InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Clauza de neconcurenta. Nelegalitatea stabilirii anticipate a intinderii prejudiciului provocat angajatorului prin nerespectarea clauzei de neconcurenta de catre salariat

(Decizie nr. 1763 din data de 11.07.2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Clauza de neconcurenta. Nelegalitatea stabilirii anticipate a intinderii prejudiciului provocat angajatorului prin nerespectarea clauzei de neconcurenta de catre salariat

- Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata: art. 24

      Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea incetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, in afara obligatiei de preaviz. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata in favoarea sa, neputandu-i-se ingradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante in cazul incetarii contractului de munca.
      Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si intinderea lui.

Curtea de Apel Timisoara, Sectia litigii de munca si asigurari sociale,
Decizia civila nr. 1763 din 11 iulie 2012, dr. C. P.

      Prin sentinta civila nr. 847/15.03.2012, pronuntata in dosarul nr. 3948/30/2011, Tribunalul Timis a respins cererea formulata de reclamanta SC "A" SRL Timisoara in contradictoriu cu parata F.C.M.M..
      A luat act de renuntarea la judecata a capatului de cerere avand ca obiect obligarea paratei la respectarea obligatiei de neconcurenta si la incetarea raporturilor de munca cu SC "H.M." SRL.
      Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut, in esenta, ca parata a fost salariata reclamantei, fiind angajata in functia de asistent medical, in baza contractului individual de munca nr. 1763836/30.05.2005.
      Prin actul aditional la contract, inregistrat sub nr. 4/19.08.2010, partile au negociat si convenit asupra clauzei de neconcurenta, in continutul careia intra obligatia angajatului ca, pentru o perioada de 24 de luni de la incetarea contractului de munca, sa nu desfasoare activitati ce caracterizeaza functia detinuta in cadrul SC "A." SRL la SC "G." SRL, enumerare care nu este limitativa, putand fi modificata unilateral de catre angajator, urmand sa fie adusa la cunostinta salariatului.
      Salariatului i-a fost interzis sa desfasoare orice activitate de hemodializa, dializa peritoniala, nefrologie sau alta activitate conexa la alt angajator pe raza judetelor Botosani, Suceava, Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Sibiu, Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Oradea, Maramures si in Bucuresti, avand dreptul de a i se plati indemnizatia lunara de 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele sase luni de activitate in societate, pentru o perioada de 24 de luni din momentul incetarii contractului individual de munca.
      Contractul individual de munca a incetat ca urmare a demisiei paratei, asa cum rezulta din Decizia nr. 8/29.03.2011, ulterior parata incheind un contract de munca cu SC "H.M." SRL, de la data de 11.04.2011, pentru functia de asistent medical generalist, asa cum rezulta din adresa nr. 65/15.02.2011, emisa de Inspectoratul Teritorial de Munca Mures.
      La art. 11 din actul aditional la contractul individual de munca, inregistrat sub nr. 4/19.08.2010, s-a  prevazut ca, in cazul nerespectarii clauzei de neconcurenta, parata va fi obligata sa restituie sumele primite cu titlu de indemnizatie dupa incetarea raporturilor de munca si sa plateasca reclamantei daune-interese in cuantum de 50.000 euro pentru prejudiciul pe care l-a produs.
      Art. 20 - 24 din Codul muncii reglementeaza clauza de neconcurenta, ce se poate include in contractul individual de munca. La art. 24 din Codul muncii se prevede ca angajatul va fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului in cazul nerespectarii clauzei.
      Astfel, dispozitiile Codului muncii prevad posibilitatea includerii in contractul de munca a unei obligatii de neconcurenta aplicabila dupa incetarea contractului de munca, iar sanctiunea in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta consta in aceea ca salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei acordate si, daca este cazul, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
      Prin urmare, salariatul are o raspundere patrimoniala fata de angajator in situatia nerespectarii clauzei de neconcurenta. Insa partile nu pot prevedea o clauza prin care salariatul sa fie obligat la plata unei sume de bani, stabilita anticipat, in ipoteza nerespectarii obligatiilor de neconcurenta asumate, intrucat in dreptul muncii clauza penala nu este posibila, angajatorul putand beneficia doar de plata unor daune-interese corespunzatoare prejudiciului care i s-a produs.
      In speta, reclamanta solicita obligarea paratei la plata sumei de 50.000 euro, stabilita anticipat la art. 11 din actul aditional la contractul individual de munca, inregistrat sub nr. 4/19.08.2010. Aceasta clauza penala este nula intrucat nesocoteste limitele libertatii incheierii unui act juridic, si anume normele imperative din legislatia muncii, astfel ca pentru angajarea raspunderii patrimoniale a paratei, ca forma a raspunderii contractuale, trebuia dovedita existenta unui prejudiciu, ca o conditie necesara si obligatorie antrenarii acestei raspunderi.
