InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Eroare grava de fapt. Condamnare pentru o fapta neprevazuta de legea penala.

(Decizie nr. 552/P/ din data de 30.09.2009 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Probe, dovezi | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Infaptuirea justitiei penale cere ca judecatorii sa nu se intemeieze, in hotararile pe care le pronunta, pe probabilitate, ci pe certitudinea dobandita pe baza de probe decisive, complete, sigure, in masura sa reflecte realitatea obiectiva (fapta supuse judecatii).
Numai asa se formeaza convingerea, izvorata din dovezile administrate in cauza, ca realitatea obiectiva (fapta supusa judecatii) este, fara echivoc, cea pe care o infatiseaza realitatea reconstituita ideologic cu ajutorul probelor.
Daca insa in raport de probele administrate indoiala persista in ceea ce priveste vinovatia penala, atunci aceasta indoiala este "echivalenta cu o proba pozitiva de nevinovatie".

Prin sentinta penala nr.1183/10.11.2008 pronuntata de catre Judecatoria Constanta in dosarul nr.13732/212/2008 s-a hotarat:
- in baza art. 2151 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 74 lit. a, c Cod penal si art. 76 lit. d Cod penal condamnarea inculpatei N.C., domiciliata in Constanta, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare,
- in baza art. 291 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 74 lit. a, c Cod penal si art. 76 lit. e Cod penal, condamnarea aceleiasi inculpate la pedeapsa de 1 (o) luna pentru savarsirea infractiunii de uz de fals;
- in baza art. 33 lit. a rap. la art. 34 lit. b Cod penal, contopirea pedepselor aplicate urmand ca inculpata N.C. sa execute pedeapsa cea mai mare de 6 (sase) luni inchisoare,
- in baza art. 81 Cod penal, suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatei N.C. pe o durata de 2 ani si 6 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal;
- in baza art. 71 Cod penal, interzicerea inculpatei a exercitiului drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b Cod penal si in baza art. 71 alin. 5 Cod penal, constatandu-se suspendata executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei,
- in baza art. 359 Cod procedura penala, s-a atras atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare atrage revocarea suspendarii executarii pedepsei;
- in baza art. 14 si art. 346 Cod procedura penala rap. la art. 998 si urm. Cod civil, obligarea inculpatei N.C la plata sumei de 8.207,95 lei la care se adauga dobanda legala catre Asociatia de Proprietari nr. X Constanta;
- in baza art. 191 Cod procedura penala, obligarea inculpatei la 1.400 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca prin rechizitoriul nr. 8697/P/2006 din 25.06.2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei N.C. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 2151 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 291 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal, ambele cu aplicare art. 33 lit. a Cod penal.
Prin actul de inculpare s-a retinut in sarcina inculpatei ca in calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari nr. X Constanta si-a insusit in mod repetat, in perioada 01.12.2004 - 31.03.2006, diferite sume de bani din gestiune, sume totalizand 8.207,95 lei, si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale in perioada anilor 2005 - 2006 a inregistrat in evidenta contabila facturi fiscale, cunoscand ca sunt falsificate, prin modificarea numarului asociatiei, a sumei de bani si a datei, in vederea producerii unor consecinte juridice (respectiv pentru ascunderea unei parti a prejudiciului creat).
Analizand actele si lucrarile dosarului administrate atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti instanta de fond a retinut urmatoarea situatie de fapt:
  La data de 31.08.2006 reprezentantii legali ai Asociatiei de Proprietari nr. X Constanta s-au adresat organelor de urmarire penala reclamand ca N.C., in calitate de administrator al asociatiei, si-a insusit in mod repetat sume de bani din gestiune si a falsificat diferite documente.
In motivarea plangerii, s-a precizat ca aspectele mentionate au rezultat din expertiza contabila extrajudiciara, efectuata la data de 24.07.2006 de catre expertul contabil autorizat N.D.
Inculpata N.C. a ocupat functia de administrator al Asociatiei de Proprietari X in perioada 01.12.2004 - 31.03.2006.
Constatand nereguli in gestiunea asociatiei, reprezentantii legali ai acesteia au solicitat efectuarea unei expertize contabile extrajudiciare.
