InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Neamt

Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal

(Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015 pronuntata de Judecatoria Targu Neamt)

Domeniu Viata sexuala (infractiuni cu privire la) | Dosare Judecatoria Targu Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Targu Neamt

Prin rechizitoriul inregistrat la aceasta instanta Parchetul de pe langa Judecatoria Tg. Neamt a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului V.C., jud. Neamt, de cetatenie romana, fara ocupatie, studii 6 clase, cu stagiul militar nesatisfacut, recidivist,  pentru savarsirea infractiunilor de agresiune sexuala si lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 219 alin. 1,2 lit. c, art. 205 alin. 1,3 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 41,43 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
In fapt, s-a retinut in actul de sesizare a instantei ca la data de 28.07.2015, in jurul orelor 19:30-20:00, inculpatul, in stare de recidiva postcondamnatorie, a acostat pe minora X. V. in varsta de 9 ani, a dus-o cu forta, lipsind-o de libertate, in locuinta lui P.J. din Tg.Neamt, str. Cuza Voda nr. 24, unde avea acces, si a incercat sa intretina relatii sexuale cu minora, insa nu a reusit penetrarea vaginala a acesteia, dar a savarsit un act de natura sa-i produca satisfactie sexuala.
Partea vatamata, prin avocat desemnat din oficiu, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 5000 lei, cu titlu de daune morale.
Inculpatul, prin declaratia aflata la fila 97 din dosar, a apelat la procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei, invederand instantei ca recunoaste si regreta faptele comise.
Analizand probatoriul administrat in cursul urmaririi penale, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
 Inculpatul V.C., a fost eliberat conditionat la data de 01.07.2015 din penitenciar, unde a executat o pedeapsa privativa de libertate pentru savarsirea unei infractiuni de talharie.
Dupa ce a fost liberat, inculpatul a revenit in Tg. Neamt, dar neavand un domiciliu stabil, s-a stabilit la locuinta unui frate al sau, in Tg. Neamt, pe str. X..
 In perioada 24-28.08.2015, inculpatul nu a mai locuit la fratele sau, ci la familia P.J., pe str. X. nr. 26, casa ce are acces si dinspre str. P., in zona blocului G4/100.
La data de 28.07.2015, in jurul orelor 19.30, inculpatul, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, a mers catre locuinta lui P.J. dinspre str. P.. Acesta a observat in zona, in fata blocului G4/100 o fetita, respectiv pe persoana vatamata X. V. de 9 ani, pe care o cunostea din zona.
Pe fondul consumului de alcool si observand ca nu sunt alte persoane in zona, inculpatul a luat-o pe minora fortat, punandu-i mana la gura si a dus-o in locuinta lui P.J., unde nu se aflau alte persoane.
Aici, sub amenintare, a dezbracat-o pe minora, a intins-o pe un pat si s-a urcat peste ea cu intentia de a avea cu aceasta un act sexual normal.
Datorita conformatiei fizice a minorei, inculpatul nu a reusit penetrarea vaginala a partii vatamate, dar a avut un act sexual, intre picioarele fetei si ramanand deasupra ei timp de cateva minute.
In tot acest timp, inculpatul a tinut victima de gat, minora declarand ca a fost la limita sa fie sugrumata si ca i-a curs sange, care a ramas atat pe lenjeria sa, cat si pe hainele inculpatului.
Dupa consumarea actului de natura a-l satisface pe inculpat, minora s-a ascuns in camera sub o masa si a cerut  de la acesta o cana cu apa. Astfel,  minora a reusit sa fuga si a alertat o matusa care locuieste intr-o curte alaturata. Intrucat minora se afla in stare de soc si avea pete de sange pe ea, rudele au alertat organele de politie si au transportat-o la spital.
In cauza a fost dispusa imediat efectuarea unei constatari medico legale, din raportul de expertiza reiesind ca minora nu a fost penetrata vaginal si ca prezinta pe corp mai multe echimoze, ce necesita pentru vindecare un  numar de 4-5 zile ingrijiri medicale.
Inculpatul, imediat dupa plecarea fetei, a strans unele lucruri personale de la fata locului si a plecat in zona centrala a orasului, de unde a luat un taxi solicitand sa fie dus la o pensiune in afara orasului, spre Baile Oglinzi. Acesta a fost contactat telefonic de o persoana, care l-a intrebat daca este adevarat ce s-a intamplat, luand la cunostinta ca este cautat. Urmare a acestui lucru nu a mai stat la pensiune si a mers in zona impadurita din jurul Statiunii Baile Oglinzi, incercand sa se ascunda. Aici a fost depistat si condus la politia orasului Tg.Neamt.
Si in cursul urmaririi penale inculpatul a recunoscut faptele, declarand ca le-a comis pe fondul consumului de alcool.
