Schimbare incadrare juridica. Interpretarea probelor. Aplicarea prezumtiei de nevinovatie prev. de art. 6 CEDO.Jurisprudenta Curtii EDO privind aplicarea prezumtiei.
(Sentinta penala nr. 733 din data de 31.03.2008 pronuntata de Judecatoria Craiova)Sentinta penala nr. 733/ 13 martie 2008-04-16 Schimbare incadrare juridica. Interpretarea probelor. Aplicarea prezumtiei de nevinovatie prev. de art. 6 CEDO.Jurisprudenta Curtii EDO privind aplicarea prezumtiei.
Nicio proba administrata in cursul procesului penal nu a relevat existenta cu certitudine in sarcina inculpatului a faptei de deposedare a partii vatamate de bijuteria de aur detinuta. Martorii audiati in cursul judecatii si al urmaririi penale au confirmat numai detinerea de catre partea vatamata a unui asemenea bun, dar au precizat ca nu au cunostinta in mod indubitabil despre sustragerea bijuteriei de catre inculpat.
Nici partea vatamata nu a prezentat probe certe cu privire la sustragerea bijuteriei de catre inculpat, ci aceasta numai a emis o apreciere de ordin subiectiv cu privire la probabilitatea smulgerii lantisorului.
Probele administrate in cursul procesului penal nu au relevat nici existenta legaturii de la mijloc la scop ce se impune a exista in continutul complex al infractiunii de talharie, deoarece niciunul din martori nu au relevat imprejurarea exercitarii violentelor in scopul sustragerii bunului ori in scopul pastrarii bunului. Dimpotriva din probele administrate rezulta ca exercitarea violentelor de catre inculpat nu a fost determinata de sustragerea vreunui bun, ci numai de un conflict personal intervenit intre inculpat si fratele partii vatamate in legatura cu un pretins imprumut nerestituit.
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii complexe de talharie deoarece probele administrate nu au demonstrat existenta certa a elementelor constitutive ale activitatii principale de furt si nici legatura de la mijloc la scop intre fapta principala de sustragere si cea adiacenta constand in exercitarea violentelor.
Aceste elemente au fost avute in vedere de instanta la schimbarea incadrarii juridice in sedinta publica din data de 28.02.2008, dintr-o infractiune prev. de art. 211 alin. 1, art. 211 alin. 2 lit. b si c cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. in doua infractiunii respectin infractiunea prev. de art. 181 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. si infractiunea prev. de art. 208, 209 alin. 1, lit. e, g cu aplicarea art. 37 lit. b C.p.
Din ansamblul probelor administrate rezulta ca in prezenta cauza penala nu a fost rasturnata prezumtia de nevinovatie a inculpatului prevazuta de art. 5/2 C.p.p., art. 66 alin. 1 C.p.p. si art. 23 alin. 11 din Constitutie. Prezumtia de nevinovatie constituie o componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 paragr. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prezumtia de nevinovatie presupune dreptul oricarei persoane acuzate de o infractiune de a fi considerata nevinovata pana cand vinovatia sa va fi legal stabilita prin hotarare definitiva.
Prezumtia de nevinovatie poarta si asupra sarcinii probei care revine acuzatorului - Ministerul Public si respectiv partii vatamate, iar indoiala profita persoanei acuzate.
Obligatia respectarii prezumtiei de nevinovatie este opozabila erga omnes, revenind nu doar judecatorului ci tuturor autoritatilor statului, inclusiv celor legislative (Hot. CEDO Salabiaku, 7 oct. 1988).
Prezumtia de nevinovatie - corolar al procesului penal va fi respectata, aplicata si functioneaza numai daca acuzatorului i s-au respectat toate garantiile procedurale privind egalitatea armelor, dreptul la informare, principiul contradictorialitatii, dreptul la tacere si dreptul de a nu se autoincrimina, administrarea probelor. ######
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova nr. 1429/P/2007 din 15.02.2007, s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului N C, pentru sav. infractiunii de talharie in forma calificata, fapta prev. si ped. de art. 211 alin.1, art. 211 alin.2 lit. b si c C.p., cu aplic. art. 37 lit. b C.p.
In fapt, s-a retinut ca, in seara zilei de 04.05.2006, in jurul orelor 2100 , inculpatul N C si partea vatamata V P se aflau in incita barului situat pe strada Italienilor din comuna Breasta, jud. Dolj si consumau bauturi alcoolice. La un moment dat intre inculpat si partea vatamata a inceput o discutie contradictorie, care a degenerat in conflict verbal, in legatura cu o datorie neachitata a fratelui partii vatamate catre inculpat.
