Ghidul Angajatorului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Potrivit art.55 alin.4 lit. j din Legea nr.5 71/2003 privind Codul fiscal (in forma de la data emiterii deciziei de concediere individuala si efectuarii platilor compensatorii catre reclamant), nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impoz...

(Sentinta comerciala nr. 212/CA/2010 din data de 11.01.2011 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Restituiri | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Restituiri.

      Potrivit art.55 alin.4 lit. j din Legea nr.5 71/2003 privind Codul fiscal (in forma de la data emiterii deciziei de concediere individuala si efectuarii platilor compensatorii catre reclamant), nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective.

(Trib. Bistrita-Nasaud, s. com., de cont. adm. si fisc., sent. nr. 212/CA/23 iunie 2010, nepublicata)

         Prin actiunea inregistrata reclamantul CI a chemat in judecata pe parata SC I SA Bistrita, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta: 1) sa se constate ca parata, in mod nelegal si fara existenta unui titlu de creanta, a retinut si virat la bugetul de stat impozitul pe venit si la contributiile la asigurarile sociale calculate asupra sumei de 5.630 lei, primita de reclamant cu titlu de salarii compensatorii, cu ocazia concedierii reclamantului prin concediere colectiva; 2) sa fie obligata parata sa-i restituie suma de 1.658 lei, reprezentand impozitul si contributiile la asigurarile sociale, retinute si virate la bugetul de stat in mod nelegal, fara cheltuieli de judecata.
    Prin cererea de chemare in garantie parata a chemat in garantie Agentia Nationala de Administrare Fiscala solicitand: 1) admiterea cererii de chemare in garantie; 2) obligarea ANAF la despagubirea paratului, dupa cum urmeaza: 2. a) in principal, cu suma de 3.186 lei, reprezentand impozite si contributii retinute de la salariat + contributii datorate de angajator pentru platile compensatorii acordate salariatului; 2. b) in subsidiar, cu suma de 1.658 lei, reprezentand impozite si contributii retinute de catre societate de la angajat cu ocazia acordarii platilor compensatorii.
            Potrivit art. 137 alin. 1 Cod procedura civila, instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra celor de fond care fac de prisos, in totul sau in parte, cercetarea in fond a pricinii, si cum, in cauza, parata SC I SA a ridicat exceptia inadmisibilitatii actiunii reclamantei pentru lipsa procedurii prealabile si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive  a paratei, iar chemata in garantie ANAF a ridicat exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in garantie pentru neindeplinirea procedurii prealabile, tribunalul a pus in discutie exceptiile ridicate, pe care le-a apreciat ca fiind neintemeiate, respingandu-le ca atare, pentru considerentele ce urmeaza:
         Potrivit art. 7 alin.1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia, or, in speta, actiunea reclamantei nu are ca obiect anularea unui act administrativ unilateral, astfel cum este definit la art.2 alin.1 lit. c din Legea nr. 554/2004 (ci vizeaza restituirea unor sume de bani, care i-au fost retinute de parata, in calitate de angajator, cu ocazia acordarii unor plati compensatorii cuvenite reclamantei, in calitate de salariat, in cadrul raporturilor juridice de munca incheiate intre parti), iar parata nu este o autoritate publica, in sensul disp.art.2 alin.1 lit. b din aceeasi lege.
           Asa fiind, parcurgerea procedurii prealabile instituita de art.7 alin.1 din Legea nr.554/2004 nu este necesar a fi realizata in privinta actiunii reclamantei, si astfel exceptia inadmisibilitatii actiunii reclamantei pentru neparcurgerea procedurii prealabile, invocata de parata SC I SA, in temeiul art.109 alin.2 Cod procedura civila si art.6 alin.2,  raportat la art.7 alin.1 si alin.2 din Legea nr.554/2004 este neintemeiata.
           Asa cum s-a mai aratat, actiunea reclamantei are ca obiect restituirea unor sume de bani, despre care afirma ca i-au fost retinute in mod nelegal si virate la bugetul de stat de catre parata, cu titlu impozit pe venit si contributii sociale, cu ocazia concedierii reclamantei, prin procedura concedierii colective (deci, in cadrul raporturilor juridice de munca), or, in raport de aceasta imprejurare, este firesc si legal ca actiunea reclamantei sa se indrepte impotriva angajatorului, respectiv paratei, care a facut retinerile banesti si in consecinta, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, ridicata de parata, este neintemeiata.
