InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Alesd

Art. 998-999 Cod Civil

(Sentinta civila nr. 1618/2011 din data de 14.12.2011 pronuntata de Judecatoria Alesd)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Alesd | Jurisprudenta Judecatoria Alesd

   Pe rol fiind judecarea cauzei civile formulata de reclamanta FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII, cu sediul in _, str_, nr_ impotriva paratului C D, dom. in loc.., nr_, jud_, avand ca obiect actiune in regres.
          La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta partile.
     Procedura de citare este completa.
     S-a facut referatul cauzei invederandu-se instantei faptul ca prezenta actiune a fost timbrata cu suma de 631,8 lei  prin ordinul de plata nr.800/22.09.2011 si timbru judiciar in valoare de 3  lei.
     Se constata ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din data de 24.11.2011, data la care s-au pus concluzii pe fond, concluzii care au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, cand instanta, in vederea deliberarii a amanat pronuntarea hotararii la data de 30.11.2011, 07.12.2011, respectiv 14.12.2011, cand s-a pronuntat prezenta hotarare.
     
     J U D E C A T O R I A
          D E L I B E R A N D
     Constata ca prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instantei sub dosarul nr. 1754/177/2011, reclamantul F.P.V.S. a chemat in judecata pe paratul C. D, solicitand instantei ca, prin hotararea ce o va pronunta, sa dispuna obligarea acestuia la rambursarea sumei de 8.680,1 lei, reprezentand: suma de 7.603,35 lei, despagubiri achitate catre numitul B T, pentru prejudiciile suferite de acesta in urma accidentului de circulatie produs in data de 19.09.2009, din vina exclusiva a numitului C D suma de 244,85 lei, contravaloarea prestatiei (constatare avarii) SC C M SRL in dosarul FPVS 589/09; suma de 164,21 lei, contravaloarea prestatiei SC A T E SRL in dosarul FPVS 589/09 (raport verificare); suma de 667,69 lei, dobanda legala pentru suma platita cu titlu de despagubire, calculata de la data platii despagubirii catre persoana prejudiciata si pana la 15.06.2011; modul de calcul al dobanzii fiind prezentat in Anexa 1 la prezenta actiune.
     Reclamantul solicita de asemenea, obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata si la plata dobanzii legale aferente, calculata incepand cu data de 15.06.2011 si pana la achitarea integrala a debitului.
     In fapt, reclamantul arata ca in data de 19.09.2009 s-a produs un accident de circulatie in Varciorog - jud. Bihor, in care au fost implicate autovehiculele cu nr. de inmatriculare _si _..
     Din Anexa 2 cu nr. 16/10.12.2009 eliberata de IPJ Bihor - Politia _ si din Procesul verbal intocmit cu ocazia accidentului rutier din data de 19.09.2009 de catre Politia _ rezulta ca vinovat pentru producerea accidentului se face numitul C D, paratul din prezenta actiune, care a condus autovehiculul cu nr. de inmatriculare _. Prin fapta savarsita, aceasta a cauzat prejudicii numitului BT, prin avarierea autoturismului proprietatea acestuia, marca _, cu nr. de inmatriculare _.
     Avand in vedere situatia in fapt, reclamantul solicita instantei sa constate indeplinirea criteriilor necesare pentru angajarea raspunderii civile delictuale a conducatorului auto, dupa cum urmeaza: existenta faptei ilicite cauzatoare de prejudicii: nerespectarea prevederilor legale legate de conducerea pe drumurile publice; existenta prejudiciului: daunele provocate autovehiculului _, mentionate in Autorizatia de reparatii seria ARA nr. 1316192 si in raportul de verificare, constatare si avizare tehnica de dauna nr. 628/04.02.2010; o relatia de cauzalitate directa intre fapta ilicita si prejudiciu: nerespectarea prevederilor legale privind conducerea pe drumurile publice a condus la avarierea auto _.; existenta culpei conducatorului: este retinuta de Politia _in procesul verbal de constatare, recunoscuta de numitul C D in declaratia din 19.09.2009.