Raportul de expertiza extrajudiciara a retinut o lipsa in gestiune de 8.153,37 lei, precum si inregistrarea in evidentele contabile a unor documente ce nu indeplineau conditiile legale, in acest sens, s-a precizat ca 3 chitante erau contrafacute, iar o chitanta privea alta asociatie de proprietari, iar o factura privind consumul de apa era contrafacuta.
S-a mai retinut in raportul de expertiza extrajudiciara ca s-au emis chitante pentru incasarea intretinerii fara a fi inregistrate in registrul de casa, la incasari.
Pentru a determina prejudiciul cert produs de inculpata N.C. Asociatiei de Proprietari X Constanta, precum si a modalitatilor de producere a acestuia, in cauza s-a dispus si s-a efectuat in cursul urmaririi penale o expertiza contabila judiciara, de catre expertul contabil autorizat S.M. si de catre expertii contabili O.Z. (expert-parte pentru inculpata) si N.D. (expert-parte pentru persoana vatamata).
Din verificarea modului de reflectare a sumelor incasate, prin expertiza contabila s-a stabilit ca in unele fise individuale ale locatarilor figureaza inregistrate incasari, ce nu sunt evidentiate in registrul de casa.
A rezultat ca s-au efectuat incasari pe baza a doua chitantiere fiscale, in valoare totala de 3.692,33 lei, incasari ce nu au fost evidentiate in registrul de casa.
Expertii au mai determinat ca s-au inregistrat in registrul de casa documentele ce nu reflecta realitatea platilor, acestea totalizand suma de 4.665,73 Lei si reprezentand copii ale chitantelor ce nu reflecta realitatea, precum si trei chitante emise pentru alte asociatii de proprietari.
Expertii contabili au concluzionat ca in perioada cat a ocupat functia de administrator al Asociatiei de proprietari X, inculpata a produs un prejudiciu total de 8.207,95 lei, provenind din incasari efectuate si neinregistrate in registrul de casa (in valoare de 3.692,33 lei), din evidentierea platilor fara documente legale (in valoare de 4.665,73 lei), din soldul registrului de casa, nepredat (in valoare de 96,59 lei); din suma rezultata, respectiv 8.454,65 lei, expertii au scazut suma de 246,70 lei reprezentand incasari efectuate pentru obligatii salariale la bugetul de stat determinand astfel prejudiciul in valoare de 8.207,95 lei.
S-a mai apreciat de catre expertii contabili autorizati ca inculpata nu a intocmit corect borderourile de incasare a subventiilor la caldura, motiv pentru care RADET a diminuat obligatiile la plata ale asociatiei cu suma de 5.379,61 lei.
S-a determinat totodata in suplimentul expertizei ca penalitatile aplicate de R.A.D.E.T. pentru perioada 2001-2004 (totalizand 8.582,73 lei) nu sunt in sarcina inculpatei N.C.
Expertii au mai retinut ca gestiunea asociatiei nu a fost verificata lunar de catre comisia de cenzori si nici supravegheata permanent de catre presedintele asociatiei, motiv pentru care au fost create conditii de frauda si deficiente in administrarea asociatiei.
Din cercetarile efectuate cu privire la documentele ce nu reflectau realitatea, s-a determinat ca facturile fiscale - documente inregistrate de inculpata in registrul de casa - sunt falsificate.
Potrivit copiei conforme cu originalul, obtinuta de la R.A.J.A. Constanta pe parcursul cercetarilor, factura mentionata fusese emisa de R.A.J.A. pentru suma de 965,99 lei, iar pe copia falsificata si inregistrata in evidentele contabile ale asociatiei figureaza suma de 1.527,41 lei; chitanta seria CT XVT nr.2909680/22.02.2006 fusese emisa de R.A.J.A. Constanta Asociatiei de proprietari 528, pentru suma de 1.500,00 lei, iar pe copia falsificata figureaza Asociatia de proprietari X; chitanta seria CT XUT nr. 8639665/20.03.2006 fusese emisa de R.A.J.A. Constanta Asociatiei de proprietari 243,  pentru suma de 500 lei,   iar pe copia falsificata figureaza Asociatia de proprietari X; chitanta fiscala seria CT XTZ nr. 4866490/10.11.2004 fusese emisa de R.A.J.A. Constanta Asociatiei de proprietari 243, pentru suma de 10.000.000 ROL, iar pe copia falsificata figureaza Asociatia de proprietari X, pentru o pretinsa plata din data de 7.01.2005.
