Viol. Victima nu a implinit 15 ani. Deosebire fata de act sexual cu un minor
(Decizie nr. 126 din data de 10.11.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)2. Viol. Victima nu a implinit 15 ani. Deosebire fata de act sexual cu un minor
Drept penal. Partea speciala. Infractiuni privitoare la viata sexuala.
Cod penal, art.197 al.3, art.198
Consimtamantul partii vatamate la actul sexual presupune un acord intre persoane, o aderare de buna voie, constienta la o propunere de intretinere de relatii sexuale. Constrangerea morala a victimei minore, prin amenintarea cu un rau, inlatura caracterul consensual al acceptarii relatiilor sexuale.
Curtea de Apel Bacau – Sectia penala si
pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr. 126 din 10 noiembrie 2009.
Prin sentinta penala nr.32/P/25.02.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt s-a dispus condamnarea inculpatului F. A.:
- pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani, dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art.33 lit.a, art.34 lit.b si art.35 alin.3 Cod penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa principala cea mai grea, de 11 (unsprezece) ani inchisoare si pedeapsa complementara cea mai grea, de interzicere a drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art.357 alin.3 Cod procedura penala, s-au interzis inculpatului drepturile civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 alin.2 Cod penal.
In temeiul art.350 alin.1 Cod procedura penala, s-a mentinut masura arestarii preventive luata fata de inculpat, iar in temeiul art. 88 Cod penal, s-a computat din pedeapsa de executat, durata arestarii preventive efectuata de la data de 07.07.2008 si pana la data de 25.02.2009.
S-a constatat ca V. L., in calitate de reprezentant legal al partii vatamate minore – V. A. F., nu s-a constituit parte civila in cauza.
S-a constatat ca inculpatul a fost asistat de aparatori alesi.
In temeiul art.191 alin.1 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul sa plateasca statului, suma de 2.000 lei, cheltuieli judiciare.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut faptul ca inculpatul F. A. provine dintr-o familie cu cinci copii, rezultati din relatia de concubinaj a mamei sale – A. E. cu defunctul F. G. Toti fratii inculpatului au gospodarii proprii, in casa parinteasca din comuna P. S., judetul Neamt, ramanand doar inculpatul si mama acestuia. Inculpatul a intrerupt cursurile scolii generale in clasa a III-a, iar de la varsta de .. ani, pentru a-si asigura existenta lui si a mamei sale, a lucrat ca muncitor zilier in exploatarile forestiere de pe V. T., din judetul Neamt. In comunitatea rroma din care facea parte, inculpatul s-a bucurat de o imagine favorabila, acesta fiind un tanar muncitor care a fost nevoit sa mearga la munca de la varsta de 11 ani, din cauza situatiei financiare precare, pe care o avea familia sa, inculpatul indeplinindu-si corespunzator obligatiile atat fata de societate cat si fata de mama sa bolnava, care a ramas in grija lui. Inculpatul se intorcea la domiciliu din zona in care lucra, periodic, la o saptamana – doua.
In luna februarie 2008, la doua din astfel de reveniri la domiciliu, aflate la interval de doua sau trei saptamani, inculpatul F. A. a avut cate un raport sexual, prin constrangere fizica si morala, cu fiica surorii lui, V. A. F., in varsta de zece ani si opt luni.
Astfel, intr-o zi de sambata din luna februarie 2008, partea vatamata V. A. F., care locuia cu familia sa, in satul P., comuna P. S., in vecinatatea locuintei bunicii sale – A. E., a mers in vizita la aceasta si s-a asezat pe pat langa bunica sa, de unde se uita la televizor. In aceeasi camera, dar pe un alt pat, era intins si inculpatul F. A.
La un moment dat, au adormit atat partea vatamata cat si inculpatul, timp in care A. E. plecase de acasa. Cand partea vatamata s-a trezit, l-a simtit pe inculpat langa ea, care a inceput sa o pipaie si sa o mangaie, iar cand a inceput sa tipe, inculpatul i-a pus mana la gura, dupa care i-a dat pantalonii si chilotii jos si a intretinut un raport sexual normal cu minora. Dupa consumarea violului, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat, deoarece va fi batuta atat de parinti, cat si de el. Inculpatul consumase bauturi alcoolice inainte de a intretine raportul sexual cu victima, iar dupa savarsirea infractiunii de viol, inculpatul a lasat-o pe aceasta sa plece acasa. Partea vatamata nu a relatat cele intamplate parintilor sai, de frica sa nu fie batuta, asa dupa cum a fost amenintata de inculpat.
