InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 1895 din data de 26.09.2011 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna

      
R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA NR. 1895
Sedinta publica de la 26 septembrie 2011
PRESEDINTE : ________..
ASISTENT JUDICIAR : _____
ASISTENT JUDICIAR : _____.
GREFIER : ___________       Pe rol fiind pronuntarea in actiunea civila formulata de reclamantii D. L., K. R., B. A., T. E., S. C., Sz. M. L., R. B., Sz. A., K. I., Zs. Z., H. G., G. Z., K. L. L., M. G., R. M., K. I. I., A. B. Cs., B. A., G. J., Cs. E., H. G., G. K., P. I., D. K., U. I. L., B. A., Sz. A., B. I., V. Zs., Cz. D., D. S., B. D. si P. K. in contradictoriu cu paratii Orasul Baraolt prin primar si S.C. _. S.A., avand ca obiect acordarea drepturilor banesti.
     La apelul nominal facut in sedinta publica de astazi lipsesc partile.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     Instanta constata ca dezbaterile in fond asupra cauzei de fata au avut loc in sedinta publica din data de 22 septembrie 2011, sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere care face parte integranta din prezenta sentinta, cand instanta a amanat pronuntarea pentru data de astazi, 26 septembrie 2011.            
           
                                                   T R I B U N A L U L
     
      Constata ca prin cererea inregistrata sub nr. de mai sus, reclamantii D. L., K. R., B. A., T. E., S. C., Sz. M. L., R. B., Sz. A., K. I., Zs. Z., H. G., G. Z., K. L. L., M. G., R. M., K. I. I., A. B. Cs., B. A., G. J., Cs. E., H. G., G. K., P. I., D. K., U. I. L., B. A., Sz. A., B. I., V. Zs., Cz. D., D. S., B. D. si P. K. au chemat in judecata pe paratii ORASUL BARAOLT si SC _. SA BARAOLT, solicitand instantei sa dispuna urmatoarele:
- obligarea paratilor la plata drepturilor salariale cuvenite, incepand din aprilie 2008 pana la data desfacerii efective a contractelor individuale de munca ale reclamantilor,
- acordarea dobanzii legale si actualizarea sumelor cuvenite reclamantilor in raport de rata inflatiei,
- obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii formulate, reclamantii arata ca au fost salariatii SC _.. SA BARAOLT si ca din aprilie 2008 pana la data incetarii efective a contractelor lor de munca nu si-au primit drepturile salariale desi s-au prezentat la locul de munca. Orasul Baraolt, prin calitatea sa de actionar unic al SC _. SA BARAOLT, avea obligatia de a plati drepturile salariale catre angajati.
In drept, au fost invocate prevederile art. 40 alin. 2 lit. c din C. Muncii.
Paratul ORASUL BARAOLT a formulat intampinare solicitand respingerea cererii de chemare in judecata. In aparare, acest parat a invocat exceptia lipsei calitatii sale  procesuale pasive, avand in vedere faptul ca reclamantii au avut raporturi de munca cu SC _.. SA BARAOLT, ca urmare aceasta societate, in calitate de angajator are obligatia de plata a salariilor. Mai mult, potrivit art. 3 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 actionarii raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris. Prin urmare, sustine paratul, chiar dispozitiile legale in vigoare exclud in mod expres raspunderea patrimoniala a actionarului pentru datoriile societatii debitoare.
Apoi, paratul arata ca SC _.. SA BARAOLT face obiectul procedurii falimentului, ca urmare reclamantii au posibilitatea sa se indrepte impotriva acestei societati doar in cadrul procedurii Legii nr. 85/2006. Dealtfel, reclamantii s-au inscris la masa credala, fiindu-le distribuite sume de catre lichidator in contul creantelor detinute. Mai mult decat atat, se sustine ca in perioada de timp vizata de reclamanti SC _.. SA BARAOLT nu a mai desfasurat nici un fel de activitate.
Fata de imprejurarea ca la data de 06.05.2011 parata SC _.. SA BARAOLT a fost radiata din registrul comertului ca urmare a inchiderii procedurii falimentului, instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a acestei parate.
In probatiune, partile au depus la dosarul cauzei inscrisuri.
Instanta a dispus atasarea dosarului cu nr. 1518/119/2008 al Tribunalului Covasna.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
      In ceea ce priveste capacitatea procesuala de folosinta a paratei SC _. SA BARAOLT, Tribunalul retine urmatoarele: potrivit art. 5 alin 2 din Decretul nr. 31/1954, capacitatea de folosinta a unei persoane este capacitatea acesteia de a avea drepturi si obligatii. In plan procesual, capacitatea de folosinta consta in aptitudinea partii de a avea drepturi si de a-si asuma obligatii  in cadrul procesului in care este chemata.
      Capacitatea de folosinta a unei persoane juridice (societate comerciala) exista, de regula, de la data inregistrarii, pana la data radierii acesteia din evidenta Registrului Comertului. In speta, SC _. SA Baraolt  a fost radiata din evidenta ORC Covasna la data de 06.05.2011 ca urmare a inchiderii procedurii falimentului. Asa fiind, aceasta parte este lipsita de capacitate procesuala de folosinta, ca urmare,  instanta va admite exceptia invocata din oficiu si va respinge cererea formulata de reclamanti  in contradictoriu cu SC __ SA Baraolt.
Apoi, pentru a aprecia asupra calitatii procesuale pasive a paratului ORASUL BARAOLT, chestiune strans legata de fondul cauzei, instanta retine, in fapt, ca reclamantii au fost angajatii SC _.. SA BARAOLT, conform contractelor individuale de munca depuse la dosar, raporturile de munca ale acestora cu societatea angajatoare incetand la data de 13.01.2009 in temeiul art. 60 alin. 2 coroborat cu art. 65 alin. 1 din Codul muncii, ca si consecinta  a desfiintarii locului de munca in urma deschiderii procedurii insolventei fata de societate, prin sentinta civila nr. 1611 din 07.11.2008 a Tribunalului Covasna.
Potrivit statutului SC _.. SA BARAOLT unicul actionar al acestei societati pe actiuni a fost ORASUL BARAOLT reprezentat de Consiliul Local Baraolt.
