InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVILA II.Anulare act administrativ fiscal. Restituire taxa pe poluare

(Sentinta civila nr. 22 din data de 01.03.2012 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

     
     
     
     
     
     Asupra prezentei cereri.
     Prin cererea inregistrata la Tribunalul Buzau sub nr...../114/2011, legal timbrata, reclamantul ........a solicitat in contradictoriu cu paratele Directia Generala a Finantelor Publice Buzau, Administratia Finantelor Publice Buzau si Administratia Fondului pentru Mediu obligarea paratelor   sa ii restituie suma de 2.812 lei reprezentand taxa pe poluare, cu dobanda legala aferenta calculata pana la momentul platii efective ca si consecinta a anularii actelor administrativ fiscale prin care aceasta taxa a fost stabilita si incasata.
     In motivarea cererii reclamantul a sustinut ca in anul 2008   a achizitionat dintr-un stat din Uniunea Europeana, respectiv Olanda  un autoturism second-hand,  marca Opel Vectra, an de fabricatie 2001 si care a fost inmatriculat initial in tara de origine la data de 05.03.2001, iar inmatricularea acestuia  in Romania a fost conditionata de achitarea taxei pe poluare  pentru autoturisme si autovehicule in cuantum de 2.812 lei.
     Sustine reclamantul ca prin cererea  inregistrata la AFP Buzau sub nr.19859 din 27.05.2011 a solicitat  restituirea acestei sume , cerere care i-a fost  respinsa in mod nelegal.
     Se arata  ca dispozitiile OUG nr. 50/2008  incalca  dispozitiile art. 148 alin.2 din Constitutia Romaniei si art.90 paragraful 1 din Tratatul privind Uniunea Europeana, care interzice discriminarea fiscala intre produsele importate si cele de pe piata interna care sunt de natura similara.
     Reclamantul a aratat ca a indeplinit obligatia prevazuta de art.7 din Legea nr.554/2004 intrucat  anterior introducerii actiunii a formulat plangere prealabila catre Administratia Finantelor Publice Buzau.
     In dovedirea actiunii s-au depus la dosar: adresa nr. 20939/02.06.2011 emisa de Administratia Finantelor Publice Buzau prin care se comunica petentului ca incasarea taxei pe poluare a fost legala, decizia de calcul al taxei pe poluare,  copia certificatului de inmatriculare a autoturismului, contractul de vanzare - cumparare al acesteia,  copia chitantei TS4A nr.9220404  din 29.07.2008.
     Parata AFP Buzau a formulat intampinare invocand exceptiile  de decadere  si de inadmisibilitate a actiunii  intrucat plata taxei pe poluare s-a efectuat in urma emiterii deciziei nr.368/29.07.2008  de calcul a taxei impotriva careia petentul nu a formulat contestatie.
     Prin completarea la intampinare s-a solicitat si suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea dosarului nr.9/2011 al ICCJ  avand ca obiect recurs in interesul legii cu privire la admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiunii  in restituirea taxei pe poluare in conditiile in care nu s-a facut dovada parcurgerii procedurii prealabile.
     Pe fondul cauzei se solicita respingerea  actiunii ca neintemeiata intrucat taxa pe poluare a fost incasata in temeiul unui act normativ aflat in vigoare, adoptat  in concordanta cu prevederile legale europene in materie.
     Parata D.G.F.P. Buzau  a formulat intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii sale procesual pasive in cauza intrucat actele administrativ fiscale contestate au fost emise  de catre AFP Buzau, taxa pe poluare fiind incasata de catre acest organ fiscal ce are calitate  procesuala in cauza.
     Legal citata parata Administratia Fondului pentru Mediu nu a formulat intampinare.
     Examinand actele si lucrarile dosarului prin prisma dispozitiilor legale incidente cauzei, instanta constata urmatoarele:
     Cu referire la exceptiile  de decadere si inadmisibilitate  invocate de catre parata A.F.P. Buzau instanta constata ca sunt neintemeiate, in fapt reclamantul solicitand restituirea unei taxe pe poluare care  nu a fost datorata, prin aplicarea gresita a legii, respectiv a art.117 Cod procedura fiscala  iar in temeiul art.135 Cod procedura fiscala  dreptul  contribuabilului de a solicita  restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la  restituire.
