InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Ilfov

civil-anulare certificat de mostenitor

(Decizie nr. 342/A din data de 23.06.2014 pronuntata de Tribunalul Ilfov)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Ilfov | Jurisprudenta Tribunalul Ilfov


DOSAR NR.10163/1748/2011
ROMANIA
TRIBUNALUL ILFOV
SECTIA CIVILA
DECIZIA CIVILA NR.342/A
SEDINTA  PUBLICA DIN 23.06.2014
TRIBUNALUL CONSTITUIT  DIN:
PRESEDINTE: A.L.G.
JUDECATOR: V.E.
GREFIER : S.C.E.

Pe rol judecarea apelului formulat de apelantii - parati M.I. si S. A. impotriva sentintei civile nr..../14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Cornetu in dosarul nr. .../1748/2011 in contradictoriu cu intimatii - parati S.AP., T.M. si T.V., cu intimatul - reclamant B. G. si cu intervenientii D. E. si G.N. avand ca obiect "anulare act".
Dezbaterile si sustinerile partilor au avut loc in sedinta publica din data de 16.06.2014 care au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data si care face parte integranta din prezenta, cand instanta avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise a amanat pronuntarea la data de 23.06.2014 cand a hotarat urmatoarele:

TRIBUNALUL Asupra apelului  de fata :
Prin sentinta civila nr..../14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Cornetu in dosarul nr. .../1748/2011 a fost admisa in parte cererea si interventia  formulata de reclamantul B.G.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Cornetu, reclamantul B.P. G., a solicitat in contradictoriu cu paratii M.I., S.A., S.AP., T.M., T.V.,, sa se constate nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor .../1980, si constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor ../2006.
Se arata ca reclamantul este fiul  defunctului B.P.,  iar B. M.  a fost sotia supravietuitoare a acestuia. Aceasta nu este mama reclamantului.
In urma decesului tatalui sau a fost intocmit certificatul de mostenitor .../1980, dar reclamantul a fost trecut ca si renuntator, desi nu a dat o declaratie in acest sens, si era minor la data decesului.
Printr-o decizie irevocabila, s-a stabilit ca nu a renuntat la succesiunea tatalui,  iar prin cererea de reconstituire formulata si-a exercitat dreptul de optiune succesorala.
Cererea se intemeiaza pe art.659cciv.au fost depuse inscrisuri, acte de stare civila.
Paratii nu au depus intampinare.
   Prin cererea de interventie formulata in interesul reclamantului, numitul G.N., arata ca acesta este fiul defunctului P.B.,  care a fost casatorit cu B. M., iar paratii din dosar, nu i-au chemat la succesiunea defunctului certificatul de mostenitor fiind intocmit prin fraudarea legii.
   In cauza, instanta de fond a incuviintat si a administrat proba cu interogatoriu si proba cu inscrisuri.
Din dispozitia instantei au fost comunicate, la prezentul dosar, in copii, actele ce ce au sta la baza certificatului de mostenitor .../2006 si 267/1980, emise de BNP M.V.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta de fond a admis in parte actiunea si interventia, pentru urmatoarele considerente:
La data de 29.04.1980 a fost emis certificatul de mostenitor nr. 267 prin care s-a dezbatut succesiunea defunctului  B.P., decedat la data de 13.10.1973.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel paratii M.I. si S. A.  si solicita sa se constatate nulitatea absoluta a Sentintei civile nr. .../14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Cornetu in dosarul nr. .../1748/2011, pentru incalcarea de catre instanta de judecata a dispozitiilor imperative prevazute de art. 261 alin. (1)pct. 5 c. proc. civ. si anularea hotararii pronuntata in cauza; retinerea procesului spre judecare potrivit dispozitiilor art. 297 c. proc.civ, si respingerea actiunii formulata de reclamantul B.P. G. ca neintemeiata, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata.
Se arata ca instanta fondului a constatat ca reclamantul are calitatea de mostenitor legal al def. B.P., iar def. B.M. are doar cota de 1/4 din casa de locuit situata in Com. V., Sat C., nr. ...si 1/4 din terenurile cuprinse in TP .../97. Pentru a se pronunta in sensul aratat mai sus, instanta fondului trebuia sa arate in considerentele hotararii care sunt motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, aceasta limitandu-se a preciza ca la data de 29.04.1980 a fost emis certificatul de mostenitor nr. 267, prin care s-a dezbatut succesiunea def. B. P., decedat la data de 13.10.1973.
