InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire. Creditor a carui creanta nu a fost acceptata de lichidatorul judiciar. Consecinte

(Decizie nr. 1935 din data de 12.11.2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege.
Cata vreme recurenta nu a uzat de mijlocul prevazut de lege, in sensul ca nu a contestat masura lichidatorului judiciar de a nu o trece pe tabel cu suma declarata, ea nu are calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, astfel ca nu poate nici sa formuleze contestatie impotriva planului de distribuire. Prin sentinta civila nr. 1289 din 30 mai 2012 pronuntata in dosarul nr. 744/108/2009* judecatorul-sindic din cadrul Tribunalului Arad a respins contestatia formulata de creditoarea D.S.V.S.A. Arad impotriva planului de distribuire intocmit de lichidatorul judiciar in data de 27.03.2012.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs institutia creditoare, solicitand modificarea ei, in sensul admiterii contestatiei sale si sa se dispuna inregistrarea creantei pe care a declarat-o, ca fiind o creanta garantata.
Prin decizia civila nr. 1935 din 12 noiembrie 2012 Curtea de Apel Timisoara a respins recursul declarat de creditoarea D.S.V.S.A. Arad impotriva sentintei civile nr. 1289 din 30 mai 2012 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. 744/108/2009* in contradictoriu cu debitoarea intimata S.C. L S.R.L. Arad, reprezentanta prin lichidatorul judiciar E S.P.R.L. Arad.
Pentru a decide astfel, instanta de control judiciar a retinut ca, in fapt, prin planul de distribuire depus la dosar, alaturi de raportul privind incasarile si platile efectuate in cadrul procedurii de insolventa a debitoarei S.C. L S.R.L. Arad, lichidatorul judiciar E S.P.R.L. Arad a propus repartizarea, doar catre creditoarea garantata Banca R S.A., a sumei de 9.682,62 lei, ca urmare a incasarii unei creante a societatii debitoare, garantate catre aceasta banca, ceilalti creditori neparticipand la vreo distribuire de sume conform Legii nr. 85/2006, modificata.
Prin contestatia inregistrata la Tribunalul Arad in data de 18 aprilie 2012 (depusa la posta in 13 aprilie 2012) creditoarea D.S.V.S.A. Arad a solicitat modificarea planului de distribuire, in sensul inregistrarii creantei sale in cuantum de 2.949,30 lei ca fiind o creanta garantata.
In mod judicios prima instanta i-a respins contestatia cu motivarea ca, din moment ce institutia creditoarea nu a contestat tabelul preliminar al creantelor intocmit la lichidatorul judiciar, tabel in care ea a fost trecuta cu suma de 2.949,30 lei, insa cu mentiunea "creanta tardiva", aceasta nu a dobandit calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura de executare colectiva, situatie in care D.S.V.S.A. Arad nu are calitatea de a contesta planul de distribuire.
Intr-adevar, art. 3 pct. 8 din Legea nr. 85/2006, modificata, prevede ca creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului.
Asadar, este evident faptul ca, din moment ce declaratia de creanta depusa de institutia contestatoare pentru suma de 2.949,30 lei, provenita in urma efectuarii de catre personalul sau a asistentei, inspectiei si controlului sanitar-veterinar in unitatea debitoarei, in baza Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 64/2007, cu completarile si modificarile ulterioare, care constituie venituri publice, nu a fost acceptata de lichidatorul judiciar, fiind trecuta pe tabelul de creante cu mentiunea "creanta tardiva", iar creditoarea nu a formulat, in conditiile art. 73 din lege, contestatie impotriva masurii practicianului, fata de aceasta parte devin incidente dispozitiile art. 76 din acelasi act normativ. Acest text statueaza urmatoarele: cu exceptia cazului in care notificarea deschiderii procedurii s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 7, titularul de creante anterioare deschiderii procedurii, care nu depune cererea de admitere a creantelor pana la expirarea termenului prevazut la art. 62 alin. 1 lit. b), va fi decazut, cat priveste creantele respective, din dreptul de a fi inscris in tabelul creditorilor si nu va dobandi calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura. El nu va avea dreptul de a-si realiza creantele impotriva debitorului sau a membrilor ori asociatilor cu raspundere nelimitata ai persoanei juridice debitoare ulterior inchiderii procedurii, sub rezerva ca debitorul sa nu fi fost condamnat pentru bancruta simpla sau frauduloasa ori sa nu i se fi stabilit raspunderea pentru efectuarea de plati ori transferuri frauduloase. Decaderea va putea fi invocata oricand, de orice parte interesata, pe cale de actiune sau exceptie.