Dupa aproximativ 2 sau 3 saptamani, partea vatamata V. A. F., a mers din nou in vizita la bunica sa, si, in momentul in care a vrut sa intre in bucatarie, i-a iesit in intampinare de dupa usa, inculpatul F. A., care a luat-o de mana si a dus-o pe patul lui din bucatarie, unde i-a dat cu forta pantalonii si chilotii jos si a intretinut din nou un raport sexual cu nepoata sa. La fel ca si prima data, inculpatul aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a amenintat-o pe victima, spunandu-i ca va lua bataie de la mama sa si de la el, daca va spune ce s-a intamplat intre ei.
Dupa fiecare raport sexual, victima si-a spalat singura lenjeria intima, si, de frica nu a spus parintilor sai, nimic din cele intamplate.
Incepand din luna iunie 2008, partea vatamata a inceput sa aiba greturi, sa ameteasca si sa simta dureri in burta, stari pe care le-a comunicat mamei sale, V. L., care a decis sa-si duca fiica la doctor, crezand ca era o recidivare a apendicitei operate in urma cu cateva luni. Aceasta, in ziua de 02.06.2008, s-a prezentat cu victima la M. Piatra Neamt, unde a fost supusa unei examinari ecografice abdominale. Conform buletinului ecografic, s-a stabilit ca victima prezinta o sarcina aflata in saptamana a 17-a de evolutie.
Surprinsa de rezultat, dupa ce a iesit de la medic, V. L. i-a cerut explicatii fiicei sale despre sarcina, aceasta relatandu-i modul si imprejurarile in care inculpatul F. A. a violat-o. In aceeasi zi, mama victimei si-a informat sotul si impreuna s-au decis sa denunte faptele comise de inculpat, organelor de politie, lucru pe care l-au si facut. Cu ocazia examinarii medico – legale efectuata victimei, in ziua de 03.06.2008, in cadrul Serviciului de Medicina Legala Piatra Neamt, s-a stabilit ca aceasta prezenta o deflorare veche (mai veche de 12-14 zile) si avea o sarcina in luna a patra de evolutie.
Cum sarcina constatata la o persoana de 10 ani si cateva luni trebuia intrerupta, mama victimei a actionat in acest sens la Sectia Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, cat si la o clinica de specialitate din Iasi. Procedurile intreprinse de V. L. pe parcursul a doua saptamani au ramas fara rezultat, timp in care sarcina a evoluat, ajungand intr-o faza in care avortul putea fi facut doar in conditii speciale, conditii care nu puteau fi asigurate in Romania, din cauza lipsei tehnicii medicale performante si a unei legislatii imperfecte in acest domeniu.
Prin sprijinul extern al unei persoane fizice din Londra, care s-a oferit voluntar, s-a asigurat deplasarea victimei insotita de mama, la o clinica din Marea Britanie, unde s-a facut avortul la sfarsitul lunii iunie 2008.
Prin comisie rogatorie s-a solicitat stabilirea ADN-ului la produsul de conceptie, pentru a putea fi valorificat in tara, in vederea efectuarii expertizei biocriminalistice, prin care sa se stabileasca daca tatal copilului avortat a fost inculpatul F. A. Din concluziile raportului de expertiza biocriminalistica efectuat in cauza de Institutul de Criminalistica – Serviciul de Biocriminalistica din cadrul I.G.P. Bucuresti, a rezultat ca numitul F. A. este tatal biologic al produsului de conceptie cu un indice de paternitate de 2.360.000.
Dupa prima declaratie data in fata organelor de politie, inculpatul a disparut de la locuinta mamei sale, pentru a se sustrage de la cercetari, adapostindu-se la locuinta numitului T. I., din comuna P., judetul Neamt, sub pretextul de a-l ajuta pe acesta la munca in gospodarie. Localizarea si prinderea inculpatului s-a facut in ziua de 07.07.2008, pe baza procedurilor legale de interceptare a convorbirilor telefonice, purtate de acesta pe telefonul sau mobil. In aceeasi zi, inculpatul a fost incarcerat pe baza mandatului de arestare preventiva, emis in lipsa.
In cursul procesului penal, inculpatul F. A. a recunoscut numai actele sexuale cu un minor, sustinand ca nu a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu victima, care l-a provocat, prin declaratiile de dragoste si prin actele de tandrete manifestate, sa accepte intretinerea de raporturi sexuale, mai ales ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, iar in plus, nu a stiut ce varsta avea nepoata sa. Declaratia inculpatului a fost sustinuta ulterior, in cursul cercetarii judecatoresti si de mama victimei – V. L. care si-a schimbat radical pozitia fata de inculpat, precum si de cealalta sora a acestuia – S. E., ambele surori incercand prin declaratiile date, sa plaseze raspunderea asupra victimei, cu scopul evident de a favoriza pozitia inculpatului in proces, astfel ca sustinerile acestora, privind acceptul victimei de a intretine relatii sexuale cu inculpatul, pe motivul dragostei pe care i-o purta, manifestata in poeziile de dragoste descoperite in caietul acesteia, vor fi inlaturate, ca neintemeiate.