Audiata, inculpata N.C. a recunoscut savarsirea faptelor si a declarat ca documentele respective au fost falsificate de catre numita B.E., intrucat i se plansese acesteia in legatura cu o diferenta in gestiune, iar sus-numita s-a oferit sa o ajute.
B.E. nu a putut fi audiata in legatura cu aceste aspecte, intrucat la data de 21.10.2007 a decedat (conform copiei certificatului de deces din 22.10.2007).
In cauza, nu s-a putut efectua nici constatarea tehnico-stiintifica grafoscopica cu privire la documentele mentionate, intrucat conform adresei nr.520455/16.11.2007 a Biroului de Expertize si Constatari Criminalistice Constanta, copiile multiplicate electrostatic (xerox) nu fac obiectul examinarilor de punct de vedere tehnico-grafic, intrucat in aceste conditii examenele si concluziile nu sunt pertinente.
Pe parcursul cercetarilor, inculpata a negat insusirea vreunei sume de bani din gestiune, motivand ca lipsa constatata se datoreaza neglijentei si neatentiei sale.
Situatia de fapt expusa de catre prima instanta a fost retinuta pe baza urmatoarelor mijloace de proba: reclamatiile si declaratiile reprezentantilor legali ai Asociatiei de Proprietari X Constanta; raportul de expertiza contabila extrajudiciara; raportul de expertiza contabila judiciara; suplimentul de expertiza contabila judiciara; copii ale celor 3 chitante  fiscale, conform cu originalele si copiile falsificate ale chitantelor; copia conforma cu originalul a facturii fiscale seria CT YCX nr. 3360732 si copia falsificata a facturii fiscale; adresa  nr.  520455/16.11.2007 a  Biroului Expertize si Constatari Criminalistice; copia certificatului de deces al numitei B.E.; declaratiile  martorelor O.A. si I.L., potrivit carora inculpata N.C. le-a emis chitante care atestau nereal faptul ca au achitat datoriile inscrise in fisele apartamentului si declaratiile inculpatei, ca inculpata a actionat cu intentie directa, prin intreaga sa activitate infractionala urmarind insusirea unor sume de bani aflate in gestiunea sa.
            Instanta de fond a apreciat ca intentia inculpatei de insusire a sumei de bani este dovedita chiar de modalitatea de actiune a acesteia, respectiv folosirea de facturi fiscale si chitante fiscale cunoscand ca sunt falsificate, inregistrarea in registrul de casa a unor documente ce nu reflecta realitatea platilor, si neevidentierea in registrul de casa a tuturor chitantelor fiscale, prin efectuarea acestor falsuri dorind sa acopere insusirea unor sume de bani.
In drept, s-a apreciat ca fapta inculpatei N.C. care, in calitate de administrator al Asociatia de proprietari X si-a insusit in mod repetat, diferite sume de bani din gestiune, sume totalizand 8.207,95 lei, a fost apreciata de catre prima instanta ca intrunind elementele constitutive ale infractiunii de delapidare prev. de art. 2151 al. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal.
Fapta inculpatei N.C., care in baza aceleiasi rezolutii infractionale in perioada 2005 - 2006, constand in inregistrarea in evidenta contabila a facturii fiscale seria CT YCX nr.3360732 si a chitantelor fiscale seria CT XVT nr. 290680, seria CT XUT nr. 8639665 si seria CT XTZ nr. 4866490, cunoscand ca sunt falsificate, prin modificarea numarului asociatiei, a sumei de bani si a datei, in vederea producerii unor consecinte juridice, a fost apreciata ca intrunind elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals, prev. de art. 291 Cod penal, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal.
La individualizarea pedepselor, prima instanta a avut in vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal, respectiv dispozitiile generale ale codului penal, limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala, pericolul social concret raportat la modalitatea de savarsire, caracterul continuat al infractiunii comise, de valoarea prejudiciului de 8.207,95 lei si faptul ca a ramas neacoperit, imprejurarea ca inculpata este in varsta de 52 de ani, este casatorita, nu are antecedente penale.
Retinand ca pedeapsa aplicata nu depaseste 3 ani inchisoare, inculpata nu a mai fost condamnata anterior si apreciind ca scopul pedepsei, raportat la faptul ca inculpata nu are antecedente penale, este casatorita, are 52 de ani, prima instanta a considerat ca reeducarea inculpatei, prevenirea de noi infractiuni si formarea unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala pot fi realizate si fara executarea efectiva a pedepsei aplicate astfel incat a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal.