Nemultumita de atitudinea inculpatului si a partii vatamate, gestionara barului le-a solicitat acestora sa paraseasca localul, cei doi conformandu-se.
Partea vatamata a plecat din bar in jurul orelor 2200 , fiind insotit de martorul R M I.
Dupa ce au parcurs cativa metri de la iesirea din bar, partea vatamata si martorul au fost ajunsi din urma de inculpat, care a inceput sa il loveasca pe partea vatamata. Desi martorul R M I a intervenit, incercand sa-l calmeze pe inculpat sa inceteze sa il mai loveasca pe partea vatamata, nu a reusit, inculpatul continuand sa il agreseze fizic pe partea vatamata, doborandu-l la pamant.
La un moment dat, in timp ce partea vatamata se afla cazut la pamant, pe spate, cu fata in sus, din cauza loviturilor primite, inculpatul s-a aplecat, a pus unul din genunchi pe corpul partii vatamate, cu mana stanga l-a prins de par, iar cu manam dreapta i-a smuls de la gat lantisorul din aur, introducandu-l in buzunarul sau, dupa care a continuat sa ii aplice alte lovituri.
La o noua interventie a martorului R M I, inculpatul a incetat sa il mai loveasca pe partea vatamata.
Dupa terminarea conflictului, partea vatamata a fost ajutata sa ajunga acasa de martorul R M I. Fiind dezbracat de hainele murdare de sange, in prezenta martorilor R M I, V S, V I, V V si V C, toti au constatat ca nu mai avea la gat lantisorul din aur, partea vatamata a precizat ca, a simtit in timpul agresiunii inculpatului, cand acesta i-a smuls lantisorul, realizand si momentul cand a aut loc deposedarea.
Fiind audiat, martorul R M I a declarat ca in acea seara l-a vazut in bar pe partea vatamata ca purta la gat un lantisor din aur. Declaratia sa este sustinuta si de cea a martorilor G N C, V S, V V si V C.
Urmarea agresiunii fizice suferite, partea vatamata V P a suferit leziuni de violenta care au necesitat pentru vindecare 30-35 de zile ingrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 996/A2/11.05.2006 si a fost internat in perioada 05-10.05.2006 in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, in Sectia Chirurgie BMF si in perioada 07.06.-23.06.2006 in Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.
Prin adresa nr. 4064/A2/11.01.2007, I.M.L. Craiova a precizat ca in urma reexaminarii partii vatamate, nu s-au constatat complicatii fata de precedenta examinare.
Desi inculpatul a inceput prin a-l lovi pe partea vatamata, dupa ce, prin loviturile aplicate l-a doborat la pamant, in pozitia cazut pe spate, avand fata plina de sange, intrucat majoritatea loviturilor i le aplicase in zona capului, profitand de faptul ca il adusese in stare de neputinta de a se apara, in cursul conflictului, inculpatul a luat rezolutia infractionala de a-i smulge de la gat lantisorul din aur. Comisa in aceste circumstante, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie in forma calificata.
In cursul urmaririi penale, partea vatamata s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 600 lei RON, reprezentand daune materiale.
Caracterizandu-l pe inculpatul N C, se retine ca, acesta a avut o conduita procesuala nesincera, prezentand in mod denaturat faptele, nerecunoscand savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa.
Din fisa de cazier rezulta ca inculpatul este recidivist, putandu-se constata perseverenta sa infractionala in comiterea de infractiuni contra patrimoniului (furturi si talharie).
In cursul urmaririi penale incepute la data de 11.07.2006 s-a administrat proba testimoniala in scopul stabilirii adevarului cu privire la fapte si autor. De asemenea, s-a dispus examinarea medico-legala a inculpatului, fiind emis certificatul medico-legal nr. 996/A2/2006, din care rezulta ca partea vatamata V. P. a necesitat 30-35 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
In cursul cercetarii judecatoresti s-a procedat conf. prevederilor art. 323 C.p.p. la audierea inculpatului, a carui declaratie a fost consemnata si atasata la dosarul cauzei, iar in temeiul prevederilor art. 327 C.p.p. si in scopul respectarii principiilor nemijlocirii, contradictorialitatii si dreptului la aparare au fost audiati martorii in vederea aflarii adevarului cu privire la fapte si inculpat.