      Reclamanta nu a solicitat instantei daune-interese corespunzatoare prejudiciului suferit, ci plata de catre parata a clauzei penale inserata in actul aditional la contractul individual de munca, astfel ca tribunalul, avand in vedere principiul disponibilitatii si limitele investirii instantei, a constatat ca actiunea in pretentii pentru plata unor astfel de despagubiri, fara sa existe dovada unui prejudiciu, este nefondata, motiv pentru care, fata de starea de fapt prezentata si temeiurile de drept indicate, a fost respinsa cererea formulata de catre reclamanta.
      Impotriva acestei sentinte a declarat recurs, reclamanta SC "A." SRL Timisoara, solicitand admiterea recursului si modificarea in tot a sentintei recurate, in sensul admiterii cererii de chemare in judecata.
      In motivarea recursului se arata, in esenta, ca instanta de fond a interpretat in mod gresit prevederile art. 24 din Codul muncii, din cuprinsul carora nu rezulta inadmisibilitatea inserarii in contractul individual de munca sau in actele aditionale la acest contract a unei clauze penale, respectiv a cuantumului daunelor materiale ce trebuie platite de catre salariat in cazul nerespectarii obligatiei de neconcurenta, astfel cum nelegal a retinut prima instanta.
      Doar pentru ca legea foloseste sintagma "daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului" nu se poate sustine ca o eventuala clauza penala, prin care partile stabilesc de comun acord, cu anticipatie, valoarea daunelor-interese, in temeiul art. 969 Cod civil, inserata in actul aditional la contractul individual de munca este nula.
      Legea nu interzice in mod expres inserarea unei clauze penale in contractul individual de munca sau in actele aditionale la acesta, iar conform principiilor de drept tot ceea ce nu este interzis in mod expres este permis
      Atat inserarea unei clauze penale in contractul individual de munca, cat si cuantumul acestei clauze penale sunt lasate la libera negociere a partilor, o atare clauza neputand fi interpretata ca avand caracterul unei clauze de adeziune.
      In speta, salariata a semnat actul aditional la contractul individual de munca in mod liber, fara sa fie constransa in vreun fel, in cadrul unei sedinte de sindicat, impreuna cu ceilalti salariati ai societatii, moment in care le-a fost explicat continutul actului aditional si consecintele semnarii unui astfel de act. Prin urmare, aceasta este obligata sa respecte clauzele stabilite de comun acord, in temeiul art. 969 Cod civil.
      Toate aceste aspecte privind prejudiciile produse societatii prin angajarea salariatei la o societate concurenta si negocierea clauzelor actului aditional ar fi putut fi dovedite cu martori si cu interogatoriu, insa tribunalul a respins in mod nelegal si neintemeiat cererea de probatiune cu martori si cu interogatoriul paratei, formulata de catre societatea comerciala.
      Scopul inserarii unei clauze penale in contractul individual de munca sau in actul aditional la acest contract este acela de a evalua anticipat cuantumul prejudiciului si de a scuti partile de a face dovada prejudiciului creat.
      Cu toate ca legea nu prevede obligativitatea dovedirii prejudiciilor in cazul stipularii unei clauze penale, dand dovada de buna-credinta, angajatorul a depus, la dosarul cauzei, inscrisuri din care rezulta cuantumul efectiv al prejudiciului care i-a fost cauzat ca urmare a incalcarii de catre salariata a obligatiei de neconcurenta, de minim 259.000 Euro, pentru a proba ca, cuantumul clauzei penale nu este unul excesiv de mare, ci, din contra, mult mai mic, raportat la prejudiciul care a fost efectiv creat, sens in care sunt actele aditionale la contractul de furnizare servicii incheiat cu CNAS.
      Prin negocierea si inserarea in actul aditional la contractul individual de munca a unei clauze penale, nu se poate considera ca se incalca art. 38 din Codul muncii. Prin acest text de lege, legiuitorul nu a urmarit sa interzica orice conventii, ci doar acelea prin care salariatul ar renunta la drepturile sale imperativ prevazute de lege. Semnificatia clauzei penale este aceea de a determina anticipat si conventional despagubirile datorate pentru incalcarea obligatiilor, iar clauza penala va fi datorata de catre partea in culpa.
