Constatarea dreptului de proprietate, prin uzucapiune asuprea unui imobil teren si constructii.
(Decizie nr. 160 din data de 05.05.2011 pronuntata de Tribunalul Braila)Constatarea dreptului de proprietate, prin uzucapiune asuprea unui imobil teren si constructii.
Obiectul cauzei: actiune in constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, asupra unui imobil compus din teren si constructii.
Situatia de fapt.
Prin sentinta civila nr.5062 din 20.09.2010 pronuntata de Judecatoria Braila in dosarul nr. xxx/196/2009 a admis actiunea formulata de reclamantii C. A., V. N., V. F., V. C., V. A. M., V. N.,V. (G.) E. si V. D., in contradictoriu cu paratul Municipiul Braila prin Primar cu sediul in Braila si in consecinta a constatat dreptul de proprietate al reclamantului V. N. asupra locuintei C1 alcatuita din 3 camere si al reclamantei C. A. asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 9; a constatat ca reclamantii au dobandit prin uzucapiune proprietatea asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93, avand ca vecinatati: fam T., fam. B.I., fam N.I. si str. M.V.; a luat act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca reclamantii au solicitat in contradictoriu cu paratul Municipiul Braila prin Primar, sa se constate dreptul de proprietate asupra constructiilor edificate in Braila, str. M.V. nr. 93, precum si dreptul de proprietate al reclamantilor asupra terenului in suprafata de 522 mp, ca efect al uzucapiunii de 30 de ani.
Paratul Municipiul Braila prin Primar a depus intampinare prin care a sustinut ca solutionarea cauzei in ce priveste constatarea dreptului de proprietate asupra constructiei se poate efectua pe cale administrativa prin eliberarea autorizatiei de construire. Referitor la capatul de cerere privind uzucapiunea terenului, paratul a sustinut ca reclamantii nu au stapanit in mod public, deoarece nu exista nici un inscris care sa dovedeasca acest lucru si nici nu au stapanit sub nume de proprietar, intrucat au cunoscut faptul ca terenul este detinut pentru altul, proprietarul fiind o alta persoana.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta de fond retine a ca actiunea in constatare este admisibila, deoarece nu se poate uza de calea actiunii in realizare, atata timp cat reclamantii se afla in posesia constructiilor, nu sunt tulburati in aceasta posesie, locuind efectiv in imobilul ce face obiectul dosarului si nu detin un titlu de proprietate.
Interesul reclamantilor rezida in constituirea unui titlu de proprietate asupra constructiilor pe care le poseda, neavand relevanta in speta daca reclamanta au detinut sau nu autorizatie de construire la momentul edificarii.
In temeiul art. 111 C.pr.civ. instanta a admis actiunea si a constatat dreptul de proprietate al reclamantului V. N. asupra locuintei C1 alcatuita din 3 camere si al reclamantei C. A. asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93.
Instanta de fond a constatat ca sunt intrunite toate elementele necesare pentru a opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, respectiv posesia reclamantilor fiind efectiva, exercitata pe tot timpul stabilit de lege si neviciata, si a admis actiunea si a constatat ca reclamantii au dobandit prin uzucapiune proprietatea asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul Municipiul Braila prin Primar , invocand nelegalitatea si netemeinicia .
Recurentul a motivat ca instanta de fond nu a tinut seama de prevederile exprese si imperative ale legislatiei in vigoare care reglementeaza dobandirea proprietatii prin uzucapiune; conform art. 1837 Cod civil trebuie indeplinite conditiile ce rezulta din prevederile art.1846-1847 Cod civil si anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utila daca este neintrerupta , netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 Cod civil.
Reclamantii au cunoscut ca suprafata de teren in litigiu nu le-a apartinut niciodata , motiv pentru care invoca lipsa elementului " animus" ce face ca cel ce detine bunul, respectiv reclamantii, sa nu aiba calitatea de posesori ci aceea de detentori precari.
