InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Venituri suplimentare cu caracter permanent. Luarea lor in calcul la determinarea punctajului anual

(Decizie nr. 414/R/2010 din data de 22.02.2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Asistenta si asigurari sociale | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia nr. 414/R din 22 februarie 2010

Prin sentinta civila nr.2945 din 26.10.2009, pronuntata de Tribunalul Cluj a fost admisa actiunea civila formulata de reclamantul P.D.G.V. impotriva paratei CASA JUDETEANA DE PENSII CLUJ si, in consecinta a fost obligata parata sa ia in calcul la calculul punctajului mediu anual si a cuantumului pensiei, a sporurilor si veniturilor suplimentare mentionate in Adeverinta nr. 1482/11.04.2008 emise de S.C. A.R.L. S.A. CLUJ-NAPOCA incepand cu data de 01.07.2009.
Totodata a fost obligata parata sa achite reclamantei suma de 476 lei cheltuieli de judecata.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca reclamantul  a depus la dosarul cauzei  Adeverinta nr.1482/11.04.2008 eliberata de catre S.C.A.R.L. S.A.  din care rezulta ca aceasta a beneficiat  de venituri suplimentare reprezentand acord global,prime si compensatii in perioada 1994-1999. Conform reglementarilor in materie, calculul si plata contributiei de asigurari sociale datorate de asigurati prevazuti la art.5 alin. l,  pct. I, II si V din Legea nr. 19/2000 republicata, si de catre angajatorii acestora, se face lunar de catre  acestia din urma. Baza lunara de calcul a contributiei individuala de asigurari sociale in cazul asiguratilor  o constituie dupa caz,  salariile brute individuale  realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. l  pct. I, au veniturile brute  de natura drepturilor salariale realizate  lunar de asiguratii prev. la art. 5 alin. I pct. II si V. Se iau asadar in calcul  sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariul de baza sau sumele fixe indiferent daca au caracter permanent sau nu. Salariile sunt inscrise in carnetul de munca iar in situatia in care acest lucru nu s-a intamplat ele pot fi dovedite cu adeverinte. Daca nu se pot dovedi cu inscrisuri  la stabilirea drepturilor se va lua in calcul salariul minim pe economie. La fel pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent ca si  majorarile de salarii.
Au fost luate in considerare indemnizatiile care potrivit legislatiei anterioare datei de 0l.04.2001 au facut parte din baza de calcul al pensiilor si care se utilizeaza  la determinarea punctajului mediu anual, potrivit art. 4 pct.2 si 3 din OUG 4/2005. Prevederi asemanatoare sunt cuprinse si in Ordinul nr. 680/01.08.2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, punctul 7, care modifica punctul 19 de la sectiunea I "Dispozitii generale".
Fata de cele ce preced, avand in vedere faptul ca reclamantul  a dovedit pretentiile sale  prin adeverinta anterior mentionata, instanta in temeiul art. 87 coroborat cu prev. art. 155 si urm. din Legea nr. 19/2000 a admis  actiunea acestuia si a obligat  parata sa emita o noua decizie de pensionare in favoarea reclamantului cu luarea in calcul a datelor cuprinse in adeverinta emisa de S.C. A.R.L. S.A, respectiv a veniturilor suplimentare reprezentate din acordul global si compensatii.
Aceste sporuri au fost luate in considerare incepand cu data de 01.07.2009, care este luna inregistrarii cererii la instanta.
Impotriva acestei hotarari, parata Casa Judeteana de Pensii Cluj a declarat recurs prin care a solicitat modificarea sentintei in sensul respingerii actiunii.
In motivarea recursului s-a aratat ca OUG nr.4/2005 exclude in mod expres din baza de calcul a punctajului anual formele de retribuire in acord si premiile anuale.
Art. 164 din Legea nr. 19/2000 impune la determinare punctajelor anuale a  salariilor brute din carnetul de munca, nu a veniturilor brute.
De asemenea, Legea nr.250/2007 se aplica numai veniturilor brute realizate dupa data de 01.08.2007 cand a intrat in vigoare acest act normativ.
