InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

contestatie decizie eliberare din functie

(Sentinta civila nr. 3216 din data de 22.10.2009 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj



      3. contestatie decizie eliberare din functie

La data de 25 06 2009 contestatoarele  G.O., contestator M.L.A. au chemat in judecata intimatul INSPECTORATUL  SCOLAR JUDETEAN DOLJ  pentru ca prin sentinta ce se va pronunta  sa  se dispuna anularea deciziilor de eliberare din functia de inspector scolar de specialitate, respectiv de inspector scolar si de incetare a contractelor de management educational emise de intimat la data de 25.05.2009, pentru fiecare contestatoare in parte, 720/25.05.2009 privind pe M.L.A., 711/25.05.2009 privind pe G.O. , reintegrarea in functiile de inspector scolar de specialitate, respectiv de inspector scolar, acordarea despagubirilor banesti reprezentand salariile pe perioada de la eliberarea din functie si pana la reintegrarea efectiva, cu cheltuieli de judecata.
In motivare contestatoarele au aratat ca  prin deciziile contestate  s-a dispus in mod unilateral de catre intimata, incetarea contractelor de management educational ale contestatoarelor si ca masura angajatorului este nelegala deoarece mandatul era pe patru ani si nu a expirat.
In preambulul deciziilor contestate  sunt invocate ca temei legal al acestora prevederilor art II alin 2 din OU nr 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire ale administratiei publice , numai ca acest prevederi nu sunt aplicabile inspectorilor scolari de specialitate, respectiv de inspectorilor scolar, deoarece ele se refera exclusiv la inspectorii scolari generali , inspectorii scolari generali adjuncti si directorii Caselor Corpului Didactic nu si la simpli inspectori scolari.
Deciziile atacate sunt ilegale si pentru ca nu a fost respectata Metodologia de organizare si desfasurare  a concursului de ocupare a functiilor de inspector scolar de specialitate/ inspector scolar de la inspectoratele scolare, anexa la OM Ed C nr 3418/13 03 2006, publicata in M O nr 267/24 03 2006 care prevede la art 27 ca la eliberarea din functie trebuie solicitat avizul Ministerului Educatiei Cercetarii si  Inovarii, aviz ce nu exista.
Contestatia  a fost intemeiata pe prevederile Codului Muncii ale Legii nr 128/1977 si ale Ordinului nr 3518(3418) / 2006.
Au depus la dosar in copie : Anexa 1 privind deciziile in litigiu, deciziile contestate , contractele de management educational , nota de probatoriu solicitanta de reclamanti in dosarul nr 7714/63/2009.
La data de 25 06 2009 intimatul a  depus intimpinare, prin care a solicitat respingea contestatiilor formulate de reclamanti .
In motivare a aratat ca  la data de 25 05 2009 inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean  Dolj a emis in temeiul dispozitiilor art 31 din Lg 128/1997 privind statutul personalului didactic cu modificarile si completarile ulterioare, deciziile contestate de contestatori ce privesc incetarea contractelor de management  educational  ale reclamantilor  si eliberarea acestora din functia de inspectori scolari/inspectori scolari de specialitate. Prin aceleasi acte administrativ s-a dispus revenirea contestatorilor la catedrele rezervate .
Motivele de drept ce au stat la baza emiterii deciziilor contestate sunt reprezentate de prevederile art. II alin.2 din OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, conform carora " contractele de management educational incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare si aflate in derulare inceteaza in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta"
In aceasta lumina si tinand cont de toate dispozitiile normative incidente in cauza, s-a procedat la incetarea de drept a contractelor de management educational al titularilor ( de fapt la constatarea incetarii de drept a contractelor sus - mentionate ) prin emiterea deciziilor contestate.
Dupa cum mentioneaza reclamantii , potrivit dispozitiilor art 27 din ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr 3418/2006 , privind aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a functiilor de inspector scolar de specialitate / inspector scolar de la inspectoratele scolare " in toate situatiile in care contractul de management educational inceteaza, inspectoratul scolar general emite decizie de eliberare din functie pentru inspectorii scolari/ inspectorii scolari de specialitate numiti prin decizia sa , cu avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii". In conformitate cu prevederile legale sus citate , unitatea parata a facut demersurile legale pentru obtinerea acestui aviz.
Intimpinarea a fost intemeiata pe dispozitiile Legii nr 128/1997 privind statutul personalului didactic cu modificarile si completarile ulterioare, pe cele ale art II alin 2 din OUG nr 37/2009 , pe cele ale Ordinului M E C nr 3418/2006 si pe dispozitiile art 115 si urmatoarele din Codul de pr civila.
