InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Notarea in cartea funciara a actiunilor vizand regimul juridic al partilor sociale. Conditii

(Decizie nr. 856/R din data de 19.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Pacte comisorii | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Notarea in cartea funciara a actiunilor vizand regimul juridic al partilor sociale. Conditii
      Legea nr. 7/1996, republicata, art. 26 alin. 4 lit. c)
      Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006 - art. 42 lit. d), e) si t).
      
      Conditia esentiala pentru notarea actiunilor in cartea funciara, potrivit art. 26 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 7/1996 si art. 42 lit. d), e) si t) din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, este aceea ca actiunile respective sa aiba legatura cu imobilele evidentiate in cartile funciare.
      Aceasta conditie este indeplinita si in cazul actiunilor vizand regimul juridic al partilor sociale, care au consecinte juridice si asupra imobilelor ce fac parte din patrimoniul societatilor comerciale.
      
Curtea de Apel Timisoara, Sectia civila,
Decizia civila nr. 856/R  din 19 octombrie 2010, G.O.
      
      Prin Sentinta civila nr. 150 din 17 martie 2009, Judecatoria Faget a admis plangerea formulata de petentul C.C.O., in nume propriu si in calitate de administrator al S.C. "C." S.R.L., impotriva Incheierii nr. 5706 din 12 noiembrie 2008 a O.C.P.I. Timis - Biroul de carte funciara Faget, in contradictoriu cu intimata C.S.
      A anulat incheierea atacata si a dispus radierea din CF nr. 1008 F. a procesului avand ca obiect constatarea nulitatii hotararii A.G.A. si constatarea nulitatii contractului de cesiune de parti sociale.
      Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca, prin plangere, petentul C.C.O. a solicitat, in contradictoriu cu intimata C.S., anularea incheierii nr. 5706/12.11.2008 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis - Biroul de carte funciara Faget si radierea notarii procesului din CF nr. 1008 F.
      In motivarea plangerii, petentul a aratat ca incheierea a fost data cu incalcarea dispozitiilor art. 42 pct. 1 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Birourilor de Carte Funciara, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006 al Directorului General al A.N.C.P.I., respectiv s-a dispus notarea unui proces care nu are legatura cu imobilul asupra caruia s-a dispus notarea.
      Prin Incheierea nr. 5706/12 noiembrie 2008 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis - Biroul de Carte Funciara Faget, a fost admisa cererea intimatei C.S. cu privire la imobilul-curti, constructii cu casa de vacanta P+M in suprafata de 337 mp, inscris in cartea funciara, proprietatea  SC "C." S.R.L. Timisoara si s-a dispus notarea procesului intentat de intimata C.S. impotriva SC "C." S.R.L. Timisoara si a petentului C.C.O., pentru constatare nulitate hotarare A.G.A. si constatare nulitate contract de cesiune parti sociale.
      Art. 42 din Ordinul nr. 633 din 13 octombrie 2006, a retinut prima instanta, enumera cu titlu exemplificativ situatiile in care se poate dispune notarea in cartea funciara, insa cu mentiunea expresa ca aceasta poate avea ca obiect consemnarea unor fapte si drepturi personale, a litigiilor referitoare la drepturile reale asupra imobilelor si alte inscrieri cu caracter temporar in legatura cu imobilul.
      In cazul dat procesul intentat de C.S. nu are nici o legatura cu imobilul inscris in cartea funciara nr.1008 a localitatii F.
      Impotriva sentintei civile nr. 150/17.03.2009 a Judecatoriei Faget a declarat apel intimata C.S.
      Prin decizia civila nr. 263/17.03.2010, pronuntata in dosarul nr. 732/832/2008, Tribunalul Timis a admis apelul declarat de intimata C.S. si a schimbat in totalitate sentinta apelata, in sensul ca a respins plangerea formulata de petentul C.C.O. impotriva incheierii nr. 5706/12.11.2008 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis - Biroul de carte funciara Faget.
      Tribunalul Timis a retinut ca notarea in cartea funciara a actiunilor in justitie are drept scop informarea tertilor cu privire la existenta unui litigiu in legatura cu imobilul inscris in cartea funciara, fara a restrange insa dreptul proprietarului tabular de a-si exercita toate atributele dreptului de proprietate; devine astfel obligatorie concluzia ca  este permisa  notarea litigiului  in discutie in cartea funciara, chiar daca nu are deocamdata o legatura directa cu dreptul de proprietate al S.C. "C." S.R.L. asupra imobilului inscris in CF 1008 F., a retinut tribunalul.
      Instanta de apel a mai retinut ca notarea procesului civil in cartea funciara devine posibila cu atat mai mult cu cat exista si un proces penal cu privire la aceleasi inscrisuri.
      Impotriva deciziei civile nr. 263/17.03.2010 a Tribunalului Timis a declarat recurs in termenul legal petentul C.C.O.
      Prin Decizia civila nr. 856 din 19 octombrie 2010, Curtea de Apel Timisoara a respins recursul declarat de petentul C.D.O. impotriva deciziei Tribunalului.
      Pentru a hotari astfel, instanta de recurs a avut in vedere considerentele mai jos redate.
      Instanta de apel a facut o corecta aplicare a dispozitiilor art. 42 din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006.
      Art. 26 alin. (4) din Legea nr. 7/1996 prevede ca inscrierile din cartea funciara sunt de trei feluri, respectiv intabularea [lit. a)], inscrierea provizorie [lit. b)] si notarea [lit. c)].
      Notarea are ca obiect "inscrierea drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice referitoare la starea si capacitatea persoanelor, actiunilor si cailor de atac in justitie, precum si a masurilor de indisponibilizare, in legatura cu imobilele din cartea funciara".
      Art. 42 din Regulament aduce detalii in privinta operatiunii de notare in cartea funciara si stabileste, enumerand cu caracter exemplificativ, faptele, drepturile si litigiile care intra in categoria celor ce pot fi notate intr-o carte funciara.
      De altfel, la lit. t), ultima din enumerare, se arata ca pot fi notate orice alte fapte, drepturi personale sau actiuni care au legatura cu imobilul.
      Actiunea notata in CF 1008 F. prin Incheierea nr. 5706/12.11.2008, incheiere contestata in dosarul de fata, are ca obiect actiunea formulata de C.S. impotriva S.C. "C." S.R.L. si a lui C.C.O. pentru constatarea nulitatii hotararii nr. 2/2008 a Adunarii Generale a Asociatilor S.C. "C." S.R.L. si a nulitatii contractului nr. 1/2008 de cesiune a partilor sociale din cadrul aceleiasi societati comerciale.
      Trebuie facuta precizarea ca petentul este fiul dintr-o alta casatorie, iar intimata este sotia supravietuitoare a fostului asociat unic al S.C. "C." S.R.L., in prezent decedat.
      Asa cum rezulta din CF nr. 1008 F., imobilul este proprietatea S.C. "C." S.R.L., drept dobandit prin cumparare in 2003.
      Avand in vedere ca imobilul face parte din patrimoniul societatii comerciale, este evident ca o actiune vizand regimul juridic al partilor sociale poate afecta si acest imobil.
      Din acest punct de vedere, notarea procesului in cartea funciara este admisibila, asa cum corect a retinut si instanta de apel, si se incadreaza in dispozitiile art. 42 din Regulament, lit. d), e) si t).
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pacte comisorii