Vinovatia inculpatului in comiterea celor patru infractiuni privitoare la viata sexuala, a rezultat fara dubii, din procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexa, procesul verbal incheiat cu ocazia completarii cercetarii la fata locului si plansa fotografica anexa, buletinul ecografic eliberat victimei de Centrul Medical Micromedica Piatra Neamt la data de 02.06.2008, raportul de constatare medico – legala nr…. din … intocmit de S.M.L. Piatra Neamt, raportul de expertiza biocriminalistica nr…. din …. intocmit de Institutul de Criminalistica din cadrul I.G.P. Bucuresti, referatul de evaluare intocmit inculpatului de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Neamt, declaratiile partii vatamate V. A. F., declaratiile martorilor V. F., V. L., T. I., A. D. si S. E., toate coroborate cu declaratiile inculpatului.
La individualizarea pedepselor ce s-au aplicat inculpatului, prima instanta a avut in vedere criteriile generale prevazute de art.72 Cod penal, privind pericolul social ridicat al infractiunilor savarsite, precum si datele personale favorabile ale inculpatului, respectiv faptul ca este tanar, nu are antecedente penale, ca este muncitor si singurul intretinator al unei mame bolnave si riscul scazut ca acesta sa fie implicat in savarsirea de noi fapte penale. In favoarea inculpatului nu au putut fi aplicate dispozitiile art.74,76 Cod penal, cu efect asupra reducerii pedepselor, din cauza gravitatii faptelor comise, varstei foarte fragede a victimei si relatiilor de rudenie apropiate dintre parti.
Impotriva sentintei de mai sus a declarat apel inculpatul care a aratat ca a intretinut relatii sexuale cu consimtamantul partii vatamate, deoarece in comunitatea de rromi sunt normale astfel de relatii de la o varsta timpurie, situatie in care a solicitat a se dispune achitarea sa pentru infractiunile de viol, iar pentru infractiunile de act sexual cu un minor a solicitat a se retine circumstante atenuante si aplicarea unei pedepse pentru care sa se dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
La termenul de judecata din data de 7 iulie 2009 reprezentantul Parchetului a solicitat a se dispune schimbarea calificarii juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al. 3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art. 198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de viol prevazute de art. 197 al. 3 teza 1a c. penal cu art. 33 lit. a c. penal.
La termenul de judecata din data de 10.11.2009 instanta a pus in discutie si o eventuala schimbare a calificarii juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art.198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art.198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal.
Cu ocazia judecarii apelului, instanta a reaudiat partea vatamata in prezenta reprezentantilor legali, pe inculpat si pe martorele M. C. G. si M. E.
Fata de ansamblul probator administrat in cauza, in faza de urmarire penala, si cu ocazia judecarii cauzei in prima instanta si in apel, se constata ca asupra existentei raporturilor sexuale dintre inculpat si partea vatamata toate partile le recunosc. Ceea ce trebuie sa se stabileasca este daca acestea au fost savarsite in conditiile prevazute de art.197 sau de art.198 c. penal.
Conform prevederilor art.197 c.penal violul este actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa. Aceasta din urma ipoteza presupune ca inculpatul nu exercita o constrangere fizica asupra partii vatamate, ci se foloseste de imprejurarea ca aceasta nu este in stare sa se opuna raportului sexual. Pe de alta parte, constrangerea poate sa fie si morala, impotrivirea victimei la raportul sexual fiind infranta prin amenintarea cu producerea unui rau.
Spre deosebire de viol, actul sexual cu un minor prevazut de art.198 reprezinta actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani. Pentru existenta acestei infractiuni este necesar consimtamantul partii vatamate la actul sexual. Consimtamantul presupune un acord intre persoane, o aderare de buna voie la o propunere. Cu alte cuvinte, partea vatamata trebuie sa fie constienta si sa inteleaga ceea ce i se propune.
In cauza de fata, la data savarsirii faptelor de catre inculpat, partea vatamata avea varsta de 10 ani si 8 luni, iar din adresa nr…/… a Serviciului de medicina legala Neamt (…), rezulta ca minorii sub 14 ani nu se supun expertizei psihiatrice fiindca nu au discernamant. Pe de alta parte, inculpatul este fratele mamei partii vatamate.
Acesta aspecte au creat inculpatului un ascendent asupra partii vatamate, care nu avea cum sa se opuna inculpatului si este prea putin probabil ca la varsta ei constientiza ceea ce inseamna un raport sexual, pentru a fi de acord cu acesta. In afara de aceste aspecte, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata ca o va bate daca va spune cuiva ca a avut raport sexual cu ea.