Minora a declarat in cursul urmaririi penale ca inculpatul a luat-o cu forta, a amenintat-o cu moartea, a strans-o de gat, s-a zbatut, iar inculpatul a stat peste ea mai multe minute, dupa care a reusit sa fuga, in timp ce a cerut inculpatului o cana cu apa (fila 20 d.u.p.).
Martora S.D., matusa minorei si careia aceasta i-a cerut ajutorul dupa ce a reusit sa fuga, a declarat la urmarirea penala ca minora era foarte speriata, tremura si era rosie in zona gatului, declarand ca a fost violata (fila 43 d.u.p.).
Aceeasi situatie de fapt privind starea victimei rezulta si din cuprinsul depozitiilor martorilor S.C., mama partii vatamate, si Mandache Ionut Gabriel, fratele acesteia (filele 47, 52 d.u.p.).
Din cuprinsul declaratiei martorului B.G. (fila 45 d.u.p.), rezulta ca acest martor a observat pe inculpat pe strada P. si pe minora in fata acestuia, minora respirand greu.
Concluziile raportului de expertiza medico-legala sunt in sensul ca minora este virgina si ca prezinta leziuni traumatice care necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale (fila 26 d.u.p.).
Din coroborarea mijloacelor de proba administrate in cursul urmaririi penale – declaratii persoana vatamata, proces verbal de cercetare la fata locului, planse foto, mijloace materiale de proba (imbracaminte, alte fragmente), declaratiile martorilor S.D., B.G., M.G. si S.C., certificat medico-legal nr. A1 249/28.07.2015 eliberat de SML Neamt, declaratii inculpat -  instanta retine ca la data de 28.07.2015, in jurul orelor 19:30-20:00, inculpatul, in stare de recidiva postcondamnatorie, a acostat pe minora X. V. Maria in varsta de 9 ani, a dus-o cu forta, lipsind-o de libertate, in locuinta lui P.J. din Tg.Neamt, str. X. nr. 24, unde avea acces, si a incercat sa intretina relatii sexuale cu minora, insa nu a reusit penetrarea vaginala a acesteia, dar a savarsit un act de natura sa-i produca satisfactie sexuala.
In atare context, instanta retine, fata de probatoriul administrat si prezentat anterior, ca savarsirea faptei de catre inculpat este neindoielnica, stabilita dincolo de orice dubiu rezonabil, data fiind si linia de rationament a curtii europene de contencios al drepturilor omului, de la Strasbourg, conform careia aprecierea probelor facuta de judecatorul national nu ar putea fi cenzurata in temeiul art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, decat in cazul in care acesta a dedus din faptele prezentate concluzii in mod evident injuste si arbitrarii (cauza Barbera, Messegue si Jabardo contra Spaniei – 6 decembrie 1988).
In drept, faptele inculpatului V.C. intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de agresiune sexuala si lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 219 alin. 1,2 lit. c, art. 205 alin. 1,3 lit. b Cod penal, savarsite in concurs real si in stare de recidiva postcondamnatorie.
La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, prev. de art. 74 Cod penal, respectiv gravitatea infractiunii savarsite si periculozitatea inculpatului.
Astfel, instanta va avea in vedere modalitatea in care inculpatul a actionat, respectiv ca s-a indreptat impotriva unei minore de doar 9 ani, consecintele negative pe care infractiunile savarsite le au in timp asupra dezvoltarii morale a minorei, dar si perseverenta infractionala a inculpatului, imprejurarea ca acesta a comis faptele la scurt timp dupa ce a fost liberat conditionat din executarea unei pedepse privative de libertate, aplicata pentru savarsirea unei infractiuni de talharie.
Fata de acestea, va inculpatului pedeapsa inchisorii in regim de detentie intr-un cuantum de natura sa atraga atentia inculpatului asupra consecintelor negative ale faptelor savarsite.
In baza dispozitiilor art. 43 alin. 1 Cod penal, va adauga al pedeapsa aplicata inculpatului prin prezenta sentinta restul de 403 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 4 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr.267/08.11.2012 a Judecatoriei Tg.Neamt, definitiva prin decizia penala nr. 1321/20.12.2012 a Curtii de Apel Bacau, urmand ca inculpatul sa execute ambele pedepse.
In baza dispozitiilor art. 399 Cod procedura penala, va mentine starea de arest a inculpatului, iar in baza art. 404 alin. 4 lit. a Cod procedura penala, raportat la art. 72 alin. 1 Cod penal, va scadea din pedeapsa aplicata durata arestarii preventive a inculpatului.
Cu privire la latura civila a cauzei, in baza art. 25 Cod procedura penala, art. 1357 Cod civil, va obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate suma de 5000 lei cu titlu de daune morale, avandu-se in vedere varsta victimei, trauma fizica si psihica la care a fost supusa de inculpat, consecintele  negative pe care infractiunile savarsite le au in timp asupra dezvoltarii morale a minorei.
In baza dispozitiilor art. 274 Cod procedura penala, va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viata sexuala (infractiuni cu privire la)