Analizand in mod coroborat ansamblul probelor administrate in cauza, se retin urmatoarele:
In data de 04.05.2006 partea vatamata V. P. s-a deplasat impreuna cu martorul R. M. pentru a servi bauturi alcoolice intr-un local public din localitatea Breasta, jud. Dolj. In acelasi loc a ajuns si inculpatul N.C., acesta din urma solicitand partii vatamate explicatii referitoare la conduita fratelui acestuia care nu i-a restituit suma de 60 de lei ce a format obiectul unui imprumut acordat lui de inculpat.
Pentru a nu se agrava conflictul, partea vatamata si martorul R. M. au parasit acel local public, insa in scurt timp au fost urmati de inculpat. Acesta a procedat la agresarea fizica a partii vatamate, determinand caderea acesteia intr-un sant situat in apropierea localului public.
Aceasta situatie de fapt rezulta din coroborarea declaratiilor partii vatamate si ale inculpatului cu proba testimoniala administrata in mod nemijlocit de catre instanta.
Astfel atat partile implicate, cat si martorul R. M. au declarat ca partea vatamata a fost agresata fizic de catre inculpat in mod succesiv in data de 04.05.2006. Intreaga activitate violenta a avut loc in prezenta acestui martor R. M., care a incercat zadarnic sa-l impiedice pe inculpat a o lovi pe partea vatamata .
Astfel, desi acest martor a depus diligente in vederea aplanarii conflictului, totusi inculpatul a aplicat mai multe lovituri in zona capului partii vatamate, determinand caderea tuturor celor implicati intr-un sant si continuarea agresiunii in timp ce partea vatamata era deja la nivelul solului, lipsita de posibilitati de aparare.
Declaratia partii vatamate si a martorului R. M. se coroboreaza cu declaratia martorei S. F., care a observat personal conflictul desfasurat intre parti si a perceput in mod direct cum inculpatul exercita agresiuni asupra corpului partii vatamate, lovind-o cu mainile si picioarele. Desi partea vatamata se afla intr-o pozitie inferioara fata de inculpat, fiind cazuti toti intr-un sant, iar partea vatamata era situata la nivelul solului, totusi inculpatul a continuat sa o loveasca la nivelul capului cu mainile si picioarele, profitand asadar de situatia in care aceasta s-a aflat.
Declaratiile martorilor R. M. si S. F. au relevanta juridica si contribuie in prezenta cauza la justa solutionare prin aflarea adevarului cu privire la fapta si autor, dar si cu privire la adevarata natura a relatiilor in care inculpatul si partea vatamata s-au aflat.
Astfel, avand in vedere ca cei doi martori au perceput in mod nemijlocit modul in care s-a derulat activitatea conflictuala, R. M. fiind prezent la locul agresiunii, iar S. F. observand faptele din curtea gospodariei sale, rezulta ca, declaratiile acestor martori reprezinta probe imediate si directe in ceea ce priveste vinovatia inculpatului cu privire la fapta de a lovi partea de mai multe ori, determinand lezarea sanatatii si integritatii sale corporale.
Atitudinea inculpatului prezinta relevanta juridica in ceea ce priveste activitatea agresiva exercitata asupra partii vatamate. Inculpatul a recunoscut fapta savarsita asupra partii vatamate, aratand ca a agresat-o fizic pe aceasta de trei ori in mod succesiv, in aceeasi imprejurare.
Agresiunea fizica a fost precedata de un conflict verbal derulat in localul public din localitatea Breasta, jud. Dolj.
Din declaratiile martorului M. I. si G. N. C. rezulta ca partea vatamata detinea un lantisor de aur, pe care l-a purtat in acea zi de 04.05.2006, in momentul in care aceasta l-a invitat pe martorul R.M. pentru a servi bauturi alcoolice in localul public.
Declaratia martorului M. T., prezent in localul public in momentul derularii conflictului verbal intre inculpat si partea vatamata constituie o proba in ceea ce priveste detinerea de catre aceasta din urma a unui lantisor de aur in momentul premergator desfasurarii agresiunii fizice intre inculpat si partea vatamata.
In drept, talharia este o infractiune prev. de art. 211C.p.p. ce presupune din punct de vedere al laturii obiective doua activitati strans legate intre ele: activitatea principala de furt si activitatea secundara, aceasta din urma fiind realizabila prin mai multe modalitati: intrebuintarea de violente ori amenintari, punerea vicleniei in stare de inconstienta ori in neputinta de a se apara.