In ceea ce priveste actiunea civila formulata de catre Asociatia de Proprietari nr. 656 Constanta, instanta de fond a apreciat ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prev. de art. 998 si urm. Cod civil, si anume fapta ilicita, prejudiciul, raportul de cauzalitatea intre fapta si prejudiciu si vinovatia inculpatei, astfel incat in baza art. 14 rap la art. 346 Cod procedura penala, astfel incat a admis in parte actiunea civila si a obligat inculpata la plata sumei de 8.207,95 lei la care a adaugat dobanda legala catre Asociatia de Proprietari nr. X Constanta.
Impotriva sentintei penale mai sus mentionate, in termen legal a declarat apel Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, criticand-o numai pentru netemeinicie, sub aspectul gresitei individualizari a pedepsei, sustinand ca neacoperirea prejudiciului, modalitatea concreta de comitere a faptelor, forma continuata a acestora si nerecunoasterea lor de catre inculpata impun majorarea pedepselor stabilite de catre prima instanta prin retinerea nejustificata a circumstantelor atenuante.
Impotriva aceleiasi hotarari, in termen legal a declarat apel si inculpata, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, sustinand ca singurele probe ce conduc la vinovatia inculpatei rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza care contine concluzii contradictorii.
Verificand legalitatea si temeinicia hotararii atacate, tribunalul a constatat ca prima instanta a efectuat cercetarea judecatoreasca in mod complet, a realizat o evaluare justa a intregului material probator administrat in cauza, retinand in mod corect situatia de fapt, incadrarea juridica a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatei precum si vinovatia acesteia.
In referire la operatiunea de individualizare a pedepselor, se constata ca instanta de fond a dat eficienta corespunzatoare tuturor criteriilor generale prevazute de art. 72 C.p., a manifestat echilibru in dozarea pedepselor  stabilind un  cuantum care se circumscrie scopului preventiv prevazut de lege si care este in masura sa asigure constrangerea si totodata reeducarea inculpatei.
Totodata, nivelul de instruire al inculpatei, varsta acesteia, faptul ca nu a mai intrat in conflict cu legea penala constituie, intr-adevar, suficiente elemente care conduc la concluzia ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru aceasta astfel incat scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executare efectiva.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie aplicata de catre prima instanta (fara insa a motiva necesitatea instituirii interdictiilor respective), tribunalul a constatat ca inculpata este nedemna de a exercita anumite drepturi in raport de natura infractiunilor comise - delapidare si uz de fals, fiind neindoielnic ca nu are valorile necesare pentru a reprezenta interesele generale ale cetatenilor in cadrul autoritatilor publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Exercitiul unor asemenea prerogative presupune o moralitate nepatata, responsabilitatea fata de propriile fapte si conformare  la normele statului de drept, corelativ cu increderea publicului in reprezentantii autoritatilor, caracteristici pe care inculpata a demonstrat ca nu le detine, avand in vedere infractiunile comisa.
In consecinta, in temeiul art. 71 C.p. si art. 3 din Protocolul nr. 1 aditional CEDO, a aratat ca se justifica si totodata se impune interzicerea exercitiului de catre inculpata a drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b C.p. cu titlu de pedeapsa accesorie, executarea acesteia fiind insa suspendata pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale aplicate.
Numai sub acest aspect luat in considerare de catre instanta de control judiciar in urma analizei efectuate din oficiu, in conformitate cu art. 371 alin.2 C.p.p., apelul declarat de catre procuror a fost admis cu consecinta desfiintarii, in parte, a sentintei atacate, a interzicerii inculpatei N.C. a exercitiului dreptului prev. de art. 64 alin. 1 lit. c C.p.  - de a desfasura activitati in calitate de administrator si a aplicarii art. 71 alin. 5 C.p., in sensul de a se constata ca interdictia este suspendata pe durata suspendarii conditionate a pedepsei inchisorii aplicate acesteia.
Au  fost mentinute celelalte dispozitii ale sentintei apelate, iar in baza art. 379 pct. 1 lit. b C.p. apelul declarat de catre inculpata N.C. impotriva aceleiasi sentinte penale a fost respins, ca nefondat.