Anterior promovarii prezentei actiuni, reclamantii, reprezentati de Sindicatul Kormos , s-au judecat cu fostul angajator SC _. SA BARAOLT si Consiliul Local Baraolt pentru obtinerea drepturilor salariale restante pentru perioada aprilie 2008-29.10.2008. Tribunalul Covasna a admis, prin sentinta civila nr. 1557/2008, respectiva cerere ce a facut obiectul dosarului civil cu nr. 1518/119/2008. Curtea de Apel Brasov a pastrat solutia data de prima instanta, respingand recursul formulat de Consiliul Local Baraolt.
Reclamantii, pentru a-si incasa salariile restante, au incercat sa puna in executare sentinta Tribunalului Covasna sus mentionata, insa fara sorti de izbanda. Astfel, reclamantii au solicitat, in temeiul art. 580/3 C.p.c., aplicarea unei amenzi civile in sarcina Consiliului Local Baraolt pentru neindeplinirea de catre acesta a obligatiei de a aloca fondurile necesare platii salariilor restante (obligatie stabilita prin titlul executoriu constand in sentinta nr. 1557/2008 a Tribunalului Covasna). Aceasta cerere a fost respinsa irevocabil de Judecatoria Sf. Gheorghe prin incheierea din 05.06.2009 data in dosarul nr. 117-305-2009.
Apoi, desi s-a format dosarul executional nr.127/2009 al BEJ K. J.G., executarea silita a fost suspendata, apoi anulata, prin sentinta nr. 693-2010 a Judecatoriei Sf. Gheorghe, la cererea Consiliului Local Baraolt pentru motivul ca reclamantii, in calitate de creditori ai unei obligatii de a face trebuiau sa urmeze calea prevazuta de art. 580/3 C.p.c. (cale pe care acestia au urmat-o, insa cererea lor a fost respinsa, astfel cum s-a aratat mai sus).
Ca urmare, vazandu-se in imposibilitatea de a-si executa titlul pe care l-au obtinut in instanta, reclamantii, pentru obtinerea salariilor lor restante , au promovat o noua actiune, cea care face obiectul prezentului dosar, de data aceasta indreptandu-se impotriva Orasului Baraolt si solicitand acordarea salariilor pana la data incetarii raportului de munca.
Desi paratul ORASUL BARAOLT sustine in cuprinsul intampinarii pe care a formulat-o in prezenta cauza ca reclamantii s-au inscris la masa credala in dosarul de faliment al SC _.. SA Baraolt si ca le-ar fi fost distribuite sume de catre lichidator in contul creantelor lor, nu a  depus dovezi in acest sens la dosar (desi a fost parte in respectiva procedura de faliment).
Tribunalul are in vedere prevederile art. 123 pct. 2 din Legea nr. 85/2006 conform carora creantele rezultate din raporturile de munca se platesc primele, salariatii fiind creditori de rang intai.
      Apoi, conform art. 156 C muncii "salariile se platesc inaintea oricarei alte obligatii a angajatorilor". De asemenea, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede, in art. 48, ca "toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii" si ca, "in caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori".
      Reclamantii nu au beneficiat de aplicarea acestor prevederi legale, si, desi au formulat actiune in instanta impotriva fostei societati angajatoare, avand castig de cauza, nu au reusit, pana in prezent, punerea in executare a sentintei civile nr. 1557/2008 a Tribunalului Covasna, astfel cum s-a aratat mai sus.
      Retinand ca dreptul reclamantilor la incasarea salariilor lor restante este unul prioritar, fata de prevederile legale anterior mentionate, obligatia de plata a salariului (obligatie ce intra in continutul raportului juridic de munca), existand in sarcina angajatorului pana la data incetarii contractului individual de munca, Tribunalul apreciaza ca pe deplin justificate si intemeiate pretentiile ce fac obiectul prezentului litigiu.
      Avand in vedere ca, in timpul existentei societatii angajatoare, reclamantii, creditori ai acesteia, au urmarit fara succes averea societatii, acestia sunt indreptatiti, ca dupa lichidarea si radierea SC __. SA Baraolt  sa procedeze la urmarirea directa a unicului actionar, intrucat nu mai exista patrimoniu social al fostei persoane juridice.
      Conform statutului SC __.. SA Baraolt, art. 6, "capitalul social al societatii este de 934.199  lei, asupra intregului capital social fiind proprietar ORASUL BARAOLT, ca singur actionar".
      Apoi, potrivit art. 3 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, actionarii raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.  Capitalul social este definit ca suma tuturor aporturilor efectuate de asociati in vederea constituirii si functionarii unei societati comerciale. Acesta are o dubla semnificatie atat juridica cat si contabila. Din punct de vedere juridic, capitalul social reprezinta gajul general al creditorilor societatii.
      In temeiul acestor considerente, instanta apreciaza ca paratul ORASUL BARAOLT, unic actionar al fostei SC _.. SA Baraolt, este titular al obligatiei de plata a sumelor pretinse de reclamanti, justificand pe deplin calitatea procesuala pasiva in cauza.
      In ceea ce priveste fondul pretentiilor, din cele mai sus prezentate si din prevederile art. 39 alin. 1 lit. a, art. 161 C muncii, instanta retine  ca reclamantii sunt indreptatiti la obtinerea salariilor  restante aferente perioadei aprilie 2008-13.01.2009, sumele datorate de parat cu acest titlu urmand a fi actualizate prin aplicarea indicelui de inflatie de la data scadenta a obligatiei de plata si pana la plata efectiva a debitului (in scopul obtinerii integrale a creantei lor, avand in vedere devalorizarea in timp a  monedei nationale).
De asemenea, in temeiul art. 161 alin. 4 C muncii, pentru repararea prejudiciului produs reclamantilor ca urmare a acordarii cu intarziere a salariilor, instanta va obliga paratul la plata dobanzii legale aferente sumei datorate fiecarui reclamant, dobanda calculata de la data  de 02.05.2011 (introducerea prezentei actiuni-moment al punerii in intarziere a actionarului unic al fostei societati angajatoare)  si pana la data platii efective.