      Prin sentinta nr. 3216/22.10.2009 Tribunalul Dolj a admis contestatiile, a anulat deciziile  720/25.05.2009, 711/25.05.2009, emise de intimat, a dispus reintegrarea contestatorilor pe posturile detinute anterior emiterii deciziilor contestate, a obligat intimatul sa plateasca contestatorilor  o despagubire egala cu drepturile salariale indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acestea de la 25.05.2009 pana la data reincadrarii efective pe posturile detinute anterior, precum si cheltuieli de judecata in suma de cate 500 lei fiecare reprezentand onorariu de avocat, retinand urmatoarele:
      Contestatorii  indeplineau functii de inspectori scolari de specialitate, respectiv inspectori scolari in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, functii ocupate in urma concursului, in conditiile legii 128/1997 pentru o durata de 4 ani
      Prin deciziile contestate nr. 720/25.05.2009 privind pe M.L.A., 711/25.05.2009 privind pe G.O.,  emise de  inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean  Dolj, in temeiul dispozitiilor art 31 din Lg 128/1997 privind statutul personalului didactic cu modificarile si completarile ulterioare, s-a dispus incetarea contractelor de management  educational  ale reclamantilor  si eliberarea acestora din functia de inspectori scolari/inspectori scolari de specialitate. Prin aceleasi acte administrativ s-a dispus revenirea contestatorilor la catedrele rezervate .
       In preambulul deciziilor contestate  sunt invocate ca temei legal al acestora prevederilor art II alin 2 din OUG nr 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire ale administratiei publice.
      Potrivit art. II din OUG  37/2009 s-a prevazut ca:
    "(1) La articolul 24 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(6) Numirea inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic se face prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii. Inspectorul scolar general si directorul Casei Corpului Didactic incheie cu ministrul educatiei, cercetarii si inovarii un contract de management educational pe termen de maximum 4 ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia pe educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare. Reevaluarea conditiilor din contractul de management educational de face trimestrial."
    (2) Contractele de management educational incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in derulare inceteaza in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".
      Prevederile alineatului II nu sunt aplicabile inspectorilor scolari de specialitate, respectiv de inspectorilor scolar, deoarece ele se refera exclusiv la inspectorii scolari generali , inspectorii scolari generali adjuncti si directorii Caselor Corpului Didactic nu si la simpli inspectori scolari sau inspectori scolari de specialitate.
      Acest lucru rezulta din faptul ca art. II din OUG 37/2009 cuprinde dispozitii referitoare la modificarea art. 24 din legea 128/1997  articol care la randul sau reglementeaza conditiile pentru numirea in functii de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct si de director al Casei Corpului Didactic.
      Inserarea dispozitiei privind incetarea de drept a Contractele de management educational incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic ca si  alineat 2 la articolul II , iar nu ca articol distinct duce la interpretarea ca se aplica numai contractelor de management educational incheiate de  inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic.
      Art II din OUG 37/2009 nu face nici o referire la alte dispozitii din legea 128/1997, nu face nici o referire la inspectorii scolari de specialitate sau inspectorii scolari, astfel ca nu poate constitui temei legal pentru emiterea deciziilor contestate de incetare a contractelor de management educational ale contestatorilor.
      De altfel, ulterior OUG 37/2009 a fost abrogata prin OUG 105/2009 care la art. XIV a prevazut expres ca " Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 22 aprilie 2009, se abroga".
Deciziile atacate sunt ilegale si pentru ca nu a fost respectata Metodologia de organizare si desfasurare  a concursului de ocupare a functiilor de inspector scolar de specialitate/ inspector scolar de la inspectoratele scolare, anexa la OM Ed C nr 3418/13 03 2006, publicata in M O nr 267/24 03 2006 care prevede la art 27 ca la eliberarea din functie trebuie solicitat avizul Ministerului Educatiei Cercetarii si  Inovarii, aviz ce nu exista. Sustinerea intimatului ca ar fi facut demersuri pentru obtinerea avizului nu este relevanta cata vreme avizul nu a existat la data emiterii deciziilor, la data luarii masurii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013