InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Contestatie la tabelul preliminar de creante

(Sentinta comerciala nr. 490 din data de 28.03.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
Dosar nr. _..
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA

Sentinta Nr. _.
Sedinta publica de la _
Completul compus din:
JUDECATOR-SINDIC ......
Grefier _.......

Pe rol fiind solutionarea contestatiei formulata de contestatoarea S.C. M.& A. I.F. S.R.L. la tabelul preliminar de creante intocmit de administratorul judiciar C.C. I.P.U.R.L. pentru societatea debitoare S.C. A.I. S.R.L. prin administrator special S.A..
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat C.A. pentru administrator special S.A. pentru debitoarea S.C. A.I. S.R.L. si practician in insolventa C.E. din partea administratorului judiciar pentru debitoare.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza ca la dosar a fost depusa dovada achitarii taxei judiciare de timbru si timbru judiciar de catre contestatoare, dupa acre constatand contestatia in stare de solutionare s-a acordat cuvantul.
Practician in insolventa C.E. din partea administratorului judiciar a solicitat respingerea contestatiei ca fiind tardiva, mentionand ca societatea contestatoare a depus cerere de inscriere la masa credala la data de 09 august 2011.
Avocat C.A. pentru administratorul special al SC A.I. S.R.L., S.A. a solicitat respingerea contestatiei ca fiind tardiva.