Inculpatul a incercat sa se apere invocand faptul ca pe un caiet au fost gasite, scrise de catre partea vatamata, un gen de „declaratii de dragoste”(filele … dos. urm. pen.), aspect care ar demonstra ca partea vatamata il iubea si de aceea a fost de acord sa intretina cu el relatii intime. Din aceste „declaratii” nu rezulta insa ca ele sunt adresate expres inculpatului. Daca ar fi reala situatia de fapt relatata de inculpat privind „sentimentele de iubire” ale partii vatamate fata de el si „prematuritatea” relatiilor sexuale in comunitatea rroma, apare inexplicabila disparitia inculpatului, faptul ca acesta si partea vatamata au ascuns „dragostea” lor din februarie si pana in iunie, si plangerea penala depusa de parintii partii vatamate.
Instanta considera ca in cauza de fata din ansamblul probator administrat rezulta ca cele doua rapoarte sexuale dintre inculpat si partea vatama au avut loc fara consimtamantul acesteia si fara ca aceasta sa aiba posibilitatea de a-si exprima vointa sau de a se apara, partea vatamata fiind constransa moral de inculpat de a accepta rapoartele sexuale cu aceasta.
Pentru aceste considerente, instanta de apel in baza art.379 pct.2 lit. a c. pr. pen. va admite apelul declarat de inculpatul F. A. impotriva sentintei penale nr. 32/P/25.02.2009 a Tribunalului Neamt, va desfiinta aceasta sentinta cu privire la solutionarea laturii penale, va retine cauza spre rejudecare si pe fond:
In baza art. 334 c. pr. pen. va dispune schimbarea incadrarii juridice a faptelor prin care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art. 198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal cu art.33 lit. a c. penal, pentru acre se va dispune condamnarea inculpatului.
La stabilirea limitelor de pedeapsa instanta va avea in vedere prevederile art.52 si 72 c. penal si luand in considerare faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, era singurul intretinator al mamei sale si lucra pentru a-si asigura venituri, considera in cauza se poate face aplicarea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 al.2 cu art.76 al.1 l it.a c.penal.
In temeiul art.357 alin.3 Cod procedura penala, se vor interzice inculpatului drepturile civile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 alin.2 Cod penal.
In temeiul art.350 alin.1 Cod procedura penala, se va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat, iar in temeiul art. 88 Cod penal, se va deduce din pedeapsa ce se va aplica, durata arestarii preventive efectuata de la data de 07.07.2008 la zi.
Se vor mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
Se va lua act ca inculpatul a avut aparator ales.
In baza art. 199 al.3 c. pr. pen se va admite cererea formulata de dl. avocat C. C. si dispune scutirea de plata amenzii judiciare aplicate prin Incheierea penala din data de 27.10.2009.
In baza art.192 alin.3 c. pr. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat vor raman in sarcina acestuia.
Drept penal. Partea speciala. Infractiuni privitoare la viata sexuala.
Cod penal, art.197 al.3, art.198
Consimtamantul partii vatamate la actul sexual presupune un acord intre persoane, o aderare de buna voie, constienta la o propunere de intretinere de relatii sexuale. Constrangerea morala a victimei minore, prin amenintarea cu un rau, inlatura caracterul consensual al acceptarii relatiilor sexuale.
Curtea de Apel Bacau – Sectia penala si
pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr. 126 din 10 noiembrie 2009.
Prin sentinta penala nr.32/P/25.02.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt s-a dispus condamnarea inculpatului F. A.:
- pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani, dupa executarea pedepsei principale.
- pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art.33 lit.a, art.34 lit.b si art.35 alin.3 Cod penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa principala cea mai grea, de 11 (unsprezece) ani inchisoare si pedeapsa complementara cea mai grea, de interzicere a drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art.357 alin.3 Cod procedura penala, s-au interzis inculpatului drepturile civile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 alin.2 Cod penal.
In temeiul art.350 alin.1 Cod procedura penala, s-a mentinut masura arestarii preventive luata fata de inculpat, iar in temeiul art. 88 Cod penal, s-a computat din pedeapsa de executat, durata arestarii preventive efectuata de la data de 07.07.2008 si pana la data de 25.02.2009.
S-a constatat ca V. L., in calitate de reprezentant legal al partii vatamate minore – V. A. F., nu s-a constituit parte civila in cauza.
S-a constatat ca inculpatul a fost asistat de aparatori alesi.