Impotriva acestei hotarari, in termen legal a declarat recurs si inculpata, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, sustinand ca singurele probe ce conduc la vinovatia inculpatei rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza care contine concluzii contradictorii, nu a fost dovedita existenta prejudiciului, astfel incat infractiunea de delapidare nu exista. La dosar, unde se afla concluziile raportului de expertiza, se mentioneaza cuantumul unui prejudiciu, ulterior se spune ca acesta este zero, pentru ca in final sa se gaseasca chiar un surplus in gestiune. A solicitat sa se acorde atentie suplimentului de expertiza efectuat de aceeasi experti la solicitarea organelor de urmarire penala, pentru a se constata ca de 3.692,33 lei a fost evidentiata in fisele locatarilor si nu in registrul de casa deoarece nu a fost incasata efectiv de la locatari. In privinta sumei de 4.515,62 lei, sustine ca daca chitantele false nu au fost trecute, la plati,de unde apare lipsa. Se mai arata ca nu a fost scazuta din pasiv suma de 8.582,42 lei reprezentand penalitati RADET inregistrate inainte ca inculpata sa fie administrator. 
Curtea, examinand decizia recurata, in raport de criticile formulate, de actele si lucrarile dosarului, in limitele prevazute de art.385 6 alin. 1 si 2 C.p.p., constata ca recursul declarat este fondat, pentru considerentele ce se vor arata in continuare.
Astfel, in privinta infractiunii de delapidare pentru care s-a dispus trimiterea in judecata si condamnarea inculpatei, curtea retine ca, potrivit art. 2151 alin. 1 C.p., constituie aceasta infractiune insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza.
Sub aspectul laturii obiective, se observa ca infractiunea de delapidare este o infractiune comisiva cu continuturi alternative, putand fi realizata prin una din cele trei actiuni, respectiv insusirea, folosirea sau traficarea de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza. De mentionat ca, in ceea ce priveste insusirea, atat jurisprudenta cat si doctrina au statuat ca aceasta modalitate presupune ca bunul sa treaca efectiv in stapanirea faptuitorului. Daca intentia de a-l insusi s-a manifestat numai in scriptele unitatii - de exemplu - prin falsificarea acestora- infractiunea de delapidare nu poate fi retinuta.
Sub aspectul laturii subiective, infractiunea de delapidare se savarseste numai cu intentie. Aceasta implica stiinta si vointa faptuitorului de a-si insusi, folosi sau trafica bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza. Acesta fiind continutul intentiei in cazul delapidarii, existenta infractiunii este exclusa, din lipsa elementului subiectiv, atunci cand faptuitorul, plasmuind o chitanta fictiva,nu a vrut sa acopere prin aceasta o insusire, ci o cheltuiala reala facuta in interesul unitatii.
In raport de cele aratate, curtea noteaza ca retinerea vinovatiei si dispunerea  condamnarii unei persoane pentru savarsirea acestei infractiuni se pot face numai dupa dovedirea tuturor elementelor constitutive sus-mentionate pe baza de probe complete, sigure, certe si decisive.
In speta, curtea observa ca, prin rechizitoriul nr. 8697/P/2006 din 25.06.2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei N.C. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 2151 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 291 Cod penal cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal, ambele cu aplicare art. 33 lit. a Cod penal.
Prin actul de inculpare s-a retinut in sarcina inculpatei ca in calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari nr. 656 Constanta si-a insusit in mod repetat, in perioada 01.12.2004 - 31.03.2006, diferite sume de bani din gestiune, sume totalizand 8.207,95 lei, si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale in perioada anilor 2005 - 2006 a inregistrat in evidenta contabila factura fiscala seria CT YCX nr.3360732 si chitante fiscale seria CT XVT nr. 290680, seria CT XUT nr. 8639665 si seria CT XTZ nr. 4866490, cunoscand ca sunt falsificate, prin modificarea numarului asociatiei, a sumei de bani si a datei, in vederea producerii unor consecinte juridice (respectiv pentru ascunderea unei parti a prejudiciului creat).
Aceasta situatie de fapt si aceleasi incadrari juridice au fost retinute si de cele doua instante, respectiv instanta de fond si instanta de apel, avand ca suport materialul probator administrat in faza de urmarire penala.
Analizand  acest ansamblu probator se constata, insa, ca, in privinta infractiunii de delapidare, situatia de fapt descrisa in actul de sesizare si retinuta in cele doua hotarari nu are un suport probator corespunzator. Mai exact, probele administrate in cauza nu dovedesc niciunul din elementele constitutive ale infractiunii de delapidare.