Talharia(art.211) este o infractiune complexa, incluzand in continutul sau ca elemente constitutive actiuni ce realizeaza in parte continutul altor infractiuni acestea din urma pierzandu-si autonomia si fiind absolvite in continutul infractiunii complexe de talharie.
In prezenta cauza inculpatul a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie, activitatea secundara fiind sustinut a fi realizata prin exercitarea de violente.
Pentru a se pronunta o hotarare de condamnare a unei persoane pentru savarsirea infractiunii de talharie este necesar a se dovedi cu probe certe, dincolo de orice indoiala rezonabila existenta in materialitatea lor a faptei principale de furt, dar si a faptei adiacente de exercitare a violentelor.
Esential pentru existenta infractiunii de talharie este dovedirea existentei intre activitatea principala si cea adiacenta unei legaturi de la mijloc la scop, in sensul ca fapta va constitui talharie numai daca violentele au fost intrebuintate de autor cu putin inainte, in timpul sau imediat dupa savarsirea furtului.
Activitatea principala consta in luarea unui bun din patrimoniul unei persoane, scoaterea fizica a acestuia din sfera de stapanire a persoanei in posesia sau detentia careia se afla acel bun si trecerea bunului in sfera de stapanire a faptuitorului.
Activitatea de luare se realizeaza din punct de vedere al laturii obiective prin doua acte: deposedarea- scoaterea bunului din sfera de stapanirea posesorului sau detinatorului si imposedarea- trecerea acelui bun in sfera de stapanire a faptuitorului.
Probele administrate in mod nemijlocit de catre instanta nu au dovedit in mod cert, dincolo de orice indoiala rezonabila actiunile pretins comise de inculpat de deposedare a partii vatamate de bijuteria de aur si imposedarea inculpatului. Totodata, din probele administrate in cauza, atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii nu s-a probat existenta legaturii de la mijloc la scop, ce trebuie sa existe intre fapta principala de furt si cea adiacenta constand in exercitarea violentelor.
Astfel, daca din declaratiile martorilor rezulta confirmarea sustinerilor partii vatamate in sensul ca poseda un lantisor de aur, martorul M. T. observand purtarea bijuteriei de catre partea vatamata chiar in timpul conflictului verbal desfasurat intre parti in localul public, cu toate acestea nici unul dintre martori nu a confirmat sustinerea partii vatamate referitoare la sustragerea de catre inculpat a bijuteriei in timpul agresiunii fizice.
Martorul R. M., prezent la momentul desfasurarii conflictului fizic, el fiind cel care a si incercat aplanarea acestuia, nu a observat in nici un moment fapta pretinsa a inculpatului de a deposeda partea vatamata de bijuteria de aur urmata de imposedarea sa.
Declaratia acestuia este relevanta sub aspectul intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de furt si implicit realizarea activitatii principale ce ar intra in continutul complex al infractiunii de talharie. Astfel, acest martor a declarat in mod direct in fata instantei de judecata faptul ca, nu l-a vazut niciodata pe inculpat smulgand lantisorul partii vatamate urmat de insusirea acestuia.
Dimpotriva, depozitia martorului este in sensul ca nu a observat daca in timpul conflictului partea vatamata mai avea asupra sa lantisorul de aur nici nu poate sti daca acesta ar fi putut sa cada de pe corpul partii vatamate in timpul conflictului.
Declaratia martorului R. M. cu privire la conduita inculpatului, care in timpul exercitarii agresiunii asupra partii vatamate ar fi introdus mana in buzunarul hainelor sale nu poate constitui o proba solida cu privire la pretinsa fapta de furt. Chiar martorul invedereaza instantei ca el insusi a considerat ca, prin introducerea mainii in buzunar, inculpatul a urmarit sa scoata un cutit si nu sa introduca o eventuala bijuterie sustrasa.
Retinerea in sarcina inculpatului a unei fapte de sustragere a unui bun trebuie sa fie rezultatul administrarii unor probe legale, obiective, care trebuie sa furnizeze informatii clare si precise privitoare la fapta si autor. Insa niciunul dintre martorii audiati, nu au sustinut in mod cert o asemenea fapta de sustragere ca fiind savarsita de inculpat.
Martorul R. M. nu a furnizat asemenea date certe privitoare la deposedarea partii vatamate de bijuteria sa si imposedarea inculpatului cu acelasi obiect. Mai mult, acelasi martor a declarat in cursul judecatii faptul ca niciodata nu a povestit familiei partii vatamate faptul ca, inculpatul ar fi sustras lantisorul de aur, ci numai faptul ca acesta a pus mana pe gatul partii vatamate.
