InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Titlu: Anulare Decizie de invalidare emisa de .... Legea nr. 165/2013

(Sentinta civila nr. 281 din data de 11.02.2015 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Restituiri | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta


TRIBUNALUL CONSTANTA
SECTIA I CIVILA
SENTINTA CIVILA NR.281
Sedinta publica din 11 februarie 2015
PRESEDINTE - ...
GREFIER - ... S-a  luat  in  examinare  actiunea  civila  avand  ca  obiect - anulare act - Legea nr.165/2013, actiune  formulata de  reclamantul ... cu domiciliul in ..., in  contradictoriu  cu  paratii ..., cu sediul in ... si ..., cu sediul in ....
La  apelul  nominal  facut in  sedinta  publica se prezinta reclamantul personal, care se legitimeaza cu .. seria _ nr _ eliberat de _ la data de _, lipsind paratii.
S-a  facut  referatul  cauzei de  catre  grefierul de sedinta  prin care se invedereaza ca procedura de citare este legal indeplinita si ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar de catre paratul ... note de sedinta prin care se invoca exceptia necompetentei teritoriale a instantei de judecata si pe fond solicita respingerea actiunii ca neintemeiata, dupa care:
 Instanta pune in discutie exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Constanta invocata de paratul ... prin notele de sedinta depuse la dosar.
Reclamantului solicita respingerea exceptiei necompetentei teritoriale apreciind ca este corect sa fie solutionata cauza la aceasta instanta de judecata.
Instanta ramane in pronuntare asupra exceptiei necompetentei teritoriale a Tribunalul Constanta, exceptie invocata de  paratul ....

