InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

Pact comisoriu de gr. IV, interesul reclamantului in formularea cererii de pronuntare a rezilierii contractului de inchiriere. Obligarea la plata unei sume de bani cu titlu de daune cominatorii. Admisibilitatea cererii de reziliere a contractului de ...

(Sentinta civila nr. 10018 din data de 13.05.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu Pacte comisorii | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

Pact comisoriu de gr. IV, interesul reclamantului in formularea cererii de pronuntare a rezilierii contractului de inchiriere. Obligarea la plata unei sume de bani cu titlu de daune cominatorii. Admisibilitatea cererii de reziliere a contractului de inchiriere ulterior deschiderii procedurii insolventei.

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta in data de 30.07.2009 reclamanta SC LG SRL a solicitat in contradictoriu cu parata SC VI SRL rezilierea contractului de inchiriere nr. 001LAHO incheiat in data de 21.12.2007 , obligarea paratei la desfiintarea constructiei pe care a ridicat-o pe terenul proprietatea reclamantei, obligarea la plata sumei de 500 de lei pe zi de intarziere, cu titlu de daune cominatorii si a cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul litigiu.
In motivarea cererii, s-a aratat ca intre parti s-a incheiat contractul de inchiriere nr. si prelungit prin actul aditional din data de 25.11.2008, avand ca obiect terenul situat in Bucuresti, PL, nr., sector 1. Ca urmare a neexecutarii obligatiei de plata a chiriei parata datoreaza suma de 82.042,88 lei, in baza art. 1439 alin. 2 C.civ. solicitandu-se rezilierea contractului si desfiintarea constructiei ridicate de catre aceasta pe terenul proprietatea reclamantei conform art. 2.2 din contract.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 1439 alin.2, 1431 C.civ.
Parata prin intampinare a invocat exceptia necompetentei materiale a instantei si a inadmisibilitatii , pe fondul cauzei aratandu-se ca pentru perioada anterioara deschiderii procedurii insolventei creanta reclamantei in suma de 41.637,14 lei a fost inscrisa in tabelul preliminar, iar pentru chiriile ulterioare a fost efectuata plata, mai mult decat atat, administratorul judiciar in baza art. 86 alin.1 1 din Legea nr. 85/2006 nu este de acord cu desfiintarea contractului, intrucat acesta are obligatia de a creste la maxim averea debitorului, in acest sens putand denunta sau putand sa se opuna denuntarii oricarui contract.
In drept, parata a invocat dispozitiile art.11,36,59,86 din Legea nr. 85/2006, 969 C.civ., 244 alin.1 Cpc.
In cauza pentru ambele parti a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand actele dosarului de fata ,instanta retine urmatoarele :
Intre parti s-a incheiat contractul de inchiriere nr. avand ca obiect terenul situat in Bucuresti, PL nr., sector 1, pentru perioada 1.01.2008-28.02.2009, stabilindu-se o chirie lunara de 6.000 euro +TVA. Contractul a fost prelungit pana in data de 31.08.2011, prin actul aditional nr. din 21.12.2007, stabilindu-se o chirie lunara de 4.000 euro+TVA.
Ca urmare a neachitarii chiriei aferente lunilor februarie, aprilie, mai parata datoreaza reclamantei suma de 41.637,14 lei, creanta  inscrisa in tabelul preliminar (f.82) .
Potrivit art.8.2 din contract “oricare dintre parti poate rezilia unilateral prezentul contract prin anuntarea unei notificari celeilalte parti cu 60 de zile inaintea termenului la care doreste rezilierea. Termenul de 60 de zile curge de la data transmiterii notificarii ».
Fata de neindeplinirea obligatiilor principale contractuale asumate de catre societatea parata, locatarul in baza art. 8.2 din contract, a reziliat contractul incepand cu data de 3.05.2010 prin notificarea din data de 24.02.2010(f.74).
Derogand de la prevederile art. 1021 C.civ, clauzele contractuale privind rezilierea contractului inlatura rolul instantei judecatoresti in pronuntarea rezilierii contractului, asadar inscrierea unui pact comisoriu expres nu mai face necesara interventia instantei judecatoresti si daca totusi se apeleaza la ea ,instanta va putea sa faca numai verificarile pe care clauza conventionala de rezolutiune o permite.