           Este in afara oricarui dubiu, nefiind contestat de catre parti, ca sumele pretinse de reclamanta a fost retinute de parata si virate la bugetul de stat, in conturile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, asa cum rezulta si din dispozitiile art. 114 alin. 2 indice 1 din OG nr. 92/2003 si in conditiile in care parata ar fi obligata la restituirea sumelor retinute catre reclamanta, este justificata o cerere a  paratei, formulata prin cererea de chemare in garantie, de a fi obligata chemata in garantie ANAF de a-i plati sumele cuvenite reclamantei, acesta in considerarea disp. art. 60-63 Cod procedura civila. In aceasta privinta mai trebuie mentionat ca la judecarea cererii de chemare in garantie formulata de catre parata, trebuie sa se stabileasca care sunt raporturile juridice dintre cel care chema in garantie si chematul in garantie, drepturile si obligatiile acestora, iar in cauza, chiar si chemata in garantie, prin intampinare sustine ca restituirea sumelor solicitata de catre reclamanta si invocata de catre parata, nu poate fi incadrata in niciuna din situatiile prev. de art. 117 lit. a-h din OG nr. 92/2003, carora le-ar fi aplicabila procedura speciala de restituire prevazuta de art.33 din Ordonanta si pct.2 din Anexa 1 la OMFP nr. 1899/ 2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget.
          Prin urmare, nu se poate pune problema ca reclamantul, in privinta actiunii principale, precum si parata, in privinta cererii de chemare in garantie, sa fi fost obligate sa parcurga procedura speciala fiscala, mai sus mentionata, mai inainte de introducerea actiunii, si in consecinta exceptia inadmisibilitatii actiuni reclamantului pentru neindeplinirea procedurii administrativ jurisdictionale, in considerarea disp.art.117 Cod procedura fiscala, ridicata de catre parata SC I SA, precum si exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in garantie pentru neindeplinirea aceleiasi proceduri administrativ jurisdictionale, ridicata de chemata in garantie ANAF  sunt neintemeiate, urmand a fi respinse ca atare.
         In ce priveste fondul actiunii reclamantului si cererea de chemare in garantie formulata de parata, analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
         Prin Programul de concediere colectiva nr.l57l/23.l0.2009, adoptat de SC I SA, avand in vedere Hotararea Consiliului de Administratie nr.06/ 4.06.2009, pct.15, precum si Decizia Directorului General nr.97/10.06.2009, a fost aprobat programul de aplicare a masurilor de concediere colectiva, dupa care, in baza acestui program,in temeiul art. 65 (1) si art.66 din Codul muncii, a fost emisa Decizia de concediere individuala nr.278/23.l0.2009 a SC I SA, prin care s-a dispus concedierea salariatului CI, cu acordarea drepturilor prevazute de lege si de contractul colectiv de munca incheiat la nivelul societatii, in vigoare la data concedierii (art.103, pct.5), inclusiv a platilor compensatorii acordate de angajator in suma totala de 5.650 lei (potrivit adeverintei f.20), din care s-a retinut si virat la bugetul consolidat al statului  suma de 1.658 lei, reprezentand impozit 16% = 757 lei, contributie asigurari sociale 10,5 % = 591 lei si contributii asigurari sociale de sanatate 5,5% = 310 lei, asa cum reiese din adeverinta nr.47  din l2.0l.20l0 eliberata de catre parata (f.20).
         Potrivit art.55 alin.4 lit.j din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (in forma de la data emiterii deciziei de concediere individuala si efectuarii platilor compensatorii catre reclamant), nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective.
         Este adevarat, cum se sustine prin intampinarile formulate de catre parata SC I SA si chemata in garantie ANAF ca, potrivit pct.68 lit.l din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.44/2004, veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unei legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din compensatiile banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca, insa, instanta constata ca prevederile de mai sus au fost adoptate printr-o hotarare de Guvern, in executarea unei legi (Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal), act normativ cu forta juridica superioara, iar potrivit art.4 alin.3 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, actele normative data in executarea legilor, ordonantelor sau a hotararilor Guvernului se emit in limitele si potrivit normelor care le ordona.
