InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Contestatie la tabelul suplimentar de creante

(Sentinta civila nr. 164 din data de 01.02.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
Dosar nr. _..
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA

Sentinta Nr. 164/2012
Sedinta publica de la 01 Februarie 2012
Completul compus din:
JUDECATOR SINDIC .
Grefier . Pe rol fiind examinarea contestatiei la tabelul suplimentar de creante formulata de contestatoarea - creditoare Banca _.. privind pe debitoarea SC _.. SRL prin lichidator _., creditori __. si pe debitor SC _. SRL prin __-ADMINISTRATOR, 

JUDECATORUL SINDIC

Asupra contestatiei de fata ;
Prin cererea inregistrata initial pe rolul Judecatoriei _., contestatoarea BANCA _.  a contestat tabelul suplimentar al creantelor intocmit de lichidatorul judiciar _..cu privire la debitoarea SC _. SRL .
In motivarea contestatiei se arata ca  in  data de _.. ,  prin incheierea nr. _, s-a dispus deschiderea  procedurii insolventei impotriva debitoarei SC   _.. SRL si ca in termen legal, contestatoarea  a depus cerere de inscriere la masa credala inregistrata la Tribunalul Gorj la data  de _. ,insa in urma verificarilor efectuate nu a fost inscrisa de catre administratorul judiciar in tabelul preliminar de creante.
Ca, disp. art. 41 al.2 din L. 85/2006 prevede posibilitatea creditorilor garantati de a continua  calculul accesoriilor la creanta principala, conditii in care Banca Carpatica  a continuat sa calculeze dobanzi , creante atasate, comisioane si alte cheltuieli dupa data de _. , data deschiderii procedurii.
Prin sentinta nr. _., s-a dispus intrarea in procedura de faliment a debitoarei , fiind notificati creditorii cu privire la deschiderea  procedurii falimentului , astfel ca in perioada _.  creanta debitorului  a crescut, astfel ca Banca _..  a  procedat  la  intocmirea unei declaratii de creanta cuprinzand sumele nascute dupa data deschiderii  procedurii care  a fost inregistrata la Tribunalul  Gorj  in data de _. , in termen legal .
Ca, la momentul intocmirii tabelului suplimentar , lichidatorul judiciar i-a comunicat ca cererea de inscriere a creantei nu a putut fi acceptata in tabel deoarece contractul de credit in baza caruia  sunt datorate aceste sume nu a fost incheiat dupa data deschiderii  procedurii , el fiind incheiat la _...
Se sustine ca sumele  nascute dupa data deschiderii procedurii au devenit lichide si exigibile in perioada de observatie ,legea impunand verificarea tuturor creantelor al caror cuantum a fost modificat , fie ca este vorba de majorarea sau de diminuarea  acestuia .
Se considera ca  intocmirea tabelului suplimentar de creante, premergator  tabelului definitiv consolidat prezinta o importanta deosebita  in stabilirea cuantumului real al masei credale si prin neinregistrarea  in tabelul suplimentar si respectiv definitiv consolidat de creante ,ar conduce automat la prejudicierea intereselor contestatoarei prin scaderea cotei procentuale.
In drept  au fost invocate disp. art. 41, art. 72-76 si art. 108 din L. 85/2006.
In dovedirea contestatiei au fost depuse la dosar in copie : tabelul suplimentar de creante, adresa _..2011 al lichidatorului judiciar , dovada platii taxei judiciare de timbru .
Prin sentinta nr_. pronuntata de Judecatoria _. a fost declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Gorj , apreciindu-se ca aceasta cerere nu reprezinta o contestatie la executare propriu-zisa, ci o contestatie prevazuta de procedura speciala reglementata de Legea nr.85/2006.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Gorj-Sectia a II-a Civila sub nr_., fiind o contestatie la tabelul suplimentar al creantelor debitorului aflat in procedura falimentului, SC _.. SRL.
Judecatorul sindic, analizand contestatia la tabelul suplimentar, apreciaza ca aceasta este neintemeiata, urmand sa o respinga, pentru urmatoarele considerente.
