InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges

drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 1228/AS din data de 16.10.2009 pronuntata de Tribunalul Arges)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Arges | Jurisprudenta Tribunalul Arges

Dosar nr. 3081/109/2008
R O M A N I A

TRIBUNALUL ARGES
SECTIA CIVILA
COMPLET SPECIALIZAT PENTRU CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE

SENTINTA CIVILA Nr. 1228/AS
Sedinta publica din data de 16 Octombrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE C. B., judecator
Judecator A. L.
Asistent  judiciar C. E. I.
Asistent  judiciar D. C.
Grefier M. S.

..//..

S-a luat in examinare, pentru pronuntare, in prima instanta, contestatia formulata de contestatorul H. M. impotriva deciziei nr.-  din - emisa de intimata C. J. DE P. A.
     Dezbaterile asupra cauzei au avut loc in sedinta publica din data de 14 octombrie 2009, cand au avut loc si sustinerile partilor ce s-au consemnat in incheierea de sedinta din acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, apoi avand nevoie de timp pentru deliberare, tribunalul a amanat pronuntarea la data de 16 octombrie 2009, cand in urma deliberarilor a pronuntat urmatoarea solutie:

T R I B U N A L U L :

  Asupra contestatiei de fata, deliberand constata urmatoarele :
            Contestatorul H. M. a formulat in contradictoriu cu intimata C. J. de P. A. contestatie impotriva deciziei nr. -  emisa de intimata ,solicitand anularea acesteia si recalcularea drepturilor de pensie .
In motivare contestatorul a aratat ca decizia de mai sus este nelegala si netemeinica intrucat la stabilirea drepturilor sale  de pensie nu s-a avut in vedere faptul ca a desfasurat timp de 25 ani activitate in conditii speciale si deosebite de munca,  ca datorita acestei imprejurari a dobandit o boala profesionala, ceea ce a si condus la pensionarea sa pentru invaliditate in anul 2002,intimata nefacand nicio  referire in cuprinsul deciziei de mai sus  la faptul ca cauza invaliditatii. Neavand in vedere aceste doua criterii  ,calculul punctajului mediu anual  realizat de intimata prin decizia contestata  este incorect.
            Prin intampinare C. J. de P. A. a solicitat respingerea contestatiei pentru urmatoarele motive:
            Prin decizia contestata s-a procedat la valorificarea  sporurilor cu caracter permanent inscrise in adeverintelor depuse de contestator fara a se aduce atingere stagiului de cotizare realizat de acesta si inscris in decizia de trecere de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta ,decizie ramasa definitiva prin necontestare .Totodata, prin aceeasi decizie s-a evidentiat pentru contestator  un stagiu de cotizare  de 24 ani si 13 zile ca fiind desfasurat de acesta in grupa I de munca astfel ca sustinerile acestuia cu privire la stagiul de cotizare in conditii speciale sunt neintemeiate.
   A mai sustinut intimata ca in cuprinsul deciziei contestate nu era necesar a se mentiona cauza producerii invaliditatii intrucat contestatorul beneficiaza in prezent de pensie pentru limita de varsta ,iar in formularul anexa la Ordinul MMSSF 340/2001, utilizat pentru pensia de limita de varsta nu exista o astfel de mentiune.
                 In cauza s-au administrat proba cu inscrisuri si cu expertiza contabila, din a caror analiza instanta retine urmatoarele :
                 Prin decizia nr. -  emisa de C. J. de P. A. s-a dispus recalcularea drepturilor de pensie ale contestatorului  prin valorificarea unor sporuri  din adeverintele atasate cererii de recalculare .In cuprinsul deciziei s-a mentionat ca acesta a realizat un stagiu complet de cotizare de 42 ani, 3 luni , 24 zile,din care :  activitate desfasurata in grupa I de munca  -24 ani si 13 zile ;o luna si 25 zile in conditii deosebite si ca la stabilirea   varstei  sale de pensionare s-a  avut in vedere reducerea varstei standard cu 14 ani .
   Contestatorul  a sustinut ca intimata a retinut  ca a desfasurat  activitate  aferenta  grupei I de munca timp  de 14 ani, insa acesta confunda stagiul de cotizare aferent   grupei I de munca cu  numarul de ani prevazut de art. 42 din Legea 19/2000  cu care intimata operat  reducerea varstei standard de pensionare.Din analiza carnetului de munca al contestatorului  si a continutului raportului de expertiza a rezultat ca acesta  a lucrat in grupa I de munca 24 ani, o luna, 8 zile si in conditii deosebite -o luna si 27 zile .Art.167ind.1 din Legea 19/2000 prevede ca reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca se realizeaza conform tabelului 4 .Din cuprinsul acestui tabel  rezulta  ca  pentru o activitate cuprinsa intre 24-26 ani in aceasta grupa de munca reducerea este de 14 ani . Intimata a aplicat corect dispozitiile acestui  articol  la emiterea deciziei contestate  astfel ca primul  motiv al cererii contestatorului  sale este neintemeiat .