In temeiul art.191 alin.1 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul sa plateasca statului, suma de 2.000 lei, cheltuieli judiciare.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut faptul ca inculpatul F. A. provine dintr-o familie cu cinci copii, rezultati din relatia de concubinaj a mamei sale – A. E. cu defunctul F. G. Toti fratii inculpatului au gospodarii proprii, in casa parinteasca din comuna P. S., judetul Neamt, ramanand doar inculpatul si mama acestuia. Inculpatul a intrerupt cursurile scolii generale in clasa a III-a, iar de la varsta de .. ani, pentru a-si asigura existenta lui si a mamei sale, a lucrat ca muncitor zilier in exploatarile forestiere de pe V. T., din judetul Neamt. In comunitatea rroma din care facea parte, inculpatul s-a bucurat de o imagine favorabila, acesta fiind un tanar muncitor care a fost nevoit sa mearga la munca de la varsta de 11 ani, din cauza situatiei financiare precare, pe care o avea familia sa, inculpatul indeplinindu-si corespunzator obligatiile atat fata de societate cat si fata de mama sa bolnava, care a ramas in grija lui. Inculpatul se intorcea la domiciliu din zona in care lucra, periodic, la o saptamana – doua.
In luna februarie 2008, la doua din astfel de reveniri la domiciliu, aflate la interval de doua sau trei saptamani, inculpatul F. A. a avut cate un raport sexual, prin constrangere fizica si morala, cu fiica surorii lui, V. A. F., in varsta de zece ani si opt luni.
Astfel, intr-o zi de sambata din luna februarie 2008, partea vatamata V. A. F., care locuia cu familia sa, in satul P., comuna P. S., in vecinatatea locuintei bunicii sale – A. E., a mers in vizita la aceasta si s-a asezat pe pat langa bunica sa, de unde se uita la televizor. In aceeasi camera, dar pe un alt pat, era intins si inculpatul F. A.
La un moment dat, au adormit atat partea vatamata cat si inculpatul, timp in care A. E. plecase de acasa. Cand partea vatamata s-a trezit, l-a simtit pe inculpat langa ea, care a inceput sa o pipaie si sa o mangaie, iar cand a inceput sa tipe, inculpatul i-a pus mana la gura, dupa care i-a dat pantalonii si chilotii jos si a intretinut un raport sexual normal cu minora. Dupa consumarea violului, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat, deoarece va fi batuta atat de parinti, cat si de el. Inculpatul consumase bauturi alcoolice inainte de a intretine raportul sexual cu victima, iar dupa savarsirea infractiunii de viol, inculpatul a lasat-o pe aceasta sa plece acasa. Partea vatamata nu a relatat cele intamplate parintilor sai, de frica sa nu fie batuta, asa dupa cum a fost amenintata de inculpat.
Dupa aproximativ 2 sau 3 saptamani, partea vatamata V. A. F., a mers din nou in vizita la bunica sa, si, in momentul in care a vrut sa intre in bucatarie, i-a iesit in intampinare de dupa usa, inculpatul F. A., care a luat-o de mana si a dus-o pe patul lui din bucatarie, unde i-a dat cu forta pantalonii si chilotii jos si a intretinut din nou un raport sexual cu nepoata sa. La fel ca si prima data, inculpatul aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a amenintat-o pe victima, spunandu-i ca va lua bataie de la mama sa si de la el, daca va spune ce s-a intamplat intre ei.
Dupa fiecare raport sexual, victima si-a spalat singura lenjeria intima, si, de frica nu a spus parintilor sai, nimic din cele intamplate.
Incepand din luna iunie 2008, partea vatamata a inceput sa aiba greturi, sa ameteasca si sa simta dureri in burta, stari pe care le-a comunicat mamei sale, V. L., care a decis sa-si duca fiica la doctor, crezand ca era o recidivare a apendicitei operate in urma cu cateva luni. Aceasta, in ziua de 02.06.2008, s-a prezentat cu victima la M. Piatra Neamt, unde a fost supusa unei examinari ecografice abdominale. Conform buletinului ecografic, s-a stabilit ca victima prezinta o sarcina aflata in saptamana a 17-a de evolutie.
Surprinsa de rezultat, dupa ce a iesit de la medic, V. L. i-a cerut explicatii fiicei sale despre sarcina, aceasta relatandu-i modul si imprejurarile in care inculpatul F. A. a violat-o. In aceeasi zi, mama victimei si-a informat sotul si impreuna s-au decis sa denunte faptele comise de inculpat, organelor de politie, lucru pe care l-au si facut. Cu ocazia examinarii medico – legale efectuata victimei, in ziua de 03.06.2008, in cadrul Serviciului de Medicina Legala Piatra Neamt, s-a stabilit ca aceasta prezenta o deflorare veche (mai veche de 12-14 zile) si avea o sarcina in luna a patra de evolutie.
