InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Adjud

Actiunea in revendicare si granituire

(Sentinta civila nr. 185 din data de 17.02.2011 pronuntata de Judecatoria Adjud)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Adjud | Jurisprudenta Judecatoria Adjud

Domeniu:granituire
Tip:sentinta
Nr/data:185/17.02.2011
Autor :Judecatoria Adjud

                                   Actiunea in revendicare si granituire

Prin cererea inregistrata sub  nr. 755/173/2010  la Judecatoria Adjud reclamantii P.R. si P. V. au chemat in judecata pe paratii P C. s.a.pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna : 1) stabilirea liniei de hotar care desparte proprietatile partilor; 2)  paratii sa fie obligati sa respecte dreptul de proprietate si posesie asupra fasiei de teren pe care au acaparat-o din proprietatea reclamantilor, respectiv aproximativ 12 mp.
In motivarea actiunii reclamantii au aratat ca sunt proprietarii imobilului casa de locuit si teren aferent in suprafata de 900 mp., imobil situat  in mun. Adjud, str. Al. I.  Cuza nr. 18, jud. Vrancea cu vecinii : N - Banea Alecu, S - Gheorghiu Mihai, E - str. A i Cuza, V - str. Garoafei. Dovada proprietatii  o fac cu Ordinul Prefectului nr. 68/1996  si Anexa 1  la acesta. Au mai aratat ca in anul 2005 paratii au cumparat de la Banea Ilie imobilul invecinat la Nord  cu reclamantii , iar ulterior in mod abuziv au desfiintat vechile semne de hotar care separau proprietatile partilor si cu aceasta ocazie au ocupat o fisie lunga de 30 m. pe o latime de 40 cm. din spatele casei reclamantilor, in suprafata totala de 12 mp. Au solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata.
In dovedire au solicitat proba cu inscrisuri, martori, interogatoriu, expertiza tehnica.
Paratii au formulat intampinare  si  cerere reconventionala .
In motivarea intampinarii au aratat ca nu au mutat niciun semn de hotar si nu au acaparat nicio suprafata de teren de la reclamanti care sunt in eroare.  Paratii au fost de acord cu capatul de cerere privind granituirea pe linia de hotar deja stabilita,  dar nu si cu cel privind revendicarea. 
In motivarea cererii reconventionale  paratii au solicitat  obligarea reclamantilor sa-si mute teava de gaz prin fata casei acestora, aceasta aflandu-se in prezent in curtea  paratilor fara acceptul lor ; au mai solicitat obligarea reclamantilor sa lase o fereastra doar pentru aerisire in spatele casei acestora , cerere intemeiata in drept pe disp. art. 611 - 612 Cod civil.
In aparare si dovedire au solicitat proba cu  inscrisuri, martori, interogatoriu, expertiza tehnica si cercetare la fata locului.
Reclamantii au formulat intimpinare  la cererea reconventionala a paratilor prin care au solicitat  respingerea acesteia ca nefondata . In motivare au aratat ca teava de gaz nu este a lor personal si este pozitionata pe peretele casei lor , iar fereastra de la bucatarie are sticla mata si nu ii pot vedea pe parati. In aparare au solicitat proba cu inscrisuri.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele :
Conform Ordinul Prefectului nr. 68/1996 (f.11) ,  Anexa 1  la acesta (f.9) si hotararea nr. 8 din 23.04.1996 a Comisiei judetene pt. aplicarea dispozitiilor Lg.112/1995(f.8)  reclamantii au in proprietate imobilul compus din casa si teren aferent in suprafata de 900 mp. situat in mun. Adjud, str. Al. I.  Cuza , nr. 18, jud. Vrancea cu vecinii : N - paratii(fost Bania Alecu) , S - Gheorghiu Mihai, E - str. Al. I Cuza, V - str. Al. I.  Cuza (fosta str. Garoafei) . Acest teren a apartinut autorilor reclamantei-Simion pe care l-au dobandit in anul 1945 conform actului de vanzare cumparare de la fila 6 dosar ; in acest act se mentioneaza ca terenul are o dimensiune de 14 ml  latime la fata, respectiv la str. Al.I.Cuza.
Conform contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.1165/1999 de catre BNP Veronica Chiriac(f.93) paratii au cumparat de la numita Bania Amalia proprietatea invecinata la Nord de reclamanti, respectiv  imobilul compus din casa si teren aferent in suprafata de 435,5 mp. situat in mun. Adjud, str. Al. I.  Cuza , nr. 16A. Conform schitei anexe la contract(f.94) coroborata cu schita de la fila 96 dosar si schita anexa la autorizatia de construire  nr. 225/12.08.2009 eliberata pe numele paratilor(f.99,105) latimea la strada Al.I.Cuza a terenului paratilor este de  13 ml.
