InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dambovita

Actiunea in constatarea calitatii de mostenitor este admisibila.

(Decizie nr. 372 din data de 01.10.2008 pronuntata de Tribunalul Dambovita)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Dambovita | Jurisprudenta Tribunalul Dambovita

Actiune in constatarea calitatii de mostenitor. Admisibilitate. Actiunea in anularea certificatului de mostenitor nu  reprezinta o actiune in realizarea dreptului pretins de reclamanta, asa cum a retinut instanta de fond, intrucat o asemenea actiune, in cazul in care ar fi admisa, nu ar duce decat la anularea certificatului de mostenitor nu si la realizarea dreptului apelantei de coproprietar. In cauza, singura actiune in realizare a dreptului apelantei reclamante este cea de imparteala judiciara insa ar fi o sarcina exorbitanta a pretinde unei parti care nu doreste decat sa se constate calitatea sa de mostenitor legal a unei persoane sa solicite iesirea din indiviziune printr-o actiune de imparteala judiciara, avand in vedere ca se poate face si un partaj prin buna invoiala, partajul judiciar neavand caracter obligatoriu si ca mostenitorii pot, daca vor, sa continue sa stapaneasca impreuna bunurile succesorale deoarece nimeni nu poate fi fortat sa ceara iesirea din indiviziune. Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Racari sub nr.718/284/2008, reclamanta NF  a solicitat in contradictoriu cu paratul TS, constatarea calitatii sale de mostenitor legal a defunctului TI.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca este fiica defunctului TI; ca, in urma decesului autorului sau TI, a fost dezbatuta la notariat succesiunea acestuia, eliberandu-se certificatul de mostenitor nr. 218/04.06.1974 in care apare mentionat ca unic mostenitor, TS, parat in cauza, ceilalti mostenitori ai defunctului, respectiv AG, NF, VS, PV, NM, TA si DN figurand ca renuntatori, in baza declaratiilor autentificate sub numerele 508-513/1974 de Notariatul Buftea; ca, fata de imprejurarea ca decesul autorului lor - TI - a survenit la data de 07.04.1973, iar declaratiile de renuntare au fost date de 04.06.1974, cu depasirea termenului de 6 luni prevazut de lege, aceste declaratii de renuntare sunt lipsite de orice eficienta juridica; ca pentru a se da eficienta acceptarii dar si renuntarii la mostenire, acestea trebuie sa se produca in termenul de 6 luni; ca intrucat renuntarile au fost facute in afara termenului de optiune succesorala, respectiv dupa un an si doua luni, nefiind indeplinite toate caracteristicile cumulativ prevazute de lege ale renuntarii la succesiune, rezulta fara dubiu ca exista alte situatii posibile de inlaturare a mostenitorilor de la succesiune.
In drept sunt enuntate dispozitiile art.111 Cod procedura civila.
In dovedirea cererii  au fost anexate, in copie, certificatul de deces al defunctului TI si certificatul de mostenitor nr. S 218/ 1974 , cererea nr.1608/ 12.03.1991 de reconstituire a dreptului de proprietate.
La termenul din data de 26.03.2008, s-a depus de catre parat intampinare, prin care s-a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata.
Prin intampinare, paratul a ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, exceptie la care s-a renuntat in sedinta publica, motivat de faptul ca reclamanta a depus la dosar inscrisuri cu care face dovada calitatii sale de succesibil al defunctului si exceptia inadmisibilitatii actiunii.
In sustinerea acestei exceptii, paratul a invocat dispozitiile art. 88 din Legea 36/1995, potrivit cu care certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor  si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte, iar din certificatul de mostenitor nr. 218/ 04.06.1974 emis de notariatul de stat Buftea, judetul Ilfov reiese in mod clar ca paratul este unicul mostenitor al defunctului TI.
La acelasi termen de judecata, instanta de fond a pus in discutia partilor exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata iar prin sentinta civila nr. 872/26.03.2008, Judecatoria Racari a admis exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata si a respins cererea ca inadmisibila.