Imprejurarea relevata de martor privitoare la conduita inculpatului de a pune mainile asupra gatului partii vatamate in timpul conflictului fizic desfasurat dobandeste relevanta juridica sub aspectul elementelor constitutive ale faptei de vatamare corporala.
Din aceasta perspectiva, depozitia martorului se coroboreaza cu mentiunile certificatului medico-legal nr. 996/A2/2006 in care se retine prezenta unor leziuni la nivelul gatului partii vatamate ganglionul stang si imobilizare in fular cervical.
Prin coroborarea acestor probe, rezulta ca actiunea inculpatului de a pune mana la nivelul gatului partii vatamate va fi configurata in cadrul conflictului fizic desfasurat si reprezinta parte din totalul actiunilor agresive exercitate de inculpat asupra partii vatamate, ceea ce rezulta si din actul medico-legal.
Declaratia martorului M. I. contribuie la stabilirea nevinovatiei inculpatului in ceea ce priveste pretinsa fapta de sustragere a bijuteriei de aur, intrucat acest martor a invederat in fata instantei faptul ca, martorul R. M. i-a relatat ca nu a vazut ca inculpatul sa smulga lantisorull de la gatul partii vatamate.
Nici declaratia martorei G. N. C. nu poate contribui la stabilirea cu certitudine a vinovatiei inculpatului in ceea ce priveste fapta de furt. Aceasta a precizat atat in cursul urmaririi penale, dar si in cursul judecatii, faptul ca, apreciaza ca exista probabilitatea smulgerii lantisorului de catre inculpat, neavand insa nicio certitudine in acest sens.
Conform art. 78 C.p.p. martorul este persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal.
Declaratia unei persoane poate constitui proba in procesul penal numai daca se refera la fapte si imprejurari obiective, existente in materialitatea lor si nu cand se refera la propriile ganduri si aprecieri de ordin subiectiv.
Luand in considerare faptul ca, depozitia martorei G. N. C. nu se refera la fapte si imprejurari concrete, petrecute in realitatea obiectiva, ci numai la aprecieri de ordin subiectiv, rezulta ca, aceasta parte a declaratiei sale nu poate avea valoarea juridica a probei testimoniale in procesul penal.
Relevanta juridica prezinta declaratia partii vatamate V. P. data in cursul urmaririi penale in sensul ca familia sa a constatat pentru prima data lipsa bijuteriei de aur.
De asemenea, partea vatamata considera ca inculpatul i-a smuls lantisorul de la gat in timpul aplicarii multiplelor lovituri, insa el nu stie nimic, deoarece ulterior incidentului si-a pierdut cunostinta.
Partea vatamata nu a precizat cu certitudine ca inculpatul i-a sustras bijuteria ci numai considera ca acest fapt s-a petrecut, fara insa a prezenta o dovada certa si utila in scopul probarii faptei de furt.
Nicio proba administrata in cursul procesului penal nu a relevat existenta cu certitudine in sarcina inculpatului a faptei de deposedare a partii vatamate de bijuteria de aur detinuta. Martorii audiati in cursul judecatii si al urmaririi penale au confirmat numai detinerea de catre partea vatamata a unui asemenea bun, dar au precizat ca nu au cunostinta in mod indubitabil despre sustragerea bijuteriei de catre inculpat.
Nici partea vatamata nu a prezentat probe certe cu privire la sustragerea bijuteriei de catre inculpat, ci aceasta numai a emis o apreciere de ordin subiectiv cu privire la probabilitatea smulgerii lantisorului.
Probele administrate in cursul procesului penal nu au relevat nici existenta legaturii de la mijloc la scop ce se impune a exista in continutul complex al infractiunii de talharie, deoarece niciunul din martori nu au relevat imprejurarea exercitarii violentelor in scopul sustragerii bunului ori in scopul pastrarii bunului. Dimpotriva din probele administrate rezulta ca exercitarea violentelor de catre inculpat nu a fost determinata de sustragerea vreunui bun, ci numai de un conflict personal intervenit intre inculpat si fratele partii vatamate in legatura cu un pretins imprumut nerestituit.
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii complexe de talharie deoarece probele administrate nu au demonstrat existenta certa a elementelor constitutive ale activitatii principale de furt si nici legatura de la mijloc la scop intre fapta principala de sustragere si cea adiacenta constand in exercitarea violentelor.