          Asa fiind, prin prevederile pct.68 lit.l din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 aprobate prin HG nr.44/2004, nu se poate contraveni prevederilor art.55 alin.4 lit.j din Legea nr.571/2003 conform carora nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile sumele reprezentand plati compensatorii,calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, si drept urmare, se impune a se acorda prioritate de aplicare acestor prevederi legale, in sensul ca platile compensatorii acordate reclamantului, careia i s-a desfacut contractul individual de munca, pe baza unor concedieri colective, sunt exceptate in mod expres la plata impozitului de 16%, ceea ce inseamna ca in mod nelegal  platile compensatorii au fost  supuse impozitului de 16%, calculat, retinut si virat de parata bugetului de stat.
          Asa cum s-a mai aratat, din suma acordata reclamantului cu titlu plati compensatorii, i s-a retinut si suma de 591 lei, cu titlu contributie asigurari sociale, ce a fost virata la bugetul de stat de catre parata, insa, instanta constata ca potrivit art.21 alin.6 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul  public de pensii, contributia de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul contributiei de asigurari sociale. Prin urmare, in cazul de fata, cand s-au acordat reclamantului plati compensatorii, contributia de asigurari sociale de 10,5% se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj de catre angajator si nu din veniturile cuvenite reclamantei cu titlu plati compensatorii.
         Asadar, in mod nelegal i s-a retinut reclamantului contributia de asigurari sociale de 10,5%, perspectiv suma de 591 lei, si daca aceasta contributie nu a fost perceputa, asa cum se impunea angajatorului, respectiv paratei, aceasta imprejurare nu poate fi rezolvata in litigiul de fata, deoarece instanta nu a  fost investita in acest sens, iar potrivit art. 129 alin. 6 Cod procedura civila, in toate cazurile, judecatorii hotarasc numai asupra obiectului cererii deduse judecatii.
          Potrivit art.257 alin.6 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de OUG nr.158/2005, si cum, in speta, este vorba de acordarea unor plati compensatorii, acordate reclamantului cu ocazia disponibilizarii si aplicarii unui program de concediere colectiva, reclamantul nu datora contributia de asigurari de sanatate de 5,5%, calculata asupra sumei ce reprezinta  cuantumul total al platilor compensatorii, respectiv suma de 310 lei,  ce i s-a retinut in mod nelegal de parata, fiind virata la bugetul de stat, si astfel este justificata cererea reclamantului, aceea de restituire a sumei in discutie. 
         In conditiile in care sumele in discutie au fost calculate si retinute din platile compensatorii acordate si cuvenite reclamantului in temeiul legii, contractului colectiv de munca si programului de concediere colectiva, iar aceste operatiuni au fost efectuate de catre parata, in calitate de angajator, este intemeiata actiunea reclamantului in sensul obligarii paratei la restituirea impozitului si contributiilor  ce i s-au calculat si retinut in mod nelegal, si cum sumele retinute reclamantului au fost virate de catre parata bugetului general consolidat, conform art.114 alin.2/1 din OG nr.93/2003 privind Codul de procedura fiscala, administrat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, este intemeiata si cererea de chemare in garantie formulata de parata impotriva  chematei in garantie ANAF, in privinta sumelor ce vor fi restituite reclamantului, aceasta in temeiul art.60-63 Cod procedura civila.
         Se mai retine ca prin cererea de chemare in garantie, in principal - parata a solicitat obligarea ANAF la plata sumei de 3.186 lei, reprezentand impozite si contributii retinute de la salariat,in valoare de 1.658 lei, platite si virate prin O.P.nr.2720/2009 si nr.272l/25.ll.2009 + contributii datorate de angajator pentru platile compensatorii acordate salariatului in suma de 1528 lei (reprezentand contributie la pensie = 1171 lei virata in contul bugetului asigurarilor sociale; contributie accidente de munca = 16 lei virata in contul bugetului asigurarilor sociale; contributie la sanatate = 293 lei virata in contul bugetului asigurarilor sociale, si; contributie concedii indemnizatii = 48 lei virata in contul bugetului asigurarilor sociale, plata realizandu-se cu OP nr.272l/25.ll.2009).