Cum sarcina constatata la o persoana de 10 ani si cateva luni trebuia intrerupta, mama victimei a actionat in acest sens la Sectia Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, cat si la o clinica de specialitate din Iasi. Procedurile intreprinse de V. L. pe parcursul a doua saptamani au ramas fara rezultat, timp in care sarcina a evoluat, ajungand intr-o faza in care avortul putea fi facut doar in conditii speciale, conditii care nu puteau fi asigurate in Romania, din cauza lipsei tehnicii medicale performante si a unei legislatii imperfecte in acest domeniu.
Prin sprijinul extern al unei persoane fizice din Londra, care s-a oferit voluntar, s-a asigurat deplasarea victimei insotita de mama, la o clinica din Marea Britanie, unde s-a facut avortul la sfarsitul lunii iunie 2008.
Prin comisie rogatorie s-a solicitat stabilirea ADN-ului la produsul de conceptie, pentru a putea fi valorificat in tara, in vederea efectuarii expertizei biocriminalistice, prin care sa se stabileasca daca tatal copilului avortat a fost inculpatul F. A. Din concluziile raportului de expertiza biocriminalistica efectuat in cauza de Institutul de Criminalistica – Serviciul de Biocriminalistica din cadrul I.G.P. Bucuresti, a rezultat ca numitul F. A. este tatal biologic al produsului de conceptie cu un indice de paternitate de 2.360.000.
Dupa prima declaratie data in fata organelor de politie, inculpatul a disparut de la locuinta mamei sale, pentru a se sustrage de la cercetari, adapostindu-se la locuinta numitului T. I., din comuna P., judetul Neamt, sub pretextul de a-l ajuta pe acesta la munca in gospodarie. Localizarea si prinderea inculpatului s-a facut in ziua de 07.07.2008, pe baza procedurilor legale de interceptare a convorbirilor telefonice, purtate de acesta pe telefonul sau mobil. In aceeasi zi, inculpatul a fost incarcerat pe baza mandatului de arestare preventiva, emis in lipsa.
In cursul procesului penal, inculpatul F. A. a recunoscut numai actele sexuale cu un minor, sustinand ca nu a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu victima, care l-a provocat, prin declaratiile de dragoste si prin actele de tandrete manifestate, sa accepte intretinerea de raporturi sexuale, mai ales ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, iar in plus, nu a stiut ce varsta avea nepoata sa. Declaratia inculpatului a fost sustinuta ulterior, in cursul cercetarii judecatoresti si de mama victimei – V. L. care si-a schimbat radical pozitia fata de inculpat, precum si de cealalta sora a acestuia – S. E., ambele surori incercand prin declaratiile date, sa plaseze raspunderea asupra victimei, cu scopul evident de a favoriza pozitia inculpatului in proces, astfel ca sustinerile acestora, privind acceptul victimei de a intretine relatii sexuale cu inculpatul, pe motivul dragostei pe care i-o purta, manifestata in poeziile de dragoste descoperite in caietul acesteia, vor fi inlaturate, ca neintemeiate.
Vinovatia inculpatului in comiterea celor patru infractiuni privitoare la viata sexuala, a rezultat fara dubii, din procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexa, procesul verbal incheiat cu ocazia completarii cercetarii la fata locului si plansa fotografica anexa, buletinul ecografic eliberat victimei de Centrul Medical Micromedica Piatra Neamt la data de 02.06.2008, raportul de constatare medico – legala nr…. din … intocmit de S.M.L. Piatra Neamt, raportul de expertiza biocriminalistica nr…. din …. intocmit de Institutul de Criminalistica din cadrul I.G.P. Bucuresti, referatul de evaluare intocmit inculpatului de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Neamt, declaratiile partii vatamate V. A. F., declaratiile martorilor V. F., V. L., T. I., A. D. si S. E., toate coroborate cu declaratiile inculpatului.
La individualizarea pedepselor ce s-au aplicat inculpatului, prima instanta a avut in vedere criteriile generale prevazute de art.72 Cod penal, privind pericolul social ridicat al infractiunilor savarsite, precum si datele personale favorabile ale inculpatului, respectiv faptul ca este tanar, nu are antecedente penale, ca este muncitor si singurul intretinator al unei mame bolnave si riscul scazut ca acesta sa fie implicat in savarsirea de noi fapte penale. In favoarea inculpatului nu au putut fi aplicate dispozitiile art.74,76 Cod penal, cu efect asupra reducerii pedepselor, din cauza gravitatii faptelor comise, varstei foarte fragede a victimei si relatiilor de rudenie apropiate dintre parti.