      Examinand recursul prin prisma motivelor invocate, a probelor administrate in cauza si a dispozitiilor art. 304 pct. 9 coroborate cu cele ale art. 3041 Cod procedura civila, Curtea a constatat ca este neintemeiat pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare.
      Ratiunea instituirii art. 21 din Codul muncii consta in protectia angajatorului, iar interesul inserarii unei clauze de neconcurenta apartine acestuia, intrucat el cunoaste daca poate fi prejudiciat de incadrarea fostului salariat la un concurent. Fiind instituita in favoarea angajatorului, nulitatea unei astfel de clauze poate fi invocata doar de catre salariat, singurul in masura sa indice daca s-a realizat sau nu un compromis rezonabil intre principiul libertatii muncii si principiile economiei de piata si concurentei loiale. Prin clauza de neconcurenta, salariatul este de acord cu limitarea libertatii sale de a munci, iar o astfel de limitare nu poate fi permisa decat cu respectarea conditiilor expres prevazute de Codul muncii.
      Din contractul individual de munca nr. 1763836/30.05.2005 rezulta ca parata a fost angajata a reclamantei, in functia de asistent medical, pana la data de 29.03.2011, cand acest contract a incetat ca urmare a demisiei, inregistrata sub numarul 139/24.03.2011.
      Prin actul aditional nr. 4 la contractul individual de munca, parata s-a obligat sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea desfasurata la angajatorul sau.
      Prin acelasi act aditional, in articolele 3 si 4, s-a prevazut faptul ca salariatei ii este interzisa desfasurarea activitatii ce caracterizeaza functia detinuta in cadrul reclamantei, aratandu-se, in mod concret, ca ii este interzis sa isi desfasoare activitatea, in favoarea urmatoarelor terte persoane fizice si juridice, "SC G. SRL", precizandu-se, totodata, in alineatul 2 al art. 4, faptul ca "aceasta enumerare nu este limitativa, putand fi modificata unilateral, de catre angajator, urmand ca, ulterior, sa fie adusa la cunostinta salariatului".
      De asemenea, partile au prevazut ca, dupa incetarea raporturilor de munca derulate in cadrul societatii angajatoare, salariata este obligata sa nu se angajeze la o societate concurenta, cu activitate similara sau identica, si sa desfasoare activitatile prevazute la art. 2 din prezentul act aditional, iar ca o recompensa a acestui fapt, reclamanta ii va plati salariatei, dupa incetarea contractului individual de munca, o indemnizatie lunara, in cuantum de 50% din media veniturilor salariale brute, ale salariatei, raportata la ultimele sase luni de executare a contractului individual de munca. In acelasi act aditional, s-a stipulat ca clauza de neconcurenta isi produce efecte pentru o perioada de maximum doi ani dupa incetarea contractului individual de munca.
      In art. 11 din actul aditional, s-a aratat ca "in cazul nerespectarii clauzei de neconcurenta, salariata va fi obligata sa restituie sumele primite, cu titlu de indemnizatie, dupa incetarea raporturilor de munca, si sa plateasca angajatorului daune-interese in cuantum de 50.000 de euro, pentru prejudiciul pe care l-a produs".
      Astfel, partile au stabilit, de comun acord, conditiile de aplicabilitate ale clauzei de neconcurenta, enumerand activitatile care sunt interzise salariatei, indicand aria geografica de aplicare a clauzei de neconcurenta, care cuprinde judetele Botosani, Suceava, Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Sibiu Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Oradea, Maramures si Bucuresti, si tertii, exemplificativ, ca fiind SC G. SRL, precum si societatile concurente de pe aria geografica indicata.
      Clauza de neconcurenta este legala si conforma cu prevederile art. 21 alin. (1) si (2) din Codul muncii, intrucat ea prevede, in mod concret, activitatile care sunt interzise paratei la data incetarii contractului individual de munca, cuantumul indemnizatiei lunare de neconcurenta, perioada pentru care clauza isi produce efectele, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
      Curtea nu a primit sustinerea paratei ca activitatile interzise au fost definite la modul general si ca ar lipsi nominalizarea, printre terti, a SC H.M. SRL, astfel ca, prin urmare, clauza nu isi poate produce efectele, intrucat ar tinde la interzicerea exercitarii profesiei sau a specializarii pe care o detine angajatul.
      In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului, conform art. 24 din Codul muncii.
      In dreptul comun, clauza penala, reglementata de art. 1066 - 1072 C. civ, este acea conventie prin care partile unui contract determina anticipat intinderea daunelor - interese pe care debitorul va fi obligat sa le plateasca in cazul neexecutarii sau executarii necorespunzatoare ori cu intarziere a prestatiilor la care s-a indatorat. Clauza penala apare ca o modalitate de evaluare prealabila a despagubirilor, realizata pe cale conventionala.
