InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Evaziune fiscala

(Decizie nr. 244 din data de 10.11.2016 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Evaziune fiscala | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau


Prin incheierea judecatorului de camera preliminara nr.1108/2016 din 06.09.2016- pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul 9036/180/2016/a1:
             In baza art. 346, alin. 2 C. proc. pen. s-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 2845/P/2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria  Bacau a administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala privind pe privind pe inculpatii D.G.C., cercetat pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.si S.C. H. BACAU, cercetata pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.
S-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatii D.G.C. si S.C. H. BACAU.
          Pentru a pronunta hotararea judecatorul a avut in vedere urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. 2845/P/2014 al  Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
1. D.G.C., cercetat pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.
2. S.C. H. BACAU, cercetata pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.
             In cuprinsul actului de sesizare al instantei s-a retinut, in esenta, cu privire la situatia de fapt :
- inculpatii D.G.C., in realizarea obiectului de activitate, in numele si in interesul inculpatei S.C. H., cu intentie, a emis filele cec seria: zzz fara a avea la tras disponibil suficient,
In cauza, in ceea ce priveste incadrarea juridica data faptelor, se vor retine dispozitiile art. 35 alin. 1 din C.p., respectiv savarsirea infractiunilor in forma continuata precum si dispozitiile art. 38 alin. 2 din C.p., respectiv concursul ideal de infractiuni.
 Situatia de fapt se probeaza cu urmatoarele mijloace de proba:
- plangerea
- denuntul
- adresa
   Fata de cele ce preced, judecatorul de camera preliminara a constatat ca au fost indeplinite prevederile art. 344 C. proc. pen. referitoare la comunicarea catre inculpati a unei copii a rechizitoriului si respectiv instiintarea acestora cu privire la obiectul procedurii in camera preliminara, dreptul de a-si angaja un aparator si termenul in care, de la data comunicarii, poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.
De asemenea, se constata ca nu au fost formulate cereri si exceptii de catre inculpati cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.
Potrivit art. 342 C. proc. pen., obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea, dupa trimiterea in judecata, a competentei si a legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.
Analizand actul de sesizare a instantei, probele si actele de urmarire penala efectuate in dosarul nr. 2845/P/2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria  Bacau, judecatorul de camera preliminara constata ca acestea au fost indeplinite cu respectarea prevederilor legale.
Rechizitoriul indeplineste conditiile prevazute de art. 328, art. 329 C. proc. pen., cuprinde datele referitoare la faptele retinute in sarcina inculpatilor si incadrarea juridica a acestora, probele si mijloacele de proba, cheltuielile judiciare, precum si dispozitia de trimitere in judecata.
De asemenea, judecatorul de camera preliminara a constatat ca este competent sa judece prezenta cauza, conform art. 35 si art. 41 C. proc. pen.
In raport cu cele mai sus mentionate, in temeiul art. 346, alin. 2 C. proc.  pen. judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea rechizitoriului din data de 27.04.2016 in dosar nr. 2845/P/2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau, apreciind ca au fost respectate dispozitiile art. 328 C. proc. pen., precum si dispozitiile legale cu privire la administrarea probelor, cu respectarea dispozitiilor art. 114-123 C. proc. pen.
Totodata, a  dispus inceperea judecatii in cauza privind pe inculpatii D.G.C., cercetat pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.si S.C. H. BACAU, cercetata pentru savarsirea infractiunii de emitere de file cec fara a avea la tras disponibil suficient (zece acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. si a infractiunii de emitere de file cec cu data falsa (zece acte materiale), fapta prev. si prev. de art. 84 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 59/1934, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen.
            Impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara nr.1108/2016 din 06.09.2016- pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul 9036/180/2016/a1 inculpatul D.G.C. a formulat  contestatie invocand urmatoarele: Deoarece inculpatului D.G.C. nu i - a fost comunicat copia rechizitoriului la adresa indicata in declaratie  fl.618 vol.II dup –unde nu mai locuia, nu  avut posibilitatea legala de a lua  cunostinta de actul de sesizare si in consecinta nu a putut formula cereri/exceptii in termen  legal ,  motiv pentru care solicita admiterea contestatiei si dispunerea rejudecarii procedurii de camera preliminara.
            Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria BACAU este de acord cu motivele contestatiei.
           Tribunalul vazand actele si lucrarile dosarului, in raport de motivele invocate, constata contestatia formulata ca fiind fondata.
            Potrivit art.344 al.2 Cpp. Copia rechizitoriului  se comunica inculpatului la adresa unde locuieste  sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedura.
          Judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul BACAU  constata ca prima instanta a comunicat copie rechizitoriu  la adresa din BACAU - desi inculpatul a indicat in declaratie fl.618 vol.II dup., adresa din  unde locuia efectiv  unde instanta  era obligata sa-i comunice copie rechizitoriului cf. art.259 al.3 cpp. Si art.347 al.2 Cpp. .
           Judecatorul poate dispune rejudecarea cauzei de catre judecatorul care a pronuntat-o  atunci cand se constata ca nu au fost respectate dispozitiile privind citarea, cf art.425/1 al.7 pct.2 lit.b Cpp.
            Desi art. 425/1 al.7 pct.2 lit.b Cpp. care completeaza prev. art.347 Cpp. -  face referire doar la neindeplinirea dispozitiilor privind citarea, apreciem ca acestea nu pot fi privite stricto sensu,  ci cu luarea in considerare a spiritului reglementarii , astfel incit sa fie asigurat caracterul inevitabil al procedurii. Avand in vedere consecintele procedurii de camera preliminara , respectiv aceea ca ulterior acestei faze procesuale nu mai pot fi puse in discutie nulitati, nici chiar absolute, legate de acte efectuate in faza de urmarire penala si nu mai pot fi formulate cereri de excludere a probelor administrate in aceeasi faza procesuala, apreciem ca dispozitiile legale mentionate trebuie interpretate in sensul posibilitatii trimiterii cauzei pentru parcurgerea din nou a procedurii  de camera preliminara la prima instanta in cazul nelegalei comunicari a copiei rechizitoriului.  O interpretare contrara ar fi de natura sa conduca la lipsirea inculpatului de un grad de jurisdictie sub acest aspect. 
             Raportat la aceste consideratii, avand in vedere ca judecatorul de camera preliminara de la prima instanta nu a comunicat copie rechizitoriu la adresa indicata de catre inculpat  in declaratie  fl.618 vol.II dup –adresa unde nu mai locuia, situatie adusa la cunostinta organelor de urmarire penala - astfel ca inculpatul nu  a avut posibilitatea legala de a lua  cunostinta de actul de sesizare si in consecinta nu a putut formula cereri/exceptii in termen  legal,  Tribunalul,  va dispune in baza art.425/1 alin.7 pct.2 lit.b din Cod pr.penala rap. la art.347 Cpp., admiterea  contestatiei formulata de catre inculpatul D.G.C. impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara nr.1108/2016 din 06.09.2016- pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul 9036/180/2016/a1 si in consecinta, va desfiinta incheierea contestata si va trimite cauza  spre rejudecare la acelasi  judecator de camera preliminara .
        Va constata ca inculpatul contestator  a fost  asistat de aparator ales.
        In baza art.275 al.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare catre stat vor ramane in sarcina acestuia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Evaziune fiscala

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018