V. D. M. , cunoscand faptul ca aceasta nu avea implinita varsta de 15 ani,in acest sens fiind declaratiile de la f. 66 si 74 dos., dar pe parcursul judecatii si-au retractat partial recunoasterea , sustinand in mod nejustificat ca au avut convingerea ca partea vatamata avea varsta de 16-17 ani.
In drept, faptele inculpatilor de-a intretine relatii sexuale cu partea vatamata V. D. M. , in mod repetat si in baza  aceleiasi rezolutii infractionale,in cursul anilor 2007 si 2008, cunoscand ca aceasta nu implinise varsta de 15 ani, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de act sexual cu o minora , in forma continuata , prevazuta si pedepsita de art. 198 al. 1 Cod  penal  cu aplic. art. 41 al. 2 , 42 Cod  penal, pentru care, prin retinerea prevederilor  art. 74 lit. c, art. 76 lit. c Cod  penal , vor fi condamnati la pedeapsa de 1 an si 6 luni fiecare.
2. Incepand cu toamna anului 2008 si pana in luna iulie 2009, partea vatamata nu a mai fost in relatii de prietenie cu inculpatul S. M. , insa la sfarsitul acestei luni, minora l-a contactat telefonic in repetate randuri pe inculpat, propunandu-i sa se intalneasca.
Asa cum a recunoscut in declaratia de la f. 20 si 131 dosar si cum s-a dovedit de altfel si prin declaratia  martorului  B. V. f. 55 ,124 , in data de 2.08.2009 partea vatamata fiind sub influenta bauturilor alcoolice l-a apelat pe inculpat solicitandu-i sa se intalneasca cu ea in jurul orelor 21,astfel ca la ora respectiva acestia s-au intalnit pe strada, intelegandu-se  ca partea vatamata sa-l astepte pe inculpat la fantana situata la iesirea din localitatea L.
In timp ce se indrepta spre acel loc, partea vatamata s-a intalnit cu martorul B. V. caruia i-a spus ca urma sa se intalneasca la fantana cu inculpatul S.;  in acest timp au aparut  si inculpatii S. M. si G. I. , astfel ca partea vatamata a plecat cu inculpatul S.M., in timp ce martorul si inculpatul G. I. au ramas in strada.
Inculpatul S. si partea vatamata s-au deplasat aprox. 200 m de la iesirea din L. pana in apropierea unei culturi de hamei, unde au intretinut raporturi sexuale, consimtite de partea vatamata. Desi aceasta  a sustinut contrariul, aratand ca a fost constransa de inculpat la a avea raport sexual, acesta rupandu-i lenjeria intima , declaratiile acesteia nu se coroboreaza cu nicio alta proba administrata in cauza. Ba dimpotriva, martora H. I. M. , prietena partii vatamate, arata ca in  timpul in care aceasta era cu inculpatul S. in lanul de hamei , i-a dat un telefon partii vatamate iar aceasta i-a vorbit pe un ton normal, fara sa fie speriata sau agitata,iar apoi la cca. 2-3 minute i-a trimis un  mesaj in care a intrebat-o pe aceasta  unde se afla , iar partea vatamata  i-a raspuns intr-un mod vulgar , spunandu-i ,in esenta, ca intretine relatii sexuale (f. 51-53 , 134 ).
Din declaratia martorului B. V. se retine  ca inculpatul G. I. i-a spus ca va merge si el in lanul de hamei dupa varul sau (   inculpatul  S.) , pentru a intretine si el relatii sexuale cu partea vatamata. Faptul ca intre cei doi inculpati a existat o intelegere in sensul  ca ambii sa aiba raporturi sexuale cu partea vatamata in seara respectiva, este recunoscut chiar de acestia prin declaratiile date in cauza f. 66-67,72-74, 121.
Intrucat partea vatamata nu a fost de acord sa intretina  relatii sexuale si cu inculpatul G. I.si s-a opus vehement, incepand  sa strige, pentru a o constrange  in acest sens ,  inculpatul S. M. a lovit-o de doua ori cu palma peste fata , dupa care cu o mana a strans-o de gat iar cu cealalta i-a astupat gura ,pentru a nu mai striga; exercitarea violentelor asupra partii vatamate in scopul anterior mentionat  fost recunoscuta de ambii inculpati f. 66,74, fiind dovedita si prin declaratiile martorelor V. L. si H. I. M. , care au vazut-o pe aceasta imediat dupa ce s-a intors din lanul de hamei.