Aceste elemente au fost avute in vedere de instanta la schimbarea incadrarii juridice in sedinta publica din data de 28.02.2008, dintr-o infractiune prev. de art. 211 alin. 1, art. 211 alin. 2 lit. b si c cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. in doua infractiunii respectin infractiunea prev. de art. 181 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. si infractiunea prev. de art. 208, 209 alin. 1, lit. e, g cu aplicarea art. 37 lit. b C.p.
Din ansamblul probelor administrate rezulta ca in prezenta cauza penala nu a fost rasturnata prezumtia de nevinovatie a inculpatului prevazuta de art. 5/2 C.p.p., art. 66 alin. 1 C.p.p. si art. 23 alin. 11 din Constitutie. Prezumtia de nevinovatie constituie o componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 paragr. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prezumtia de nevinovatie presupune dreptul oricarei persoane acuzate de o infractiune de a fi considerata nevinovata pana cand vinovatia sa va fi legal stabilita prin hotarare definitiva.
Prezumtia de nevinovatie poarta si asupra sarcinii probei care revine acuzatorului - Ministerul Public si respectiv partii vatamate, iar indoiala profita persoanei acuzate.
Obligatia respectarii prezumtiei de nevinovatie este opozabila erga omnes, revenind nu doar judecatorului ci tuturor autoritatilor statului, inclusiv celor legislative (Hot. CEDO Salabiaku, 7 oct. 1988).
Prezumtia de nevinovatie - corolar al procesului penal va fi respectata, aplicata si functioneaza numai daca acuzatorului i s-au respectat toate garantiile procedurale privind egalitatea armelor, dreptul la informare, principiul contradictorialitatii, dreptul la tacere si dreptul de a nu se autoincrimina, administrarea probelor.
Rasturnarea prezumtiei de nevinovatie se va face de catre instanta de judecata numai in urma unei analize profunde a temeiniciei acuzatiei penale , atat in ceea ce priveste problemele de fapt , dar si cele de drept. Aceasta analiza temeinica a acuzatiei penale in fapt si in drept (de facto si de jure) trebuie sa se fundamenteze pe dovezi legal administrate, temeinice, convingatoare, de natura a inlatura orice urma de indoiala ("In dubio pro reo").
Condamnarea unei persoane in lipsa unor probe temeinice si legal administrate, convingatoare si ferme, care sa fie de natura a inlatura cea mai mica indoiala reprezinta totodata si o nerespectare a dreptului unui inculpat la un proces echitabil.
Curtea Europeana a stabilit ca indoiala profita persoanei acuzate (Comisia EDO, raport din 30 martie 1963, cauza Austria c. Italia, Annuarie de la Convention, vol. VI, p. 783) - �in dubio pro reo". Aceasta teorema este de natura a respecta si dreptul la siguranta individuala, care s-ar vedea inlaturat daca o persoana ar fi condamnata pe baza unor probe incerte, neconcludente, din care elementul de siguranta lipseste cu desavarsire, si care nu sunt de natura a fundamenta temeinicia in fapt si in drept a acuzatiei in materie penala.
Curtea a stabilit in cauza Telfner c. Austriei, hot. din 20 martie 2001 ca o condamnare a inculpatului in lipsa unor dovezi convingatoare de vinovatie, probe directe care sa sustina temeinicia in fapt si in drept a acuzatiei, este de natura sa atraga constatarea incalcarii articolului 6 par 2 din Conventie.
Pentru aceste considerente instanta urmeaza a face aplicarea art. 11 pct. 2 lit. a , art. 10 lit. c C.p.p. in ceea ce priveste infractiunea de furt, deoarece nu s-a facut - prin probe certe, indubitabile si lipsite de orice element de nesiguranta - dovada deposedarii de catre inculpat a partii vatamate de bijuteria de aur reclamata si imposedarea sa cu acest obiect. Numai dovada existentei acestui bun in patrimoniul partii vatamate nu este suficienta pentru retinerea infractiunii de furt, intrucat exista posibilitatea ca acest obiect sa fie sustras de catre alta persoana sau sa se fi pierdut in conflictul derulat intre parti, avand in vedere modul acestuia de desfasurare : partea vatamata a cazut la nivelul solului, si ambele parti s-au rasturnat intr-un sant.
In drept, fapta inculpatului aflat sub influenta bauturilor alcoolice de a exercita violente fizice asupra partii vatamate, care de asemenea a consumat bauturi alcoolice, prin aplicarea mai multor lovituri in zona capului si a gatului, determinand caderea acesteia la nivelul solului, continuand lovirea, in pofida demersurilor martorului R. M. de a aplana conflictul, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 C.p.