Reclamantii nu au facut nici o dovada in acest sens si prin urmare nu pot dobandi dreptul de proprietate prin acest mod.
De asemenea, recurentul a mai invocat faptul ca imobilul este detinut in indiviziune si nu se poate invoca uzucapiunea contra unui coindivizar; pot constitui obiect al posesiei doar bunurile individual determinate, astfel ca intr-o astfel de situatie nu se poate invoca prescriptia achizitiva.
Tribunalul, examinand legalitatea si temeinicia sentintei prin prisma motivelor invocate de recurent, a apararilor formulate de intimati prin intampinare, a probelor administrate si a dispozitiilor legale incidente, precum si sub toate aspectele in conformitate cu dispozitiile art. 304/1 Cod de procedura civila , a constatat ca recursul este fondat pentru considerentele de fapt si de drept ce vor fi expuse.
In fapt, reclamantii sunt mostenitorii defunctului V.G. care a construit fara autorizatie, pe terenul proprietatea Municipiului Braila, o locuinta compusa din constructia C1 alcatuita din 3 camere si asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V.nr. 93., conform Certificatului de mostenitor nr. 81/1960.
Avand in vedere ca nici autorul si nici mostenitorii acestuia nu detin nici un titlu de proprietate asupra constructiilor precum si asupra terenului, s-a invocat de catre reclamanti dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata, asupra constructiilor si asupra terenului in suprafata de 522 mp.
Actiunea a fost admisa atat in ce priveste constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor cat si cu privire la suprafata de 508,35 mp.
Recursul declarat de Municipiul Braila prin Primar este intemeiat in ce priveste constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului.
Asa cum a sustinut si recurentul in motivele de recurs, in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1846-1847 Cod civil, privind exercitarea unei posesii utile, conform art. 1846-1847 Cod civil.
S-a invocat de catre reclamanti faptul ca au platit impozitele aferente terenului pe care il detin , precum si faptul ca recurentul nu a facut nici un act din care sa rezulte intentia acestuia de a-i deposeda si de a-si inregistra dreptul de proprietate asupra terenului in registrul de carte funciara.
Aceste aspecte nu pot fi retinute ca elemente ce tin de exercitarea unei posesii utile de catre reclamanti.
Mai intai trebuie retinut faptul ca autorul reclamantilor a edificat pe un teren proprietatea statului, o constructie fara autorizatie, incalcand dispozitiile legale in materia constructiilor.
Daca in ce priveste constructiile, recurentul s-a manifestat tolerant si a acceptat sa incaseze taxele si impozitele aferente si nu a dorit sa isi insuseasca aceste constructii edificate pe terenul sau, iar atitudinea sa de pasivitate ar putea fi sanctionata prin constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor, nu acelasi lucru se poate retine in ce priveste terenul aferent constructiilor.
Reclamantii puteau sa solicite un drept de concesiune asupra terenului aferent constructiilor sau, sa solicite atribuirea in proprietate contra cost a acestui teren avand in vedere ca sunt proprietarii locuintelor edificate si recurentul nu si-a manifestat interesul de a le insusi ca efect al dispozitiilor art. 492 Cod civil.
Or, invocarea uzucapiunii in conditiile in care se cunostea cine este proprietarul terenului , precum si faptul ca edificarea constructiilor s-a facut fara autorizatie, deci fara acordul proprietarului terenului, nu are suport legal.
Analiza posesiei utile trebuie sa se faca prin prisma cerintelor prevazute de art. 1846 si urmatoarele Cod civil.
Posesia este raportul de fapt intre un lucru si o persoana, prin care acea persoana poate face asupra lucrului acte materiale de folosinta si de transformare, cu intentia de a supune lucrul la exercitiul dreptului real, caruia aceste acte ii corespund in mod normal.
