InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Prahova

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 379 din data de 04.11.2011 pronuntata de Tribunalul Prahova)

Domeniu Tentative | Dosare Tribunalul Prahova | Jurisprudenta Tribunalul Prahova

     Sentinta penala nr. 379
     Data : 4.11.2011
     Autor: Nita Constantin
           Domeniu asociat: tentative

     
     
     
     
     
     Asupra cauzei penale de fata, constata:
     Prin rechizitoriul nr.457/P/2009 al Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului T.F.G. domiciliat in com. A. P., sat V.P. nr.173, jud. Prahova, in prezent aflat in P. M., pentru comiterea infractiunilor  prev. de art.20 rap.la art.174,175 lit.i  Cod penal, art.321 alin.1 Cod penal, cu aplic.art.33 lit. a Cod penal .
     De asemenea s-a dispus punerea in miscare  a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului S.C. A.,  domiciliat in com.A. P., sat V. P. nr., Prahova , pentru  comiterea infr.prev.de art.20 rap.la art. 174,175 lit.i Cod penal, art.321 alin.1 Cod penal, cu aplic.art.33 lit.a Cod penal.
     Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor:
     T.A domiciliat in P.,str.L.B.sc.A, et.I ap.12. jud. Prahova, fara forme legale comuna A. P. sat M. nr. 52, jud.Prahova, pentru comiterea  infractiunilor prev.de art.20 rap.la art. 174,175 lit.i c.p. art. 321 c.p.:
     S. M.G.,  domiciliat in comuna A.P.sat V.P. nr.20, jud.Prahova, pentru comiterea infractiunilor prev. de art. 20 rap.la art. 174,175 lit.i. c.p.,art.321 al.1. c.p., cu art. 99 si umat. C.p. deoarece faptele nu au fost comise de acestia.
     In motivare s-a aratat ca,  in seara zilei de 10.05.2009, inculpatul T. F. G. a patruns pe terasa magazinului C. D.A. unde l-a lovit cu pumnii si picioarele in cap si torace pe B. G.  producandu-i leziuni ce i-au pus viata in primejdie si a tulburat linistea si ordinea publica din local, iar inculpatul S. C. A. in seara zilei de 10.05.2009, l-a lovit, puternic, cu piciorul in cap pe B. G.  producandu-i leziuni ce i-au pus viata in primejdie si a tulburat linistea si ordinea publica in magazinul C. D.A., jud. Prahova.
     In faza de urmarire penala, s-au administrat urmatoarele probatorii: procesul verbal de cercetare la fata locului, CD-R inregistrate, declaratiile martorilor F.M. A., R.A., T.V., R.S. , I. M. R. A. E., declaratiile invinuitilor T. A., S. M. G., S. C.A., declaratiile inculpatului T. F. G., raportul de expertiza medico legala nr.334/11.05.2009 al Serviciului de Medicina Legala Prahova.
     Instanta de judecata a procedat la readministrarea probelor din faza de urmarire penala, in mod nemijlocit si direct, iar cu ocazia cercetarii judecatoresti a procedat la audierea  inculpatului, partii civile B.E. fiica victimei, a martorilor din acte B. A. M., S. R. A., G. M. F. M. A. M.A.E., T. A.,  T. V., I. M., R. A., S. M. G., R. S. Totodata instanta a procedat si la audierea a doi martori in circumstantiere, respectiv C.A. M. si I.C., la solicitarea inculpatilor T. F. G. si S. C. A.
     Totodata, pe latura civila s-au solicitat si au fost administrate proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu martorii I.N. D. si I.I..
Asadar, din analiza actelor si lucrarilor dosarului, atat a celor din faza de urmarire penala cat si a celor administrate nemijlocit in fata instantei de judecata cu ocazia cercetarii judecatoresti potrivit principiului  libertatii de apreciere a probelor in scopul aflarii adevarului, instanta retine pe baza acestora urmatoarea situatie de fapt:
     In seara zilei de 10.05.2009 inculpatul T.A. conducea pe drumurile publice din localitatea A. P., jud.Prahova  autoturismul marca Logan , culoare alb, inscriptionata Taxi pentru firma  Kontrax SRL. In autoturism mai ocupa loc, prietenta inculpatului I. M.
