InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Procedura insolventei

(Sentinta comerciala nr. 6 din data de 16.02.2010 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Nr. Operator: 2443

ROMANIA

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA COMERCIALA

Completul compus din:
Judecator sindic  Marinela Vladucu
Grefier  sindic Adela Linca

     
Pe rol fiind derularea procedurii insolventei debitoarei .. si solutionarea actiunii in constatare  nulitate absoluta a contractului de vanzare cumparare  nr_ incheiat  la data de 28.03.2005 intre debitoarea si .., formulata de lichidatorul judiciar _.
La apelul nominal facut  in sedinta publica , a raspuns consilier juridic ..  , pentru lichidatorul judiciar ,lipsa fiind creditorii si parata _
Procedura  completa.
S-a  facut  referatul oral al  cauzei de catre grefierul sindic ,  se constata depus la dosar raspunsul la obiectiunile formulate la raportul de expertiza  ,reprezentantul lichidatorului judiciar depune la dosar raportul de activitate nr.5024/2.11.2009,dupa care s-a acordat cuvantul ;
Consilier juridic _ , pentru lichidatorul judiciar , a solicitat admiterea cererii si constatarea nulitatii absolute  a contractului de vanzare cumparare  autentificat de Biroul notarului public _, sub nr_din data de..,incheiat intre debitoare si _