Din punct de vedere al continutului constitutiv al infractiunii prev. de art. 181 C.p., elementul material consta in activitatea savarsita de inculpat de exercitare asupra partii vatamate a mai multor acte de violente, in prezenta martorului R. M.
Intregul conflict fizic a fost precedat de unul verbal desfasurat intr-un local public intre inculpat si partea vatamata, ambii consumand anterior bauturi alcoolice. Violentele au fost aplicate la nivelul capului si gatului partii vatamate, in mod succesiv, determinand caderea partii vatamate la nivelul solului si rasturnarea ambelor parti intr-un sant situat in apropierea locuintei inculpatului.
Activitatea complexa agresiva a determinat producerea rezultatului socialmente periculos constand in lezarea sanatatii partii vatamate care a necesitat pentru vindecare 35 de zile de ingrijiri medicale.
Legatura de cauzalitate dintre activitatea agresiva desfasurata de inculpat si vatamarea sanatatii partii vatamate rezulta din coroborarea probelor administrate in cauza. Declaratiile martorilor R. M. si S. F. care au perceput in mod nemijlocit fapta inculpatului de a lovi de mai multe ori partea vatamata cu mainile in jurul capului si gatului se coroboreaza cu declaratiiile partii vatamate si ale inculpatului, acesta din urma recunoscand intreaga activitate infractionala.
Conform art. 75 C.p.p. declaratiile partii vatamate pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor administrate in cauza. Declaratiile partii vatamate V. P. servesc la aflarea adevarului in prezenta cauza penala intrucat ele se coroboreaza cu declaratia inculpatului ce a recunoscut exercitarea agresiunilor asupra partii vatamate ce au determinat vatamarea sanatatii si integritatii corporale a acesteia dar si cu declaratia martorilor R. M. si S.F. prezenti in momentul desfasurarii conflictului.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu forma de vinovatie, cu intentie directa, prev. de art. 19 al. 1 pct. 1 lit.a C.p. deoarece aplicand mai multe lovituri partii vatamate in zona capului si gatului a prevazut si a urmarit vatamarea sanatatii si integritatii sale corporale.
La individualizarea pedepsei se va tine seama de criteriile prev. de art. 72 C.p., de atitudinea sincera manifestata de inculpat in cursul procesului penal, constand in recunoasterea activitatii agresive desfasurate asupra partii vatamate, de starea psihologica in care s-au aflat ambele, respectiv intregul conflict avand loc pe fondul consumului de bauturi alcoolice de catre ambele parti. Aceasta stare psiho-fizica nu a fost creata de inculpat in mod premeditat, ci dimpotriva in mod independent de activitatea infractionala desfasurata ulterior in mod spontan.
De asemenea, la individualizarea judiciara a pedepsei se va tine seama si de comportamentul sincer si diligent depus de inculpat ulterior comiterii faptei, acesta preocupandu-se in mod constant de starea de sanatate a partii vatamate. Aceasta conduita a inculpatului denota o atitudine de regret fata de activitatea contrara normelor sociale pe care a desfasurat-o. declaratia acestuia potrivit careia s-a deplasat la spitalul in care partea vatamata s-a aflat internata insa sotia sa nu i-a dat voie sa intre este confirmata si prin audierea martorei V. V., sotia partii vatamate.
Aceasta din urma a confirmat vizitele pe care inculpatul le-a efectuat la spital pentru a se interesa de starea de sanatate a victimei, ceea ce denota o atitudine de recunoastere si regret a faptei reprobabile comise de inculpat. Totodata, se va tine seama si de starea de recidiva prev. de art. 37 lit. b C.p. in care s-a aflat inculpatul in momentul comiterii infractiunii, astfel ca pedeapsa de 6 luni inchisoare aplicata, ca modalitate de executie in regim de detentie, este de natura a-si atinge scopul preventiv- educativ al pedepsei. In baza art.71 C.p., interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei.
Fiind intrunite conditiile angajarii raspunderii civile delictuale a inculpatului, respectiv fapta ilicita de a vatama sanatatea partii vatamate, prejudiciul constand in leziuni corporale pentru a caror vindecare a necesitat internare si 35 zile de ingrijiri medicale, legatura de cauzalitate confirmata de probele administrate legal si temeinic, vinovatia inculpatului sub forma intentiei directe, se va dispune in baza art. 998 - 999 Cod civil obligarea acestuia la repararea pecuniara a daunelor morale suferite de partea vatamata.