JUDECATORUL SINDIC

Asupra contestatiei de fata;
Prin cererea inregistrata la data de 01 februarie 2012 pe rolul Sectiei a II-a a Tribunalului Gorj, sub nr_., S.C. M.& A. I.F. S.R.L. au contestat tabelul preliminar de creante intocmit de administratorul judiciar desemnat sa administreze procedura insolventei debitoarei SC A.I. SRL TG.JIU.
In motivarea contestatiei s-a aratat ca dreptul de creditor le-a fost ingradit de administratorul judiciar al societatii debitoare, motivat de faptul ca acesta le-a notificat despre deschiderea procedurii insolventei la data de 11 martie 2011, insa societatea contestatoare se afla in stare de insolventa de la data de 01.11.2010, astfel incat notificarea trebuia trimisa pe adresa administratorului judiciar al creditoarei, respectiv la C.I.I.S.C.D..
Se invoca faptul ca administratorul judiciar a purtat o corespondenta la o adresa gresita, fiind evident viciul de procedura.
Judecatorul-sindic, analizand contestatia de fata o apreciaza ca fiind tardiva si urmeaza sa o respinga, cu urmatoarea motivare :
La data de 22.02.2011, prin incheierea nr_.. pronuntata de judecatorul sindic, s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei fata de debitoarea SC A.I. SRL TG.JIU, stabilindu-se si termenele procedurale.
Astfel, s-a stabilit ca data limita pentru depunerea cererilor de creanta , in favoarea tuturor creditorilor debitoarei data de 30.03.2011.
Notificarea deschiderii procedurii insolventei s-a efectuat prin BPI  nr. _. din data de 7 martie 2011.
Se retine din dosarul de insolventa faptul ca aceasta creditoare  a inregistrat o cerere de creanta la dosarul nr. _, la data de 09.08.2011, cu mult peste termenul stabilit de judecatorul sindic.
S-a sustinut relativ la aceasta intarziere, faptul ca fata de societatea contestatoare s-a deschis procedura generala a insolventei la data de 1.11.2010, si-a pierdut dreptul de a-si mai conduce activitatea , astfel incat notificarea deschiderii procedurii insolventei debitoarei SC A.I. SRL trebuia trimisa pe adresa administratorului judiciar al creditoarei contestatoare. In aceste conditii , corespondenta trimisa de administratorul judiciar al SC A.I. SRL TG.JIU nu a ajuns la adresa corespunzatoare.
In raport de aceste precizari, judecatorul sindic constata ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art.7 alin. 1 si 3 din Legea nr.85/2006, retinandu-se ca , creditoarea a fost notificata, insa notificarea nu a ajuns la cunostinta contestatoarei, pentru ca aceasta intrase in procedura insolventei si aceste documente ar fi trebuit sa fie transmise la adresa administratorului judiciar propriu.
Potrivit dispozitiilor art.7 alin.1) si 3) din Legea nr.85/200 "(1) Citarea partilor, precum si comunicarea oricaror acte de procedura, a convocarilor si notificarilor se efectueaza prin Buletinul procedurilor de insolventa. Comunicarea citatiilor, a convocarilor si notificarilor fata de participantii la proces, al caror sediu, domiciliu sau resedinta se afla in strainatate, este supusa dispozitiilor Codului de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare. Buletinul procedurilor de insolventa va fi realizat si in forma electronica.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) se vor realiza, conform Codului de procedura civila, comunicarea actelor de procedura anterioare deschiderii procedurii si notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificati in lista prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c), procedura notificarii prevazute la art. 61 va fi considerata indeplinita daca a fost efectuata prin Buletinul procedurilor de insolventa."
Avand in vedere ca in speta , creditoarea a fost notificata, insa nu a primit notificarea din cauzele mentionate, judecatorul sindic apreciaza ca in aceasta situatie , in ceea ce priveste termenele stabilite de judecatorul sindic , acestea devin opozabile creditoarei de la momentul publicarii sentintei in BPI.
Judecatorul sindic are in vedere si considerentele deciziei nr. 1137/2007 Curtii Constitutionale, care a constatat,  ca dispozitiile art.7 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei "sunt contrare art. 24 si art. 53 din Constitutie, in masura in care se interpreteaza ca prima comunicare a actelor de procedura catre persoanele impotriva carora se promoveaza o actiune in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2006, ulterior deschiderii procedurii insolventei, se realizeaza numai prin Buletinul procedurilor de insolventa, iar nu si potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila."
La aceasta concluzie s-a ajuns, pornindu-se de la premisa ca persoanele implicate in procedura insolventei pot avea sau nu calitatea de comerciant, "astfel ca nu se poate justifica obligatia tuturor acestora de a urmari Buletinul procedurilor de insolventa doar pentru simplul motiv ca au incheiat un act juridic cu o persoana care poate fi supusa procedurii insolventei, cerinta textului de lege fiind excesiva in acest caz."
In speta de fata, nu ne aflam in prezenta unui necomerciant, conditii in care notificarea realizata prin intermediul Buletinului procedurilor de insolventa, notificare ce isi gaseste justificarea in insusi specificul acestei proceduri si care are drept scop asigurarea desfasurarii cu celeritate a acesteia, este pe deplin legala.
Astfel, prin prevederile art. 7 alin. 3 teza a II a, legiuitorul a avut in vedere in specificul procedurii insolventei, care presupune un numar foarte mare de parti si o mare diversitate de acte procedurale de natura sa ingreuneze mult desfasurarea procedurii, masura instituita fiind una speciala prin care se asigura solutionarea cu celeritate a cauzelor.
In raport de aceste considerente, se retine faptul ca pentru contestatoare , termenele stabilite de judecatorul sindic sunt opozabile de la momentul publicarii in BPI a sentintei de deschidere a procedurii( 07.03.2011), respectiv a tabelului preliminar de creante, care este 18.04.2011.
Fata de acest din urma moment, contestatia de fata apare ca fiind tardiv formulata, astfel incat aceasta va fi respinsa.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Respinge ca tardiva contestatia formulata de contestatoarea S.C. M.& A. I.F. S.R.L., cu sediul ales pentru comunicarea actelor de procedura la Cabinet de Avocat _. din Bucuresti, strada _.. la tabelul preliminar de creante intocmit de administratorul judiciar C.C. I.P.U.R.L., cu sediul in Tg.-Jiu, strada _.. judetul Gorj, pentru societatea debitoare S.C. A.I. S.R.L. prin administrator special S.A..
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica de la _. 2012, la Tribunalul Gorj.

  
Judecator-sindic,
...... Grefier Sef,
......

   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006