In concret, se observa ca singura proba administrata in faza de urmarire penala, analizata de procuror si cele doua instante, si retinuta ca suficienta si decisiva in privinta dovedirii existentei faptei si a vinovatiei inculpatei este raportul de  expertiza contabila judiciara.
Reluand constatarile si concluziile acestei expertize, curtea retine ca expertii contabili au constatat ca inculpata N.C. nu a intocmit evidenta formularelor cu regim special, din facturile emise de catre furnizorul de documente nu rezulta seriile carnetelor livrate pentru a se putea verifica si reconstitui utilizarea acestora, nu au fost puse la dispozitia expertului chitantierele cu seriile 597351-597400 si 4247301-424350, pentru a fi supuse verificarii, in acest context concluzionand ca in perioada cat a ocupat functia de administrator al Asociatiei de proprietari 656, inculpata a produs un prejudiciu total de 8.207,95 lei, provenind din incasari efectuate si neinregistrate in registrul de casa (in valoare de 3.692,33 lei), din evidentierea platilor fara documente legale (in valoare de 4.665,73 lei), din soldul registrului de casa, nepredat (in valoare de 96,59 lei). Din suma rezultata, respectiv 8.454,65 lei, expertii au scazut suma de 246,70 lei reprezentand incasari efectuate pentru obligatii salariale la bugetul de stat, determinand astfel prejudiciul in valoare de 8.207,95 lei.
S-a mai apreciat de catre expertii contabili autorizati ca inculpata nu a intocmit corect borderourile de incasare a subventiilor la caldura, motiv pentru care RADET a diminuat obligatiile la plata ale asociatiei cu suma de 5.379,61 lei.
Expertii au mai retinut ca gestiunea asociatiei nu a fost verificata lunar de catre comisia de cenzori si nici supravegheata permanent de catre presedintele asociatiei, motiv pentru care au fost create conditii de frauda si deficiente in administrarea asociatiei.
Raspunzand printr-un supliment de expertiza obiectiunilor formulate, expertii au aratat ca pentru incasarile de 3.692,33 lei nu exista chitante fiscale si nici copii ale acestora la Asociatiei de proprietari X, iar sumele ce totalizeaza aceasta valoarea au fost extrase din fisele individuale ale locatarilor. Totodata expertii retin ca exista posibilitatea ca aceste incasari sa fi fost operate in fisele locatarilor din subventii solicitate si incasate in plus de catre locatari si nu ca incasari de la locatari.
Prin acelasi supliment, s-a determinat ca penalitatile aplicate de R.A.D.E.T. pentru perioada 2001-2004 (totalizand 8.582,73 lei) nu sunt in sarcina inculpatei N.C.
Se observa, astfel, ca raportul de expertiza, pe baza actelor retinute, face o radiografie, o analiza a evidentei contabile a Asociatiei de proprietari X, pentru perioada in care inculpata a avut calitatea de administrator, si constata existenta certa a unor deficiente, nereguli in ceea ce priveste modalitatea in care a fost tinuta aceasta evidenta, precum si posibilitatea existentei unui prejudiciu. Sub acest ultim aspect, se impune a fi facute mai multe observatii. S-a retinut ca prejudiciu total suma de 8.207,95 lei, provenind din incasari efectuate si neinregistrate in registrul de casa (in valoare de 3.692,33 lei), din evidentierea platilor fara documente legale (in valoare de 4.665,73 lei) si din  soldul registrului de casa, nepredat (in valoare de 96,59 lei). Ulterior, in suplimentul de expertiza efectuat, s-a afirmat, referitor la suma de 3.692,33 lei, evidentiata in fisele locatarilor, ca nu exista chitante privind incasarea ei si ca exista posibilitatea ca aceasta nu  fi fost incasata de la locatari. In privinta sumei de 4.665,73 lei,  s-a aratat in raport ca aceasta reprezinta plati fara documente legale inregistrate in registrul de casa, motiv pentru care expertii au exclus-o din valoarea totala a platilor, fara sa fie, insa, pusa in discutie realitate acestor plati sau a unei parti din ele. Cu toate acestea, se observa ca au existat modalitati de abordare diferite, nejustificate, in privinta retinerii celor doua sume ca prejudiciu, respectiv desi suma  de 4.665,73 lei a fost exclusa de la plati si imputata inculpatei fiindca nu existau documente legale care sa ateste aceste plati, suma de 3.692,33 lei a fost retinuta ca fiind incasata desi nu existau documente legale (chitante) care sa ateste incasarea ei.