Dupa ce S. a imobilizat-o pe minora in modul aratat si s-a departat cativa metri de acel loc,  inculpatul G. I. s-a dezbracat de haine, tinand-o cu o mana imobilizata pe partea vatamata, si a intretinut prin violenta raporturi sexuale cu aceasta, impotriva vointei ei.
Inculpatul G. I. a sustinut in mod constant ca nu a reusit sa intretina raporturi sexuale cu partea vatamata, intrucat aceasta se zbatea, insa inculpatul S. M. in declaratia data la urmarire penala f. 75 a infirmat sustinerile acestuia, aratand ca G. I.  a reusit sa aiba raport sexual cu minora, fapt dedus din aceea ca a auzit-o pe aceasta a spunind ,, ho, ca acum e destul ca nu mai vreau,,.
Certificatul medico-legal nr. 322/II/c/2/3.08.2009 emis de Cabinetul Medico-LEGAL M. atesta ca aceasta a suferit leziuni traumatice care s-ar fi putut produce prin lovire cu corpuri dure, comprimare cu degetele, comprimare intre planuri dure si zgariere in cadrul unor miscari de translatie.
Potrivit aceluiasi raport de constatare, partea vatamata a avut viata sexuala cu unul dintre agresori. Fiindu-i recoltata secretie vaginala pentru decelare de spermatozoizi,prin adresa nr. 322/II/c/2/6.08.2009 s-a comunicat faptul ca lipsa spermatozoizilor in secretia vaginala nu permite aprecierea consumarii unui act sexual recent.
In raport de cele expuse, instanta retine vinovatia inculpatilor ca fiind pe deplin dovedita si partial recunoscuta de acestia.
In drept, fapta inculpatului S.M. care, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatul G. I., a exercitat violente asupra partii vatamate V. D. M. , in scopul de a o determina pe aceasta sa intretina raporturi sexuale cu inculpatul G. I., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la viol, prevazuta si pedepsita de art. 26 Cod  penal raportat  la art. 197 al. 1 si 2 lit. a Cod  penal . , pentru care prin retinerea prevederilor  art. 74 si 76 lit. b Cod  penal  , va fi condamnat la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare.
Fapta inculpatului G. M., care prin violenta exercitata de inculpatul S. M. asupra partii vatamate V. D. M., a intretinut relatii sexuale cu aceasta, impotriva vointei ei, constituie infractiunea de viol, prevazuta  si pedepsita  de art. 197 al. 1 si 2 lit. a Cod penal  pentru carte prin retinerea prevederilor  art. 74 si 76 lit. b Cod  penal  va fi condamnat la pedeapsa de 2 ani inchisoare.
Faptele fiind savarsite   in conditiile concursului real de infractiuni, in temeiul art. 33 lit. a , art. 34 lit. b Cod  penal  inculpatul G. I. va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.
Fata  de  natura  infractiunilor  savarsite, instanta  apreciaza  ca  inculpatul  G. I.  savarsind faptele  retinute  in sarcina  sa  a  dovedit  ca  nu  are  responsabilitatea sociala si  morala de  a  ocroti persoanele  minore sau  de  a  ocupa   o  functie ce  implica  exercitiul autoritatii  de  stat,astfel  ca  in  baza  art. 65  al. 2 Cod  penal si  art. 71  al. 2  Cod  penal se  va  aplica  inculpatului pedeapsa  complementara a  interzicerii drepturilor  prevazute  de  art. 64 al. 1  lit. a teza a  II-a , b si  e  Cod  penal pe  o  perioada de  2  ani, precum si pedeapsa  accesorie a  interzicerii drepturilor  prevazute  de  art. 64  al. 1  lit. a  teza a  II-a , b si  e  Cod  penal  pe  durata  executarii  pedepsei.
