InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Casarea hotararii primei instante pentru nerespectarea dispozitiilor legale cu privire la contradictorialitatea probelor si pentru neexercitarea de catre aceasta a rolului activ pentru lamurirea cadrului procesual cu privire la obiectul cauzei.

(Decizie nr. 159 din data de 12.02.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Probe, dovezi | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Litigiu funciar. Casarea hotararii primei instante pentru nerespectarea dispozitiilor legale cu privire la contradictorialitatea probelor si pentru neexercitarea de catre aceasta a rolului activ pentru lamurirea cadrului procesual cu privire la obiectul cauzei.

DECIZIA CIVILA NR. 159/12.02.2009 (dosar nr. 320/188/2007)

Prin sentinta civila nr. 1192 din 30.09.2008 Judecatoria Bicaz a admis cererea de interventie formulata de intervenienta P. M. si a respins plangerea petentului A. I., formulata in contradictoriu cu intimatele Comisia judeteana Neamt si Comisia locala Bicaz pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, indreptata impotriva Hotararii nr. 5529/19.01.2007, emisa de prima intimata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 800 mp ha teren in calitate de mostenitor al defunctului sau bunic matern B. V., care a fost improprietarit in anul 1932 cu 1 ha teren.
Petentul a mai aratat ca autorul sau a folosit terenul pana in anul 1963, cand 800 mp au fost preluati de fosta Cooperativa de consum Buhalnita, care a construit un magazin ce a functionat pana in anii 1995 - 96, pentru ca in anul 2005 sa fie demolat. In prezent doar 70 - 75 mp sunt ocupati de caminul cultural, pe care petentul este dispus sa ii cedeze, iar diferenta sa ii fie retrocedata.
La instanta de fond a formulat cerere de interventie in interes propriu intervenienta P. M. in care a invocat faptul ca terenul solicitat de petent nu s-a aflat niciodata in posesia autorului lui, ci in proprietatea autorului ei Baltag Ion.
Intervenienta a precizat si ca in legatura cu acest teren a mai avut loc o judecata civila ce a format obiectul dosarului nr. 469/2006 al Judecatoriei Bicaz, iar prin sentinta civila nr. 1221 din 16.11.2006 actiunea in revendicare a petentului a fost respinsa.
La cererea de interventie petentul a formulat intampinare in care a invocat faptul ca terenul ce a facut obiectul acelei judecati nu se confunda cu terenul din prezenta actiune, iar imprejurarea ca sotul intervenientei a fost concesionarul terenului ce a apartinut autorului acestuia contrazice ideea de uzucapiune, care presupune o posesie sub nume de proprietar. 
Prima instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru identificarea terenului litigios, care a relevat ca terenul concesionat de sotul intervenientei are suprafata de 1400 mp  iar terenul cumparat in 1945 cu chitanta de mana de Baltag Ion de la Petre P. Olteanu este reprezentat de intreaga suprafata de 1 ha, identificata dupa cei trei vecini din chitanta.
De asemenea, la solicitarea partilor prima instanta a audiat doi martori.
In urma analizarii probelor administrate, prima instanta a stabilit ca desi initial terenul litigios trebuia sa fie atribuit in baza legii pentru infaptuirea reformei agrare din anul 1921 autorului petentului V. B., in fapt titlul definitiv de proprietate a fost emis pe numele orfanilor defunctului P. Olteanu. Eliberarea acestui titlu a fost considerata de prima instanta ca facand dovada ca terenul a iesit din proprietatea destinatarului initial, situatie in care petentul nu poate avea pretentii asupra lui.
A mai apreciat ca sustinerea intervenientei in sensul ca terenul a fost cumparat de autorul ei este lipsita de relevanta din moment ce nu a cerut atribuirea lui, ci sa se constate doar ca terenul a iesit din proprietatea autorului petentului, ceea ce a fost considerat ca fiind pe deplin dovedit.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs in termen legal petentul A. I., care in critica sa a invocat in esenta urmatoarele:
- nu s-a probat faptul ca terenul in litigiu este acelasi cu cel din titlul emis pe numele orfanilor defunctului P. Olteanu, in realitate cele doua terenuri sunt situate la 5 km unul de altul;
- nu reiese din nici o incheiere de sedinta cine a depus la dosar acest titlu;
- concluzia privind identitatea dintre terenul atribuit autorului sau si cel din titlul emis pe numele orfanilor defunctului P. Olteanu nu reiese din probele administrate, asa cum nu reiese ca desi initial terenul trebuia atribuit autorului sau, ar fi fost atribuit acestora din urma;
- nu s-a explicat de ce terenul litigios figureaza in rolul agricol al autorului intervenientei doar in perioada 1984 - 1990;
- desi prima instanta a apreciat ca este lipsit de relevanta actul de vanzare - cumparare dintre Petre P. Olteanu si autorul intervenientei, acelasi complet de judecata a apreciat prin incheierea din 28.09.2007 pronuntata in dosarul nr. 469/2006 ca actul nu ar fi valabil;
- desi la termenul din 22.01.2008 a invocat incalcarea dispozitiilor art. 208 C. pr. civ. prin faptul ca nu a fost citat la efectuarea expertizei, el nu a fost citat nici la refacerea acestuia.