Plangere solu?ie procuror - Hotarare nr. Incheierea de Camera preliminara nr. 42 din data de 08.02.2017
Recunoa?terea hotararilor penale sau a altor acte judiciare straine (Legea 302/2004) - Sentinta penala nr. 197 din data de 26.04.2017
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1177 din data de 14.10.2014
Preten?ii - Sentinta civila nr. 1463 din data de 10.06.2015
Ac?une in constatare, perfectare vanzare - Sentinta civila nr. 732 din data de 18.03.2015
Ultraj, conducere fara permis, conducere sub influen?a alcoolului - Sentinta penala nr. 177 din data de 27.05.2016
art. 336 alin. 1 Cod penal - Sentinta penala nr. 251 din data de 05.10.2016
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Confirmare renuntare urmarire penala (art. 318 alin. 12 NCPP) - Hotarare nr. Incheierea de camera preliminara nr. 149 din data de 28.04.2017
Evacuare - Sentinta civila nr. 21 din data de 23.02.2017
Actiune in anulare creanta - Sentinta civila nr. 665 din data de 25.03.2016
Taiere ilegala de arbori, furt de arbori - Sentinta penala nr. 78 din data de 30.04.2015
Amenintare,lovire sau alte violente, violenta in familie - Sentinta penala nr. 107 din data de 25.03.2016
Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015
Contestatie la executare, suspendare executare silita - Sentinta civila nr. 841 din data de 05.06.2014
Inselaciune, art. 215 al 1,2,3 Cod Penal - Sentinta penala nr. 82 din data de 11.05.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Plangere contraven?ionala OUG 195/2002R - Sentinta civila nr. 256 din data de 28.01.2016
Constatare nuliate act juridic - Sentinta civila nr. 1084 din data de 09.06.2016
Plangere solu?ie procuror - Hotarare nr. 60/CP din data de 12.02.2015