     Ulterior producerii accidentului, paratul nu a facut dovada valabilitatii unei polite de asigurare RCA pentru autovehiculul condus de el, situatie in care, conform prevederilor art.25^ din Legea nr.32/2000 si ale art.3 din Ordinul CSA nr. 1/2008, Fondul de protectie a victimelor strazii este obligat sa garanteze plata despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate.
     Avand in vedere ca persoana vinovata de producerea accidentului a refuzat sa il despagubeasca pentru prejudiciul suferit, numitul B T a solicitat despagubirea, in baza art. 7, alin. 1 din Normele privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de protectie a victimelor strazii puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008, de la Fondul de protectie a victimelor strazii, in baza prevederilor acestor norme, Fondul dand curs cererii de despagubire solutionata in cadrul dosarului de dauna FPVS 589/09 si in data de 23.02.2010 a achitat domnului B T suma de 7.603,35 lei cu titlul de despagubiri.
     Constatarea avariilor s-a realizat prin intermediul SC C M SRL, la cererea Fondului, conform prevederilor art.8 din Ordinul CSA nr.1/2008 iar stabilirea cuantumului prejudiciului, s-a realizat prin intocmirea de catre SC Asig Tehnic Expert SRL a unui Raport de verificare tehnica. Dupa evaluarea prejudiciului, Fondul a notificat persoana vinovata de producerea accidentului asupra sumei pe care urmeaza sa o plateasca cu titlu de despagubiri si in lipsa unui raspuns din partea acesteia, suma a fost achitata persoanei prejudiciate.
     Incepand cu 01.11.2006, activitatea Fondului de Protectie a victimelor strazii este reglementata in baza prevederilor art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor iar conform alin. 19 al art.25^1 din Legea nr.32/2000, "Modul de constituire, de utilizare si de plasament al sumelor banesti la dispozitia Fondului, precum si persoanele indreptatite a fi despagubite se stabilesc prin norme emise in aplicarea prezentei legi de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
     Conform art. 6 alin. 1 din Ordinul CSA nr 1/2008, cuantumul prejudiciului se stabileste "in stricta conformitate cu prevederile normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, in vigoare in Romania la data producerii accidentului.
     Conform art. 50 alin. 10 din Ordinul CSA nr. 20/2008 privind asigurarea RCA(in vigoare la data producerii evenimentului rutier), "in cazul in care pentru
reparatiile vehiculului se solicita plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor, cuantumul pagubei se stabileste luand in calcul preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferenta reparatiei/inlocuirii pieselor avariate, precum si pentru parti componente, piese inlocuitoare noi si materiale".
Un astfel de sistem de evaluare a daunelor auto este si programul specializat AUDATEX, care permite generarea de devize de reparatii utilizand timpul normat de lucru indicat de producator pentru operatiile de manopera si pretul recomandat al fabricantului pentru piesele si materialele utilizate in procesul de remediere a avariilor autovehiculului.
     Calculatiile in sistem Audatex cu privire la costurile de reparatie stau la baza a peste 11 milioane de devize de lucrari efectuate anual in intreaga lume. Programul specializat Audatex dispune de o foarte mare baza de date auto, inclusiv date referitoare la normativele de reparatii ale fabricantilor de autovehicule, care au la baza informatii oficiale primite de la 66 de producatori. Baza de date acopera peste 22400 modele de autovehicule, cu 71000 de optiuni in 17 limbi si o medie de 1000 piese pentru fiecare autovehicul. Baza este actualizata zilnic, numarul actualizarilor ajungand la 13000 zilnic, ceea ce asigura utilizarea celor mai recente date.
     Actualizarea permanenta a acestor date permite calcularea reparatiilor in sistem Audatex, luandu-se in considerare codul pieselor indicat de fabricant, pretul recomandat al producatorului pentru piesele si materialele respective si normativul de lucrari al fabricantului privind timpul normat de manopera pentru operatiunile tehnologice de reparatie. Costurile aferente reparatiilor sunt calculate oniine, astfel fiind utilizate cele mai recente date si tarife, ceea ce ofera posibilitatea generarii intr-un mod cat mai exact a devizului de lucrari.