     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE

        Admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a paratei S.C. __ S.A .
Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului ORASUL BARAOLT.
Admite cererea formulata de reclamantii D. L., K. R., B. A., T. E., S. C., Sz. M. L., R. B., Sz. A., K. I., Zs. Z., H. G., G. Z., K. L. L., M. G., R. M., K. I. I., A. B. Cs., B. A., G. J., Cs. E., H. G., G. K., P. I., D. K., U. I. L., B. A., Sz. A., B. I., V. Zs., Cz. D., D. S., B. D. si P. K., cu domiciliul ales in ____.., in contradictoriu cu paratul ORASUL BARAOLT.
Obliga paratul ORASUL BARAOLT la plata catre fiecare reclamant in parte a drepturilor salariale restante aferente perioadei aprilie 2008-13.01.2009, sumele datorate urmand a fi actualizate prin aplicarea indicelui de inflatie de la data scadenta a obligatiei de plata si pana la plata efectiva a debitului.
Obliga paratul ORASUL BARAOLT la plata dobanzii legale aferente sumei datorate fiecarui reclamant, dobanda calculata de la data de 02.05.2011 si pana la data platii efective.
Respinge cererea formulata de reclamanti in contradictoriu cu parata S.C. ___ S.A., ca fiind indreptata impotriva unei parti fara capacitate procesuala de folosinta.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 26.09.2011.
PRESEDINTE,                            ASISTENTI JUDICIARI,                             GREFIER,
      
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013