Prin urmare, acest raport de expertiza nu poate proba cu certitudine nici existenta unui prejudiciu, si cu atat mai putin celelalte elemente ale laturii obiective, cum sunt elementul material si legatura de cauzalitate, fiind o infractiune de rezultat, sau elementul subiectiv. Mai exact, acest mijloc de proba, in lipsa unei evidente contabile corespunzatoare, nu a lamurit care sunt sumele certe incasate de inculpata, platile certe efectuate si lipsa exacta in gestiune.
Or, in afara acestui mijloc de proba, atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata nu au mai fost administrate alte mijloace de proba care sa sustina ca inculpata si-a insusit, folosit sau traficat vreo suma de bani, valori sau alte bunuri pe care le-a administrat, respectiv ca posibilul prejudiciu a fost cauzat prin astfel de actiuni, si ca, eventual, nu a fost cauzat din intelegerea gresita a modului in care se face inregistrarea anumitor acte, din lipsa cunostintelor necesare, din eroare, neglijenta sau cauze asemanatoare.
Dimpotriva, in faza de cercetare judecatoreasca au fost audiate de instanta martorele O.A. si I.L., care au declarat ca inculpata le-a eliberat chitante, martora depunand copia unei asemenea chitante, fara sa achite suma inscrisa in aceste chitante, justificand ca ele contin scutirile de la caldura sau recalcularea unor penalitati. Aceste declaratii se coroboreaza cu declaratia inculpatei data in aceeasi faza in care se arata ca, in urma unor contestatii ale locatarilor, a recalculat penalitatile si ca au existat situatii in care, pentru a sterge penalitatile din fisele acestora, le elibera chitante care atestau ca au fost achitate, desi nu se plateau efectiv sumele respective, iar chitantele nu erau inregistrate in registrul de casa. Aceste imprejurari dovedesc lipsa cunostintelor necesare si a modului defectuos in care a fost tinuta evidenta si nu a intentiei de delapidare.
In contextul celor retinute, curtea constata ca acuzarea si condamnarea inculpatei pentru infractiunea de delapidare nu are la baza probe certe, concludente ci doar simple presupuneri, bazate pe constatari vagi si discutabile, care au condus la  o prezumtie de vinovatie in privinta insusirii de bani din gestiune.
Or, infaptuirea justitiei penale cere ca judecatorii sa nu se intemeieze, in hotararile pe care le pronunta, pe probabilitate, ci pe certitudinea dobandita pe baza de probe decisive, complete, sigure, in masura sa reflecte realitatea obiectiva (fapta supuse judecatii).
Numai asa se formeaza convingerea, izvorata din dovezile administrate in cauza, ca realitatea obiectiva (fapta supusa judecatii) este, fara echivoc, cea pe care o infatiseaza realitatea reconstituita ideologic cu ajutorul probelor.
Daca insa in raport de probele administrate indoiala persista in ceea ce priveste vinovatia penala, atunci aceasta indoiala este "echivalenta cu o proba pozitiva de nevinovatie".
Prin urmare, retinand ca nu s-a putut dovedi cu probe certe elementele constitutive ale infractiunii de delapidare ci doar existenta unei evidente necorespunzatoare in gestiune, favorizata, asa cum se arata si in raportul de expertiza, de faptul ca gestiunea nu a fost verificata lunar de catre comisia de cenzori si nici supravegheata permanent de catre presedintele asociatiei,  si ca aceasta fapta nu  atrage o raspundere penala, ci poate atrage o raspundere materiala sau alta forma de raspundere, curtea urmeaza sa achite pe inculpata pentru aceasta infractiune.
In ceea ce priveste infractiunea de uz de fals, avand in vedere modul si mijloacele in care au fost savarsite faptele, scopul urmarit, urmarea produsa, documentele respective fiind falsificate de catre o alta persoana si folosite de inculpata in contextul unei intelegeri gresite a modului in care se face inregistrarea anumitor acte, din lipsa  cunostintelor necesare, din eroare si chiar neglijenta in privinta exercitarii actelor de administrare si a unor divergente avute cu presedintele asociatiei, a lipsei unor consecinte importante pentru asociatie, dar si a datelor ce caracterizeaza persoana inculpatei, aceasta a recunoscut savarsirea faptelor, este in varsta de 52 de ani, este casatorita, nu are antecedente penale, fiind la primul contact cu legea penala, curtea constata ca in cauza pot fi aplicate dispozitiile art. 181 C.p., faptele neprezentand  gradul de pericol social al unei.