         Chemata in garantie nu contesta incasarea sumelor mai sus mentionate si privire la care instanta  retine urmatoarele:
          In ce priveste contributia de asigurari sociale (pensie) de 20,8%, in suma de 1.171 lei, virata la bugetul asigurarilor de sanatate, instanta constata ca aceasta contributie este datorata de parata, in temeiul art.21 alin.6 din Legea nr.19/ 2000, raportat la art.18 alin.1 lit.b si alin.2 si 3 din lege, astfel ca, cererea de restituire a contributiei, formulata de parata, prin cererea de chemare in garantie este neintemeiata si va fi respinsa.
          Referitor la contributia accidente de munca (in speta, in suma de 16 lei) virata in contul asigurarilor sociale, instanta constata ca sunt incidente dispozitiile Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in forma de la data patii contributiei (ulterior legea a fost modificata si republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 772 din 12 noiembrie 2009, primind o noua numerotare a articolelor), si potrivit art.1 din lege, asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, face parte din sistemul de asigurari sociale, iar in art.5 alin.1 lit. a se prevede ca sunt asigurate prin efectul legii persoanele care se desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, indiferent de durata acestuia, precum si functionarii publici.
         In cuprinsul art. 101 alin. 3 din Legea nr. 346/2002 (in forma de la data platii contributiei de catre parata) sunt prevazute in mod expres si limitativ sumele asupra carora nu se aplica contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (si anume: prestatii suportate din bugetul  asigurarilor sociale de stat, diurne de deplasare si delegare, indemnizatii de delegare_, participarea salariatilor la profit), iar in art.96 alin.1 lit. a, se prevede ca datoreaza contributii de asigurari sociale pentru accidente de munca si boli profesionale, angajatorii, pentru  asiguratii prevazuti la art.5 (la lit.a din articol sunt mentionate ,,persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, indiferent de durata acestuia, precum si functionarii publici) si art.7.
           Avand in vedere ca, in cauza, sumele achitate reclamantului reprezinta plati compensatorii si ca acesta le-a primit in calitatea de salariat, cu contract individual de munca, aceste sume nu intra in categoria sumelor asupra carora nu se aplica contributia de asigurari sociale, prevazute de art.103 alin.3 din Legea nr.346/2002, iar contributia este suportata de angajator, conform art.96 alin.1 lit.a din lege, respectiv in cazul de fata de catre parata. Prin urmare, este neintemeiata si va fi respinsa cererea paratei, formulata prin cererea de chemare in garantie, aceea de a i se restitui contributie accidente de munca (0,279%), respectiv suma de 16 lei, virata la bugetul asigurarilor sociale.
        Referitor la contributie de asigurari sociale de sanatate  in suma de 293 lei, se constata ca, potrivit art. 257 alin.6 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contributia la asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de OUG nr. 158/2005.
        Asa fiind si tinand seama ca, in speta, sumele cuvenite reclamantului i s-au acordat cu titlu plati compensatorii, urmare concedierii in baza unui program de concedieri colective, nu se datoreaza contributia de mai sus de catre parata, iar cererea sa, de restituire este una intemeiata, admitandu-se ca atare, deoarece parata a facut o plata nedatorata.
       In privinta contributiei concedii indemnizatii (in speta, suma de 48 lei, virata la bugetul asigurarilor sociale), instanta retine ca, potrivit art.4 alin.2 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, incepand cu data 1 ianuarie 2006, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,85%, aplicata la fondul de salarii sau, dupa caz, la drepturilor reprezentand indemnizatie de somaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse in contractul de asigurari sociale incheiat de persanelor prevazute la art.1 alin.2 lit.e, si se achita la bugetul Fondului unic de asigurari sociale de sanatate.
         In art.6 alin.2 din ordonanta de urgenta, se prevede ca prin fond de salarii realizat, in sensul ordonantei, se intelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala, in timp ce in art.55 alin.4 lit.j din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, se arata ca nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective.
          Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, instanta apreciaza ca platile compensatorii nu sunt venituri salariale impozabile si astfel, dispozitiile art. 6 din OUG nr.158/2005, privitoare la modul de calcul a contributiei nu sunt aplicabile in cauza, iar drept urmare, angajatorul (in speta, parata) nu datoreaza contributia  pentru concedii si indemnizatii, de 0,85% si nici suma de 48 lei, virata in contul bugetului asigurarilor sociale, iar cererea de restituire a contributiei este una justificata, privind o plata nedatorata.