     In jurul orelor 20,30 sus-numitii au oprit langa magazinul SC C. D. din localitatea A. P. si au mers pe terasa unde, consumatorii, respectiv partea vatamata B.G. si martorul F.M.A. au intrat intr-un conflict  cu T. A. deoarece au "insultat-o" pe I. M..
     La plecare, dupa ce a urcat la volanul autoturismului T. A. a mai purtat un schimb de insulte si injurii cu F.M.A..
     T.A. a plecat de la locul incidentului si s-a deplasat la locuinta inculpatului T.  F. G. care, cu prilejul botezului copiilor sai organizase o petrecere.
     Aici, inculpatul a relatat cele intamplate si imediat inculpatul T. F. G. a hotarat sa mearga si "sa discute" cu consumatorii  de la terasa, cu privire la cele intamplate.
     Inculpatul T.G.F. este  cunoscut pe raza localitatii A. P. ca fiind o persoana violenta si care, beneficiind de o statura atletica, isi impunea cu forta punctul de vedere.
     In aceste conditii, s-au oferit sa mearga si invinuitul S.  C. A. si minorul  S. M. G., in varsta de 16 ani.
     Inculpatul si invinutiii s-au urcat in autoturismul Logan, pilotat tot  de T. A.si , in jurul orelor 21,00 au revenit  pe terasa magazinului C.D.
     Toti patru au coborat din autoturism si au mers spre terasa, timp in care invinuitul T. A.l-a indicat pe partea vatamata B. G. ca fiind una din persoanele  care i-au "insultat" prietena.
     In bar, la momentul aratat se aflau : B. G. si F.M.A., chiar la masa de la intrarea in terasa, la o alta masa R.S., singur si T. V. si R.A. care ocupau o a treia masa.
     Primul  pe terasa, a patruns  T.F. G.  care, fara  nici un avertisment l-a lovit cu pumnul in fata pe B. G. si cu piciorul in abdomen, doborandu-l astfel la pamant.
     Imediat,  in terasa s-a creat o situatie tensionata, consumatorii existenti incercand sa se apere sau sa riposteze la agresiune.
     Speriat de cele  intamplate, T. A. s-a retras imediat la autoturism  urmat de minorul S. M.G. care, fiind lovit  cu o sticla in abdomen, s-a speriat si a plecat din terasa.
     In perimetrul SC C. D.SRL au ramas numai inculpatul T. G. F. si invinuitul S. C. A. care, dupa agresiunea comisa asupra partii vatamate B. G., a continuat actele de violenta si l-au lovit si pe R.S., persoana  in varsta de 77 de ani care tocmai venise sa consume "o bere cu prietenii".
     Fata de aceasta agresiune, T. V. a fugit imediat si a anuntat organele de politie iar R. A.si F.M. A. s-au refugiat si s-au blocat intr-o magazie unde au fost urmariti de inculpatul T. F. G. si invinuitul S. C.-A..
     Acestia au fortat usa magaziei, au lovit in usa cu pumnii si picioarele dar nu au reusit sa o deschida si alarmati de strigatele inculpatului T. A. care le-a spus ca S. M.G. este ranit au fugit din terasa spre autoturism.
     Pe traseu, l-au intalnit pe partea vatamata B. G. care era cazut fara cunostinta la pamant si l-au calcat pe cap. Primul, in fuga l-a lovit in acest mod T.G. F. si imediat in urma sa S. C. A., dupa care s-au urcat in autoturism si au revenit la locuinta inculpatului.
     Partea vatamata B.G. a ramas fara cunostinta in terasa de unde a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti si ulterior la Spitalul de Urgente Floreasca Bucuresti - Neurochirurgie unde a primit ingrijiri medicale.
     Expertiza medico-legala efectuata in cauza a stabilit ca, B. G., urmare a violentelor comise a suferit leziuni craniene si toracice ce au necesitat  75-80 zile ingrijiri medicale si au pus viata in primejdie.
     La data de 21.09.2010  partea vatamata B.G.a decedat.
     Prin raportul medico legal (autopsie) nr. 507/23.09.2010, s-a concluzionat ca  moartea numitului B. G. de 38 de ani, a fost violenta.