In  ceea  ce  il  priveste pe  inculpatul S.  M.  se  constata  ca acesta, prin sentinta  penala  nr. 331  din 13.11.2008 a  Judecatoriei  M.(definitiva  la  data  de  24.11.2008) a  fost  condamnat   la  pedeapsa  de  6  luni  inchisoare cu  suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei pe  o  perioada   de  1  an,  pentru  comiterea  infractiunii de  act  sexual cu  o  minora, in  forma  continuata, prevazuta  si  pedepsita de  art.  198 al. 1  Cod  penal, cu  aplicarea  art.  41  al. 2, art. 42 Cod  penal, art. 99 Cod  penal.
Intrucat  fapta  comisa  de  inculpatul S. M.  descrisa  la   punctul  nr. 1 din rechizitoriu( infractiunea  continuata de  act  sexual  cu  o  minora) a  fost  savarsita de  acesta  mai inainte  de  pronuntarea  hotararii   mai sus  mentionate prin care  s-a  dispus  suspendarea  executarii, fata  de  inculpat  se  va  face  aplicarea  dispozitiilor  art. 85 Cod  penal si  se  va   dispune  anularea  suspendarii  conditionate a  executarii  pedepsei de  6  luni  inchisoare aplicata  prin sentinta  penala  nr. 331  din  13.11.2008 a  Judecatoriei  Medias.
Consecinta a  aplicarii  dispozitiilor  art. 85 Cod  penal, in  baza  art.  36  al. 1  Cod  penal raportat  la  art.  33  lit. a, art. 34 lit. b Cod  penal instanta   va  contopi pedeapsa  de  6  luni  inchisoare  aplicata inculpatului  prin hotararea  mai  sus  mentionata, cu  pedeapsa  de  1   an si  6 luni  inchisoare  aplicata in  prezenta  cauza  pentru  infractiunea  continuata de  act  sexual cu  o  minora, si  va  aplica  inculpatului  pedeapsa  cea  mai grea  de  1  an si 6 luni  inchisoare.
Nefiind  intrunite in persoana  inculpatului conditiile  prevazute  de   lege  pentru  starea  de  recidiva, conform art. 40  Cod  penal, instanta  va  face aplicarea regulilor  referitoare  la  concursul  de  infractiuni , astfel  ca  in  baza art.34 lit. b Cod  penal va  contopi  pedeapsa  rezultanta de  1  an si  6  luni  inchisoare  aplicata inculpatului , cu  pedeapsa  de  1  an  si  6  luni  inchisoare  aplicata  acestuia pentru  infractiunea  de  complicitate    la  infractiunea  de  viol, si  va  aplica  in  final inculpatului  S.M.  pedeapsa  cea  mai  grea  de  1 an si  6 luni  inchisoare.
   La individualizarea pedepselor aplicate inculpatilor s-au avut in vedere:
- continutul faptelor care prezinta o gravitate deosebita , prin modalitatea de savarsire si faptul ca au fost comise asupra unei minore
- limitele legale ale pedepsei
- atitudinea inculpatilor care au colaborat cu organele judiciare recunoscand   comiterea faptelor, mai putin comiterea violului de catre inculpatul G. I.
- atitudinea imorala a  partii vatamate  care, acceptand anterior sa intretina relatii sexuale cu mai multe persoane deodata,printre care si inculpatii,  i-a determinat  pe acestia ,intr-o anumita masura ,sa nu realizeze gravitatea faptelor savarsite , imprejurare retinuta de instanta ca o circumstanta atenuanta in favoarea inculpatilor
- celelalte criterii prevazute  de art. 72  Cod  penal.
Fata  de  natura  infractiunilor   savarsite, instanta  apreciaza ca  inculpatul  S.  M. savarsind  faptele  retinute  in sarcina  sa  a  dovedit,la  fel  ca  si  celalalt  coinculpat , ca  nu  are  responsabilitatea   sociala  si  morala  de  a  ocroti  persoanele  minore   sau  de  a  ocupa  o  functie ce  implica exercitiul  autoritatii d e  stat astfel  ca, in baza art. 71  al. 2 Cod  penal  se  va  aplica  inculpatului  pedeapsa  accesorie a  interzicerii drepturilor  prevazute de  art. 64 al. 1  lit. a  teza  a II-a , b  si  e  Cod  penal pe  durata  executarii  pedepsei .