            Se mai constata ca parata a virat sumele retinute de la reclamant si cele datorate in calitate de angajator in conturile speciale de colectarea a creantelor bugetare, administrate de catre ANAF, iar in analiza cererii de chemare in garantie trebuie avute in vedere si raporturile dintre cel care cheama in garantie si chematul in garantie, astfel ca, pentru considerentele mai sus expuse, instanta apreciaza ca fiind intemeiata, doar in parte, cererea de chemare in garantie formulata de parata.
           Pentru considerentele mai sus aratate, exceptiile invocate de catre parata si chemata in garantie au fost supuse dezbateri partilor si consemnate in incheierea de sedinta din 9.06.20l0, fiind  respinse ca neintemeiate, motiv pentru care actiunea reclamantului va fi admisa, asa cum a fost formulata in scris, iar cererea de chemare in garantie formulata de parata  urmeaza a fi admisa in parte, conform dispozitivului sentintei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restituiri

Contestatie formulata in temeiul Legii nr. 10/2001 - Sentinta civila nr. speta 1 din data de 04.01.2008
restituire taxe - Sentinta comerciala nr. 1129/CA din data de 03.04.2014
Contestatie Legea 10/2001. Identitate intre fostii proprietari tabulari si persoanele indreptatite la restituire imobil - Sentinta civila nr. 1124 din data de 20.09.2011
Restituiri - Sentinta civila nr. 65 din data de 21.01.2011
Anularea Dispozitiei Primarului. Cerere de restituire in natura a imobilului - Sentinta civila nr. 1276 din data de 06.12.2010
Restituiri - Decizie nr. 164 din data de 26.04.2010
Drept de proprietate privata asupra terenurilor - Sentinta civila nr. 665 din data de 08.09.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 117 din data de 18.02.2010
Aplicarea dispozitiilor art 284 al 4 si 8 din Legea nr 571/2003 si a pct 212 din HG nr 44/2004. Data de la care se acorda scutirea de la plata impozitului si perioada pe care se acorda. - Decizie nr. 4428 din data de 01.10.2013
Lipsa de interes in declararea recursului a partii parate in conditiile in care actiunea reclamantului a fost respinsa - Decizie nr. 1309/R din data de 07.12.2010
Contestatie impotriva unei decizii de restituire in baza Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 186/R din data de 26.09.2006
Notificarea ramasa fara obiect. Anularea deciziei de solutionare a notificarii formulata in temeiul Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 264/S din data de 02.11.2012
Restituire. Respingerea cererii de restituire a cotei de 1 din imobil preluat abuziv de stat pe motive de vacanta succesorala. Cerere formulata de succesorii fostului proprietar deposedat. - Sentinta civila nr. 34/S din data de 30.01.2012
Restituiri. Acordarea unor terenuri in compensare,chiar daca acestea nu se afla la dispozitia Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 - Sentinta civila nr. 167/S din data de 05.06.2012
Restituiri. Legea 10/2001. Restituirea in natura a imobilului cu dobandirea unui drept special de folosinta in favoarea unor cetateni straini. - Sentinta civila nr. 133/S din data de 07.05.2012
Restituiri. Dovada calitatii de persoane indreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001, facuta in fata instantei. Obligatia acesteia de a se pronunta asupra modalitatii de restituire a imobilului � Decizia XX/2007 a ICCJ. - Sentinta civila nr. 148/S din data de 21.05.2012
Restituiri. Aplicarea masurilor reparatorii � numai in echivalent� pentru un imobil preluat de la o persoana juridica care avea calitatea de actionar la o alta persoana juridica, distincta de celelalte persoane fizice cu aceeasi calitate de asociati ... - Sentinta civila nr. 42/S din data de 06.02.2012
Restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a unui teren, atunci cand beneficiarului i s-a aprobat reintroducerea acestui teren in circuitul agricol. Nelegalitatea refuzului restituirii. - Decizie nr. 717 din data de 20.03.2017
Incidenta Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in cauzele in materia restituirii imobilelor p - Decizie nr. 6856 din data de 17.06.2013
Restituirea in natura. Teren liber - Decizie nr. 96/A din data de 08.03.2007