InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

litigiu munca - contestatie decizie de concediere

(Sentinta civila nr. 148 din data de 04.02.2010 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui


Dosar nr. 1957/89/2009
litigiu munca - contestatie decizie de concediere
R O M A N I A
TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA  Nr. 148
Sedinta publica de la 04 Februarie 2010
Instanta constituita din:
PRESEDINTE CORINA-SUZANA ARTENE
Judecator LAURA-MONICA BALAN
Asistent judiciar SIMONA MIHAELA TABACARU
Asistent judiciar DANIEL GEORGE RUSU
Grefier GHEORGHE RADU

- - - - - -

                    Pe rol fiind pronuntarea asupra cauzei civile privind pe contestatorul P F domiciliat in, , in contradictoriu cu intimata SC "Alex Tours" SRL Pascani, cu sediul in, avand ca obiect litigiu de munca - contestatie impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca nr. 175 din 20 martie 2009.
La apelul nominal, facut in sedinta publica la pronuntare, au lipsit partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a verificat si citit actele si lucrarile dosarului, constatandu-se ca Prisecaru Florin a depus la dosar concluzii scrise si aparatorul intimatei a comunicat prin fax chitanta nr. 46/27.01.2010 in valoare de 1400 lei, dupa care:
Se constata ca, dezbaterile in cauza au avut loc in sedinta publica din data de 28 ianuarie 2010, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand, pentru a da posibilitatea partilor sa depuna concluzii scrise, in baza art. 146 si art. 260 alin. 1 Cod procedura civila,  s-a amanat pronuntarea pentru astazi, 04 februarie 2010, cand s-au retinut urmatoarele:

