InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Infractiunea de evaziune fiscala

(Sentinta penala nr. 124/2013 din data de 23.04.2013 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Evaziune fiscala | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Sentinta penala Nr. 124/2013
Sedinta publica de la 23 Aprilie 2013
Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul M.I. trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul G nr. ........ din .......... pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul M.I. asistat de aparator ales avocat M.M., cu imputernicire avocatiala nr. ..... seria ..... din ....., partea responsabila civilmente S.C. C. COM S.R.L. reprezentata de administrator M.I., lipsa fiind partea civila D.G.F.P. G. - A.N.A.F.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, care a invederat instantei ca D.G.F.P.  G. - A.N.A.F. nu a depus raspuns la adresa, dupa care
Avocat M.M. pentru inculpat a depus doua certificate de atestare fiscala inregistrate sub nr. ........., prin care se arata ca la data de ..... S.C. C.COM S.R.L nu figureaza cu obligatii fiscale principale (debite) restante catre bugetul general consolidat.
 In continuare, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, tribunalul a apreciat terminata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pentru dezbateri:
Reprezentanta Ministerului Public a aratat ca inculpatul M.I. a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin C.pen., intrucat nu a inregistrat in contabilitatea societatii al carei administrator este, S.C. C. COM S.R.L. veniturile realizate in perioada ... din vanzarea materialului lemnos, cauzand un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului in suma de 18.940 lei, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si, avand in vedere ca administratia fiscala a comunicat ca aceasta societate nu mai inregistreaza obligatii fiscale la bugetul general consolidat, a solicitat, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. i1 C.pr.pen., incetarea procesului penal pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin 2 C.pen. si, potrivit art. 91 C.pen., aplicarea unei amenzi administrative, prejudiciul fiind recuperat; a solicitat, de asemenea, ridicarea sechestrului asigurator aplicata prin ordonanta Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj si obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Aparatorul ales, avocat M.M. pentru inculpatul M.I. a invederat instantei ca achieseaza la concluziile procurorului de sedinta si a solicitat incetarea procesului penal in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. i1 C.pr.pen., ridicarea sechestrului asigurator si aplicarea unei amenzi administrative.
Inculpatul M.I., avand ultimul cuvant, a aratat ca a recunoscut si regreta savarsirea faptelor.

TRIBUNALUL Asupra cauzei penale de fata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa T.G. nr. .... din ...... s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului M.I. pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de  art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen.
Prin actul de sesizare s-a retinut ca stare de fapt ca inculpatul este administrator al S.C. C. COM S.R.L. cu sediul in municipiul T.J., iar obiectul de activitate al acestei societati comerciale este vanzarea de material lemnos prelucrat, functionand cu un punct de lucru in mun. T.J., unde se afla un depozit cu material de lemn prelucrat.
La data de .... organele de politie din cadrul I.P.J.G. - Serviciul de Investigare a Fraudelor a efectuat o verificare la punctul de lucru susmentionat, ocazie cu care au identificat o agenda de culoare rosie care cuprindea 95 de file completate, reprezentand inscrisuri de evidenta extracontabila.
Din cercetarile efectuate a rezultat ca in agenda respectiva este consemnata activitatea reala desfasurata la depozitul S.C. C.COM S.R.L. in perioada ........, respectiv aprovizionarile si vanzarile de material lemnos.
In cauza, initial a fost dispusa si efectuata o expertiza contabila de catre un expert care a stabilit ca prejudiciul produs este de 61.704. lei.
Ulterior, la solicitarea invinuitilor s-a dispus efectuarea unei alte expertize de catre 3 experti, care a stabilit ca S.C. C. COM S.R.L. nu a inregistrat in evidentele contabile in perioada ......... venituri in valoare de 50.300,30 lei din care 15.177 lei aferente veniturilor certe incasate de persoanele identificate si audiate de catre organele de politie si care sunt mentionate in inscrisurile extracontabile, 31.863,30 lei aferente veniturilor certe incasate din vanzarea materialului lemnos aprovizionat conform inscrisurilor extracontabile, iar 3.260 lei reprezinta contravaloarea facturii fiscale nr. ..........
Ca urmare a neinregistrarii in evidentele contabile a veniturilor susmentionate S.C. C. COM S.R.L. a cauzat un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului in suma de 18.940 lei, din care 8.050 lei impozit pe profit si 10.890 lei TVA.
Inculpatul M.I. a recunoscut savarsirea faptei pentru care este cercetat .
Prin adresa nr. ........ D.G.F.P. Gorj - Activitatea de Inspectie Fiscala a comunicat faptul ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 18.940 lei.
In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza au fost luate  masuri asiguratorii asupra imobilului apartinand inculpatului M.I. si M.C.-M., situat in Tg. Jiu, str. x, prin ordonanta nr. 252/P/2011 a Parchetului de pe langa T.G., aduse la indeplinire prin procesul-verbal de aplicare a sechestrului din 22.11.2012 intocmit de organele de politie.
S-a mai aratat ca starea de fapt retinuta in actul de inculpare este dovedita cu procesul-verbal de constatare nr. .....al Garzii Financiare - Sectia G. si anexele aferente; rapoarte de expertiza contabila si suplimente la acestea; agenda ridicata de organele de politie de la S.C. C. COM S.R.L.; raportul de constatare tehnico stiintifica nr. .......al I.P.J.G. - Serviciul de Criminalistica si completare la acesta; avize de insotire a marfii; facturi fiscale; note de receptie si constatare diferente; note explicative; situatii aprovizionari de material lemnos; situatia incasarilor atestate in inscrisuri extracontabile; registre de evidenta a intrarilor si iesirilor de material lemnos; declaratii martori si declaratii inculpat.
Cauza a fost inregistrata la Tribunalul Gorj sub nr. .......... fiind stabilit termen la fond ......
Analizand actele si lucrarile dosarului de fata, instanta constata ca in cauza sunt incidente dispozitiile art. 10 alin. 1 teza a III a din Legea nr. 241/2005, pentru considerentele de fapt si de drept ce urmeaza:
Astfel, pana la primul termen stabilit, inculpatul a achitat catre D.G.F.P. G. prejudiciul produs in suma de 18.940 lei, depunand in acest sens chitanta seria ... nr. ....
Potrivit art. 10 alin. 1 teza a III-a din Legea nr. 241/2005, in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta de prezenta lege, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, daca prejudiciul cauzat si recuperat este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Asa fiind, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. i1 C.pr.pen., va fi incetat procesul penal pornit impotriva inculpatului, iar in baza art. 10 alin. 1 teza a III - a din Legea nr. 241/2005 raportat la art. 91 lit. c C.pen., se va aplica acestuia sanctiunea administrativa a amenzii in cuantum de 1.000 lei.
Constatand ca toate pretentiile fiscale ale Statului roman au fost satisfacute, masura asiguratorie va fi ridicata.
Vazand si dispozitiile art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. a C.pr.pen.,
       

