InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Loviri sau alte violente

(Sentinta penala nr. 3 din data de 07.01.2016 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

La data de 04.03.2015 a fost inregistrata pe rolul judecatorului de camera preliminara prezenta cauza in care inculpatul
D. S., fiul lui -, nascut la data de – in -, cetatean roman, studii medii, fara ocupatie, fara loc de munca, casatorit, 3 copii minori, fara antecedente penale, domiciliat in com. -, CNP -
a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de lovire sau alte violente, prev. de art. 193 al. 2 NCP si amenintare, prev. de art. 206 al. 1 NCP.
In actul de sesizare procurorul a retinut ca in data de 30.09.2014 inculpatul l-a lovit cu o bucata de teava peste corp pe persoana vatamata G. A. O., cauzandu-i leziuni vindecabile in 16-18 zile de ingrijire medicala, iar in data de 05.12.2014, avand asupra sa o bucata de teava, a amenintat aceeasi persoana vatamata cu acte de violenta, creandu-i o stare de temere.
Prin incheierea din data de 04.06.2015 judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
Examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala, respectiv:
plangerile persoanei vatamate (filele 10 si 21), certificatul medico-legal (fila 11), declaratiile persoanei vatamate G. A. O. (filele 13, 22), declaratiile martorilor E. P. si E. N. (filele 15-17), M. C. R. (filele 23-24), declaratiile inculpatului (filele 25-32) 
precum si probele administrate in faza de judecata, respectiv:
declaratia inculpatului ( f. 39-41 ), inscrisurile si fotografiile depuse de catre inculpat ( f. 42-46 ), declaratiile martorilor E. N. ( f. 111 ) si M. A. ( f. 124 )
instanta retine urmatoarea stare de fapt:
Persoana vatamata G. A. O. este angajat ca ciurdar la vacile satului -.
In data de 30.09.2014 persoana vatamata a trecut cu vacile pe langa un teren apartinand inculpatului D. S. si a rupt un stiulete de porumb. A fost observat de catre inculpat, care l-a acuzat de furt si a solicitat restituirea stiuletelui. In cursul serii, cand persoana vatamata a trecut prin dreptul locuintei inculpatului, acesta a iesit in strada inarmat cu o bucata de teava si a aplicat o lovitura victimei, provocandu-i o fractura costala care a necesitat pentru vindecare 16-18 zile de ingrijire medicala.
Incidentul a fost observat de martorul P., aflat intr-un imobil din vecinatate si a fost confirmat de martorul E. N., care a iesit din casa imediat dupa incident. Inculpatul si-a motivat agresiunea prin faptul ca a fost furat.
Declaratia martorului I. N., inscrisurile si fotografiile din care rezulta ca in anul 2011 inculpatul a fost agresat de catre o alta persoana, nu prezinta relevanta in cauza. Presupusul atac initial al persoanei vatamate cu bata asupra inculpatului, mentionat de acesta in declaratia sa, nu este deloc probat.
Fapta inculpatului de a lovi persoana vatamata cauzandu-i leziuni vindecabile in 16-18 zile de ingrijire medicala constituie infractiunea de lovire sau alte violente, prev. de art. 193 al. 2 NCP.
In data de 05.12.2014 in jurul orei 17, persoana vatamata insotit de martora M. C., a fost amenintat cu moartea de catre inculpat, in dreptul imobilului acestuia. Inculpatul a iesit din curte inarmat cu o teava si a provocat temere pentru integritatea fizica persoanei vatamate, care a fost nevoit sa se intoarca si sa se deplaseze pe alt drum. Martora a aratat ca actiunea inculpatului poate fi cauzata de depunerea plangerii prealabile pentru infractiunea de lovire din data de 30.09.2014.
Declaratia martorei M. C. confirma sustinerile persoanei vatamate.
Pozitia exprimata de inculpat cu ocazia ascultarii este neprobata. Prezenta sa cu ocazia incidentului intr-o alta locatie nu este confirmata de nicio proba.
Fapta inculpatului de a ameninta persoana vatamata cu savarsirea de acte de violenta indreptate impotriva sa, provocandu-i temere, in conditiile in care inculpatul se prezinta inarmat, iar in urma cu aproximativ 2 luni a agresat fizic persoana vatamata constituie infractiunea de amenintare, prev. de art. 206 al. 1 NCP.
Sub aspect subiectiv, inculpatul a actionat in cazul ambelor infractiuni cu intentie directa, prevazand rezultatul faptelor sale si urmarind producerea lui prin comiterea faptelor.
Instanta va stabili pentru infractiunea de lovire sau alte violente,  prevazuta de art. 193 al. 2 NCP rap. la art. 61 al. 2 si 4 lit. c NCP pedeapsa de 2000 de lei, corespunzatoare pentru 200 de zile – amenda ( valoarea unei zile - amenda fiind de 10 de lei ), iar in cazul infractiunii de amenintare, prevazuta de art. 206 al. 1 NCP rap. la art. 61 al. 2 si 4 lit. b NCP pedeapsa de 1200 de lei, corespunzatoare pentru 120 de         zile – amenda ( valoarea unei zile - amenda fiind de 10 de lei ).
La individualizarea pedepsei stabilite in sarcina inculpatului, instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 NCP, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii ( pe strada, invocand pretinse sustrageri comise de persoana vatamata ), precum si mijloacele folosite ( inarmat cu o teava ), starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii ( numarul de zile de ingrijire medicala este unul semnificativ ), lipsa antecedentelor penale ale infractorului, nivelul de educatie redus, situatia familiala si sociala ( nu este angajat, are in intretinere 3 copii minori ).
Infractiunile au fost comise de catre inculpat in concurs real, astfel ca in baza art. 38 al. 1 rap. la art. 39 al. 1 lit. c NCP instanta va stabili pedeapsa amenzii de 2400 de lei ( 2000 + 1/3 din 1200 ).
In ceea ce priveste necesitatea aplicarii pedepsei, instanta constata ca, in cauza sunt indeplinite conditiile art. 83 NCP, pedeapsa stabilita in cazul infractiunilor concurente fiind amenda; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii; acesta si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, iar in raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
   De asemenea, se constata faptul ca maximul special prevazut de lege pentru infractiunea mai grava ( lovire sau alte violente ) savarsita de inculpat este de 5 ani inchisoare, valoare inferioara celei de 7 ani inchisoare prevazute de art. 83 alin. 2 NCP, iar inculpatul nu s-a sustras de la urmarire penala ori judecata si nu a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului.
Fata de aceste considerente, in baza art. 83 alin. 1 NCP va amana aplicarea pedepsei amenzii pe un termen de supraveghere stabilit in conditiile art. 82 NCP, de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 85 alin. 1 NCP pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
     a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Sibiu, la datele fixate de acesta;
     b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
     c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea;
     d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In baza art. 86 alin. 1 NCP pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 85 alin. 1 lit. c) - e) se comunica Serviciului de Probatiune Sibiu.
In baza art. 85 alin. 2 lit. b si e NCP va impune inculpatului sa execute urmatoarele obligatii:
- sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 30 de zile la intretinerea parcurilor ori drumurilor din satul - sau desfasurarea de activitati in folosul gradinitelor sau scolilor din satul - ori comuna -;
- sa nu comunice cu persoana vatamata G. A. O. ori sa nu se apropie de acesta.
In baza art. 404 alin. 3 NCPP va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii masurilor de supraveghere si obligatiilor impuse si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul termenului de supraveghere.
Instanta va constata ca persoana vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art. 274 alin. 1 NCPP va obliga pe inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011