In fine, se critica adeverinta depusa de reclamant sub aspectul nementionarii veniturilor realizate in acord in anumite luni, ceea ce atrage in opinia paratei imposibilitatea recunoasterii ca stagiu de cotizare a respectivelor perioade.
Examinand  hotararea in raport de motivele invocate, Curtea de Apel va respinge recursul pentru urmatoarele considerente:
Drepturile de pensie ale reclamantului au fost stabilite incepand cu data de 09.02.2009, prin decizia nr.257764/24.04.2009.
In atare situatie, reclamantului nu ii sunt aplicabile dispozitiile OUG nr.4/2005 privind recalcularea pensiilor  din sistemul public, act normativ care in art.1 stabileste ca obiectul recalcularii il reprezinta "pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001".
Prin urmare, dispozitiile legale invocate de recurenta in acest sens exced cadrului procesual, astfel incat criticile formulate in recurs sunt nefondate.
Veniturile obtinute suplimentar la retributia tarifara de incadrare au avut caracter permanent in perioada aratata fiind cumulate cu salariul individual brut si incluse alaturi de celelalte sporuri in baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, achitandu-se lunar atat cotele CAS cat si contributia la fondul pentru pensia suplimentara. Introducerea acestor venituri in baza de calcul a contributiei pentru asigurari sociale se incadreaza in dispozitiile  art. 23 din Legea nr. 19/2000 si aceste sporuri sunt prevazute de art. 78 din aceeasi lege.
Din mentiunile aratate in adeverinta depusa la dosar rezulta ca reclamantul a realizat venituri din acord, compensatii si premii care au fost incluse in baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale si pensie pensia suplimentara. Pe toata aceasta perioada s-au achitat lunar cotele de CAS inclusiv contributia la pensia suplimentara conform cu legislatia in vigoare iar sporurile trecute in coloana acord au avut caracter de venit in intelesul Legii nr. 49/1982.
Potrivit art. 1 din Decretul nr. 389/1972 angajatorii au varsat contributia de 15% asupra castigului brut realizat de personal, indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri.
In conformitate cu art. 164 din Legea nr. 19/2000, la determinarea punctajelor se utilizeaza salariile brute sau nete in baza inregistrarilor din carnetele de munca iar la alin. 2 se stipuleaza ca se au in vedere si sporurile inregistrate in carnetele de munca. Aceasta nu inseamna ca sporurile neinregistrate in carnetele de munca si care au intrat in bazele de calcul a contributiei de asigurari sociale nu ar putea fi luate in considerare atata vreme cat se face dovada existentei acestora prin adeverinte, intrucat ar atrage incalcarea unuia din principiile ce guverneaza sistemul public de asigurari sociale.
In baza art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000 drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite iar veniturile la care a facut referire au fost avute in vedere la calcularea si aplicarea contributiilor.
Nu se poate admite ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sa fie constituita si din aceste sume iar la stabilirea pensiei cu prestatie de asigurari sociale sa nu se ia in considerare deoarece ne-am afla in situatia in care aceasta prestatie nu ar fi proportionala cu pretul platit, creandu-se o inechitate.
In concretizarea acestui principiu art. 78 alin. 4 din Legea nr. 19/2000 prevede ca punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) si (2), se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.
In privinta efectelor Legii nr.250/2007, Curtea retine ca modifica Legea nr.19/2000, stabilind ca baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie venitul brut realizat lunar. Aceasta dispozitie reflecta principiul contributivitatii care nu poate fi aplicat doar asupra veniturilor realizate dupa intrarea in vigoare a Legii nr.250/2007, deoarece face corp comun cu Legea nr.19/2000 care, de asemenea reglementeaza situatii nascute inainte de intrarea  sa in vigoare.