Posesia este compusa din doua elemente si anume: un element material, corpus, care reprezinta puterea materiala pe care o are o persoana asupra bunului , adica totalitatea faptelor materiale de detinere, folosinta, transformare pe care posesorul le poate exercita asupra lucrului si un element intentional, animus, care consta in intentia posesorului de a exercita aceste acte materiale ca si cum ar fi titularul dreptului din care ar trebui sa derive puterea materiala.
In cauza, nu se poate retine o posesie utila deoarece simplul fapt ca reclamantii detin terenul, este doar o detentie materiala , lipsind elementul intentional.
O posesie viciata nu poate duce la dobandirea unui drept de proprietate.
Daca s-ar accepta ca orice constructie edificata fara drept pe terenul proprietatea statului, duce la dobandirea de catre constructor a dreptului de proprietate asupra terenului, s-ar aduce atingere dreptului de proprietate , incurajand o astfel de practica, ce este contrara legii.
Prin urmare, nu orice posesie duce la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului.
Intimatii au achitat taxe de folosinta cu privire la teren si nu se poate considera ca prin aceste plati au facut acte de posesie utila cu privire la teren.
Instanta de fond si-a intemeiat solutia pe dispozitiile art. 111 Cod de procedura civila , privind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, desi este o actiune in realizare a unui drept.
Constatarea unui drept pe baza dispozitiilor art. 111 Cod de procedura civila este admisibila atunci cand se contesta dreptul de proprietate deja existent si nu atunci cand se tinde la realizarea acestui drept, cum este cazul realizarii dreptului prin uzucapiune.
Pentru considerentele expuse in temeiul dispozitiilor art. 312 alin. 3 Cod de procedura civila Tribunalul a admis recursul, a modificat in parte sentinta si a respins ca nefondat capatul de cerere privind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V.nr. 93, avand ca vecinatati: fam T., fam. B.I., fam N. I Si str. M.V.
A mentinut celelalte dispozitii ale sentintei recurate.
In temeiul dispozitiilor art. 274 Cod procedura civila a obligat pe intimati la plata cheltuielilor de judecata in suma de 341,15 lei catre recurent.
Obiectul cauzei: actiune in constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, asupra unui imobil compus din teren si constructii.
Situatia de fapt.
Prin sentinta civila nr.5062 din 20.09.2010 pronuntata de Judecatoria Braila in dosarul nr. xxx/196/2009 a admis actiunea formulata de reclamantii C. A., V. N., V. F., V. C., V. A. M., V. N.,V. (G.) E. si V. D., in contradictoriu cu paratul Municipiul Braila prin Primar cu sediul in Braila si in consecinta a constatat dreptul de proprietate al reclamantului V. N. asupra locuintei C1 alcatuita din 3 camere si al reclamantei C. A. asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 9; a constatat ca reclamantii au dobandit prin uzucapiune proprietatea asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93, avand ca vecinatati: fam T., fam. B.I., fam N.I. si str. M.V.; a luat act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca reclamantii au solicitat in contradictoriu cu paratul Municipiul Braila prin Primar, sa se constate dreptul de proprietate asupra constructiilor edificate in Braila, str. M.V. nr. 93, precum si dreptul de proprietate al reclamantilor asupra terenului in suprafata de 522 mp, ca efect al uzucapiunii de 30 de ani.
Paratul Municipiul Braila prin Primar a depus intampinare prin care a sustinut ca solutionarea cauzei in ce priveste constatarea dreptului de proprietate asupra constructiei se poate efectua pe cale administrativa prin eliberarea autorizatiei de construire. Referitor la capatul de cerere privind uzucapiunea terenului, paratul a sustinut ca reclamantii nu au stapanit in mod public, deoarece nu exista nici un inscris care sa dovedeasca acest lucru si nici nu au stapanit sub nume de proprietar, intrucat au cunoscut faptul ca terenul este detinut pentru altul, proprietarul fiind o alta persoana.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta de fond retine a ca actiunea in constatare este admisibila, deoarece nu se poate uza de calea actiunii in realizare, atata timp cat reclamantii se afla in posesia constructiilor, nu sunt tulburati in aceasta posesie, locuind efectiv in imobilul ce face obiectul dosarului si nu detin un titlu de proprietate.