  In raport de considerentele expuse, observand incidenta cazului de casare prevazut de art. 3859 alin.1 pct. 18 C.p.p., respectiv acela ca s-a comis o eroare grava de fapt, avand drept consecinta pronuntarea unei hotarari gresite de condamnare,  curtea urmeaza ca, in baza art.38515 alin.(1) pct.(2) lit.b) Cod procedura penala, sa admita recursul penal declarat de inculpata N.C., sa caseze decizia si sentinta atacate si sa dispuna, in baza art.11 pct.(2) lit.a) si art.10 lit.b) Cod procedura penala, achitarea inculpatei N.C. pentru infractiunea de delapidare, prevazuta de art.2151 alin.(1) Cod penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
In baza art.11 pct.(2) lit.a) si art.10 lit.b1 Cod procedura penala, va achita pe aceeasi inculpata pentru infractiunea de uz de fals, prevazuta de art.291 Cod penal, intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
In baza art.181 si art.91 Cod penal va aplica inculpatei amenda administrativa de 500 lei.
In baza art.346 alin.(4) Cod procedura penala, curtea va lasa nesolutionata actiunea civila, avand in vedere temeiul si considerentele retinute in privinta infractiunii de delapidare.
Dosar nr.13732/212/2008
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Probe, dovezi

Cerere de asigurare dovezi respinsa. Lipsa cerin?ei legale ca dovada sa fie in primejdie sa dispara - Decizie nr. 945 din data de 02.12.2015
Revocarea suspendarii sub supraveghere. Cunoasterea de catre condamnat a masurilor de supraveghere impuse. - Decizie nr. 166 din data de 13.07.2009
Achitare - dubiu care profita inculpatului. - Decizie nr. 101 din data de 22.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Solutie netemeinica a instantei de fond de admitere a plangerii. Lipsa probelor. - Decizie nr. 261 din data de 16.11.2009
Recurs. Incalcarea dreptului la aparare. Motive contradictorii. Nepronuntarea instantei asupra unei cereri. - Decizie nr. 67/R din data de 27.01.2009
Simulatie. Regim probator - Decizie nr. 485/R din data de 01.11.2006
Lipsa calitatii procesuale active a Parchetului, in actiunile care au ca obiect anularea unui act juridic. - Decizie nr. 3/R din data de 04.01.2006
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Termen rezonabil. Lipsa de diligenta a organelor de urmarire penala in efectuarea actelor procesuale. - Sentinta penala nr. 71/R din data de 05.08.2005
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 306/R din data de 20.04.2012
Proba contractului de imprumut. Inscris recognitiv. Dobanda legala. - Sentinta civila nr. 798/R din data de 30.10.2007
Sarcina probei. Potrivit art. 1169 Cod civil sarcina probei revine celui ce face o afirmatie in fata instantei. Rasturnarea sarcinii probei. - Decizie nr. 459 din data de 05.11.2010
Grupa de Munca. Mijloc de proba - Decizie nr. 316 din data de 01.03.2010
Divort cu copii. Motive de divort. Evaluarea probelor. - Decizie nr. 781 din data de 13.10.2004
Comorientii. Incidenta art. 21 din D. 31/1954. Probe. Rolul expertizelor medico – legale. Principiul liberei aprecieri a probelor invocat netemeinic. - Decizie nr. 419/A din data de 18.03.2004
Revenire asupra declaratiei de renuntare data de inculpat la urmarirea penala. Consecinte. - Decizie nr. 131 din data de 13.04.2004
Cheltuieli judiciare. Lipsa actelor doveditoare. Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 18.03.2004
Evacuare - Sentinta civila nr. 2265/2012 din data de 02.07.2014
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1800 din data de 05.07.2010
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 R - Sentinta penala nr. 366 din data de 03.12.2009
ACHITARE. MIJLOACE DE PROBA ADMINISTRATE ILEGAL. - Decizie nr. 119 din data de 18.02.2010