Conform raportului de expertiza tehnica topometrica efectuata in cauza(f.70,71) reclamantii au in prezent in posesie suprafata de 825,36 mp.( mai putin decat cei cca. 900 mp. din actul de proprietate) cu o latime la strada de  13,60 m fata de 14 m. , in timp ce paratii au in prezent in posesie suprafata de 450,60 mp.(cu 15,1 mp. mai mult decat in actul de proprietate) cu o latime la strada de  13 m.; dar  din declaratia socrului paratului-D.si constatarile  personale ale expertului(f.70,80-82) coroborat cu declaratia martorului Banea Ilie(f.54) rezulta ca paratii au cedat 0,40 m. latime din terenul lor vecinului din partea de Nord(restaurant) acesta din urma dandu-le teren in spate , rezultand astfel ca terenul paratilor are in realitate o latime la strada de 13,40 ml , deci mai mult cu diferenta de 0,40 ml. ce le lipseste reclamantilor. Din declaratiile martorilor audiati in cauza a mai rezultat ca intre autorii reclamantilor-socrii reclamantului(in declaratiile de la filele 54,  55 dosar din eroare s-a trecut socrii paratilor ) si autorii paratilor- vanzatoarea Bania si sotul acesteia a existat o intelegere in sensul sa nu se faca gard in spatele casei reclamantilor deoarece s-ar fi ingustat spatiul dintre casa reclamantilor si cea a autorilor paratilor si nu se mai putea trece cu masina de lemne , casa reclamantilor nefiind construita in hat ci in interiorul proprietatii acestora cu 30-40 cm.
Fata de cele aratate mai sus instanta retine ca intr-adevar suprafata de teren pretinsa de reclamanti in spatele casei acestora de 40 cm. latime este proprietatea acestora si nu a paratilor care probabil nu au cunoscut despre intelegerea dintre autorii partilor, aceasta dezinformare neavand relevanta in cauza dedusa judecatii. Expertul tehnic topometrist Popovici Apostol, prin schita de la fila 78, a  identificat suprafata de teren in litigiu ,  aceasta avand o suprafata de 12,80 mp, precum si linia de hotar dintre proprietatile partilor, aceasta aflandu-se la 0,40 ml de peretele casei reclamantilor si la 0,30 ml de limita fundatiei casei(f.71). Instanta nu va avea in vedere "nedumeririle" d-lui expert exprimate ulterior depunerii raportului de expertiza,  acestea fiind nepertinente , in timp ce concluziile raportului de expertiza tehnica sunt  conforme cu probele administrate care au stat la baza constatarilor efectuate de expert, in timp ce "nedumeririle" sale au la baza presupuneri, suspiciuni ce nu se coroboreaza cu materialul probator administrat in cauza.
Pentru motivele expuse, instanta, in baza art. 480 si urm si 584 C.civ., urmeaza sa admita actiunea in revendicare si granituire, sa oblige paratii sa lase in deplina proprietate si pasnica folosinta reclamantilor suprafata de 12,80 mp teren situat in mun. Adjud, str. Al.I.Cuza, nr.16(18), jud. Vrancea, imobil identificat de catre expert Popovici Apostol prin schita de la fila 78 dosar, si sa stabileasca linia de hotar dintre proprietatile  partilor conform aliniamentului marcat cu linie rosie intrerupta de catre expert.
In ceea ce priveste cererea reconventionala , fata de concluziile raportului de expertiza(f.71) si declaratiile martorilor audiati in cauza,  rezulta ca aceasta cerere  este vadit nefondata, sicanatorie , fereastra din spatele casei reclamantilor fiind una de aerisire si nu de vedere, iar teava de gaz , groasa de 24 mm.,  este montata la 6 cm  de peretele casei , deci in interiorul proprietatii reclamantilor.
In baza art. 274,276  C.pr.civ. instanta  urmeaza sa oblige paratii  sa plateasca reclamantilor cheltuieli de judecata in suma de 1.030,30  lei, la calcularea acestora instanta urmand a avea in vedere ca  in ceea ce priveste granituirea cheltuielile se suporta pe jumatate conform art. 584 teza finala C.civ. , neavand relevanta ca paratii au fost de acord cu aceasta cerere .
 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011