JUDECATORUL - SINDIC,

Asupra cererii de  fata  ,
Prin cererea inregistrata la 27.11.2006 la Tribunalul Gorj, creditoarea AFP Tg-Jiu a solicitat deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei  .. , invocand o creanta certa,lichida si exigibila in suma de  108.504 lei.
Prin sentinta nr.1038/19.12.2006 s-a admis cererea creditoarei AFP Tg-Jiu si in temeiul art.33 alin. 6 s-a deschis procedura generala impotriva debitoarei, fiind numit administrator judiciar _ .
In tabelul definitiv al creantelor figureaza DGFP Gorj cu o creanta de 108.504 lei.
La data de 9 octombrie 2007, administratorul judiciar depune adresa nr.4543 din 19.09.2007 aratand ca debitoarea a formulat intentia de reorganizare.
Prin sentinta nr.1014 din 6 noiembrie 2007, judecatorul sindic a admis cererea formulata de administratorul judiciar si  a dispus trecerea debitoarei la procedura falimentului , constatand ca debitoarea si-a declarat intentia de reorganizare dar nu a propus un plan, fiind indeplinite conditiile prevazute de art.107, alin. 1 litera B din Legea 85/2006.
La data de 28.05.2009, lichidatorul judiciar a depus la dosar actiune in  constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare nr_/_, incheiat intre _  si _ .
Acesta sustine ca , prin contractul de vanzare cumparare nr_/.._ a vandut catre .. un imobil  intabulat in Cartea Funciara nr_ a localitatii ..,  cu numar cadastral  78/1, respectiv suprafata de teren de  teren de 2504 m.p,  din actul de proprietate, impreuna cu activul depozit legume fructe, cu o incapere de 304 m.p.; depozit legume fructe cu trei incaperi  in suprafata de 246 m.p.;sopron polata pentru ambalaj sortare in suprafata de 103,673 mp.
Ca, pretul vanzarii a fost de 100.000 lei ( un miliard lei vechi), ce urma a fi achitat de cumparatoarea pana la data de 15.07.2005 , cu conditia ca pana la data achitarii pretului reprezentantii vanzatoarei , _ si _ , sa radieze inscriptia ipotecara nr_.
Cumparatorul a intrat in stapanirea imobilelor, din momentul autentificarii, respectiv de la _, acest imobil a fost ipotecat in favoarea _ , inscrisa sub nr_./2004 in Cartea Funciara .
Lichidatorul judiciar arata ca, desi societatea inregistra mari dificultati financiare , administratorii au vandut principalul activ pe care il aveau pentru realizarea activitatii, fara a incasa pretul , rezultand intentia de prejudiciere a debitoarei , de fraudare a intereselor creditorilor .
Astfel, prin contractul de garantie imobiliara autentificat sub nr_/.2004,  _, in calitate de garant a fost de acord cu constituirea ipotecii de gradul I asupra imobilului din .. numar cadastral 78/1, teren intravilan curti - constructii  care a facut , ulterior, obiectul contractului de vanzare cumparare nr_/_.
Lichidatorul judiciara arata ca, contractul de vanzare cumparare amintit mai sus , are o cauza ilicita , sanctionata de lege cu nulitatea absoluta a actului  , intruducandu-se in contract conditia de radiere a inscriptiei ipotecare nr-_/2004, pentru ca pretul sa fie platit , ipoteca fiind constituita pentru garantarea unui imprumut bancar facut in favoarea _  , cu aceeasi asociati si administratori _ si _ .
Ca, acest contract are o cauza ilicita, aceea de a sustrage bunurile de la urmarirea acestora de catre creditorii _ , prin intrarea cumparatorului _ de fapt in stapanirea imobilelor din momentul autentificarii, 28.03.2005, pretul fiind neplatit nici pana astazi.
In dovedirea cererii , se depune contractul de vanzare cumparare nr_., contractul  de garantie imobiliara nr_/_, incheierea _ de la Biroul de Carte Funciara .
S-a efectuat ,in cauza, o expertiza contabila, in cadrul acestei proceduri privind pe debitoarea _ , pentru solutionarea cererii de antrenare a raspunderii patrimoniale a celor doi administratori si asociati.
In raportul de expertiza, expertul concluzioneaza ca patrimoniul debitoarei a fost prejudiciat prin incheierea contractului de ipoteca nr_ din .. si prin incheierea contractului de vanzare cumparare nr_ din .., pretul contractului nefiind platit nici pana la data intocmirii raportului de expertiza.
Prin sentinta nr.1028 din 6 octombrie 2009, judecatorul sindic a  admis cererea , cu completarea ulterioara, formulata de lichidatorul judiciar   _ , cu sediul  in  Tg-Jiu . In temeiul art.138  al.1  lit.a si e  din L. 85/2006 , a dispus antrenarea raspunderii  patrimoniala a  paratilor _ si .. ,in solidar  , pentru suma de 147.137 lei, reprezentand intreaga suma  inscrisa in tabelul  definitiv  consolidat  al creantelor .
In sedinta publica din 3.11.2009, lichidatorul judiciar a depus concluzii scrise , reiterand motivele  pentru care a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare nr_/_, incheiat intre .. si _.
Lichidatorul judiciar  a depus la dosar raportul de expertiza contabila, intocmit de _, balanta de verificare la 30.06.2006, la 6.11.2008, copie dupa contractul de vanzare  incheiat cu _ , extrasul de carte funciara , contractul de garantie imobiliara  in care debitoarea are calitatea de garanta  pentru _ , contract prin care s-a constituit ipoteca de gradul I asupra celor mai importante active ale debitoarei , ipoteca constituindu-se in favoarea _
Contractul a fost semnat din partea debitoarei _ , de paratii .. si _ , iar din partea  beneficiarei imprumutului _  de aceeasi parati , care erau de fapt asociati si administratori la cele doua societatii .
Judecatorul sindic , analizand actele si lucrarile dosarului, constata ca cererea formulata de lichidatorul judiciar este fondata si o va admite cu urmatoarea motivare .
Prin sentinta nr_/.., s-a admis cererea AFP TG-JIU si s-a deschis procedura generala a insolventei impotriva debitoarei _, avand doi asociati si administratori societari _ si _, iar prin sentinta nr../_ s-a dispus trecerea debitoarei la procedura falimentului.