Interesul reclamantilor rezida in constituirea unui titlu de proprietate asupra constructiilor pe care le poseda, neavand relevanta in speta daca reclamanta au detinut sau nu autorizatie de construire la momentul edificarii.
In temeiul art. 111 C.pr.civ. instanta a admis actiunea si a constatat dreptul de proprietate al reclamantului V. N. asupra locuintei C1 alcatuita din 3 camere si al reclamantei C. A. asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93.
Instanta de fond a constatat ca sunt intrunite toate elementele necesare pentru a opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, respectiv posesia reclamantilor fiind efectiva, exercitata pe tot timpul stabilit de lege si neviciata, si a admis actiunea si a constatat ca reclamantii au dobandit prin uzucapiune proprietatea asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V. nr. 93.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul Municipiul Braila prin Primar , invocand nelegalitatea si netemeinicia .
Recurentul a motivat ca instanta de fond nu a tinut seama de prevederile exprese si imperative ale legislatiei in vigoare care reglementeaza dobandirea proprietatii prin uzucapiune; conform art. 1837 Cod civil trebuie indeplinite conditiile ce rezulta din prevederile art.1846-1847 Cod civil si anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utila daca este neintrerupta , netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 Cod civil.
Reclamantii au cunoscut ca suprafata de teren in litigiu nu le-a apartinut niciodata , motiv pentru care invoca lipsa elementului " animus" ce face ca cel ce detine bunul, respectiv reclamantii, sa nu aiba calitatea de posesori ci aceea de detentori precari.
Reclamantii nu au facut nici o dovada in acest sens si prin urmare nu pot dobandi dreptul de proprietate prin acest mod.
De asemenea, recurentul a mai invocat faptul ca imobilul este detinut in indiviziune si nu se poate invoca uzucapiunea contra unui coindivizar; pot constitui obiect al posesiei doar bunurile individual determinate, astfel ca intr-o astfel de situatie nu se poate invoca prescriptia achizitiva.
Tribunalul, examinand legalitatea si temeinicia sentintei prin prisma motivelor invocate de recurent, a apararilor formulate de intimati prin intampinare, a probelor administrate si a dispozitiilor legale incidente, precum si sub toate aspectele in conformitate cu dispozitiile art. 304/1 Cod de procedura civila , a constatat ca recursul este fondat pentru considerentele de fapt si de drept ce vor fi expuse.
In fapt, reclamantii sunt mostenitorii defunctului V.G. care a construit fara autorizatie, pe terenul proprietatea Municipiului Braila, o locuinta compusa din constructia C1 alcatuita din 3 camere si asupra locuintei C2 alcatuita din 3 camere si o bucatarie, construite din chirpici, cu acoperisul din lemn, invelitoare din carton, amplasate pe terenul in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V.nr. 93., conform Certificatului de mostenitor nr. 81/1960.
Avand in vedere ca nici autorul si nici mostenitorii acestuia nu detin nici un titlu de proprietate asupra constructiilor precum si asupra terenului, s-a invocat de catre reclamanti dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata, asupra constructiilor si asupra terenului in suprafata de 522 mp.
Actiunea a fost admisa atat in ce priveste constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor cat si cu privire la suprafata de 508,35 mp.
Recursul declarat de Municipiul Braila prin Primar este intemeiat in ce priveste constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului.
Asa cum a sustinut si recurentul in motivele de recurs, in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1846-1847 Cod civil, privind exercitarea unei posesii utile, conform art. 1846-1847 Cod civil.
S-a invocat de catre reclamanti faptul ca au platit impozitele aferente terenului pe care il detin , precum si faptul ca recurentul nu a facut nici un act din care sa rezulte intentia acestuia de a-i deposeda si de a-si inregistra dreptul de proprietate asupra terenului in registrul de carte funciara.