Considera ca in lipsa motivarii in fapt si in drept a hotararii, se afla in imposibilitate de a aduce critici pertinente acesteia, si de asemenea, nici instanta de apel nu are posibilitatea sa analizeze temeinicia si legalitatea acesteia.
De asemenea instanta fondului retine in mod gresit in hotarare, faptul ca nu au formulat intampinare, aceasta fiind, in realitate depusa la dosar (filele 39-41), la termenul din 09.04.2012.
Intimatii nu au depus intampinare.
Analizand sentinta civila apelata in raport de motivele invocate, tribunalul retine urmatoarele:
In ceea ce priveste critica referitoare la nemotivarea hotararii, tribunalul constata ca aceasta este intemeiata, pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 261 alin. 1 pct. 5 C.pr.civ., hotararea pronuntata de instanta ca urmare a solutionarii cauze cu care a fost investita "se da in numele legii si va cuprinde motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, cum si cele pentru care s-au inlaturat cererile partilor".
Respectarea acestei dispozitii procedurale, cu valoare de principiu, se circumscrie obligatiei ce revine instantei de a garanta partilor exercitiul efectiv al dreptului la un proces echitabil consacrat de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
In acest sens, in jurisprudenta CEDO s-a retinut constant ca dreptul la un proces echitabil nu poate fi examinat decat in situatia in care instanta procedeaza la un examen efectiv al argumentelor si mijloacelor de proba ale partilor, cel putin pentru a le aprecia pertinenta.
Desi obligatia instantelor nationale de a-si motiva hotararile judecatoresti nu presupune existenta unui raspuns detaliat la fiecare argument (decizia de inadmisibilitate Jahnke si Lenoble c. Frantei), in cauza dedusa judecatii, tribunalul constata ca, la pronuntarea sentintei apelate, instanta de fond nu a procedat la o analiza efectiva a sustinerilor si apararilor contestatoarei, ceea ce cu usurinta se poate observa din parcurgerea considerentelor hotararii pronuntate de prima instanta.
Astfel, judecatorul fondului nu a expus situatiei de fapt retinuta in urma administrarii probatoriului si nu a facut o analiza a acesteia prin raportare la dispozitiile legale invocate in cauza
Modul in care instanta de fond a procedat la analiza cauzei echivaleaza in fapt cu o necercetare a legalitatii si temeiniciei cererii cu care reclamantul  a inteles sa investeasca instanta de judecata, aspect care este de natura a afecta drepturile procedurale ale uneia dintre partile litigante, facand practic imposibila exercitarea unui control judiciar de catre instanta de apel.
Potrivit art. 297 al. 1 cod procedura civila, in cazul in care se constata ca, in mod gresit prima instanta a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului, ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata, instanta de judecata v-a anula hotararea atacata si va judeca procesul, evocand fondul.
In consecinta, fata de solicitarea expresa a apelantilor de retinere a cauzei spre judecare, vazand si dispozitiile art. 297 cod procedura civila, Tribunalul va admite apelul, va anula sentinta civila apelata si va retine cauza spre rejudecare in vederea evocarii fondului.

PENTRU ACESTE MOTIVE
 IN NUMELE LEGII
DECIDE:

Admite apelul formulat de apelantii - parati M.I. si S. A. impotriva sentintei civile nr..../14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Cornetu in dosarul nr. .../1748/2011 in contradictoriu cu intimatii - parati S.AP., T.M. si T. V., cu intimatul - reclamant B.G.si cu intervenientii D.E. si G. N.
Anuleaza sentinta civila nr..../14.10.2013 pronuntata de Judecatoria Cornetu si retine cauza spre rejudecare in vederea evocarii fondului.
Acorda termen la data de 13.10.2014, A8, pentru cand se citeaza partile.
Cu drept de recurs odata cu fondul.
Pronuntata in sedinta publica azi, 23.06.2014.

Presedinte      Judecator,
  Grefier Concept red. gref.C.S.
Red. Jud: LA/2exemplare
Jud.fond -Filipescu Anca Lavinia- Jud.Cornetu
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011