T R I B U N A L U L

Prin cererea inregistrata sub nr. 17546/3/2014 pe rolul Tribunalului Bucuresti reclamantul ... a solicitat ca in contradictoriu cu piritii ... si ... sa se dispuna anularea Deciziei de invalidare nr. 596/13.03.2014 si obligarea piritelor la emiterea unei decizii de compensare pentru terenul in suprafata de 6,65 ha ce a apartinut autorului ..., teren situat in ....
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca prin  anularea Deciziei de invalidare nr. 596/13.03.2014 adoptata de ... a fost invalidata masura acordarii de despagubiri stabilita prin Hotarirea Comisiei Judetene Constanta pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor nr. 538/15.09.2006 prin care autorul ... a fost inscris in anexa 23 cu suprafata de 6,65 ha.
A invederat reclamantul ca urmare a demersurilor intreprinse pe linga Comisia _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor i s-a comunicat documentatia care a format dosarul constituit in baza Hotaririi nr. 538/2006 si care a fost inaintata catre _.
Reclamantul a sustinut ca motivele de invalidare ale  ... sunt total nefondate. Astfel, arata reclamantul ca a depus la dosar un extras nr. 5985/1998 de la Directia Generala a Arhivelor Statului prin care a dovedit ca autorul sau detinea teren pe teritoriul localitatii, aceasta reprezentind dovada dreptului de proprietate potrivit art. 6 alin 1 din Legea nr. 1/2000.
A apreciat reclamantul ca lipsa anexei de despagubire, in format complet, nu constituie motiv de invalidare atita timp cit a depus la dosar un extras al anexei 23.
In referire la lipsa actelor doveditoare privind preluarea de catre stat a terenului, precizeaza reclamantul ca, inexistenta terenului in suprafata de 6,65 ha in patrimoniul autorului ... la momentul intrarii in vigoare a legilor cu caracter reparatoriu echivaleaza cu o preluarea abuziva, fara titlu valabil.
Piritele ... si ... au formulat intimpinare solicitind respingerea actiunii ca neintemeiata.
Prin sentinta civila nr. 1279/3.11.2014 Tribunalul Bucuresti a admis exceptia necompetentei teritoriale exclusive a Tribunalului Bucuresti, invocata din oficiu, si a declinat competenta de solutionare a cauzei Tribunalului Constanta.
In motivarea solutiei date Tribunalul Bucuresti a retinut ca Decizia contestata este emisa de pirita ... in aplicarea art 25 alin 2 din Legea nr. 165/2013, iar notiunea de "entitate investita de lege" in acceptiunea actului normativ special intra, potrivit art. 3 pct. 4 lit. d si _.
S-a apreciat ca, din interpretarea coroborata a textelor de lege evocate, interpretare ce se impune a fi facuta in spiritul legii, ceea ce prezinta relevanta in determinarea competentei teritoriale de solutionare a contestatiei este sediul Judetene de fond Funciar emitente a hotaririi prin care s-au acordat masuri compensatorii, iar nu sediul _.
Au fost invocate, in acest sens principiul celeritatii si faptul ca daca legiuitorul ar fi inteles ca solutionarea unor astfel de litigii sa fie facuta de Tribunalul Bucuresti ar fi exprimat expres acest lucru in lege. Un alt argument a mai fost acela ca o interpretare contrara ar duce la un blocaj al procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv.
Dupa inregistrarea cauzei pe rolul Tribunalului Constanta, pirita ... a formulat note de sedinta prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Constanta.
Asupra exceptiei
Potrivit art. 248 c.pr.civ. "Instanta se va pronunta mai intii asupra exceptiilor de procedura precum si asupra celor de fond care fac de prisos in totul sau in parte cercetarea in fond a pricinii "
In prezenta cauza, reclamantul solicita anularea Deciziei de invalidare nr. 596/13.03.2014 emisa de catre ... prin care s-a invalidat masura acordarii de despagubiri stabilita prin Hotarirea Comisiei Judetene Constanta pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 538/15.09.2006 si obligarea piritelor la emiterea unei decizii de compensare pentru terenul in suprafata de 6,65 ha ce a apartinut autorului ..., teren situat in ....
Potrivit art 35 alin 1 din Legea nr. 165/2013 "Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 si 34 pot fi atacate de persoana care se considera indreptatita la sectia civila a tribunalului in a carui circumscriptie se afla sediul entitatii, in termen de 30 de zile de la data comunicarii."
Dispozitiile art 33 si 34 aratate in articolul citat se refera atit la deciziile ce se emit de catre entitatile investite de lege cu obligatia de a solutiona cererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001 cit si la deciziile compensare sau de invalidare emise potrivit art. 25 de catre _ in urma solutionarii dosarelor transmise _.
Potrivit art. 3 pct. 4 lit. g din Legea nr. 165/2013 "In intelesul prezentei legi, expresiile si termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii: 4.entitatea investita de lege - urmatoarele structuri cu atributii in procesul de restituire a imobilelor preluate abuziv si de stabilire a masurilor reparatorii: g) ..., infiintata potrivit prezentei legi;"
Totodata, potrivit art. 3 pct. 5 din aceeasi lege "In intelesul prezentei legi, expresiile si termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii: decizia entitatii investite de lege - decizia/dispozitia/ ordinul/hotararea emisa de catre entitatea investita de lege, prevazuta la pct. 4;"
Fata de textele de lege citate mai sus, Tribunalul apreciaza ca nu exista echivoc in ceea ce priveste competenta teritoriala de solutionare a contestatiilor formulate impotriva deciziilor emise de ..., legiuitorul stabilind o competenta teritoriala exclusiva in favoarea sectiei civile a Tribunalului Bucuresti, _ avind sediul in Municipiul Bucuresti.
Tribunalul apreciaza ca nu se poate interpreta din nicio regula de procedura enuntata in cuprinsul Legii nr. 165/2013 aspectul potrivit caruia prin entitate investita de lege s-ar intelege doar _ si nici ca principiul celeritatii  procesului civil ar fi in vreun fel incalcat prin stabilirea de catre legiuitor a unei competente teritoriale exclusive.
Faptul ca legiuitorul nu a aratat expres in textul legii ca pentru contestarea deciziilor emise de ... competenta revine Tribunalului Bucuresti nu are relevanta, aceasta fiind o problema de tehnica legislativa si nu de aplicare a legii. Atita timp cit in lege sunt suficiente criterii pentru determinarea competentei, interpretarea normei expusa in art 35 nu poate ridica probleme.
Faptul ca Tribunalul Bucuresti ar deveni instanta cu plenitudine de competenta in solutionarea contestatiilor promovate potrivit art. 35 raportat la art. 34 din Legea nr. 165/2013 nu poate duce la un blocaj al procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv si de stabilire a masurilor reparatorii intrucit, odata formulata o contestatie, durata procesului nu mai depinde de legiuitor, ci de managementul instantei de judecata si, in principal, de cel al completului de judecata care va trebui sa aiba in vedere termenele scurte ce sunt reglementate pentru astfel de cauze atit in ceea ce priveste efectuarea procedurii regularizarii cit si in ceea ce priveste termenele acordate si termenele de redactare.
Pentru cele expuse, instanta va admite exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Constanta si va declina cauza spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.
Vazind ca exista un conflict negativ de competenta, potrivit art 133 pct 2 c.pr.civ., Tribunalul va suspenda judecata si, in baza art 135 alin 1 c.pr.civ va inainta caza Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru solutionarea conflictului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
 IN NUMELE LEGII
D I S P U N E Admite exceptia necompetentei teritoriale a Tribunalului Constanta.
Declina cauza avand ca reclamant pe ... cu domiciliul in ... si ca paratii ..., cu sediul in ... si ..., cu sediul in ..., spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti sectia a V-a civila.
Constata ivit conflict negativ de competenta drept pentru care trimite cauza Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru pronuntarea regulatorului de competenta.
Pronuntata in sedinta publica azi, 11.02.2015