La stabilirea cuantumului daunelor morale cuvenite partii vatamate se va tine seama de locul public de savarsire a faptei, persoana partii vatamate care a suferit leziuni traumatice de o gravitate sporita astfel incat a suportat suferinte fizice si psihice numeroase, conduita sincera manifestata de inculpat ulterior producerii agresiunii constand in manifestarea interesului fata de evolutia starii de sanatate a partii vatamate, dar si in tot cursul procesului penal prin recunoasterea intregii activitati infractionale, starea psiho - fizica in care s-au aflat ambele parti constand in consumul de bauturi alcoolice inainte de savarsirea infractiunii, in mod independent de aceasta dar care a fost de natura sa determine o oarecare intunecare a facultatilor psiho - fizice ale inculpatului .
Se va respinge cererea partii vatamate de acordare a daunelor materiale deoarece nu a administrat nici o dovada din care sa rezulte iesirea ei din patrimoniul partii vatamate tocmai datorita violentelor exercitate de catre inculpat. Nu sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale pentru repararea prejudiciului material, deoarece nu s-a dovedit nicio fapta ilicita comisa de inculpat constand in sustragerea lantisorului de aur din patrimoniul partii vatamate. Ca urmare, prejudiciul invocat de catre partea vatamata nu este cert sub aspectul existentei, iar legatura de cauzalitate dintre pretinsa sustragere a bijuteriei si valoarea materiala a acestui bun nu a fost dovedita.
In temeiul art. 191 alin. 2 C.p.p. se va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 150 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. Instanta constata ca partea civila Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova nu are calitate procesuala activa intrucat nu exista legatura de cauzalitate intre internarea inculpatului la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova si leziunile produse de catre parti vatamate de catre inculpat.
1
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Probe, dovezi
Cerere de asigurare dovezi respinsa. Lipsa cerin?ei legale ca dovada sa fie in primejdie sa dispara - Decizie nr. 945 din data de 02.12.2015Revocarea suspendarii sub supraveghere. Cunoasterea de catre condamnat a masurilor de supraveghere impuse. - Decizie nr. 166 din data de 13.07.2009
Achitare - dubiu care profita inculpatului. - Decizie nr. 101 din data de 22.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Solutie netemeinica a instantei de fond de admitere a plangerii. Lipsa probelor. - Decizie nr. 261 din data de 16.11.2009
Recurs. Incalcarea dreptului la aparare. Motive contradictorii. Nepronuntarea instantei asupra unei cereri. - Decizie nr. 67/R din data de 27.01.2009
Simulatie. Regim probator - Decizie nr. 485/R din data de 01.11.2006
Lipsa calitatii procesuale active a Parchetului, in actiunile care au ca obiect anularea unui act juridic. - Decizie nr. 3/R din data de 04.01.2006
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Termen rezonabil. Lipsa de diligenta a organelor de urmarire penala in efectuarea actelor procesuale. - Sentinta penala nr. 71/R din data de 05.08.2005
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 306/R din data de 20.04.2012
Proba contractului de imprumut. Inscris recognitiv. Dobanda legala. - Sentinta civila nr. 798/R din data de 30.10.2007
Sarcina probei. Potrivit art. 1169 Cod civil sarcina probei revine celui ce face o afirmatie in fata instantei. Rasturnarea sarcinii probei. - Decizie nr. 459 din data de 05.11.2010
Grupa de Munca. Mijloc de proba - Decizie nr. 316 din data de 01.03.2010
Divort cu copii. Motive de divort. Evaluarea probelor. - Decizie nr. 781 din data de 13.10.2004
Comorientii. Incidenta art. 21 din D. 31/1954. Probe. Rolul expertizelor medico � legale. Principiul liberei aprecieri a probelor invocat netemeinic. - Decizie nr. 419/A din data de 18.03.2004
Revenire asupra declaratiei de renuntare data de inculpat la urmarirea penala. Consecinte. - Decizie nr. 131 din data de 13.04.2004
Cheltuieli judiciare. Lipsa actelor doveditoare. Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 18.03.2004
Evacuare - Sentinta civila nr. 2265/2012 din data de 02.07.2014
Obligatia de �a face� - Sentinta civila nr. 1800 din data de 05.07.2010
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 R - Sentinta penala nr. 366 din data de 03.12.2009
ACHITARE. MIJLOACE DE PROBA ADMINISTRATE ILEGAL. - Decizie nr. 119 din data de 18.02.2010