In  baza  art. 88   Cod  penal se  va  deduce  din durata  pedepselor  aplicate  inculpatilor  G. I. si  S.  M.  perioada  retinerii pe  timp  de  24  ore  dispusa  prin ordonanta  din 3.08.2009.
Sub aspectul  laturii  civile, instanta  va  admite  in parte  pretentiile  formulate  de    partea  civila  V. D.  M., asistata  de  reprezentantii  legali .Astfel, in  baza art. 14 si 346 Cod  procedura   penala  raportat  la  art.  998  Cod  civil va  obliga  inculpatii, in solidar,  la  plata  sumei  de  7000 lei  cu  titlu  de  daune  morale, apreciind  acest  cuantum  al  compensatiei  ca  fiind  justificat  in raport  cu  traumele  psihice  majore  suferite  de  partea  civila, ca  urmare  a faptelor  comise  de  inculpati.
Instanta  va  respinge daunele  materiale  pretinse  de  partea  civila,constatand  ca  parte  din pretentiile  formulate  sunt  cheltuieli  judiciare, conform  art. 189 Cod  procedura  penala,urmand  a-i  fi   acordate   cu  acest  titlu , in acest  sens  fiind  contravaloarea certificatului  medico-legal si  a  consultului  medical, iar  celelalte  pretentii  sunt  nedovedite.
In temeiul  art. 193 si  191  Cod  procedura  penala, instanta  va  obliga  pe  fiecare  inculpat  sa  plateasca  partii  civile  V.  D.  M.  cate 850,25   lei  cu  titlu  de   cheltuieli  judiciare, reprezentand   onorariu  avocat , contravaloare certificat  si   consult  medico-legal, cheltuieli  de  transport, iar  statului , cate 1000 lei  fiecare,  cu  acelasi titlu.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viata sexuala (infractiuni cu privire la)

Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015
Viol. Victima nu a implinit 15 ani. Deosebire fata de act sexual cu un minor - Decizie nr. 126 din data de 10.11.2009
Ucidere din culpa. Daune morale - Sentinta penala nr. 5 din data de 07.01.2016
Anulare notare „imobil aflat sub incidenta art. 3 al. 1 din Lg. 17/2014” - Sentinta civila nr. 36 din data de 13.01.2016
Anulare proces verbal contraventie prevazute de art. 54 al. 1 si art. 79 alin. 1 lit. b din OUG 195/2002 - Sentinta civila nr. 24 din data de 08.01.2016
Loviri sau alte violente - Sentinta penala nr. 3 din data de 07.01.2016
Instituire tutela. Punere sub interdictie - Sentinta civila nr. 171 din data de 02.02.2016
Stabilire linie de granita - Sentinta civila nr. 56 din data de 14.01.2016
Anulare acte de executare, pentru ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Sentinta civila nr. 55 din data de 14.01.2016
Furt comis de inculpati majori cu minori - Sentinta civila nr. 83 din data de 07.05.2015
Restituirea pretului actualizat ( Legea 10/2001); calitatea procesuala pasiva - Sentinta civila nr. 2035 din data de 30.12.2014
Prejudiciu nepatrimonial rezultat in urma unei agresiuni fizice si verbale - Sentinta civila nr. 1778 din data de 03.12.2014
Factura fiscala emisa fara existenta unui contract intre parti - Sentinta civila nr. 1777 din data de 03.12.2014
Contract de credit conditionat de predarea bunului vandut debitorului; inexistenta unei creante - Sentinta civila nr. 499 din data de 13.03.2015
Nerespectarea masurii privind incredintarea minorilor; condamnare - Sentinta penala nr. 151 din data de 17.10.2014
Cheltuieli de judecata pretinse prin actiune separata - Sentinta civila nr. 1524 din data de 23.10.2014
Despagubiri solicitate asiguratorului - Sentinta civila nr. 1564 din data de 31.10.2014
Rezolutiune contract de vanzare cumparare; prescriptia dreptului la actiune - Sentinta civila nr. 1330 din data de 29.09.2014
Anularea executarii silite; neemiterea unui titlu de creanta - Sentinta civila nr. 156 din data de 28.01.2015
Refuzul executorului de a indeplini un act de executare - Sentinta civila nr. 1822 din data de 09.12.2014