     La stabilirea despagubirilor cuvenite s-a folosit aceasta modalitate de evaluare, care este conforma cu prevederile legale in vigoare la data producerii accidentului.
     In virtutea prevederilor art.25^l pct.12 din Legea nr.32/2000, "Fondul are legitimare procesuala activa in orice proces impotriva persoanelor aflate intr-o relatie juridica cu el, pentru obligatiile de plata achitate sau care urmeaza cu certitudine sa fie achitate de Fond".
     Conform prevederilor art. 25^1 pct.15 din Legea nr.32/2000 "in vederea recuperarii sumelor cheltuite, Fondul are drept de regres impotriva entitatii care a determinat prejudiciul."
     Totodata, conform prevederilor art. 13 din Ordinul CSA nr.1/2008, "dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate, persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului avand obligatia sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii."
Conform prevederilor art.3 pct.4 din Ordinul CSA nr.1/2008 "Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire...". Coroborand prevederile art.25^1 din Legea nr.32/2000 cu cele ale 11 si 13 din Ordinul CSA nr.1/2008, reclamantul solicita a se constata calitatea de fidejusor legal al Fondului in raport cu persoanele responsabile pentru producerea prejudiciului, si obligatia acestuia de a da curs cererilor de despagubire, formulate de persoanele prejudiciate.
     Astfel, conform prevederilor art. 1669 C. Civ. "Cautionatorul ce a platit are regres contra debitorului principal, atat cand a garantat cu stiinta debitorului, cat si pe nestiinta lui. Regresul se intinde atat asupra capitalului, cat si asupra dobanzilor si a spezelor cu toate acestea, garantul nu are regres decat pentru spezele facute de dansul dupa ce a notificat debitorului principal reclamatia pornita asupra-i. Fidejusorul are regres si pentru dobanda sumei ce a platit, chiar cand datoria nu produce dobanda, si inca si pentru daune-interese, daca se cuvine. Cu toate acestea, dobanzile ce ar fi fost datorite creditorului nu vor merge in favoarea garantului decat din ziua in care s-a notificat plata." Totodata conform art. 1670 C. Civ "Cautionatorul ce a platit datoria intra in dreptul ce avea creditorul contra datornicului."
     Astfel, prin aplicarea prevederilor art. 1669-1670 C. Civil, persoana responsabila pentru producerea prejudiciului nu poate contesta in contradictoriu cu fideiusorul FPVS cuantumul despagubirilor achitate, revenindu-i obligatia de a le rambursa in intregime, avand in vedere ca FPVS a notificat-o cu prilejul avizarii daunei si ulterior, notificand-o cu privire la cuantumul despagubirilor cuvenite si data in care urmeaza a fi efectuata plata acestora. Pentru aceste motive, reclamantul solicita respingerea ca nefondate a eventualelor critici ale persoanei responsabile, cu privire la cuantumul despagubirilor achitate de FPVS intrucat in masura in care persoana responsabila va considera ca sumele achitate de FPVS cu titlu de despagubiri nu sunt integral justificate, va putea solicita printr-o actiune separata, rambursarea deferentei direct de la persoana prejudiciata prin producerea accidentului de circulatie.
     Dobanda legala solicitata in suma de 667,69 lei, a fost calculata in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 9/2000 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 356/2002, astfel cum reiese din Anexa 1.
     In drept, sunt invocate prevederile art. 109 C.proc.civ., Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de protectie a victimelor strazii; art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor; art. 998-999 Cod Civil.