Avand in vedere incidenta Legii nr.250/2007, Curtea observa ca este lipsit de relevanta motivul de recurs referitor la caracterul nepermanent al venitului in acord si la compunerea bazei de calcul exclusiv din salariile brute evidentiate in carnetul de munca (art. 164), din moment ce prevaleaza principiul  contributivitatii, concretizat in dispozitiile art.23 alin.3 si art.78 alin.4 din Legea nr.19/2000.
In fine,  Curtea observa ca adeverinta de la dosarul de fond atesta veniturile suplimentare realizate de reclamant, care se cumuleaza cu salariul lunar, nefiind unica forma de salarizare. Prin urmare, nerealizarea unor venituri suplimentare in anumite perioade nu semnifica neplata salariului reclamantului care din aceasta perspectiva este indreptatit sa beneficieze de recunoasterea stagiului de cotizare si in respectivele perioade.
In temeiul prevederilor art. 312 alin. 1 si art. 299 si urm., art. 3041 Cod procedura civila, Curtea, nefiind incidente nici unul din motivele de casare prevazute art. 304 Cod procedura civila, urmeaza sa respinga ca nefondat recursul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asistenta si asigurari sociale

Nulitate act - Sentinta civila nr. 777 din data de 04.10.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 775 din data de 04.10.2017
EXCEPTIA PREMATURITATII ACTIUNII. ADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 32/LM/2010 din data de 12.05.2010
Conflict de drepturi avand ca obiect eliberarea unei adevereinte cu sporurile de gestiune si de stres de care a beneficiat fostul salariat in perioada 1976-1986 - Sentinta civila nr. 1128/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei - Sentinta civila nr. 1027/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei. - Sentinta civila nr. 530/lm/2007 din data de 17.02.2009
Asigurari sociale. Pensie invaliditate. Temeinicia deciziei - Sentinta civila nr. 242/lm/2008 din data de 17.02.2009
1.Recurs nou cod procedura civila, anulare decizie CASJ, prescriptia dreptului de stabilire a creantei fiscale, efecte necomunicare decizie debit principal, putere de lucru judecat, accesorii. - Decizie nr. 1114/R din data de 01.04.2014
Neintreruperea termenului de prescriptie a stabilirii contributiei de asigurari de sanatate. Emiterea succesiva de decizii de impunere anulate de instanta de judecata. - Decizie nr. 344/R din data de 31.01.2014
Salarizare personal - Sentinta civila nr. 5536/CA din data de 17.10.2012
Plata cheltuieli medicale - Decizie nr. 541/R din data de 28.06.2012
Actiune intemeiata pe dispozitiile art. 1073 si 1077 din Codul civil. Calitate procesuala activa. Modificarea unilaterala a clauzelor antecontrctului. Admisibilitate. - Sentinta civila nr. 181 din data de 21.10.2008
SOLUTIONAREA CONFLICTELOR DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE - Hotarare nr. 236/M din data de 31.01.2008
Stagiul complet de cotizare in raport de care se calculeaza drepturile de pensie pentru persoanele ce au desfasurat activitate in grupa superioara de munca . - Decizie nr. 2046 din data de 18.12.2008
Inadmisibilitatea stabilirii modului de calcul al pensie anterior depunerii cererii de pensionare ca si a restituirii a contributiilor de asigurari sociale anterior valorificarii acestora prin pensionare . - Decizie nr. 460/M din data de 10.03.2009
Acordarea drepturilor de pensie in raport cu data depunerii cererii - Decizie nr. 357/M din data de 20.03.2007
Luarea in calcul la stabilirea dreptrurilor de pensiei a veniturilor realizate cu titlu de aacord global . Activitate desfasurtaa in coditii de grupa superioara de munca naterior intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovedita cu adeverinta emisa de ang... - Decizie nr. 1033/M din data de 11.06.2009
Utilizarea stagiului complet de cotizare la calcularea pensiei pentru persoanele cu handicap prevazut de art.77 alin.2 raportat la art.47 alin.1 lit. c din Legea 19/2001 si nu a celui rezultat din anexa 3 a acestei legi . - Decizie nr. 596/M din data de 17.05.2007
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 1430 din data de 25.09.2009
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 642/M din data de 31.05.2007