InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Braila

Recunoasterea dreptului educatorilor, invatatorilor si institutorilor cu vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I la reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului si la plata drepturilor salariale ...

(Sentinta civila nr. 933 din data de 24.10.2006 pronuntata de Tribunalul Braila)

Domeniu Cadre didactice | Dosare Tribunalul Braila | Jurisprudenta Tribunalul Braila

CADRE DIDACTICE
Recunoasterea dreptului educatorilor, invatatorilor si institutorilor cu vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I la reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului si la plata drepturilor salariale neacordate reprezentand contravaloarea muncii prestate in plus, de cate doua ore saptamanal fata de norma didactica.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Braila sub nr. 782/113/18.08.2006, reclamantii B.A., E.G., D.C., D.F., V.F. si C.M., reprezentati de Sindicatul Invatamant Braila au chemat in judecata pe paratii Scoala cu clasele I-VIII D., Scoala cu clasele I-VIII T., Consiliul Local al comunei D., judetul Braila, Primaria D.- Institutia Primarului si Inspectoratul Scolar al Judetului Braila, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta paratii sa fie obligati la plata drepturilor salariale neacordate reprezentand contravaloarea muncii prestate in plus, de cate 2 ore saptamanal fata de norma didactica, pe o perioada de 3 ani anterioara depunerii cererii de chemare in judecata, actualizata in functie de rata inflatiei. Reclamantii au mai solicitat ca paratii unitatea scolara si inspectoratul scolar sa fie obligati sa asigure reducerea normei didactice de predare a educatorilor, invatatorilor si institutorilor cu vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I cu 2 ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
Prin sentinta civila nr.933/24.10.2006, tribunalul a admis actiunea si a obligat pe parati sa plateasca reclamantilor drepturile salariale neacordate reprezentand contravaloarea muncii prestate in plus, de cate doua ore saptamanal fata de norma didactica, pe o perioada de 3 ani anterior introducerii actiunii, respectiv incepand cu data de 18.08.2003, reactualizate cu rata inflatiei la data platii.
De asemenea, a obligat pe paratii Inspectoratul Scolar Judetean Braila, Scoala cu clasele I-VIII D. si Scoala cu clasele I-VIII T. sa asigure reducerea normei didactice a educatorilor, invatatorilor si institutorilor cu vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I cu doua ore saptamanal, fara reducerea salariului.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca reclamantii au calitatea de cadre didactice, indeplinind functia didactica de educator, invatator sau institutor in invatamantul prescolar, respectiv primar.
Potrivit art.3 alin.1 din Legea nr.128/1997, personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de invatamant responsabile cu instructia si educatia, printre functiile didactice art.5 alin.1, lit. a si b enumerand functiile de educator /educatoare ; institutor/institutoare in invatamantul prescolar si pe cele de invatator/invatatoare ; institutor/institutoare in invatamantul primar.
Conform art.42 alin.1 din aceeasi lege, activitatea personalului didactic de predare cuprinde activitati didactice de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare, conform planurilor de invatamant (mentionate la lit. a), precum si activitati de pregatire metodico-stiintifica si activitati de educatie, complementare procesului de invatamant (mentionate la lit. b).
Art.43 alin.1 prevede ca numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art.42 alin.1 lit. a constituie norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor in clasa.
Acelasi articol stabileste norma didactica atat pentru educatoare (institutoare), invatator (institutor), cat si pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, maistrii instructori si personalul didactic din invatamantul de arta, de educatie fizica, din unitatile cu activitati extrascolare etc., precum si din invatamantul special.
Astfel, la lit. a) se stabileste un post de educatoare (institutoare), pentru fiecare grupa de prescolari sau pentru grupe combinate, in unitatile in care nu se pot constitui grupe separate, precizandu-se ca la gradinitele cu program prelungit si la cele cu program saptamanal posturile se normeaza pe ture.
In ce ii priveste pe invatatori (institutori), lit. b prevede un post pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clasele simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate.
Pentru celelalte categorii de personal didactic de predare si de instruire practica, art.43 lit. b-g stabileste norma didactica in raport de un anumit numar de ore pe saptamana, de exemplu 18 ore pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, 24 de ore pentru maistrii instructori etc.
Personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani si cu gradul didactic I beneficiaza, conform art.45 alin.1 din Legea nr.128/1997, de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
Instanta a apreciat ca stabilirea in mod diferit a normei didactice - ca post (pentru grupa sau clasa) sau in functie de numarul de ore - nu este de natura sa priveze de acest drept personalul didactic a carui norma nu este determinata printr-un numar de ore, deoarece potrivit textului de lege mentionat beneficiul acestei prevederi se aplica fara discriminare personalului didactic care realizeaza o norma didactica asa cum este definita in art.43 si care indeplineste conditiile referitoare la vechime si la grad didactic.
Intrucat reclamantii indeplinesc cele doua conditii, iar paratii nu au dovedit ca acestia nu ar fi titularii unei norme didactice, instanta a constatat ca reclamantii beneficiaza de reducerea normei cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului si sunt indreptatiti sa primeasca drepturile salariale neacordate reprezentand contravaloarea muncii prestate in plus, de cate doua ore saptamanal fata de norma didactica.
 Aceeasi opinie a fost exprimata si de catre unul dintre asistentii judiciari ce au facut parte din completul de judecata, conform dispozitiilor art.58 din Legea 304/2004, celalalt asistent judiciar opinand ca actiunea este nefondata.
In motivarea opiniei separate s-a aratat ca, potrivit art.42 din Legea nr.128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, activitatea personalului didactic cuprinde activitati didactice de predare-invatare, de instruire practica si evaluare conform planului de invatamant. De asemenea, atributiile concrete cuprinse in fisa individuala a postului se refera la activitati specifice planului de invatamant.
Fata de dispozitiile art.43 din aceeasi lege s-a dedus ca educatorii, invatatorii si institutorii sunt incadrati pe post si nu pe norma didactica ca in cazul profesorilor unde nr. de ore este stabilit la 18 ore pe saptamana sau poate fi marita pana la 24 de ore.
S-a considerat ca daca s-ar accepta ca postul didactic al unui invatator sau educator sa fie redus, s-ar crea situatia ca daca una din aceste categorii, avand 25 de ani vechime si gr. I ar dori sa nu mai efectueze cele doua ore la plata cu ora, ar fi necesari doi educatori la aceeasi grupa sau 2 doi invatatori la aceeasi clasa, in acelasi timp.
S-a mai apreciat ca desi educatorii si invatatorii sunt tot cadre didactice, au o incadrare distincta fata de profesori. Postul unui cadru didactic din invatamantul prescolar sau primar (educator/invatator) este format din ore diferite spre deosebire de norma didactica a profesorului care cuprinde ore prevazute in planul de invatamant, la disciplinele corespunzatoare specializarii pentru care s-a pregatit si care este inscrisa in diploma de licenta.
Reducerea normei inseamna reducerea orelor de predare aferente unei singure specializari, spre deosebire de postul unui invatator/educator a carei activitate implica efectuarea de ore diferite (citire, matematica, desen, muzica, etc.) posturile fiind normate pe grupe de copii sau clase si nu pe ore.
De asemenea, educatorii, invatatorii si institutorii nu pot presta plata cu ora.
In ceea ce priveste plata drepturilor salariale neacordate, s-a considerat ca legea nu prevede acest drept, reclamantii nu au facut o solicitare in acest sens si nici nu exista o aprobare de reducere a normei didactice.
Sentinta a ramas irevocabila prin nerecurare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadre didactice

Acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice - Sentinta civila nr. 96 din data de 06.02.2014
Cadru Didactic. Indemnizatie de pensionare. - Decizie nr. 187/A din data de 05.05.2014
Control Curtea de Conturi. Indemnizatia de conducere pentru cadrele didactice universitare. - Decizie nr. 2424 din data de 27.09.2011
Cadre didactice. Transe suplimentare de vechime. - Decizie nr. 1515 din data de 05.09.2011
Recurs - dreptul cadrelor didactice ce-si desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu la contravaloarea transportului efectuat lunar. - Decizie nr. 270 din data de 04.03.2011
Cadre didactice - Sentinta civila nr. 274 din data de 09.03.2009
Plata drepturilor salariale reprezentand transele suplimentare care se acorda la 30 ani, respectiv 35 ani de activitate in invatamant. - Sentinta civila nr. 584 din data de 03.10.2008
Recurs - dreptul cadrelor didactice ce-si desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu la contravaloarea transportului efectuat lunar. - Decizie nr. 270 din data de 04.03.2011
Cadre didactice - Sentinta civila nr. 274 din data de 09.03.2009
Acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice - Sentinta civila nr. 96 din data de 06.02.2014
Acordarea diferentelor de drepturi salariale rezultate din neaplicarea Legii nr. 349/2004 personalului didactic cu functii de conducere - Sentinta civila nr. 1875 din data de 26.09.2013
RADIERE INCIDENT PLATA - Sentinta comerciala nr. 23 din data de 22.01.2009
Delapidare, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata - Decizie nr. 91 din data de 04.04.2008
Incidenta prevederilor art. 172 alin. 3 Cod procedura fiscala - Decizie nr. 323 din data de 07.11.2011
Competenta materiala - Sentinta civila nr. 142 din data de 09.02.2012
Autorizare acte care depasesc dreptul de administrare. - Decizie nr. 83 din data de 14.02.2012
Constatarea dreptului de proprietate, prin uzucapiune asuprea unui imobil teren si constructii. - Decizie nr. 160 din data de 05.05.2011
Contestatie decizie pensie - Sentinta civila nr. 849 din data de 21.07.2010
Obligatia de a reconstitui in natura dreptul de proprietate asupra terenului, sub rezerva existentei de disponibil la nivelul Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor dupa solutionarea cererilor inregist... - Decizie nr. 208 din data de 16.06.2010
Calitatea de organ fiscal a Directiei Seviciilor Publice in ce priveste colectarea creantelor bugetului local - Decizie nr. 128 din data de 18.03.2010