In drept a invocat prevederile art. 304 pct. 1, 7 si 8 C. pr. civ.
Cererea de recurs este scutita de plata taxei de timbru potrivit art. I pct. 43 din Titlul VI al Legii nr. 247/2005.
Intimata - intervenienta P. M. a depus intampinare (f. 19 - 20) prin care a solicitat respingerea recursului si mentinerea ca legala si temeinica a sentintei recurate deoarece terenul din Tabelul intocmit in anul 1932 cu persoanele improprietarite in baza reformei agrare - in care apare B. V., autorul recurentului - este acelasi cu terenul din chitanta de mana din 1945 prin care Petre P. Olteanu l-a vandut autorului ei B. I. Mai mult, in Decretul nr. 783/1962 apare ca fiind expropriat de o portiune din acest teren B. I. si nu B. V..
A mai invocat faptul ca expertul a explicat ca nu se poate spune cu certitudine ca terenul din rolul agricol al autorului petentului ar fi acelasi cu cel din Tabelul din anul 1932 si ca prin faptul ca petentul a solicitat efectuarea unei contraexpertize, el a recunoscut implicit valabilitatea primei expertize.
Analizand motivele invocate tribunalul apreciaza ca recursul este intemeiat, pentru urmatoarele considerente:
La raportul de expertiza ce a fost avut in vedere de prima instanta la pronuntarea sentintei recurate, depus pentru termenul din 04.12.2007, nu au fost atasate dovezile privind citarea partilor prin carte postala cu confirmare de primire, asa cum prevad dispozitiile tezei finale a art. 208 alin. 1 C. pr. civ. Prin obiectiunile depuse la 18.12.2008 pentru termenul de judecata consecutiv din 22.01.2008 petentul a invocat, intre altele, neconvocarea sa la efectuarea expertizei, iar in raspunsul depus pentru acelasi termen expertul a aratat ca petentul ar fi fost cel care l-ar fi contactat telefonic, cu rugamintea ca deplasarea in teren sa se faca la 24.11.2007, cand nu s-ar fi prezentat. Ulterior petentul l-ar fi contactat la serviciu si, cand i-a comunicat cele constatate in teren cu privire la suprafata de 1400 mp, acesta nu ar fi avut nici o obiectie.
De asemenea, dupa un nou raspuns la obiectiunile partilor depus pentru termenul din 04.03.2008, ce a fost considerat nesatisfacator de petent, la termenul din 15.04.2008 el a invocat exceptia nulitatii raportului de expertiza pentru neconvocarea sa la identificarea si masurarea terenului litigios. Exceptia a fost respinsa de prima instanta ca nefondata, care a dispus insa refacerea expertizei prin luarea in considerare a tuturor obiectivelor si obiectiunilor formulate de parti si, de asemenea, cu convocarea lor la masuratori.
Insa refacerea expertizei nu s-a mai realizat deoarece expertul a depus pentru termenul din 09.09.2008 o adresa in care a raspuns iritat ca a analizat toate obiectivele si obiectiunile partilor, iar prima instanta a pasit la judecarea in fond a pricinii desi nu a revenit asupra masurii dispuse la termenul din 15.04.2008 iar potrivit art. 268 alin. ultim C. pr. civ. era obligata sa isi motiveze dispozitiile luate prin incheiere.
Tribunalul apreciaza ca raportul de expertiza, intocmit cu incalcarea dispozitiilor imperative privitoare la convocarea partilor este lovit de nulitate si ca in mod gresit prima instanta a respins la termenul din 15.04.2008 exceptia nulitatii acestui raport, invocata de petent.
Aceasta nulitate atrage, la randul sau, nulitatea sentintei pronuntate in baza raportului de expertiza deoarece recurentului i s-a cauzat o vatamare ce nu poate fi inlaturata altfel, art. 305 C. pr. civ. nepermitand administrarea probei in recurs.
De asemenea, tribunalul constata ca la prima instanta dezbaterile asupra fondului au avut loc la termenul din 09.09.2008, cand pronuntarea a fost amanata pentru 16.09.2008, apoi pentru 23.09.2008 si ulterior pentru 30.09.2008, insa incheierea din 16.09.2008 nu a fost semnata de judecator, desi ea face corp comun cu hotararea pronuntata.
Pentru aceste considerente, in temeiul art. 312 alin. 1 si 2 si ale art. 304 pct. 5 Cod procedura civila tribunalul va admite recursul petentului A. I., va casa in totalitate sentinta recurata si va trimite cauza spre rejudecare la prima instanta.