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca, la data de 04.06.1974, s-a emis de catre Notariatul de Stat Buftea certificatul de mostenitor nr. S 218, in care unic mostenitor figureaza TS, paratul in cauza, in calitate  de descendent de gradul I, celelalte persoane cu vocatie la succesiunea acestui defunct renuntand expres la mostenire prin declaratiile date in forma autentica; ca certificatul de mostenitor, potrivit dispozitiilor art.88 alin.1 din Legea nr.36/1995, face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor ce se cuvine fiecarui mostenitor in parte; ca, in aceste conditii, reclamanta, considerandu-se vatamata prin emiterea certificatului de mostenitor nr. S 218/ 1974, are deschisa calea actiunii in anularea acestui certificat cu consecinta stabilirii calitatii sale de mostenitor, acest din urma lucru neputandu-se realiza pe calea actiunii in constatare; ca, intemeindu-si cererea pe dispozitiile art.111 Cod procedura civila, reclamanta a solicitat instantei sa constate existenta unui drept al sau - respectiv a calitatii sale de mostenitor - impotriva paratului, care are aceasta calitate conform certificatului de mostenitor nr. S 218/1974; ca actiunea in constatare are insa un caracter subsidiar fata de actiunea in realizare, teza a II-a a aceluiasi articol stipuland ca actiunea in constatare nu poate fi exercitata daca se poate cere realizarea dreptului; ca, atata timp cat certificatul de mostenitor este in fiinta, nu se poate pronunta o hotarare intr-o actiune in constatarea calitatii de mostenitor.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel in termenul legal reclamanta NF, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie si aratand ca actiunea in constatarea calitatii de mostenitor in temeiul dispozitiilor art. 111 alin. 1 Cod procedura civila este admisibila pentru ca nu mai are la indemana  actiunea in realizarea dreptului, care este o actiune prescrisa si care nu ar putea solutiona prezentul dosar si ca instanta a preluat mecanic notiuni strict  teoretice, fara a le adapta concret la speta de fata si fara a motiva aplicabilitatea lor din punct de vedere juridic.
Prin intampinarea formulata, intimatul parat TS a solicitat respingerea apelului ca nefondat aratand ca in mod corect si legal instanta de fond a admis exceptia inadmisibilitatii actiunii, cata vreme este in fiinta un certificat de mostenitor care face dovada deplina a calitatii de mostenitor, conform art. 88 din Legea nr. 36/1995 iar reclamanta nu a intentat actiune in anularea acestuia; ca sustinerea apelantei ca instanta de fond a preluat mecanic notiuni strict  teoretice, fara a le adapta concret la speta de fata si fara a motiva aplicabilitatea lor din punct de vedere juridic nu este corecta.
Prin decizia civila nr. 372/1.10.2008, Tribunalul Dambovita a admis apelul declarat de reclamanta NF impotriva sentintei civile nr. 872/26.03.2008 pronuntata de Judecatoria Racari in dosarul nr. 718/284/2008, in contradictoriu cu intimatul parat TS, a desfiintat sentinta atacata si a trimis cauza spre rejudecare primei instante - Judecatoria Racari.
Pentru a pronunta aceasta decizie, Tribunalul a retinut urmatoarele:
In conformitate cu dispozitiile art. 111 Cod procedura civila "Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului."
In speta, apelanta reclamanta a solicitat sa se constate calitatea sa de mostenitor legal al defunctului TI, in calitate sa de fiica, iar actiunea in constatarea calitatii de mostenitor este admisibila, cata vreme apelanta reclamanta nu urmareste efectiv incetarea starii de indiviziune.
In opinia tribunalului, nu se poate sustine ca apelanta reclamanta poate cere realizarea dreptului pretins printr-o actiune in anularea certificatului de mostenitor, asa cum gresit a pretins instanta de fond, intrucat o asemenea actiune, in cazul in care ar fi admisa, nu ar duce decat la anularea certificatului de mostenitor nu si la realizarea dreptului apelantei de coproprietar.
In cauza, singura actiune in realizare a dreptului apelantei reclamante este cea de imparteala judiciara insa ar fi o sarcina exorbitanta a pretinde unei parti care nu doreste decat sa se constate calitatea sa de mostenitor legal a unei persoane sa solicite iesirea din indiviziune printr-o actiune de imparteala judiciara, cat timp se poate face si un partaj prin buna invoiala, partajul judiciar neavand caracter obligatoriu, iar mostenitorii pot, daca vor, sa continue sa stapaneasca impreuna bunurile succesorale  deoarece starea de coproprietate fiind o stare legala, nimeni nu poate fi fortat sa ceara iesirea din indiviziune. 
Ca urmare, in mod gresit prima instanta a rezolvat procesul fara a intra in cercetarea fondului, astfel ca, fata de dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod procedura civila,  tribunalul a admis apelul declarat de reclamanta, a desfiintat sentinta apelata si a trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011