     Petentul a formulat cerere prealabila prin care a solicitat restituirea taxei pe poluare, parata aratand prin adresa nr.20939 din 02.06.2011  (fila 11 dosar) ca restituirea nu este posibila intrucat taxa  a fost incasata in temeiul unui act normativ legal adoptat, astfel incat aceasta exceptie urmeaza a fi respinsa.
     Pe fondul cauzei instanta va retine ca reclamantul .......a achizitionat in anul 2008  dintr-un stat membru U.E., respectiv Olanda un autoturism marca Opel Vectra,  fabricat in anul 2001, inmatriculat initial in tara de origine la 05.03.2001.
          Pentru inmatricularea autoturismului in Romania, reclamantul a fost obligat la plata taxei  pe poluare de 2.812 lei, achitata cu chitanta seria TS4A nr.9220404  din data de 29.07.2008.
     Prin cererea inregistrata sub nr.19859 din 27.05.2011 reclamantul a solicitat restituirea acestei taxe, insa parata A.F.P. Buzau a refuzat, asa cum rezulta din raspunsul comunicat acestuia (fila 11 dosar fond) cu motivarea ca taxa a fost incasata in temeiul OUG nr. 5/2008 , act normativ ce nu contravine legislatiei  comunitare.
     Potrivit  actului normativ invocat  taxa pe poluare se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, de catre persoana fizica sau juridica  care face inmatricularea,  pentru autoturisme si autovehicule aduse importate din state comunitare ori din  alte state .
Instanta constata ca potrivit art. 90 paragraful 1 din Tratatul Constitutiv al Uniunii Europene, nici un stat membru nu aplica direct sau indirect, produselor altor state membre, impozite interne de orice natura, mai mari decat cele care se aplica , direct sau indirect, produselor nationale similare.
Conform hotararii C.J.E. , pronuntata in cauza Weigel (2004), obiectivul reglementarii comunitare este asigurarea liberei circulatii a marfurilor intre statele comunitare in conditii normale de concurenta, prin eliminarea oricarei forme de protectie care decurge din aplicarea de impozite interne discriminatorii fata de produsele provenind din alte state membre.
Prin urmare, dispozitia art. 90 paragraf 1 din Tratat,  interzice discriminarea fiscala intre produsele importate si cele similare autohtone, pentru acestea din urma, Romania nepercepand nici o taxa.
Instanta constata ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile din dreptul comunitar, invocate, care au prioritate fata de dreptul intern.
Intrucat de la 1 ianuarie 2007 Romania este stat membru al Uniunii Europene, conform art. 148 din Constitutia Romaniei, ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare (alin.2), iar Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza  aderarea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alin. 2.
Si prin Legea nr. 157/2005 de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Romania s-a obligat sa respecte dispozitiile din tratatele originare ale Comunitatii, dinainte de aderare.
Ori, perceperea taxei pe poluare reprezinta o diferenta de tratament, o discriminare a regimului juridic fiscal, situatie ce incalca dispozitiile Tratatului CEE , a principiului libertatii circulatiei marfurilor.
Prin urmare, actul administrativ fiscal de incasare a sumei totale de 2.812  lei este nelegal  potrivit legislatiei comunitare, taxa nu se datoreaza si ca atare va fi restituita cu dobanda legala aferenta, de la data incasarii sumei, pana la data  restituirii integrale.
Asa fiind, instanta va admite actiunea formulata de reclamant si va dispune anularea actului administrativ fiscal   si anume decizia de calcul a taxei pe poluare nr.368 din 29.07.2008 si  in consecinta va obliga paratele A.F.P. Buzau si A.F. Mediu in solidar la restituirea  catre reclamant a sumei de 2.812 lei achitata cu titlu de taxa pe poluare precum si a  dobanzii  legale  aferente calculata de la data platii si pana la restituirea efectiva.
In temeiul considerentelor de fapt si de drept expuse, urmeaza a fi respinsa cererea de suspendare a cauzei solicitata de  parata AFP Buzau cauza nr.9/2011 aflata pe rolul  ICCJ fiind deja solutionata.
Avand in vedere ca taxa pe poluare  a fost achitata catre AFP Buzau si incasata de acest organ fiscal, urmeaza a fi admisa exceptia lipsei calitatii procesual pasive a D.G.FP. Buzau iar actiunea va fi respinsa fata de aceasta parata.

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011