In probatiune, sunt depuse inscrisuri, reprezentand cererea de despagubire, procesul verbal de constatare la fata locului intocmit de catre Politia _, anexa 2 nr. 16/10.12.2009 eliberata de IPJ Bihor-Politia _, declaratia numitului C D cu privire la evenimentul rutier din 19.09.2009, autorizatia de reparatii seria ARA nr. 1316192, notificarea adresata domnului C D privind solicitarea de despagubiri de catre B T, raportul de constatare intocmit de catre SC C M SRL, raportul nr. 628/04.02.2010 de verificare, constatare si avizare tehnica de dauna intocmit de SC Asig Tehnic Expert SRL, fotografii, notificarea adresata domnului CD, privind cuantumul prejudiciului si plata despagubirilor, notificarea adresata domnului B T, privind cuantumul prejudiciului si plata despagubirilor, ordinul de plata nr. 130/23.02.2010 prin care au fost achitate despagubirile domnului B T, ordinul de plata si factura aferenta prin care a fost achitata contravaloarea serviciilor de constatare dauna catre SC C M SRL, ordinul de plata si factura aferenta prin care a fost achitata contravaloarea serviciilor de constatare dauna catre SC Asig Tehnic Expert SRL.(filele 10-57)
     Paratul, desi legal citat nu s-a prezentat pentru a-si exprima pozitia fata de actiunea formulata si nu a formulat intampinare.
     In cauza a fost incuviintata si administrata proba cu inscrisuri.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     In fapt, astfel cum rezulta din procesul verbal de constatare la fata locului intocmit de catre Politia _.(filele 13-14) si din Anexa nr.2 (filele 15-16), in data de 19.09.2009, pe drumul comunal Varciorog, pe strada Culme, paratul C D a condus autoturismul _.fara a poseda permis de conducere, a pierdut controlul asupra volanului, intrand pe contrasens si tamponand autovehiculul cu nr. _condus regulamentar de numitul B T.
     Potrivit actelor de mai sus, dar si declaratiei paratului data cu acea ocazie si aflata la filele 17-18, culpa exclusiva in producerea accidentului ii apartine paratului.
     Se mai retine faptul ca autovehiculul cu numar de inmatriculare _, condus de parat, nu era asigurat pentru raspundere civila.
     Avand in vedere ca persoana vinovata de producerea accidentului a refuzat sa il despagubeasca pentru prejudiciul suferit, numitul B T a solicitat despagubirea (filele 11-12), in baza art. 7, alin. 1 din Normele privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de protectie a victimelor strazii puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008, de la Fondul de protectie a victimelor strazii, in baza prevederilor acestor norme, Fondul dand curs cererii de despagubire solutionata in cadrul dosarului de dauna FPVS 589/09 si in data de 23.02.2010 a achitat domnului B T suma de 7.603,35 lei cu titlul de despagubiri (Ordinul de plata nr.130 din 23.02.2010 - fila 52).
     Constatarea avariilor s-a realizat prin intermediul SC C M SRL, la cererea Fondului, conform prevederilor art.8 din Ordinul CSA nr.1/2008 iar stabilirea cuantumului prejudiciului, s-a realizat prin intocmirea de catre SC Asig Tehnic Expert SRL a unui Raport de verificare tehnica (filele 30-37).
     Anterior introducerii actiunii, paratul a fost notificat prin adresa nr.296 din 13.01.2010 (filele 20 si 21).
     In drept, spetei de fata ii sunt aplicabile dispozitiile generale privind raspunderea civila delictuala prevazute de art.998 si 999 C.civ. si prevederile legale care reglementeaza dreptul de regres al Fondului de protectie a victimelor strazii impotriva celui raspunzator de producerea pagubei, prevazute de Ordinul nr./2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (in vigoare la momentul nasterii raportului de drept dedus judecatii).
     Conform art.998 C.civ., "orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara", iar potrivit art.999 C.civ. "omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa".
     In conformitate cu art.3 din Ordinul nr.1/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul care a provocat accidentul nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
     In art.13 din acest ordin, se prevede expres ca, dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligatia sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.