La rejudecare va fi readministrata proba cu expertiza topografica, prilej cu care prima instanta va aprecia daca noua expertiza va fi efectuata tot de expertul A. C., care a efectuat expertiza si in dosarul Judecatoriei Bicaz nr. 469/01.03.2006, solutionat prin sentinta civila nr. 1221 din 16.11.2006, ramasa irevocabila prin decizia civila nr. 727/RC din 17.05.2007 a acestui tribunal, deoarece exista riscul ca expertul sa nu poata avea o parere contrara celei exprimate in expertizele anterioare.
Se impune totodata lamurirea cadrului procesual cu privire la obiectul cauzei deoarece, desi prin plangerea introductiva si din Anexa nr. 1 la Hotararea Comisiei judetene Neamt nr. 5529/19.01.2007 reiese ca petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 800 mp, ulterior instanta a analizat aceasta cerere cu privire la suprafata de 1400 mp si chiar de 1 ha, motiv pentru care nici obiectivele expertizei nu au urmarit identificarea suprafetei solicitate. In acest scop este necesara depunerea la dosar a cererii de reconstituire formulata de petent precum si a intregii documentatii ce a stat la baza emiterii Hotararii Comisiei judetene Neamt nr. 5529/19.01.2007.
Tot cu prilejul rejudecarii prima instanta va lamuri, eventual prin audierea unor martori, daca intr-adevar autorul petentului nu a mai primit terenul cu care figura inscris in tabelul de improprietariti si, pe cale de consecinta, daca intr-adevar terenul solicitat de petent nu se suprapune cu terenul dobandit de autorul intervenientei.
Nu in ultimul rand instanta de fond va pune in discutia partilor calificarea corecta a cererii intervenientei P. M. - in interes propriu sau al altei persoane - deoarece, desi este intitulata ca fiind in interes propriu, ea nu solicita obligarea vreunei parti la ceva, motiv pentru care prin sentinta recurata nu i s-a recunoscut nici un drept, cu toate ca a fost admisa.
De asemenea, prima instanta va avea in vedere si celelalte motive invocate de recurent in cererea de recurs.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Probe, dovezi

Cerere de asigurare dovezi respinsa. Lipsa cerin?ei legale ca dovada sa fie in primejdie sa dispara - Decizie nr. 945 din data de 02.12.2015
Revocarea suspendarii sub supraveghere. Cunoasterea de catre condamnat a masurilor de supraveghere impuse. - Decizie nr. 166 din data de 13.07.2009
Achitare - dubiu care profita inculpatului. - Decizie nr. 101 din data de 22.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Solutie netemeinica a instantei de fond de admitere a plangerii. Lipsa probelor. - Decizie nr. 261 din data de 16.11.2009
Recurs. Incalcarea dreptului la aparare. Motive contradictorii. Nepronuntarea instantei asupra unei cereri. - Decizie nr. 67/R din data de 27.01.2009
Simulatie. Regim probator - Decizie nr. 485/R din data de 01.11.2006
Lipsa calitatii procesuale active a Parchetului, in actiunile care au ca obiect anularea unui act juridic. - Decizie nr. 3/R din data de 04.01.2006
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Termen rezonabil. Lipsa de diligenta a organelor de urmarire penala in efectuarea actelor procesuale. - Sentinta penala nr. 71/R din data de 05.08.2005
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 306/R din data de 20.04.2012
Proba contractului de imprumut. Inscris recognitiv. Dobanda legala. - Sentinta civila nr. 798/R din data de 30.10.2007
Sarcina probei. Potrivit art. 1169 Cod civil sarcina probei revine celui ce face o afirmatie in fata instantei. Rasturnarea sarcinii probei. - Decizie nr. 459 din data de 05.11.2010
Grupa de Munca. Mijloc de proba - Decizie nr. 316 din data de 01.03.2010
Divort cu copii. Motive de divort. Evaluarea probelor. - Decizie nr. 781 din data de 13.10.2004
Comorientii. Incidenta art. 21 din D. 31/1954. Probe. Rolul expertizelor medico – legale. Principiul liberei aprecieri a probelor invocat netemeinic. - Decizie nr. 419/A din data de 18.03.2004
Revenire asupra declaratiei de renuntare data de inculpat la urmarirea penala. Consecinte. - Decizie nr. 131 din data de 13.04.2004
Cheltuieli judiciare. Lipsa actelor doveditoare. Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 18.03.2004
Evacuare - Sentinta civila nr. 2265/2012 din data de 02.07.2014
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1800 din data de 05.07.2010
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 R - Sentinta penala nr. 366 din data de 03.12.2009
ACHITARE. MIJLOACE DE PROBA ADMINISTRATE ILEGAL. - Decizie nr. 119 din data de 18.02.2010