In cauza, partile au prevazut un pact comisoriu de gradul doi, astfel incat instanta nu mai poate acorda termen de gratie, nu mai poate aprecia asupra oportunitatii pronuntarii rezilierii si rezilierea opereaza in baza declaratiei unilaterale de reziliere a reclamantei, ca parte indreptatita.
Luandu-se in considerare declaratia de reziliere unilaterala a contractului din data de 24.02.2010, se retine ca contractul de inchiriere nr. si-a incetat efectele incepand cu data de 3.05.2010, fata de acestea, urmand ca primul capat de cerere, prin care se solicita instantei sa dispuna rezilierea contractului, sa fie respinsa ca fiind  lipsit de interes.
In ceea ce priveste apararile paratei intemeiate pe dispozitiile art. 86 din Legea nr. 85/2006, instanta invedereaza ca legea falimentului se aplica potrivit art. 1 din Legea nr. 85/2006 categoriilor de debitori pe care acesta ii enumara aflati in stare de insolventa sau de insolventa iminenta si pentru care reprezinta o lege speciala. Ea nu se aplica cu caracter de lege speciala cocontractantilor cu care debitorul a incheiat acte juridice cu respectare legii. Art. 86 din Legea nr. 85/2006 reglementeaza regimul juridic al unor contracte in care ambele parti contractante si-au executat si isi executa obligatiile nu si contractelor in care se pune problema raspunderii contractuale pentru neexecutarea culpabila de catre una din parti.
Numai in acest context se justifica notificarea din partea contractantului catre lichidator in scopul ca acesta sa-si exprime optiunea asupra mentinerii sau denuntarii contractului. Facultatea pe care legiuitorul i-a acordat-o debitorului priveste posibilitatea de a denunta contractul daca el apreciaza masura ca oportuna, iar nu posibilitatea de a mentine contractul de a carei neexecutare se face culpabil.
In aceasta ultima ipoteza a neexecutarii culpabile, cocontractantul poate sa-si valorifice posibilitatile procedurale si substantiale de drept comun pentru tragerea la raspundere a contractantului aflat in faliment, cata vreme contractul a fost incheiat cu respectarea legii, nefiind de conceput sanctionarea celui care isi executa obligatiile prin mentinerea fortata a contractului de a carui neexecutare este culpabila partea aflata in faliment.
Prin art. 2.2 din contract partile au prevazut ca terenul ce a facut obiectul contractului era liber de orice constructii, proprietarul permitand insa chiriasului sa amplaseze pe teren constructii cu caracter provizoriu (care pot fi desfiintate in termen de 48 de ore), terenul urmand sa fie predat la sfarsitul contractului in forma in care a fost primit.
Avand in vedere definitia data de parti constructiilor cu caracter provizoriu prin art. 2.2 din contract „care pot fi desfiintate in termen de 48 de ore”, se va retine ca fiind aplicabile spetei de fata conditiile raspunderii civile contractuale , iar nu conditiile raspunderii delictuale si art. 494 alin 2 Cpc, ce priveste situatia constructiilor ridicate de chirias in cursul contractului de inchiriere fara acordul proprietarului, cu privire la care nu ar fi aplicabile disp. art. 1431 C.civ.
Astfel, in baza art.2.2 din contract, art 1431 C.civ, instanta va admite capatul doi de cerere obligand parata la desfiintarea constructiei cu destinatia de restaurant ridicata de parat pe terenul situat in Bucuresti, P L, nr., sector 1 si evacuarea paratei ca urmare a rezilierii contractului de inchiriere nr., terenul urmand sa fie predat in forma in care a fost primit.
In conformitate cu art.580 3 alin. 5 Cpc solicitarea de obligare a paratei la plata catre reclamanta a sumei de 500 de lei pe zi de intarziere cu titlu de daune cominatorii va fi respinsa ca inadmisibila.
Facand aplicarea art. 274 si 276 Cpc, parata va fi obligata la plata sumei de 8,3 lei reprezentand cheltuieli de judecata aferente capatul de cerere admis.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pacte comisorii