INSTANTA DE JUDECATA

Asupra cauzei civile de fata;
                    Prin actiunea inregistrata sub nr. 1957/89 din data de 22.06.2009, contestatorul P F a solicitat instantei anularea deciziei nr. 175 de desfacere a contractului individual de munca emisa de intimata  S.C. Alex Tours S.R.L. pe data de 20.03.2009, obligarea intimatei la plata drepturilor salariale restante incepand cu data de 01.09.2008 pana la data pronuntarii hotararii, contravaloarea indemnizatiei concediului de odihna neefectuat pentru perioada cuprinsa intre data angajarii  si pana in prezent respectiv  pentru anii 2007, 2008 si 2009.
                    De asemenea, contestatorul a solicitat si plata cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul litigiu.
                    Motivandu-si in fapt contestatia, P F precizeaza ca a fost angajatul intimatei, la punctul de lucru Barlad, incepand cu data de 09.08.2007 pe functia de agent turism.
                    In urma solicitarii unei adeverinte de salariat, contestatorul arata ca societatea intimata i-a comunicat pe data de 02.06.2009 refuzul eliberarii unei astfel de adeverinte, transmitandu-i atasat si decizia nr. 175/20.03.2009 de desfacere a contractului individual de munca pentru abateri disciplinare.
                    Sustine contestatorul ca aceasta decizie nu i-a fost comunicata in scris cu confirmare de primire, fiind privat astfel de a o contesta in termenul legal de 30 de zile de la data emiterii.
                    De asemenea, P F mentioneaza ca nu i-au fost achitate drepturile salariale incepand cu 01.09.2008, neacordandu-i concediul de odihna cuvenit si nici indemnizatia aferenta acestuia pentru perioada scursa de la data angajarii si pana in prezent.
                    In sustinerea contestatiei, P F a depus la dosarul cauzei copii de pe cererea eliberarii adeverintei, raspunsul S.C. Alex Tours S.R.L. la aceasta cerere, decizia de desfacere a contractului individual de munca, raspunsul primit de la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi si de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale - Inspectia Muncii.
                    Prin intampinarea formulata, societatea intimata a solicitat respingerea contestatiei si obligarea contestatorului la  plata cheltuielilor de judecata.
                    Astfel, S.C. Alex Tours S.R.L.  arata ca P F a fost angajat pe postul de agent turism la punctul de lucru Barlad conform contractului individual de munca inregistrat la Inspectoratul teritorial de munca cu nr. 27242 din 09.08.2007.
                    Intimata precizeaza ca in timpul desfasurarii activitatii, intre cele doua parti au aparut divergente si dificultati de comunicare privind nerespectarea atributiilor de serviciu pe care contestatorul le avea conform fisei postului.
                    Pe data de 16.03.2009, intimata sustine ca l-a convocat pe contestator pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile printr-o scrisoare recomandata ,careia acesta nu i-a dat curs, nejustificand lipsa sa cu acte, motiv pentru care s-a intocmit referatul nr. 170/20.03.2009.
                    La baza deciziei de desfacere a contractului individual de munca, S.C. Alex Tours S.R.L. precizeaza ca stau gravele prejudicii materiale si de imagine cauzate de contestator prin nedepunerea sumelor incasate si intocmirea documentelor contabile legale.
                    Intimata arata ca a formulat plangere penala impotriva contestatorului intrucat pana la inchiderea punctului de lucru din Barlad acesta si-a insusit sume de bani din casierie, aspect recunoscut si de acesta in timpul cercetarilor penale.
                    In ce priveste exceptia nulitatii deciziei pe motiv ca aceasta nu i-a fost comunicata, intimata a solicitat respingerea acestui capat de cerere, motivat de faptul ca necomunicarea deciziei  in termenul legal nu  atrage nulitatea deciziei de sanctionare.
                    Societatea precizeaza ca drepturile salariale restante solicitate de contestator incepand cu data de 01.09.2008 i-au fost achitate integral pana in martie 2009 asa cum reiese din fluturasi si din statele de plata.
                    Cu privire la al treilea capat de cerere solicitat de contestator, si anume plata indemnizatiei de concediu de odihna aferenta anilor 2007 - 2009, intimata sustine ca este de acord cu achitarea acesteia.
                    In aparare a depus copii de pe decizia nr. 175/20.03.2009 de desfacere a contractului individual de munca, referatul nr. 170/20.03.2009, convocarea contestatorului de pe data de 09.03.2009, o serie de adrese si rezolutia de neincepere a urmaririi penale.
                    Intimata a mai solicitat ca proba si interogatoriul contestatorului.
                    Din materialul probator existent la dosarul cauzei, instanta constata urmatoarea situatie de fapt si de drept:
                    P F a fost angajat la punctul de lucru din Barlad apartinand S.C. Alex Tours S.R.L. in postul de agent turism conform contractului individual de munca inregistrat la I.T.M. cu nr. 27242/09.08.2007.
                    Pe data de 20.03.2009 prin decizia nr. 175 societatea intimata a dispus desfacerea contractului individual de munca al contestatorului conform art. 61 lit. a, art. 267 si 268 Codul muncii, motivat de faptul ca acesta a adus grave prejudicii materiale si de imagine prin acte de indisciplina incalcand prevederile din fisa postului.
                    Contestatorul a luat la cunostinta de aceasta sanctiune disciplinara pe data de 02.06.2009, fiind astfel privat de dreptul de a o contesta in termenul legal de 30 de zile de la data emiterii.
                    Desi a fost convocat in vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile, P F a refuzat sa se prezinte la sediul societatii pentru a da nota explicativa.
                    In acest sens, societatea a intocmit referatul nr. 170/20.03.2009.
                    Atat in acest referat (fila 24) cat si in decizia de desfacere a contractului individual de munca nu se indica despre ce prejudicii materiale si de imagine se face vinovat contestatorul, astfel incat instanta sa poata verifica veridicitatea aspectelor consemnate.