Aceste aspecte nu pot fi retinute ca elemente ce tin de exercitarea unei posesii utile de catre reclamanti.
Mai intai trebuie retinut faptul ca autorul reclamantilor a edificat pe un teren proprietatea statului, o constructie fara autorizatie, incalcand dispozitiile legale in materia constructiilor.
Daca in ce priveste constructiile, recurentul s-a manifestat tolerant si a acceptat sa incaseze taxele si impozitele aferente si nu a dorit sa isi insuseasca aceste constructii edificate pe terenul sau, iar atitudinea sa de pasivitate ar putea fi sanctionata prin constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor, nu acelasi lucru se poate retine in ce priveste terenul aferent constructiilor.
Reclamantii puteau sa solicite un drept de concesiune asupra terenului aferent constructiilor sau, sa solicite atribuirea in proprietate contra cost a acestui teren avand in vedere ca sunt proprietarii locuintelor edificate si recurentul nu si-a manifestat interesul de a le insusi ca efect al dispozitiilor art. 492 Cod civil.
Or, invocarea uzucapiunii in conditiile in care se cunostea cine este proprietarul terenului , precum si faptul ca edificarea constructiilor s-a facut fara autorizatie, deci fara acordul proprietarului terenului, nu are suport legal.
Analiza posesiei utile trebuie sa se faca prin prisma cerintelor prevazute de art. 1846 si urmatoarele Cod civil.
Posesia este raportul de fapt intre un lucru si o persoana, prin care acea persoana poate face asupra lucrului acte materiale de folosinta si de transformare, cu intentia de a supune lucrul la exercitiul dreptului real, caruia aceste acte ii corespund in mod normal.
Posesia este compusa din doua elemente si anume: un element material, corpus, care reprezinta puterea materiala pe care o are o persoana asupra bunului , adica totalitatea faptelor materiale de detinere, folosinta, transformare pe care posesorul le poate exercita asupra lucrului si un element intentional, animus, care consta in intentia posesorului de a exercita aceste acte materiale ca si cum ar fi titularul dreptului din care ar trebui sa derive puterea materiala.
In cauza, nu se poate retine o posesie utila deoarece simplul fapt ca reclamantii detin terenul, este doar o detentie materiala , lipsind elementul intentional.
O posesie viciata nu poate duce la dobandirea unui drept de proprietate.
Daca s-ar accepta ca orice constructie edificata fara drept pe terenul proprietatea statului, duce la dobandirea de catre constructor a dreptului de proprietate asupra terenului, s-ar aduce atingere dreptului de proprietate , incurajand o astfel de practica, ce este contrara legii.
Prin urmare, nu orice posesie duce la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului.
Intimatii au achitat taxe de folosinta cu privire la teren si nu se poate considera ca prin aceste plati au facut acte de posesie utila cu privire la teren.
Instanta de fond si-a intemeiat solutia pe dispozitiile art. 111 Cod de procedura civila , privind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, desi este o actiune in realizare a unui drept.
Constatarea unui drept pe baza dispozitiilor art. 111 Cod de procedura civila este admisibila atunci cand se contesta dreptul de proprietate deja existent si nu atunci cand se tinde la realizarea acestui drept, cum este cazul realizarii dreptului prin uzucapiune.
Pentru considerentele expuse in temeiul dispozitiilor art. 312 alin. 3 Cod de procedura civila Tribunalul a admis recursul, a modificat in parte sentinta si a respins ca nefondat capatul de cerere privind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului in suprafata de 508,35 mp situat in Braila, str. M.V.nr. 93, avand ca vecinatati: fam T., fam. B.I., fam N. I Si str. M.V.
A mentinut celelalte dispozitii ale sentintei recurate.
In temeiul dispozitiilor art. 274 Cod procedura civila a obligat pe intimati la plata cheltuielilor de judecata in suma de 341,15 lei catre recurent.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Proprietate privata
Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009