Se retine faptul ca lichidatorul judiciar desemnat sa administreze procedura falimentului debitoarei SC _.. SRL, _. IPURL TG.JIU a intocmit tabelul suplimentar cu creantele nascute dupa data deschiderii procedurii generale  si pana la data inceperii procedurii falimentului, in conformitate cu dispozitiile art.3 pct.18 din Legea nr.85/2006, adica tabelul cuprinzand creantele nascute intre data de _.., cand a fost deschisa procedura generala a insolventei si data de _, cand s-a dispus trecerea la faliment a debitoarei.
Se retine faptul ca acest creditor detine o creanta in temeiul contractului de credit incheiat cu debitoarea, nr_., astfel cum acesta a fost modificat prin actul aditional  nr_., creanta initiala cu care aceasta a fost inscrisa in tabelul preliminar al creantelor.
Prin urmare, creanta a carei inscriere s-a solicitat in tabelul suplimentar nu se incadreaza in prevederile susmentionate, fiind in fapt o creanta nascuta anterior deschiderii procedurii generale de insolventa, pentru care s-au calculat de catre creditoare in mod eronat accesorii ulterior acestei date, cu nerespectarea dispozitiilor legale.
Datorita faptului ca petenta detine o creanta garantata in baza contractelor mentionate, acesteia ii sunt aplicabile dispozitiile art. 41 alin.2 din legea nr.85/2006, in sensul ca sumele incasate din lichidarea bunurilor afectate de garantii in favoarea creditoarei garantate urmand a fi distribuite conform art.121 alin.1 si urm. din lege.
Astfel, potrivit art.41 din lege , " nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii. (2) prin exceptie de la prevederile alin. (1), creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv pana la valoarea garantiei stabilita prin evaluare, dispusa de administratorul judiciar sau de lichidator. In cazul in care valorificarea activelor asupra carora poarta garantia se va face la un pret mai mare decat suma inscrisa in tabelul definitiv sau definitiv consolidat, diferenta favorabila va reveni tot creditorului garantat, chiar daca o parte din creanta sa fusese inscrisa drept creanta chirografara, pana la acoperirea creantei principale si a accesoriilor ce se vor calcula."
Din acest punct de vedere, se retine faptul ca raportul de evaluare intocmit de lichidatorul judiciar conform programului de administrare a lichidarii, aprobat  de adunarea creditorilor din 29.08.2011 a atestat o valoare pentru bunurile afectate de ipoteca in favoarea creditorului Banca _ SA , de 1.337.863 lei.
Valoarea totala a creantelor solicitate de contestatoare, conform cererii de admitere a creantei in tabelul suplimentar depaseste cu mult valoarea bunurilor in garantie stabilita prin aceasta evaluare.
Prin urmare, avand in vedere prevederile art.41 alin.2 din lege, creditoarea este indreptatita sa fie inscrisa cu o creanta garantata la nivelul bunurilor in garantie , de 1.337.863 lei, iar pentru diferenta pana la valoarea totala a creantei la data deschiderii procedurii generale a insolventei, creditorul detine o creanta chirografara.
Conform prevederilor legale mentionate, doar in situatia in care valorificarea activelor asupra carora poarta garantia se va face la un pret mai mare, diferenta de pret intre valoarea creantei garantate si pretul total obtinut va reveni tot creditorului garantat.
In conditiile in care valoarea bunurilor in garantie este inferioara valorii creantei la data deschiderii procedurii, nu este corect modul de a proceda al creditoarei contestatoare, de a calcula obligatii accesorii pentru perioada ulterioara datei deschiderii procedurii, precum si de a solicita inscrierea acestor accesorii in tabelul suplimentar.
Asa fiind, va fi respinsa contestatia la tabelul suplimentar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge contestatia la tabelul suplimentar de creante ale debitoarei  SC _.. SRL  cu sediul .  formulata de  BANCA _ SA  cu sediul in  _. prin Sucursala _. , str_..
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 01 Februarie 2012 la Tribunalul Gorj

.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006