    Pentru a verifica corectitudinea calculului drepturilor de pensie ale contestatorului realizat de intimata  prin decizia ce face obiectul prezentului dosar instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza contabila ,raport ce a fost  completat ulterior ,expertul urmand   a   calcula punctajul in raport de grupele  de munca in care contestatorul si-a desfasurat activitatea ,de perioada de contributie a contestatorului la asigurari sociale prin excluderea perioadei in care acesta a acumulat absente nemotivate si concediu fara plata,precum si prin excluderea compensatiei acordate in baza Decretului 46/1982 si  a stabili cuantumul drepturilor de pensie in raport de punctajul stabilit astfel.
             Instanta a apreciat necesara completarea raportului in acest sens pentru urmatoarele motive:
             Expertul a avut in vedere la calculul drepturilor de pensie  in raportul initial de expertiza  perioada in care contestatorul a avut absente nemotivate si concediu fara plata, precum si compensatiile acordate potrivit Decretului 46/1982.
              In ceea ce priveste perioada in care contestatorul a avut absente la serviciu nemotivate si concediu fara plata,respectiv:26 zile(162 ore nemotivate si concediu fara plata-16 zile) ,perioada ce  rezulta din cuprinsul adeverintei nr.1016/14.01.2002 emisa de SC P.Sa B. aceasta este o perioada necontributiva  or, potrivit art.8 din legea 19/2000 care prevede ca reprezinta stagiu de cotizare  perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale, nu poate fi avuta in vedere la calculul stagiului de cotizare si nici la stabilirea  perioadei pentru care contestatorul a beneficiat de sporul de vechime.Astfel , sporul de vechime, excluzand cele 26 zile  i se cuvenea  contestatorului se cuvenea acestuia incepand cu 01.11.1980, iar nu cu 01.10.2009.
In ceea ce priveste excluderea compensatiei acordate conform Decretului nr.46/1982  instanta apreciaza ca este justificata.Astfel, art. 6 din acest act normativ prevede ca pentru sumele incasate cu titlu de compensatii -de mariri de retributie nu s-a platit contributia la asigurari sociale .
Expertul cauzei  a sustinut in completarea raportului de expertiza ca punctajul mediu anual pe care contestatorul l-a realizat  este de 1.20688 si  ca diferenta dintre acesta si  cel calculat de intimata (de 1.20658)rezulta din aprecierea  diferita a perioadei pentru  care beneficia de  spor de vechime  .Astfel, expertul a avut in vedere la calculul punctajului sporul de vechime calculat incepand cu 01.10.1980,iar intimata-incepand cu 01.11.1980.Instanta apreciaza ca intimata a avut corect in vedere  data de 01.11.1980 pentru ca a exclus  cele 26 zile necontributive  din perioada pentru care  expertul stabilise initial ca acesta beneficia de  sporul de vechime.
               In consecinta ,instanta apreciaza ca drepturile de pensie ale contestatorului au fost corect stabilite de catre intimata prin decizia contestata.
               In ceea ce priveste critica deciziei pentru  lipsa mentiunilor referitoare la pensionarea anterioara a contestatorului pentru invaliditate datorata bolii profesionale instanta apreciaza ca este neintemeiata intrucat prin  decizia contestata contestatorul este inscris la pensie pentru  limita de varsta ,neexistand nicio dispozitie legala care sa conditioneze acordarea acestui tip de pensie  de cauza  invaliditatii pentru care a beneficiat de pensie pentru invaliditate anterior emiterii deciziei contestate.La stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta se au vedere  disp. art.77,78,164 din legea 19/2000,aceasta realizandu-se in raport de stagiul de cotizare realizat, salariile inregistrate in carnetul de munca ,sporurile cu caracter permanent pentru perioada anterioara datei de 01.04.2001,iar pentru perioada ulterioara acestei date-in raport de veniturile declarate de angajatori prin declaratiile nominale privind evidenta asiguratilor .
         Pentru motivele expuse anterior instanta, in baza art. 87 din legea 19/2000 va respinge contestatia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Respinge contestatia formulata de contestatorul H. M., domiciliat in P.ti, str.P., nr.- Bl.-, sc.-, ap. -, jud.A. impotriva intimatei C. J. de P. A., cu sediul in P., str.I.C B., nr.-, jud.Arges.
     Definitiva.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 16 octombrie 2009, la T. A.-S. C., complet specializat pentru conflicte de munca si asigurari sociale.
  
Presedinte,
C. B. Judecator,
A. L. Asistent  judiciar,
C. E. I. Asistent  judiciar,
D. C. Grefier,
M. S.   
2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013