InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM

(Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

Asupra apelului de fata:
Constata ca prin sentinta civila nr. 2640/2013 pronuntata de Tribunalul Covasna a fost admisa exceptia prescriptiei dreptului material la actiune pentru pretentiile reclamantului avand ca obiect plata ajutorului material de Ziua Feroviarului pentru anul 2010 si plata ajutorului material de Pasti pentru anul 2010.
A fost admisa in parte cererea formulata de reclamantul B.G., in contradictoriu cu parata C.N.C.F.R. S.A.-SUCURSALA C.B..
A fost obligata parata sa plateasca reclamantului  salariul suplimentar echivalent cu salariul de baza de incadrare din luna decembrie, pentru anul  2010 si  ajutorul material de Craciun pentru anul 2010.
A fost obligata parata la actualizarea sumelor datorate si la plata dobanzii legale, de la data scadenta a obligatiei si pana la achitarea integrala a debitelor.
Au fost respinse pretentiile reclamantului avand ca obiect plata ajutorului material de Ziua Feroviarului pentru anul 2010 si plata ajutorului material de Pasti pentru anul 2010,  ca fiind prescris dreptul material la actiune.

Pentru a pronunta astfel instanta a retinut urmatoarele:
In drept,  analizand cu prioritate exceptia ce a fost invocata in cauza, instanta a retinut prevederile art. 171 alin 1 C muncii conform carora dreptul la actiune pentru pretentiile avand ca obiect acordarea drepturilor salariale restante, se prescrie in termen de trei ani. Drepturile banesti pretinse de reclamant intra in sfera drepturilor salariale, potrivit art. 160 C muncii. Termenul de prescriptie de trei ani incepe sa curga de la data scadenta pentru incasarea salariului lunar, pentru fiecare obligatie de plata lunara a salariului curgand o prescriptie diferita. In speta, instanta a cerut lamuriri partilor pentru indicarea datei scadente a obligatiei de plata a sumelor pentru care parata a invocat  exceptia prescriptiei dreptului material la actiune. Partile au precizat ca nu exista stipulatie expresa in acest sens in cuprinsul CCM ce reglementeaza acordarea respectivelor sume de bani. Astfel fiind, instanta apreciaza ca data scadenta pentru incasarea ajutorului material acordat de Ziua Feroviarului si de Pasti pentru anul 2010 coincide cu data scadenta a salariului din luna respectiva (anume salariul din luna aprilie 2010), aceasta fiind inceputul lunii mai 2010. De la sfarsitul lunii mai 2013 si pana la data inregistrarii prezentei actiuni au trecut mai mult de trei ani  (cererea de chemare in judecata fiind expediata prin posta in 12.06.2013).
Ca urmare, Tribunalul a admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune invocata de parata, pe cale de consecinta va respinge pretentiile reclamantului avand ca obiect plata ajutorului material de Ziua Feroviarului pentru anul 2010 si plata ajutorului material de Pasti pentru anul 2010,  ca fiind prescrise.
Analizand pe fond restul pretentiilor deduse judecatii, instanta a retinut art. 236 alin (4) din C muncii (forma in vigoare la data perfectarii CCM pe care sunt fundamentate pretentiile in prezenta cauza), care stipuleaza: Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
Apoi, art. 10 din Legea nr. 130/1996 stipuleaza:
(1) Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul unitatilor, ramurilor de activitate si la nivel national.
Conform  art. 11 din Legea nr. 130/1996:
    (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
    a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
    b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
    c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
    d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
In cuprinsul art. 3 din CCM incheiat la nivel de grup de unitati feroviare pe anii 2006-2008 , a carui valabilitate a fost prelungita pana la data de 31.01.2011, se stipuleaza in mod expres ca prevederile din acest contract produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati feroviare pentru care s-a incheiat acest contract (din acest grup facand parte si parata).
Astfel fiind, clauzele din CCM incheiat la nivel de grup de unitati feroviare pe anii 2006-2008, a carui valabilitate a fost prelungita pana la data de 31.01.2011 , sunt obligatoriu de respectat de catre parata. Sustinerile invocate de aceasta in aparare, referitoare la imprejurarea ca, in speta exista incheiat la nivel de unitate CCM –fiind aplicabile prevederile acestui contract si ca, pana in prezent nu s-a formulat vreo actiune pentru constatarea nulitatii clauzelor din CCM la nivel de unitate ce sunt sub nivelul minimal prevazut in contractul incheiat la nivel superior, sunt neintemeiate. Atata vreme cat CCM incheiat la nivel de grup de unitati feroviare  produce efecte pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din respectivul grup (deci si pentru angajatii paratei), C.N.C.F.R. S.A.- SUCURSALA C.B este obligata sa respecte prevederile respectivului contract colectiv de munca.