La data de 28.05.2009, lichidatorul judiciar _, a depus la dosar o actiune de constatarea nulitatii absolute de contractului de vanzare cumparare nr_/_,  prin care debitoarea _ a vandut catre .. un imobil intabulat in Cartea Funciara nr_/N a localitatii _ , cu numar cadastral 78/1, compus din 2504 mp., teren curti-constructii, in total 2585,31 m.p.
Odata cu terenul au fost vandute mai multe active , functionand ca depozite de legume fructe ,spatii de ambalaje sortare situate pe aceste teren, pretul fiind de un miliard lei vechi.
In contract , se mentioneaza faptul ca imobilul este ipotecat in favoarea _ , ipoteca fiind inscrisa sub nr_/N a localitatii _.
Prin contractul de garantie imobiliara ,incheiat intre _,in calitate de debitoare , _ in calitate de garanta , (ambele societati reprezentate prin _ si _), _  s-a constituit ipoteca de gradul I  asupra imobilului  teren intravilan curti-constructii, care a facut si obiectul contractului de vanzare cumparare _/_, in favoarea bancii.
Debitoarea din procedura insolventei, _ , in calitate de garanta  a constituit ipoteca de gradul  asupra imobilului  care a fost dobandit de _, prin cumparare de la ..,in baza contractului de vanzare cumparare nr_ din _ .
Lichidatorul judiciar a introdus aceasta actiune ,in baza obligatiilor ce-i reveneau potrivit  art.25 din Legea 85/2006 .
Potrivit art.25 alin.1, lit.c, lichidatorul judiciar are ca atributie introducerea de actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor, in dauna drepturilor creditorilor, anularea unor transferuri cu caracter patrimonial , a unor operatiuni comerciale incheiate de debitor  si a constituirii unor garantii acordate de acesta  susceptibile sa prejudicieze drepturile creditorilor.
Potrivit art.79 din Legea 85/2006, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sa introduca la judecatorul sindic actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor in cei trei ani anteriori deschiderii procedurii .
Potrivit art.80, acestia pot introduce actiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale catre terti si pentru restituirea bunurilor transmise si a valorii prestatiilor executate , prin actele enumerate la punctele a-g .
La lit.c, sunt mentionate actele incheiate  in cei trei ani anteriori deschiderii procedurii , cu intentia tuturor partilor implicate de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori  .
Actiunea indeplineste conditiile prev.de art.81, privind introducerea ei , aceasta dovedindu-se fondata , deoarece  principalul activ al debitoarei  a fost scos din patrimoniul acesteia  si transmis unui tert cu intentia vadita de fraudare a intereselor creditorilor , prin incheierea contractului _/_.
Aceasta activitate frauduloasa se extinde si asupra contractului de garantie imobiliara nr_/_, despre care se face mentiune in contractul de vanzare cumparare incheiat cu parata _. Aceasta din urma, nici macar nu a achitat pretul din contract pana la data solutionarii prezentei cauze .
Desi , lichidatorul judiciar nu a facut referire la aceste prevederi ale Legii85/2006, este cert  ca actiunea a fost introdusa in executarea atributiei care-i revenea , mentionata in art.25 alin.1,lit.c din Legea insolventei .
Prevederile art.25 alin.1, lit.c, se raporteaza la prevederile art.77-93, respectiv  la sectiunea a 4-a " Situatia unor acte juridice ale debitorului",din Legea 85/2006.
Contractul nr_./_, a urmarit scoaterea din patrimoniul debitoarei a celui mai important activ , fara de care activitatea societatii nu se mai putea desfasura .
Societatea a intrat in insolventa in decembrie 2006 , iar contractul s-a incheiat in martie 2005, parata _ a intrat in stapanirea imobilelor de la data incheierii contractului , astfel ca incheierea acestuia a fost si una din principalele cauze care au determinat starea de insolventa a debitoarei.
Cei doi administratori si asociati , au reprezentat atat societatea _, dar si pe _ , activul care a facut obiectul contractului .. a fost transferat de la _ , prin contractul ../.. la _, asupra lui s-a  instituit ipoteca de gradul I prin contractul de garantie imobiliara nr_ din 16.01.2004 , bunurile au fost vandute ulterior prin contractul nr_./.., paratei _, care din acel moment a beneficiat de bunuri fara sa-si achite obligatia principala si anume plata pretului mentionat in contract .
Este evidenta cauza imorala si ilicita a acestui contract si faptul ca lichidatorul judiciar a facut referire la conditiile generale de validitate a contractelor  mentionate in art.948 Cod civil, nu exclude  caracterul ilicit  al contractului si din perspectiva art.79 si 80 din Legea insolventei , clauza contractului fiind imorala, ilicita, urmarindu-se fraudarea intereselor creditorilor.
Desi , legal citata, parata _, nu s-a prezentat la nici un termen de judecata pentru a-si formula eventuale aparari.
Fata de aceste considerente , judecatorul sindic va admite cererea , va constata nulitatea absoluta a contractului nr-_/_,incheiat  intre debitoare si parata si va repune partile in situatia anterioara incheierii contractului .

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata de lichidatorul judiciar   _  desemnat pentru debitoarea _ ,  cu sediul  in, judetul Gorj  ,
In baza art.79 din Legea 85/2006, constata nulitatea absoluta a  contractului  nr_. din _, incheiat intre debitoarea .. si _ ,  cu sediul in judetul Gorj .
Repune partile in situatia anterioara incheierii contractului nr_./_.
Cu recurs . Judecator sindic  ,
Marinela  Vladucu   

                 Grefier-sindic,
                    Adela  Linca  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006