     Ea s-a produs prin bronhopneunmonie aparuta in evolutia unui hematom subdural acut de emisfer drept operat din cadrul unui traumatism cranio-cerebral produs prin agresiune la data de 10.05.2009, dupa cum reiese din datele de ancheta si actele medicale.
     La examenul medico-legal extern s-au constatat leziuni traumatice care s-au putut produce  prin comprimarea pe planuri dure(escare), urmare a spitalizarii prelungite, care nu au legatura de cauzalitate cu decesul, leziuni traumatice post-traheotomie si post-craniotomie din cadrul tratamentului medical corect efectuat, ambele categorii neavand legatura de cauzalitate cu decesul.
     De asemenea, s-au constatat leziuni traumatice vechi (cicatrici la nivelul buzelor, pavilionului urechii drepte) care s-au putut produce prin lovire cu si de corpuri/planuri dure, care pot data din 10.05.2009 si nu au legatura de cauzalitate cu decesul.
     Din actele medicale si constatarile de la autopsie(leziuni traumatice vechi), rezulta ca in data de 10.05.2009 s-a produs un traumatism cranio-cerebral grav cu hematom subdural acut  de emisfer drept care a fost operat, care a putut fi produs prin lovire cu corp dur la nivelul capului sau prin lovire cu corp dur in zona fetei si lovire de corpuri/planuri dure, intre aceste leziuni traumatice si deces dur in zona fetei si lovire de corpuri/planuri dure intre aceste leziuni traumatice si deces existand legatura directa neconditionata cu decesul, dat fiind  si faptul ca evolutia bolii traumatice a fost continuu nefavorabila de la producerea ei si pana la deces.
      In cauza s-a dispus si s-a efectuat un raport de expertiza medico legala la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti care a concluzionat ca moartea numitului B. G. a fost violenta. Totodata, s-a concluzionat ca aceasta s-a datorat  hemoragiei meninco-cerebrale consecinta unui traumatism cranio-facial cu hematom subdural acut de emisfer drept - operat, care a evoluat postoperator cu stare vegetativa persostenta si tetraplagie spastica, complicat in final cu bronhopneumonie.
     Astfel, din datele medicale, clinice si imagistice cu constatarile necroscopice, s-a constatat ca leziunile traumatice cranio-cerebrale si faciale au putut fi produse prin loviri repetate cu corpuri dure si au avut o legatura indirecta de cauzalitate cu decesul.
     Avand in vedere morfologia si topologia leziunilor traumatice cerebrale diagnosticate imagistic, s-a apreciat ca nu se pot exclude producerea hematomului subtural acut de emisfer drept si a hemoragiei subarahnoidiene cerebeloase si interemisferice prin caderea si lovire de plan dur, insa mecanismul activ de producere a acestor leziuni este cel mai probabil excoriatia si echimoza de la nivelul umarului stang au putut fi produse prin lovire cu sau cu corp dur n acelasi context traumatic cu leziunile craniofaciale tanatogeneratoare.
     In continuare, Comisia de Avizare si Control din cadrul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici" intrunit in sedinta din data de 06.07.2011 a aparobat Raportul de Expertiza Medico Legala nr. A5/10912/10/1.07.2011 efectuat de INML Bucuresti, privind pe B. G., cu precizarea ca intre leziunile suferite si deces exista o legatura de cauzalitate directa, in ciuda unei supravietuiri prelungite, datorata ingrijirii medicale complexe si a unei reactivitati individuale neasteptate in raport cu gravitatea leziunilor suferite. 
     Aceasta situatie de fapt se retine in urma analizari probelor administrate atat in faza de urmarire penala, cat si in mod nemijlocit si direct in faza de cercetare judecatoreasca, respectiv : declaratiile inculpatilor, a partii civile B. E. fiica victimei, a martorilor din acte B. A. M., S. R. A., G. M., din ale caror depozitii a reiesit incidentul, martorul F.M.A. declarand cum inculpatul T. F. G. a lovit cu pumnul pe victima B. G. care a cazut langa o lada frigorifica. In urma audierii martorei M.A.E.se retine ca incidentul a avut loc, martora lucrand la terasa sus-mentionata "C. D., T. A..