Pretentia reclamantului de acordare de catre parata a salariului suplimentar pe anul 2010, izvoraste din prevederile art. 30 din CCM la nivel de Grup de Unitati Feroviare pe anii 2006-2010, contract a carui valabilitate a fost prelungita pana la data de 31.01.2011 si care este obligatoriu de respectat de catre parata, astfel cum s-a aratat mai sus.
In ceea ce priveste ajutorul material de Craciun,  pentru anul 2010, aceste  drepturi  isi au izvorul  in prevederile art. 71 din CCM la nivel de Grup de Unitati Feroviare valabil  pana la data de 31.01.2011.
Parata sustine insa ca pentru anul 2010 obligatia sa de a plati aceste ajutoare materiale nu exista, deoarece prin art. 65 alin. Ultim din  CCM incheiat la nivel de unitate pentru anii 2009-2010, s-a convenit neacordarea acestor ajutoare pentru anul 2010. Aceasta sustinere este apreciata de instanta ca fiind neintemeiata, deoarece CCM de nivel superior (la nivel de grup de unitati) acorda tuturor salariatilor din respectivul domeniu acest  ajutor. Clauzele contractuale enuntate nu conditioneaza acordarea acestor drepturi de preluarea lor in CCM incheiat la nivel de unitate, fiind imperative pentru toti angajatorii din domeniul transportului feroviar.
Avand in vedere aceste considerente, instanta a apreciat cererea de chemare in judecata ca fiind intemeiata in parte, a admis-o in parte si a dispus obligarea paratei la acordarea pretentiilor banesti constand in salariul suplimentar pentru anul 2010 si ajutorul material de Craciun pentru anul 2010.
In temeiul art. 166 alin. 4 C. muncii, pentru acoperirea prejudiciului cauzat reclamantului prin plata cu intarziere a diferentelor salariale, instanta a dispus obligarea paratei la actualizarea sumelor datorate si la plata dobanzii legale , de la data scadenta a obligatiei de plata si pana la achitarea integrala a debitelor.
Impotriva acestei sentinte s-a declarat apel de apelanta  C.N.C.F.R. S.A.-SUCURSALA C.B, criticandu-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In dezvoltarea motivelor de apel sentinta este criticata pentru faptul ca instanta de fond a pronuntat o hotarare fara sa tina cont de inscrisurile depuse la dosarul cauzei de parata C.N.C.F. C.F.R. S.A. de CCM  incheiat la nivel de unitate, pentru anul 2009 – 2010 si inregistrat la MMFPS sub nr. 2591/4.06.2009 si de  actul aditional nr. 1718/2010. Ignorand acest act aditional, instanta de fond nu a retinut ca pentru anul 2010 salariul suplimentar prevazut la paragrafele 1, 2 si 3, nu se acorda.
In ceea ce priveste acordarea ajutorului material de Craciun pentru anul 2010 acelasi act aditional mai sus mentionat, modifica art. 65 din CCM incheiat la nivel de unitate.
Mai este adusa si critica legata de momentul acordarii dobanzii legale, care potrivit sustinerilor recurentei, dispozitiilor art. 1088 alin. 2 din codul civil in vigoare la momentul nasterii dreptului, prevad ca, dobanda legala se acorda de la data sesizari instantei. Prin urmare aceasta pretentie trebuie acordata de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Examinand sentinta atacata in raport de criticile formulate instanta apreciaza ca apelul  este fondat si in consecinta in baza dispozitiilor art. 480 din Noul Cod de procedura civila va fi admis iar sentinta primei instante va fi schimbata in parte,  pentru urmatoarele considerente:
In legatura cu acordarea drepturilor banesti solicitate de reclamant cu titlu de salariu suplimentar aferent anului 2010 si ajutorul material de Craciun aferent anului 2010, instanta de fond nu a procedat la aplicarea corecta a dispozitiilor Contractului Colectiv de munca la nivel de unitate asa cum a fost modificat prin Actul aditional nr. 1718/21.04.2010.