In alte cuvinte, cata vreme recurenta nu a uzat de mijlocul prevazut de lege, in sensul ca nu a contestat masura lichidatorului judiciar de a o trece pe tabel cu suma declarata, insa cu mentiunea "creanta depusa dupa termenul limita pentru depunerea declaratiilor de creanta", ea nu mai are calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, astfel ca nu mai poate nici sa formuleze contestatie impotriva planului de distribuire, cu atat mai mult cu cat este inadmisibil ca pe calea contestatiei la plan sa se solicite inscrierea unei creante la masa credala.
Nici art. 75 din Legea insolventei nu poate fi invocat cu succes in sprijinul admiterii recursului pendinte. Intr-adevar, potrivit acestui text, dupa expirarea termenului de depunere a contestatiilor, prevazut la art. 73 alin. 2 (contestatiile la tabelul preliminar trebuie depuse la tribunal in termen de 5 zile de la publicarea tabelului in Buletinul procedurilor de insolventa) si pana la inchiderea procedurii, orice parte interesata poate face contestatie impotriva trecerii unei creante sau a unui drept de preferinta in tabel definitiv de creante, in cazul descoperirii existentei unui fals, dol sau unei erori esentiale care au determinat admiterea creantei sau a dreptului de preferinta, precum si in cazul descoperirii unor titluri hotaratoare si pana atunci necunoscute. Judecarea contestatiei se va face de judecatorul-sindic, dupa citarea contestatorului, a creditorului care detine creanta contestata, daca acesta nu este chiar contestatorul, a administratorului judiciar/lichidatorului, a membrilor comitetului creditorilor si a oricarei alte parti interesate, dupa caz, pana la judecarea irevocabila a contestatiei instanta putand declara creanta sau dreptul de preferinta contestat ca admis numai provizoriu.
Calea de atac impotriva inregistrarilor efectuate de catre practicianul in insolventa in tabelul de creante este contestatia, care se inregistreaza in termenul prevazut de lege, la tribunal. Obiectul contestatiei poate privi legitimitatea creantei, valoarea exacta sau prioritatea creantei. Calitate procesuala activa revine, conform dispozitiilor legale, debitorului, creditorilor sau oricarei persoane interesate.
Obiectul contestatiei creditorilor vizeaza fie faptul neinscrierii creantei in tabelul de creante, fie inscrierea creantei intr-o alta forma decat cea solicitata de creditor prin cererea de admitere, in privinta cuantumului datoriei si a intinderii penalitatilor, a rangului de preferinta, a calificarii creantei etc. Contestatia creditorului poate privi fie situatia propriei sale creante, fie situatia creantei unui alt creditor inscris in tabelul preliminar de creante. Interesul unui creditor in formularea unei astfel de contestatii este reprezentat de considerarea creantei unui alt creditor ca existand intr-un cuantum mai mic decat cel inscris de practicianul in insolventa in tabelul preliminar, sau ca neexistand, un argument in sprijinul acestei teze fiind dat de alin. 1 al art. 73, in care legiuitorul foloseste sintagma "creantele si drepturile de preferinta trecute (...) in tabelul preliminar de creante", concluzia data de text fiind in sensul ca orice creanta sau drept de preferinta poate fi contestat de catre oricine justifica un interes.