     In acelasi timp au fost audiati martorii T. V., I. M., .R.., S. M. G., din ale caror depozitii a avut loc incidentul,  martorul R. S. relatand ca atat inculpatul T. F. G. cat si inculpatul S. C. A. l-au lovit pe victima B. G. cu picioarele, martorul recunoscand pe inculpatii prezenti in sala de judecata si relatand ca dupa ce B. G. era intins pe jos, primul care a inceput sa-l loveasca cu picioarele peste cap este inculpatul aflat in libertate, respectiv S. C.A., dupa care a venit si inculpatul care este in boxa acuzatilor, respectiv T. F. G., care la randul lui a inceput sa-l loveasca  tot cu picioarele pe B. G.
     In drept, faptele inculpatului T.F.G. si ale inculpatului S. C. A. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de tentativa de omor calificat si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice prev.de art.20, art. 174,175 lit.i. c.p. , art. 321 al.1. c.p.
     Solutionand latura civila a cauzei, tribunalul constata ca prin faptele savarsite de inculpati cu vinovatie, s-au adus prejudicii atat materiale cat si morale partilor civile si ca exista legatura de cauzalitate intre faptele savarsite de inculpati si prejudiciile cauzate, prejudicii dovedite prin inscrisurile depuse la dosar si declaratiile martorilor mai sus mentionati.
     Examinand solicitarea inculpatilor prin aparatori de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de omor prevazuta de art. 174-175 lit. "i" Cod penal in infractiunea de loviri  sau vatamari cauzatoare de moarte, prevazuta de art.183 cod penal, tribunalul, avand in vedere concluziile Comisiei de Avizare si Control in care se precizeaza ca intre leziunile suferite si deces exista o legatura de cauzalitate directa, apreciaza ca in speta este vorba de savarsirea infractiunilor de omor prevazuta de art. 174-175 lit."i" Cod penal.
     Raportat le cele mai sus mentionate, tribunalul urmeaza ca in baza art. 334 c.pr.pen. sa respinga  ca neintemeiata cererea de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de omor prev.de art.174, 175 lit.i cod penal in infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev.de art.183 cod penal formulata de inculpatii T.F. G.si S.  C.A., prin aparatori.
     Totodata va condamna pe inculpatul T.F. G., dupa cum urmeaza:
- in baza art 174-175 lit.i Cod penal ,  prin schimbarea incadrarii juridice conform art. 334 c.pr.pen. din infractiunea prev. si ped.de art.  20 rap.la art. 174,175 lit.i Cod penal in infractiunea  prev.de art. 174,175 lit.i Cod penal, cu aplic.art.74 lit.a,c cod penal rap.la art.76 lit.a cod penal,  infractiune de omor calificat,  fapta din data de  10.05.2011, parte vatamata  B.G..
     Conform art. 65 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit."a", "b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege, pentru o durata de  3  ani dupa executarea pedepsei principale.
     - in baza art. 321 alin.1 Cod penal, infractiunea de ultraj contra bunelor
moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, cu aplic.art.74 lit.a,c cod penal rap.la art.76 lit.d cod penal, fapta din data de 10.05.2011.
     Conform art. 33 lit "a" si 34 lit "b" Cod penal, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit."a", "b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege
     Va aplica dispozitiile art. 71 si 64  lit "a","b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege.
     Conform art. 350  Cod procedura penala va mentine starea de arest a inculpatului, iar in baza art. 88 Cod penal va  deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la  13 mai 2009 la zi.
     In acelasi timp, va condamna pe inculpatul  S. C.A. dupa cum urmeaza:
              -  in baza art 174-175 lit.i Cod penal ,  prin schimbarea incadrarii juridice conform art.334 c.pr.pen. din infractiunea prev. si ped.de art.  20 rap.la art. 174,175 lit.i Cod penal in infractiunea  prev.de art. 174,175 lit.i Cod penal, cu aplic.art.74 lit.a,c cod penal rap.la art.76 lit.a cod penal, infractiune de omor calificat,  fapta din data de  10.05.2011, parte vatamata  B.G..
     Conform art.65 Cod penal  va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit."a", "b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege.
     - in baza art. 321 alin.1 Cod penal, infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, cu aplic.art.74 lit.a,c cod penal rap.la art.76 lit.d cod penal, fapta din data de 10.05.2011.