     Din coroborarea probelor administrate in cauza, instanta retine ca, sub aspectul fondului cauzei, pretentiile reclamantului, avand ca temei actiunea in regres - in calitatea sa organism de plata a despagubirilor, impotriva paratului - persoana vinovata de producerea evenimentului rutier, soldat cu producerea unui prejudiciu material, este intemeiata, avand in vedere ca reclamantul a facut dovada acestor pretentii, potrivit art.1169 C.civ., iar in ce priveste obligarea paratului la plata despagubirilor, se retine ca in persoana paratului sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, impuse de art.998 - 999 C.civ.
     Astfel, pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, se cer a fi intrunite cumulativ urmatoarele conditii: existenta unui prejudiciu, a unei fapte ilicite, a raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
     Din actele aflate la dosarul cauzei, instanta retine ca reclamantul a facut dovada ca accidentul rutier care a avut loc in data de 19.09.2009 in localitatea Varciorog, jud. Bihor, a fost consecinta actiunii paratului, care a condus autoturismul _. fara a poseda permis de conducere, a pierdut controlul asupra volanului, intrand pe contrasens si tamponand autovehiculul cu nr_condus regulamentar de numitul B T, producandu-i avarii.
     Din actele dosarului rezulta ca avarierea autovehiculului marca  _ cu numar de inmatriculare BH 17 BTR, s-a produs din vina paratului.
     De asemenea, la dosar a fost depus documentul justificativ (fila 52 si urmatoarele) privind plata de catre reclamant, la data de 23.02.2010, catre numitul B T a sumei de 7603,35 lei  reprezentand despagubirile pentru prejudiciile suferite de acesta in urma accidentului de circulatie produs in data de 19.09.2009 din vina exclusiva a paratului.
     De asemenea, din inscrisul de la fila 54 rezulta achitarea de catre reclamant a sumei de 5090,58 lei la data de 04.03.2010 catre ASIG TEHNIC EXPERT SRL iar din inscrisul de la fila 57 rezulta plata de catre reclamant a sumei de 1714 lei catre SC C M SRL.
     Pentru aceste motive, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art.13 din Ordinul nr.1/2008 privind temeinicia actiunii in regres, luand in considerare ca in cauza a fost dovedita raspunderea civila delictuala a paratului, in conditiile reglementate prin art.998-999 C.civ., iar reclamantul a facut dovada ca a achitat despagubirea in valoare de 7603,35 lei.
       Cu privire la capatul de cerere accesoriu privind plata dobanzii legale, instanta retine ca potrivit art.13 din Ordinul nr.1/2008, persoana responsabila pentru repararea prejudiciului are obligatia sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond.
     Constatand aplicabilitatea in speta a acestor dispozitii legale, va obliga paratul sa achite reclamantului si dobanda legala aferenta.
     Conform modului de calcul prezentat de reclamant in cuprinsul actiunii, pentru perioada cuprinsa intre data de 23.02.2010 (data achitarii despagubirii de catre reclamant) si data de 15.06.2011 dobanda aferenta debitului de 7603,35 lei este in cuantum de 667,69 lei, reclamantul solicitand si plata dobanzii legale aferente debitului achitat calculata incepand cu data de 15.06.2011 si pana la achitarea integrala a debitului.
     Referitor la obligatia de plata a cheltuielilor de judecata, instanta retine ca aceasta obligatie ii incumba paratului, potrivit art.274 C.proc.civ., acesta fiind in culpa procesuala.
     Fiind in culpa procesuala, paratul va fi obligat sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in cuantum de 634,8 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru si timbru judiciar.
     

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



     Admite actiunea formulata de reclamanta FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII, cu sediul in_,  str_, nr_,  impotriva paratului C D, dom. in loc_, nr_, jud...
     Obliga paratul sa plateasca reclamantei suma de 8.012,41 lei reprezentand debit principal si suma de 667,69 lei reprezentand dobanda legala calculata de la data platii despagubirii si pana la pana la data de 15.06.2011 si in continuare pana la achitarea integrala a debitului.
     Obliga parata la plata sumei de 634,8 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru si timbru judiciar.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 14.12.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011