Impotriva sentintei de mai sus a declarat apel inculpatul care a aratat ca a intretinut relatii sexuale cu consimtamantul partii vatamate, deoarece in comunitatea de rromi sunt normale astfel de relatii de la o varsta timpurie, situatie in care a solicitat a se dispune achitarea sa pentru infractiunile de viol, iar pentru infractiunile de act sexual cu un minor a solicitat a se retine circumstante atenuante si aplicarea unei pedepse pentru care sa se dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
La termenul de judecata din data de 7 iulie 2009 reprezentantul Parchetului a solicitat a se dispune schimbarea calificarii juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al. 3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art. 198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de viol prevazute de art. 197 al. 3 teza 1a c. penal cu art. 33 lit. a c. penal.
La termenul de judecata din data de 10.11.2009 instanta a pus in discutie si o eventuala schimbare a calificarii juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art.198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art.198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal.
Cu ocazia judecarii apelului, instanta a reaudiat partea vatamata in prezenta reprezentantilor legali, pe inculpat si pe martorele M. C. G. si M. E.
Fata de ansamblul probator administrat in cauza, in faza de urmarire penala, si cu ocazia judecarii cauzei in prima instanta si in apel, se constata ca asupra existentei raporturilor sexuale dintre inculpat si partea vatamata toate partile le recunosc. Ceea ce trebuie sa se stabileasca este daca acestea au fost savarsite in conditiile prevazute de art.197 sau de art.198 c. penal.
Conform prevederilor art.197 c.penal violul este actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa. Aceasta din urma ipoteza presupune ca inculpatul nu exercita o constrangere fizica asupra partii vatamate, ci se foloseste de imprejurarea ca aceasta nu este in stare sa se opuna raportului sexual. Pe de alta parte, constrangerea poate sa fie si morala, impotrivirea victimei la raportul sexual fiind infranta prin amenintarea cu producerea unui rau.
Spre deosebire de viol, actul sexual cu un minor prevazut de art.198 reprezinta actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani. Pentru existenta acestei infractiuni este necesar consimtamantul partii vatamate la actul sexual. Consimtamantul presupune un acord intre persoane, o aderare de buna voie la o propunere. Cu alte cuvinte, partea vatamata trebuie sa fie constienta si sa inteleaga ceea ce i se propune.
In cauza de fata, la data savarsirii faptelor de catre inculpat, partea vatamata avea varsta de 10 ani si 8 luni, iar din adresa nr…/… a Serviciului de medicina legala Neamt (…), rezulta ca minorii sub 14 ani nu se supun expertizei psihiatrice fiindca nu au discernamant. Pe de alta parte, inculpatul este fratele mamei partii vatamate.
Acesta aspecte au creat inculpatului un ascendent asupra partii vatamate, care nu avea cum sa se opuna inculpatului si este prea putin probabil ca la varsta ei constientiza ceea ce inseamna un raport sexual, pentru a fi de acord cu acesta. In afara de aceste aspecte, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata ca o va bate daca va spune cuiva ca a avut raport sexual cu ea.
Inculpatul a incercat sa se apere invocand faptul ca pe un caiet au fost gasite, scrise de catre partea vatamata, un gen de „declaratii de dragoste”(filele … dos. urm. pen.), aspect care ar demonstra ca partea vatamata il iubea si de aceea a fost de acord sa intretina cu el relatii intime. Din aceste „declaratii” nu rezulta insa ca ele sunt adresate expres inculpatului. Daca ar fi reala situatia de fapt relatata de inculpat privind „sentimentele de iubire” ale partii vatamate fata de el si „prematuritatea” relatiilor sexuale in comunitatea rroma, apare inexplicabila disparitia inculpatului, faptul ca acesta si partea vatamata au ascuns „dragostea” lor din februarie si pana in iunie, si plangerea penala depusa de parintii partii vatamate.
Instanta considera ca in cauza de fata din ansamblul probator administrat rezulta ca cele doua rapoarte sexuale dintre inculpat si partea vatama au avut loc fara consimtamantul acesteia si fara ca aceasta sa aiba posibilitatea de a-si exprima vointa sau de a se apara, partea vatamata fiind constransa moral de inculpat de a accepta rapoartele sexuale cu aceasta.
Pentru aceste considerente, instanta de apel in baza art.379 pct.2 lit. a c. pr. pen. va admite apelul declarat de inculpatul F. A. impotriva sentintei penale nr. 32/P/25.02.2009 a Tribunalului Neamt, va desfiinta aceasta sentinta cu privire la solutionarea laturii penale, va retine cauza spre rejudecare si pe fond:
In baza art. 334 c. pr. pen. va dispune schimbarea incadrarii juridice a faptelor prin care inculpatul a fost trimis in judecata din 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal si 2 infractiuni de act sexual cu un minor prevazute de art. 198 al.1 c. penal cu art.33 lit. a c. penal in 2 infractiuni de viol prevazute de art.197 al.3 teza 1a c. penal cu art.33 lit. a c. penal, pentru acre se va dispune condamnarea inculpatului.