                    Dat fiind caracterul formal al deciziei de sanctionare ce rezulta din caracterul imperativ al dispozitiilor art. 268 Codul muncii, lipsa mentiunilor obligatorii pe care decizia trebuie sa le cuprinda nu poate fi complinita prin alte masuri sau probe administrate in acest sens.
                    Prin urmare, decizia de concediere trebuie motivata in fapt, adica ce anume determina concedierea si in drept, adica precizat temeiul legal al sau.
                    Sub aspectul cerintei prevazute  la litera a din art. 268 alin. 2 Codul muncii, respectiv descrierea faptei care constituie abatere disciplinara, instanta constata ca decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda descrierea cat mai detaliata a faptei ce constituie abatere disciplinara.
                    In acest sens sunt si dispozitiile art. 266 Codul muncii in care se prevede ca angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite, avandu-se in vedere urmatoarele: imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie al salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu al salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
                    Prin urmare gravitatea abaterii disciplinare se apreciaza in raport de elementele mai sus mentionate, care decurg numai din descrierea detaliata, in amanunt si, in acelasi timp, in concret, a faptei ce constituie abatere disciplinara. Numai in raport de gravitatea acestei abateri angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila salariatului in cauza.
                    In ce priveste forma si continutul deciziei de concediere, art. 74 Codul muncii stabileste ca aceasta se comunica in scris salariatului si trebuie sa contina in mod obligatoriu motivele care au determinat concedierea.
                    Dispozitiile art. 76 Codul muncii prevad ca acele concedieri dispuse cu nerespectarea procedurii prevazute de lege sunt lovite de nulitate absoluta.
                    Instanta constata ca din punct de vedere formal, decizia de concediere nr. 175/20.03.2009 nu imbraca forma prevazuta in mod imperativ de dispozitiile Codului muncii si in consecinta va dispune anularea acesteia.
                    In ce priveste cererea  contestatorului privind plata drepturile salariale restante incepand cu data de 01.09.2008, Tribunalul constata ca aceasta este intemeiata, intimata nefacand dovada conform art.163 Codul muncii a achitarii acestora. De asemenea si din adresa Inspectoratului Teritorial de Munca comunicata contestatorului, rezulta ca in perioada septembrie 2008 - 23.03.2009, P F nu a incasat drepturile salariale solicitate.
                    Cu privire la capatul de cerere solicitat de contestator privind acordarea contravalorii indemnizatiei de concediu de odihna aferenta anilor 2007 - 2009, instanta constata urmatoarele:
                    Din aceeasi adresa comunicata lui P F de catre I.T.M., angajatorul, in speta S.C. Alex Tours S.R.L. nu a putut face dovada achitarii concediului de odihna aferent perioadei lucrate de contestator. Prin intampinarea formulata, intimata este de acord cu plata indemnizatiei concediilor de odihna neefectuate de P F, achiesand la pretentiile acestuia.
                    Pentru perioada 09.08.2007 - 31.12.2008, instanta apreciaza ca P F este indreptatit la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu aferente perioadei lucrate .Daca salariatului nu i se acorda concediul de odihna pana la sfarsitul anului urmator incalcandu-se in acest fel obligatia ce revine angajatorului - chiar in lipsa de text legal expres, s-a conchis ca cel in cauza este indreptatit sa primeasca o despagubire egala cu indemnizatia de concediu ce i s-ar fi acordat daca - la sfarsitul anului urmator - i s-ar fi acordat concediul pe anul anterior.
                    In ce priveste cererea contestatorului privind acordarea contravalorii concediului de odihna pentru anul 2009, instanta o va respinge motivat de faptul in speta fiind anulata decizia de concediere, pana la sfarsitul anului 2010, P F are posibilitatea sa-l efectueze conform art. 141 alin. 3 Codul muncii .
                    Capatul de cerere solicitat de contestator privind acordarea cheltuielilor de judecata va fi respins, intrucat acesta nu a facut dovada lor.
                    Conform dispozitiilor art. 274 Cod procedura civila, instanta va respinge cererea intimatei privind acordarea cheltuielilor de judecata.
                    Fata de cele expuse, instanta va admite in parte contestatia formulata de Prisecaru Florin, va dispune anularea deciziei nr. 175/20.03.2009 de desfacere a contractului individual de munca, va obliga intimata sa-i achita contestatorului drepturile salariale restante incepand cu data de 01.09.2008 pana la data pronuntarii hotararii si la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia concediului de odihna neefectuat pentru perioada 09.08.2007 - 31.12.2008.
                    Tribunalul va respinge cererile contestatorului privind acordarea contravalorii concediului de odihna neefectuat pentru anul 2009 si cea privind acordarea cheltuielilor de judecata.
                    Conform prevederilor art. 274 Cod procedura civila, instanta va respinge cheltuielile de judecata solicitate de intimata.
                    Prezenta cauza este scutita de plata taxei judiciare de timbru si de timbrul judiciar, conform art. 285 Codul muncii.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Admite in parte actiunea formulata de contestatorul P F domiciliat in, in contradictoriu cu intimata SC "Alex Tours" SRL, cu sediul  si, in consecinta:
Anuleaza Decizia nr. 175 de desfacere a contractului individual de munca emisa pe data de 20 martie 2009 de societatea intimata.
Obliga intimata sa-i achite contestatorului drepturile salariale restante, incepand cu data de 01 septembrie 2008 pana la data pronuntarii hotararii.
Obliga intimata sa-i achite contestatorului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu aferenta perioadei 09 august 2007 - 31 decembrie 2008.
Respinge cererea contestatorului privind acordarea contravalorii concediului de odihna neefectuat pentru anul 2009.
Respinge cererea contestatorului privind acordarea cheltuielilor de judecata.
Definitiva si executorie.
Cu drept de recurs, in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 04 februarie 2010.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013