Evacuare. Pact comisoriu inserat in contractul de inchiriere. Marja de apreciere a judecatorului. Criterii. - Decizie nr. 206 din data de 12.04.2012
Rezilierea contractului din culpa debitorului ca urmare a intervenirii pactului comisoriu de grad IV - Decizie nr. 809/09/04/2012 din data de 09.04.2012
rezolutiune contract - in cazul obligatiilor de rezultat sarcina probei se imparte intre creditor si debitor, in sensul ca dupa ce primul probeaza existenta obligatiei, revine celui de-al doilea sarcina de a dovedi executarea acesteia, neatingerea rezulta - Hotarare nr. 1597 din data de 13.03.2017
pretentii - pentru admiterea unei cereri intemeiate pe prevederile art.628 alin.4 C.proc.civ. trebuie indeplinite urmatoarele conditii: existenta unui titlu executoriu care sa nu stipuleze plata unor dobanzi ori penalitati, creditorul sa solicite plata un - Hotarare nr. 1357 din data de 06.03.2017
evacuare – conform jurisprudentei CEDO se impune interpretarea OUG nr. 40/1999 si, pe cale de consecinta, si a art. 15 din Legea nr. 10/2001, in sensul in care aceste act normative nu mai instituie o prorogare tacita a contractelor de inchiriere, in lipsa - Hotarare nr. 1627 din data de 13.03.2017
pretentii - pentru a obtine despagubiri de la cel care detine paza juridica a lucrului, persoana vatamata trebuie sa probeze existenta prejudiciului si cauzarea prejudiciului de catre lucrul respectiv - Hotarare nr. 4022 din data de 22.05.2017
contestatie la executare – se poate institui poprirea asupra partii din beneficii cuvenite asociatului dupa bilantul contabil doar in situatia in care debitorul este proprietarul actiunilor poprite, nu si atunci cand acesta este doar imputernicit cu admin - Hotarare nr. 1626 din data de 13.03.2017
reziliere contract – pentru o opera rezilierea contractului este necesar sa exista o neindeplinire a obligatiilor contractuale asumate de catre parata, simpla mentiune conform careia parata a adaugat in sarcina reclamantei obligatii suplimentare care nu a - Hotarare nr. 1657 din data de 14.03.2017
pretentii – nu este necesara dovedirea unei fapte ilicite cand actiunea este intemeiata pe raspunderea pentru lucruri si nu pe raspunderea delictuala pentru fapta proprie - Hotarare nr. 2780 din data de 11.04.2017
contestatie dare in plata Legea nr. 77/2016 - dreptul potestativ al consumatorului intemeiat pe aceeasi cauza juridica poate fi exercitat o singura data, in caz contrar transformandu-se intr-un abuz de drept procesual prin posibilitatea debitorului de a f - Hotarare nr. 2205 din data de 28.03.2017
pretentii – exista doua elemente care conditioneaza acoperirea beneficiului nerealizat: prejudiciul sa fie cert in ceea ce priveste existenta sa si sa existe o reala posibilitatea de evaluare a acestuia; pentru dovedirea existentei beneficiului nereali - Hotarare nr. 2017 din data de 23.03.2017
aplicare amenda civila - Ceea ce sanctioneaza legiuitorul prin art. 627 alin. 2 si 3 Cod procedura civila este ascunderea de catre debitor a elementelor de activ, respectiv neaducerea la cunostinta executorului a bunurilor sau valorilor asupra carora se p - Hotarare nr. 2471 din data de 04.04.2017
contestatie la executare – contestatorul poate invoca compensatia legala ca motiv de contestatie la executare, insa instanta investita cu solutionarea unei atare cereri este chemata, pe de o parte, sa analizeze conditiile de fond ale compensatiei legale, - Hotarare nr. 2467 din data de 04.04.2017
plangere impotriva incheierii de carte funciara – nu se pot invoca prin actiunea avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara motive ce tine de executarea silita imobiliara, ce pot face numai obiectul contestatiei la executare - Hotarare nr. 493 din data de 17.01.2017
sechestru asigurator - Caracterul executoriu al unei hotarari este dobandit de la pronuntarea deciziei, fiind lipsit de relevanta juridica faptul ca hotararea a fost redactata sau nu, deoarece executorialitatea nu depinde nici de momentul redactarii - Hotarare nr. 0 din data de 11.11.2017
actiune in constatarea darii in plata intemeiata pe Legea nr. 77/2016 - comunicarea notificarii prevazute de art. 5 din Legea nr. 77/2016 este obligatorie si in situatia in care consumatorul a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat, respec - Hotarare nr. 475 din data de 17.01.2017
poprire asiguratorie - masura indisponibilizarii sumelor de bani datorate debitorului inainte de solutionarea pe fond a cauzei, este o masura exceptionala ce nu poate fi dispusa de fiecare data cand pe rolul instantei exista o actiune avand ca obiect plat - Hotarare nr. 0 din data de 01.09.2016
contestatie la executare - interdictia de instrainare este o interdictie cu caracter absolut, vizand atat actele de instrainare voluntara, cat si cele efectuate fara consimtamantul proprietarului imobilului, avand in vedere ca textul nu distinge intre mod - Hotarare nr. 3864 din data de 17.05.2017
contestatie la executare – in situatia executarilor silite demarate in temeiul Codului de procedura civila de la 1865, perimarea executarii nu opereaza daca executarea se face prin poprire - Hotarare nr. 4008 din data de 22.05.2017
cerere valoare redusa – caracterul abuziv al clauzei atributive de competenta in contractele cu consumatorii - Hotarare nr. 3668 din data de 11.05.2017