Astfel instanta de fond a apreciat ca, aceste drepturi pot fi acordate in baza dispozitiilor CCM la nivel de Grup de Unitati Feroviare, a carui clauza ce priveste plata salariului suplimentar si a ajutorului material de Craciun aferenta anului 2010, nu a fost anulata si in consecinta isi produce efectele scontate.
Trebuie mentionat ca exista identitate intre  drepturile banesti prevazute in  clauza din CCM la nivel de Grup de Unitati, si drepturile prevazute in CCM la nivel de unitate, care au   fost negociate de sindicat si patronate, negociere finalizata cu intocmirea actului aditional nr. 1718/2010 care fac obiectul prezentei cauze. La momentul negocierii, partile semnatare ale actului aditional in discutie,  stiau de existenta dispozitiilor din CCM la nivel de Grup Feroviar, astfel ca vointa lor liber exprimata, a fost in sensul neacordarii  pentru  anului 2010. Prezenta actiune este o expresie a dezicerii de clauzele negociate  prin  reprezentatii salariatilor,  la momentul 21.04.2010, invocandu-se un alt temei conventional, ceea ce echivaleaza cu reaua – credinta in exercitarea  drepturilor, de catre partea reclamanta.
Principiul consensualitatii si al bunei credinte in derularea raporturilor de munca este consacrat legislativ in cuprinsul dispozitiilor art. 8 din codul muncii, si in esenta presupune exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor pe care le presupun raporturile de munca, in deplina concordanta cu ordinea de drept si cu respectarea intereselor ambelor parti evitandu-se reaua – credinta si abuzul de drept. Ori prin dezicerea de clauzele negociate prin reprezentatii salariatilor, respectiv a sindicatului, de un act aditional care modifica contractul individual de munca la nivel de unitate, nu se mai poate spune ca raporturile de munca se deruleaza pe baza principiului bunei credinte si al consensualismului.
Clauzele din CCM la nivel superior nu pot fi aplicate in paralel cu cele din CCM la nivel de unitate, alegandu-se, dupa caz, clauzele mai profitabile fie din CCM la nivel de societate, fie cele din CCM la nivel de grup de unitati.
Interpretarea de mai sus  cu privire la neaplicarea clauzelor din CCM la nivel de grup de unitati, isi gaseste ratiunea s in vointa legiuitorului expusa la art. 142 alin. 4 din legea dialogului social, care impune aplicarea clauzelor mai favorabile angajatilor  din CCM la nivel superior doar in situatia in care a fost constatata nulitatea unei clauze dintr-un contract incheiat la nivel de unitate, pe parcursul renegocierii clauzei devenita nula, deci nu arbitrar si abuziv, potrivit interesului de moment al partilor. 
Fata de aceste considerente, in ce priveste  salariul suplimentar pentru 2010, instanta constata, ca potrivit acordului de vointa al partilor inserat in actul aditional 1718/21.04.2010 la CCM  cu nr. 2572/04.06.2009, la art. 32  alin. 2 s-a adus modificarea conform careia, acest salariu suplimentar nu se aplica in anul 2010, urmand  a se aplica incepand cu 01.01.2011. Aceasta clauza modificatoare a CCM se aplica doar  pe viitor, de la data inregistrarii actului aditional la DMPS Bucuresti, respectiv din 21.04.2010. Prin urmare, salariul suplimentar pentru anul 2010 nu se va acorda.
Acelasi rationament se aplica si motivului de recurs care vizeaza plata  primei de Craciun pe anul  2010.   Actul aditional 1708/21.04.2010 prevede la art. 69 lit. a si b  ca ajutoarele materiale de Paste si Craciun si Ziua Feroviarului ca nu se acorde pentru  perioada 01.04.2010-31.12.2010. Prin urmare nici aceste pretentii nu pot fi acordate, motiv pentru care sentinta primei instante va fi schimbata in sensul respingerii pe fond a acestor pretentii, ca fiind lipsite de orice temei juridic.
In ceea ce priveste critica din apel, legata de  data de la care curge plata dobanzii legale, fata de modul de solutionare al celor doua capete de cerere, analiza acestei critici este inutila.
Pentru aceste considerente instanta va admite recursul si va schima in parte sentinta atacata urmand a mentine dispozitiile cu privire la modul de solutionare al exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017