     Conform art. 33 lit "a" si 34 lit "b" Cod penal, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, si  interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit."a", "b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege.
     In continuare, va aplica dispozitiile art. 71 si 64  lit "a","b" Cod penal cu exceptia dreptului de a alege si va lua act ca  Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti nu s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal.
     Nu in ultimul rand va admite in parte actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal de partile civile B. C. D., personal, cat si in calitate de reprezentant al minorilor  B.M.D. si  B. C. L., Spitalul  Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul National de Recuperare  Medicina Fizica si Balneoclimatologie Bucuresti., Spitalul Universitar de Urgenta " Elias" Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central " Dr. Carol  Davilla" Bucuresti  si Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti  si in consecinta:
     Va obliga in solidar inculpatii T. F. G. si  S. C. A., la plata sumei de 20.000 lei,  cu titlu de daune materiale  cat si 50.000 lei ,cu titlu de  daune morale catre partile civile B. C. D., personal, cat si in calitate de reprezentant legal al minorilor B. M. D.  si  B. C sume ce vor fi actualizate in raport cu rata inflatiei la data efectuarii platii.
     Totodata va obliga in solidar inculpatii T. F. G. si  S. C. A., dupa cum urmeaza:
     - la plata sumei de  11.148,27 lei catre Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti;
     - la plata sumei de 23141,79 lei  catre Spitalul Clinic de Urgenta  Bucuresti
     - la plata sumei de  8449.99 lei catre Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central " Dr. Carol  Davilla" Bucuresti  ;
     - la plata sumei de 24.949,67 lei  catre Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti
     - la plata sumei de 2640 lei catre Institutul National de Recuperare  Medicina Fizica si Balneoclimatologie Bucuresti.,
     - la plata sumei de 53.141,79 lei catre Spitalul  Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, sume ce vor fi actualizate in raport cu rata inflatiei la data efectuarii platii.
     Pentru aceleasi considerente, va respinge in rest despagubirile civile solicitate.
     Avand in vedere disp. art. 191 al. 2 C.p.p. va obliga pe inculpatul  T.F.G. la plata sumei de 1.000 lei , cheltuieli judiciare catre stat, din care onorariul aparatorului din oficiu, in cuantum de 200 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei in contul Baroului Prahova, iar pe inculpatul  S. C. A.la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare catre stat.
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Tentative

Tentativa la infractiunea de omor calificat, condamnarea inculpatului - Sentinta penala nr. 762/S din data de 15.07.2008
Infractiunea de tentativa la infractiunea de omor calificat., solutie de condamnare - Sentinta penala nr. 268/S din data de 21.03.2008
Tentativa la omor. Neaplicarea pedepsei complementare - Decizie nr. 28/A din data de 13.03.2008
Vatamare corporala grava. Tentativa de omor. Diferentiere - Decizie nr. 376/A din data de 09.11.2004
Tentativa la talharie - Hotarare nr. 171 din data de 06.05.2011
Tentativa la furt calificat - Hotarare nr. 168 din data de 04.05.2011
Tentativa la omor calificat. Lovire sau alte violente. incadrare juridica. - Decizie nr. 50 din data de 11.05.2010
Tentativa la omor - Sentinta penala nr. *** din data de 02.06.2016
Tentativa la omor calificat - Sentinta penala nr. 41 din data de 17.11.2015
Tentativa de omor - Sentinta penala nr. 36 din data de 20.10.2015
Tentativa la infractiunea de omor calificat - Sentinta penala nr. 51 din data de 14.12.2012
Tentativa de omor - Sentinta penala nr. 106 din data de 15.03.2016
Tentativa - Sentinta penala nr. 166 din data de 22.05.2013
Tentative - Sentinta penala nr. 45 din data de 15.02.2013
Tentativa de omor calificat - Sentinta penala nr. 321 din data de 13.12.2012
Tentativa la omor calificat. Lovire sau alte violente. incadrare juridica. - Decizie nr. 50 din data de 11.05.2010
Tentativa - Sentinta penala nr. 166 din data de 22.05.2013
Tentative - Sentinta penala nr. 45 din data de 15.02.2013
Tentativa de omor calificat - Sentinta penala nr. 321 din data de 13.12.2012
Tentativa la talharie - Hotarare nr. 171 din data de 06.05.2011