La stabilirea limitelor de pedeapsa instanta va avea in vedere prevederile art.52 si 72 c. penal si luand in considerare faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, era singurul intretinator al mamei sale si lucra pentru a-si asigura venituri, considera in cauza se poate face aplicarea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 al.2 cu art.76 al.1 l it.a c.penal.
In temeiul art.357 alin.3 Cod procedura penala, se vor interzice inculpatului drepturile civile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 alin.2 Cod penal.
In temeiul art.350 alin.1 Cod procedura penala, se va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat, iar in temeiul art. 88 Cod penal, se va deduce din pedeapsa ce se va aplica, durata arestarii preventive efectuata de la data de 07.07.2008 la zi.
Se vor mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
Se va lua act ca inculpatul a avut aparator ales.
In baza art. 199 al.3 c. pr. pen se va admite cererea formulata de dl. avocat C. C. si dispune scutirea de plata amenzii judiciare aplicate prin Incheierea penala din data de 27.10.2009.
In baza art.192 alin.3 c. pr. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat vor raman in sarcina acestuia.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Viata sexuala (infractiuni cu privire la)
Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011
Recurs - diferente drepturi salariate personal invatamant conform Legii 221/2008 cu modif. din octombrie 2008. - Decizie nr. 142 din data de 02.02.2011
Calea de atac impotriva hotararii/incheierii primei instante prin care pe parcursul urmaririi penale, in temeiul art. 5 alin. 3 din Legea nr. 76/2008, s-a admis cererea pentru autorizare prelevare de probe biologice fara consimtamantul suspectului fo... - Decizie nr. 130 din data de 11.02.2011
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. - Decizie nr. 11 din data de 27.01.2011
Infractiuni de coruptie. Darea de mita. Instigarea inculpatului de catre denuntator sa savarseasca fapta supusa judecatii. - Decizie nr. 19 din data de 15.02.2011
Cerere intemeiata pe Legea 64/1995 Neretroactivitatea Legii 85/2006 - Decizie nr. 725 din data de 24.10.2008
Indemnizatia pentru cresterea copilului – situatia nasterii copiilor gemeni. Natura juridica a indemnizatiei. Scopul legii. - Decizie nr. 660 din data de 12.10.2008
UCIDERE DIN CULPA. VATAMARE CORPORALA DIN CULPA. OBLIGAREA LA DESPAGUBIRI A UNUI ASIGURATOR DIN STRAINATATE. APLICAREA DISPOZITIILOR DIN LEGISLATIA NATIONALA PRIVITOARE LA ASIGURARI. - Decizie nr. 139 din data de 25.02.2010
EXERCITAREA ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL. ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CA EFECT AL ANULARII ACTULUI PRINCIPAL. OCROTIREA BUNEI CREDINTE SI ASIGURAREA SECURITATII DINAMICE A CIRCUITULUI CIVIL. - Decizie nr. 110 din data de 12.02.2010
DESPAGUBIRI. OBLIGARE ASIGURATOR. CUANTUM. ACTUL NORMATIV CARE SE ARE IN VEDERE: ORDINUL CSA NR.113133/2006 SAU ORDINUL C.S.A. NR.3108/2004 - Decizie nr. 100 din data de 11.02.2010
ASISTENTA JURIDICA. NOTIUNEA DE INTERESE CONTRARE. MOTIVAREA INCHEIERII PRIN CARE S-A DISPUS MENTINEREA ARESTARII PREVENTIVE - Decizie nr. 36 din data de 20.01.2010
ACHIZITII PUBLICE. SELECTIA SI CALIFICAREA OFERTANTILOR. SESIZAREA TRIBUNALULUI CU O CERERE PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI IMPOTRIVA UNUIA DINTRE MEMBRII ASOCIERII DECLARATE CASTIGATOARE. APLICAREA ART. 181 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVER... - Decizie nr. 157 din data de 11.02.2010
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA. REGIMURI SPECIALE. PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. CONTRACT DE MANDAT. PRESTARE DE SERVICII. - Decizie nr. 36 din data de 14.01.2010
SUSPENDAREA JUDECARII ACTIUNII AVAND CA OBIECT DREPTURI SALARIALE IN SITUATIA IN CARE PARATA SE AFLA IN PROCEDURA DE INSOLVENTA - Decizie nr. 213 din data de 22.02.2010
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. EMITEREA DECIZIEI DE REVIZUIRE IN CONDITIILE ART.92 ALIN.L DIN LEGEA 19/2000 SI A DECIZIEI DE CONSTATARE SI RECUPERARE A DEBITULUI CONSTATAT IN CONDITIILE ART. 187(1) DIN LEGEA 19/2001. - Decizie nr. 122 din data de 08.02.2010