PRESEDINTE, GREFIER,
... ...

Red.jud.
4 ex./17.02.2015

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restituiri

Contestatie formulata in temeiul Legii nr. 10/2001 - Sentinta civila nr. speta 1 din data de 04.01.2008
restituire taxe - Sentinta comerciala nr. 1129/CA din data de 03.04.2014
Contestatie Legea 10/2001. Identitate intre fostii proprietari tabulari si persoanele indreptatite la restituire imobil - Sentinta civila nr. 1124 din data de 20.09.2011
Restituiri - Sentinta civila nr. 65 din data de 21.01.2011
Anularea Dispozitiei Primarului. Cerere de restituire in natura a imobilului - Sentinta civila nr. 1276 din data de 06.12.2010
Restituiri - Decizie nr. 164 din data de 26.04.2010
Drept de proprietate privata asupra terenurilor - Sentinta civila nr. 665 din data de 08.09.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 117 din data de 18.02.2010
Aplicarea dispozitiilor art 284 al 4 si 8 din Legea nr 571/2003 si a pct 212 din HG nr 44/2004. Data de la care se acorda scutirea de la plata impozitului si perioada pe care se acorda. - Decizie nr. 4428 din data de 01.10.2013
Lipsa de interes in declararea recursului a partii parate in conditiile in care actiunea reclamantului a fost respinsa - Decizie nr. 1309/R din data de 07.12.2010
Contestatie impotriva unei decizii de restituire in baza Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 186/R din data de 26.09.2006
Notificarea ramasa fara obiect. Anularea deciziei de solutionare a notificarii formulata in temeiul Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 264/S din data de 02.11.2012
Restituire. Respingerea cererii de restituire a cotei de 1 din imobil preluat abuziv de stat pe motive de vacanta succesorala. Cerere formulata de succesorii fostului proprietar deposedat. - Sentinta civila nr. 34/S din data de 30.01.2012
Restituiri. Acordarea unor terenuri in compensare,chiar daca acestea nu se afla la dispozitia Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 - Sentinta civila nr. 167/S din data de 05.06.2012
Restituiri. Legea 10/2001. Restituirea in natura a imobilului cu dobandirea unui drept special de folosinta in favoarea unor cetateni straini. - Sentinta civila nr. 133/S din data de 07.05.2012
Restituiri. Dovada calitatii de persoane indreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001, facuta in fata instantei. Obligatia acesteia de a se pronunta asupra modalitatii de restituire a imobilului – Decizia XX/2007 a ICCJ. - Sentinta civila nr. 148/S din data de 21.05.2012
Restituiri. Aplicarea masurilor reparatorii „ numai in echivalent” pentru un imobil preluat de la o persoana juridica care avea calitatea de actionar la o alta persoana juridica, distincta de celelalte persoane fizice cu aceeasi calitate de asociati ... - Sentinta civila nr. 42/S din data de 06.02.2012
Restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a unui teren, atunci cand beneficiarului i s-a aprobat reintroducerea acestui teren in circuitul agricol. Nelegalitatea refuzului restituirii. - Decizie nr. 717 din data de 20.03.2017
Incidenta Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in cauzele in materia restituirii imobilelor p - Decizie nr. 6856 din data de 17.06.2013
Restituirea in natura. Teren liber - Decizie nr. 96/A din data de 08.03.2007