      Clauza penala, inserata in actul aditional la contractul individual de munca, nu poate produce efecte in conditiile in care nu sunt intrunite cerintele imperative ale legii. Mai mult, tinand cont de raportul juridic de munca, clauza penala trebuie analizata atat prin prisma art. 969 Cod civil, cat si a dispozitiilor speciale ale Codului muncii.
      In dreptul muncii, libertatea contractuala este limitata de lege pentru asigurarea protectiei salariatilor, iar clauzele contractului individual de munca se supun atat principiului legalitatii, cat si principiului bunei-credinte in desfasurarea raporturilor de munca, conform art. 8 Codul muncii. Aceasta concluzie rezulta si din interpretarea "per a contrario" a dispozitiilor art. 37 si 38 Codul muncii, care prevad ca drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin negociere si ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea drepturilor este lovita de nulitate. Or, unul din principiile fundamentale ale dreptului muncii, recunoscut si de Constitutie, il reprezinta neingradirea dreptului la munca si libertatea muncii. Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea incetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, in afara obligatiei de preaviz. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata in favoarea sa, neputandu-i-se ingradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante, respectiv de 50 000 euro, in cazul incetarii contractului de munca.
      Curtea a constatat ca ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si intinderea lui, conform art. 287 din Codul muncii anterior republicarii. Nu este relevanta, in speta, jurisprudenta invocata de catre recurenta, deoarece aceasta nu constituie izvor de drept.
      In scopul dovedirii prejudiciului, reclamanta a depus, in prima instanta, inscrisuri din care rezulta imprejurarea ca parata a participat la instruiri specifice profesiei si un raport de activitate semnat de un psiholog, din care rezulta ca s-ar fi constatat o alterare a starii psihice in randul pacientilor. In recurs, a depus o nota de fundamentare, aratand ca pierderile lunare ale societatii sunt de 37000 euro, rezultate din plecarea a 27 de pacienti, afectarea cash flow-ului companiei timp de 6 luni ca urmare a faptului ca 30 pacienti s-au intors, nefolosirea unui salon data fiind plecarea pacientilor (66000 euro) si nefolosirea celor 8 aparate de dializa (80000 euro), precum si dovezi privind plata indemnizatiilor de neconcurenta.  Totodata, a depus facturile emise de catre reclamanta catre CNAS, din care rezulta scaderea valorii facturate, tabel cu pacientii care au plecat la societatea concurenta, cererile de adeziune ale pacientilor societatii recurente catre societatea concurenta H.M.
      Nota de fundamentare depusa de catre recurenta este un inscris care emana de la partea in favoarea careia s-a produs si nu poate avea valoare de proba in lipsa coroborarii cu alte inscrisuri. Curtea a mai constatat ca, prin niciunul din inscrisurile depuse, nu s-a dovedit ca pierderea tuturor pacientilor, pentru care s-a indicat prejudiciul, a fost urmarea actiunii paratei, aceasta in conditiile in care reclamanta indica plecarea si a altor salariati la societatea concurenta. Mai mult, o parte din pacienti a revenit, astfel ca nu se poate stabili cu certitudine daca parata este cea care a determinat toate pierderile invocate de reclamanta sau daca acestea sunt urmarea altor imprejurari.  
       In aceste conditii, Curtea a apreciat ca nu a fost dovedita existenta intinderii prejudiciului, ca o conditie necesara a antrenarii acestei forme a raspunderii.
      Sustinerea recurentei ca nu a putut dovedi intinderea prejudiciului datorita primei instante care a respins proba cu martori si interogatoriul paratei si nu a tinut cont de inscrisurile depuse, nu a fost primita, dat fiind ca reclamanta, prin actiunea introductiva, nu a solicitat daune-interese corespunzatoare prejudiciului suferit, ci plata de catre parata a sumei de bani stabilita anticipat, conform clauzei penale. In aceste conditii, in mod legal a apreciat prima instanta ca probele solicitate nu sunt utile in solutionarea cauzei. De altfel, sustinerea ca s-a facut dovada intinderii prejudiciului a fost facuta pentru prima data in recurs, ocazie cu care recurenta a depus noi inscrisuri in acest sens. 
      Retinand ca hotararea primei instante respecta toate cerintele de legalitate si temeinicie, iar criticile invocate sunt nefondate, Curtea, conform art. 312 C. pr. civ., a respins recursul formulat de catre reclamanta.
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013