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. i indice 1 C.pr.pen., inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului M.I., pentru savarsirea infr. prev.de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005 cu aplic. art. 41 - 42 C.pen.
In baza art. 10 alin. 1 teza a III-a din Legea 241/2005 rap. la art. 91 lit. c C.pen. aplica inculpatului sanctiunea administrativa a amenzii in cuantum de 1000 lei.
In baza art. 163 si urmat. C.pr.pen., dispune ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului aplicata prin ordonanta nr. ....... din data de ..... a Parchetului de pe langa T.G., cu privire la imobilul casa de locuit situat in .... , str.x, cu o suprafata de 200,05 m.p. si dispune notificarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara G..
Constata recuperat prejudiciul.
In baza art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. a C.pr.pen. obliga inculpatul la 1100 lei cheltuieli judiciare statului.
Cu apel.
Pronuntata in sedinta publica de la ....... la T.G.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Evaziune fiscala

Evaziune fiscala - Decizie nr. 244 din data de 10.11.2016
Evaziune fiscala - Decizie nr. DP68/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere c/a actelor procurorului. Redeschiderea urmaririi penale - Decizie nr. DP122/R/2008 din data de 31.03.2009
Plangere a/c actelor procurorului. Art 278 Cpp.Citarea partilor - Decizie nr. DP110/R/2008 din data de 31.03.2009
Evaziune fiscala - Sentinta penala nr. 113 din data de 21.09.2016
EVAZIUNE FISCALA - Sentinta penala nr. 83 din data de 16.04.2014
Evaziune fiscala - Sentinta penala nr. 82 din data de 16.04.2014
suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.01.2014
Evaziune fiscala in forma continuata. - Sentinta penala nr. 39 din data de 12.03.2012
Infractiune de evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit. a din Legea nr.241/2005 cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal – 57 acte materiale latura civila - Sentinta penala nr. ----- din data de 02.02.2012
Evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit. b si art.9 alin.1 lit. f din Legea nr.241/2005 - Sentinta penala nr. 25/S din data de 02.02.2012
Infractiunea de evaziune fiscala, prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 241/2005, cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal (230 acte materiale). - Sentinta penala nr. 55/S din data de 07.03.2012
Evaziune fiscala si fals in declaratii - Sentinta penala nr. 54/S din data de 07.03.2011
Infractiunea de „evaziune fiscala” prevazuta si pedepsita de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005. - Sentinta penala nr. 76/S din data de 28.03.2012
Evaziune fiscala, art. 9 alin. l lit. a din Legea 241/ 2005 - Sentinta penala nr. 41 din data de 22.02.2012
Infractiunea de evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit.a din legea nr.241/2005 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal. Achitarea prejudiciului de catre inculpata pana la prima zi de judecata conduce la aplicarea dispozitiilor art 11pct 2 lit b ra... - Sentinta penala nr. 319/S din data de 17.11.2011
Infractiunea de evaziune fiscala – art. 9 lit. a din L 241/2005. achitare, fapta nu este prevazuta de legea penala. - Sentinta penala nr. 351/S din data de 16.12.2011
Infractiunea de evaziune fiscala, art. art.9 alin.1 lit. a din Legea nr.241/2005 cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal – 57 acte materiale - Sentinta penala nr. 314/S din data de 16.11.2011
Evaziune fisdcala. Art. 9 alin. 1 lit. f din Legea nr. 241/2005 - Sentinta penala nr. 269/S din data de 06.10.2011
infractiunii de evaziune fiscala - Hotarare nr. 37/S din data de 26.01.2010