Evacuare. Pact comisoriu inserat in contractul de inchiriere. Marja de apreciere a judecatorului. Criterii. - Decizie nr. 206 din data de 12.04.2012
Rezilierea contractului din culpa debitorului ca urmare a intervenirii pactului comisoriu de grad IV - Decizie nr. 809/09/04/2012 din data de 09.04.2012
Pact comisoriu de gr. IV, interesul reclamantului in formularea cererii de pronuntare a rezilierii contractului de inchiriere. Obligarea la plata unei sume de bani cu titlu de daune cominatorii. Admisibilitatea cererii de reziliere a contractului de ... - Sentinta civila nr. 10018 din data de 13.05.2010
Forta juridica a pactului comisoriu expres - Sentinta comerciala nr. 609/C din data de 30.10.2007
Evacuarea paratei din imobilul detinut fara titlu legal. Clauza pact comisoriu de gr. IV inserata in contractul de inchiriere. - Sentinta comerciala nr. 304/C din data de 23.04.2008
Pact comisoriu de gr. IV, interesul reclamantului in formularea cererii de pronuntare a rezilierii contractului de inchiriere. Obligarea la plata unei sume de bani cu titlu de daune cominatorii. Admisibilitatea cererii de reziliere a contractului de ... - Sentinta civila nr. 10018 din data de 13.05.2010
PLANGERE CONTRAVENTIONALA - Decizie nr. 32 din data de 26.01.2010
Schimbarea calificarii legale a infractiunii, potrivit noului Cod penal. Impacarea partilor. Consecinte: incetarea procesului penal - Decizie nr. 404/A din data de 07.05.2014
Infractiunea de tentativa de omor si infractiunea de loviri sau alte violente. Delimitarea continutului constitutiv al celor doua infractiuni. Schimbarea incadrarii juridice in raport de criteriile care caracterizeaza, potrivit probelor administrate, c - Decizie nr. 391/A din data de 05.05.2014
Individualizarea judiciara a regimului sanctionatoriu penal. Aplicarea noului Cod penal. Renuntarea la aplicarea pedepsei. Conditii - Decizie nr. 393/A din data de 05.05.2014
Fapta penala prevazuta de Codul penal anterior, dezincriminata de noul Cod penal. Aplicarea legii penale mai favorabile - Decizie nr. 420/A din data de 12.05.2014
Citarea inculpatului in procesul penal. Schimbarea locului de citare. Neinformarea organului judiciar de catre inculpat asupra locului in care urmeaza a fi citat. Solutionarea cauzei penale cu citarea inculpatului la domiciliul cunoscut si prin afisare - Decizie nr. 340/A din data de 14.04.2014
Revizuire intemeiata pe prevederile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 554/2004. Cerere nefondata - Decizie nr. 4802 din data de 27.05.2014
Recurs nul. Imputernicire avocatiala emisa fara contract de asistenta juridica - Decizie nr. 3932 din data de 06.05.2014
Cheltuieli medicale efectuate in Germania. Cuantumul sumei de restituit - Decizie nr. 4241 din data de 13.05.2014
Revizuire drepturi de pensie. Emiterea deciziei de revizuire a pensiei - Decizie nr. 552 din data de 04.06.2014
Recalculare pensie. Imposibilitatea valorificarii unor venituri pentru care s-a emis, anterior, o decizie de respingere, ce nu a fost contestata - Decizie nr. 551 din data de 04.06.2014
Demisie fara preaviz. Consecinta neindeplinirii cerintelor legale privitoare la demisia fara preaviz. Momentul pana la care se poate emite o decizie de concediere disciplinara a salariatului care a formulat o cerere de demisie - Decizie nr. 457 din data de 14.05.2014
Decizie de imputare. Nulitatea absoluta a deciziei de imputare - Decizie nr. 536 din data de 04.06.2014
Decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Continut. Sanctiunea necuprinderii elementelor obligatorii in decizia de concediere - Decizie nr. 273 din data de 02.04.2014