Potrivit art. 74 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, dupa ce toate contestatiile la creante au fost solutionate, administratorul judiciar/lichidatorul va inregistra, de indata, la tribunal si va avea grija sa fie afisat la sediul acestuia tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului, aratand suma, prioritatea si situatia - garantata sau negarantata - a fiecarei creante. Dupa inregistrarea tabelului definitiv, numai titularii creantelor inregistrate in tabelul definitiv pot sa participe la votul asupra planului de reorganizare sau la orice repartitii de sume in caz de faliment in procedura simplificata.
Cuprinsul tabelului definitiv de creante este reprezentat, asadar, de creantele inscrise in tabelul preliminar de creante si necontestate de persoanele indreptatite si din creantele admise de judecatorul-sindic in urma solutionarii contestatiilor impotriva tabelului preliminar de creante. Acest tabel are caracter definitiv cu privire la creantele nascute anterior deschiderii procedurii si el nu poate fi modificat decat in mod exceptional, in conditiile art. 75 din Legea nr. 85/2006.
Situatiile cu caracter de exceptie care pot determina modificari in tabelul definitiv de creante se situeaza din punct de vedere temporal intre momentul expirarii termenului de depunere a contestatiilor impotriva tabelului preliminar al creantelor (care este, in principiu, dat de a cincea zi de la data publicarii tabelului preliminar in Buletinul procedurilor de insolventa) si pana la momentul ultim, cel al inchiderii procedurii de executare colectiva fata de debitorul insolvent. Intre cele doua momente, orice parte interesata poate face contestatie impotriva trecerii unei creante sau a unui drept de preferinta in tabelul definitiv de creante numai in anumite cazuri, prevazute de art. 75 alin. (1). Legitimitatea reglementarii acestor cazuri exceptionale rezida in situatiile de exceptie in care o anumita creanta sau drept de preferinta insotitor al acesteia au fost admise si, respectiv, mentinute in tabelul definitiv de creante in temeiul unor cauze care atrag fie nulitatea absoluta sau relativa a acestora, fie determina o reconsiderare a respectivelor drepturi, urmare a descoperirii unor inscrisuri cu caracter hotarator, dar necunoscute nimanui pana in acel moment: a) in cazul descoperirii existentei unui fals; b) in cazul descoperirii existentei unui dol; c) in cazul descoperirii existentei unei erori esentiale; d) in cazul descoperirii unor titluri hotaratoare si pana atunci necunoscute.
Rezulta, deci, ca aceasta contestatie poate fi formulata numai pentru motivele expres si limitativ prevazute de lege, interpretarea urmand sa fie restrictiva. Tot caracter restrictiv impune legea si in ceea ce priveste calitatea procesuala activa a celui indreptatit, in temeiul acestor cauze, sa formuleze contestatie impotriva tabelului definitiv de creante. In acest sens, prin sintagma "orice parte interesata" legiuitorul a inteles sa limiteze numarul celor care pot face o astfel de contestatie, in sensul ca prezenta/descoperirea unor asemenea cauze prejudiciaza esential si grav persoana respectiva prin admiterea creantei sau a dreptului de preferinta in tabelul definitiv de creante. Constatarea existentei actiunii acestor cauze are drept consecinta rectificarea tabelului definitiv de creante prin inlaturarea creantei sau a dreptului de preferinta inscrise anterior in tabelul preliminar sau in tabelul definitiv de creante. Esential este ca intre toate aceste cauze si admiterea unei creante sau a dreptului de preferinta in tabelul de creante, contestatorul trebuie sa stabileasca legatura cauzala, in sensul ca trebuie sa dovedeasca faptul negativ al neinscrierii in tabel in situatia cunoasterii respectivelor cauze; cu alte cuvinte, ca in prezenta acestor cauze, practicianul in insolventa sau judecatorul-sindic, in urma solutionarii contestatiilor impotriva tabelului preliminar de creante, nu ar fi admis creanta sau dreptul de preferinta la masa credala.
Or, in prezenta cauza recurenta contesta un plan de distribuire pe motiv ca in mod gresit nu a fost trecuta pe tabelul preliminar, iar mai apoi pe cel definitiv, cu suma declarata - 2.949,30 lei ca si creanta garantata, ceea ce, insa, nu poate fi acceptat pentru motivele mai sus aratate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006