InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Art.86 alin.1 din OUG 195/2002, ART.292 C penal. Extinderea actiunii penale pentru o infractiune omisa din actul de sesizare. Infractiuni concurente

(Sentinta penala nr. 218 din data de 28.06.2010 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Falsificari (infractiuni de) | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi

Deliberand asupra  cauzei  penale de fata retine urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calarasi, nr. 1422/ P/2009 din 12.04.2010 a fost  trimis in judecata  ,in stare de libertate inculpatul  Ghe I  , fara antecedente penale pentru savarsirea infractiunilor prevazuta de  art. 86 alin.1 din OUG 195/2002 R .
In fapt s-a retinut ca  in urma unui control efectuat in trafic de organele de politie rutiera a autoturismului marca AUDI  80   inculpatul  a prezentat la solicitarea organelor de control permisul de conducere seria 214391224 eliberat de Republica Bulgara ,permis ce in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca nu figureaza  in baza de date bulgara si ca este falsificat.
Pentru a se retine aceasta situatie de fapt au fost avute urmatoarele mijloace de proba  procesul-verbal de constatare,raportul de constatare tehnico-stiintifica criminalistica, fisa de cazier judiciar,  adresa nr. 2124433/08.05.2009 emisa de IGPF Biroul de Contact Romano-Bulgar Giurgiu.
In cursul judecatii materialul probator a fost completat cu declaratia  inculpatului .
La termenul din 23.06.2010  reprezentatul Parchetului a solicitat extinderea procesului penal fata de inculpat si sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals prevazuta de art.291 C penal ,solicitand punerea in miscare a actiunii penale pentru aceasta infractiunea intrucat din eroare, desi urmarirea penala a fost inceputa fata de inculpat si sub aspectul savarsirii acestei infractiunii   si se retine si aceasta in cuprinsul rechizitoriului , fata de ea nu s-a dispus trimiterea in judecata si punerea in miscare a actiunii penale,iar instanta in baza art.336 C procedura penala a dispus extinderea procesului penal fata de inculpat si sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art.291 C penal.
Analizand materialul probator administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul a condus in data de  06.05.2009  pe drumurile publice   ,respectiv pe str. Stirbei Voda din mun. Calarasi , autoturismul marca Audi 80 cu nr. de inmatriculare CC 0145 CB  desi nu poseda  permis de conducere  valabil ,permisul de conducere seria 214391224 eliberat de Republica Bulgara folosit de acesta si prezentat organelor de control ale politiei rutiere fiind falsificat ,astfel cum rezulta din  concluziile raportului  de  constatare tehnico-stiintifica criminalistica nr. 27820/08.06.2009 emis de IPJ Calarasi - Serviciul Criminalistic .
In drept instanta retine ca faptele inculpatului intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art.86 alin.1  din OUG 195/2002 si art.291 C penal.
Astfel , sub aspectul laturii obiective a infractiunii de conducere pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere prevazuta de art.86 alin.1 din OUG 195/2002 R  ,instanta retine ca elementul material al faptei consta in actiunea de a manevra,pune in miscare a unui autovehicul pe drumurile publice  in localitatea Calarasi fara a poseda un permis de conducere, urmarea imediata constand in starea de pericol creata de inculpat  pentru siguranta circulatiei rutiere,legatura de cauzalitate rezultand din insasi materialitatea faptei.
S-a avut in vedere de instanta la retinerea intrunirii in cauza a elementului material al faptei  declaratia inculpatului potrivit careia acesta nu a  urmat cursurile unei scoli de soferi  ,nici in tara nici in strainatate  si nu a sustinut nici un examen pentru obtinerea permisului de conducere  in tara sau strainatate   si prevederile art.23 din OUG 195/2002 R potrivit carora  : " Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie."
Cum permisul de conducere utilizat de  inculpate este fals ,astfel cum a fost dovedit prin raportul de constatare tehnico-stiintifica criminalistica  permisul utilizat de inucspat nu intrunea conditiile cerute de lege ,nefiind un permis de conducere valabil .
Sub aspectul laturii subiective,instanta retine ca inculpatul a actionat cu vinovatie in forma intentiei astfel cum aceasta este reglementata de art.19 C. penal.
La individualizarea judiciara a pedepsei aplicabile inculpatului,instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare astfel cum sunt ele prevazute de art. 72 C.pen. ,respectiv  dispozitiile partii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala pentru persoana fizica, de gravitatea faptei savarsite si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Astfel,instanta  vazand limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunea savarsita ,faptul ca inculpatul ,in pofida  gradul scazut de instruire a avut reprezentarea faptului ca  nu detine un permis de conducere valabil atata vreme cat nici macar nu s-a deplasat la autoritatile bulgare pentru a-l obtine ci i-a fost adus in tara de o persoana, coroborat cu pericolul social crescut pe care fapta sa  il are  asupra sigurantei circulatiei rutiere   si care ar fi putut conduce la accidente rutiere grave  , apreciaza ca aplicarea unei pedepse de 2 ani inchisoare este de natura sa atinga scopul punitiv si preventiv al pedepsei penale.
In ceea ce  priveste infractiunea de uz de fals ,instanta retine ca elementul material ala faptei consta in  folosirea  permisului de conducere  despre care cunostea ca este fals seria 214391224 eliberat de Republica Bulgara in vederea asigurarii  dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice,urmarea imediata a faptei consta in atingerea adusa increderii in autenticitatea unor astfel de documente,iar legatura de cauzalitate rezulta ex re.
In privinta laturii subiective a faptei ,instanta apreciaza ca inculpatul a actionat cu intentii directa,prevazand rezultatul faptei sale si urmarindu-l
Pentru a retine acest lucru instanta a avut in vedere ca desi inculpatul a sustinut ca nu cunostea ca permisul este fals aceasta declaratie nu  este sustinuta de modalitatea sa de actiona
Astfel , cum rezulta din declaratia inculpatului pentru obtinerea permisului de conducere a platit suma de 500 de euro si nici macar nu s-a deplasat pe teritoriul statului bulgar pentru ridicarea acestuia ci i-a fost adus acasa de aceeasi persoana in decurs de 1 saptamana,astfel ca in pofida gradului redus de instruire al inculpatului nu se  poate retine ca nu a avut reprezentarea faptului ca permisul astfel obtinut  este fals atata vreme cat nu a urmat cursurile unei scoli de soferi  si nici nu a sustinut vreo testare teoretica sau practica a abilitatilor sale de conducator auto.
La individualizarea judiciara a pedepsei aplicabile inculpatului,instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare astfel cum sunt ele prevazute de art. 72 C.pen. ,respectiv  dispozitiile partii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala pentru persoana fizica, de gravitatea faptei savarsite si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Astfel,instanta  vazand limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunea savarsita ,faptul ca inculpatul ,in pofida  gradul scazut de instruire a avut reprezentarea faptului ca  foloseste  un permis de conducere nevalabil apreciaza ca aplicarea unei pedepse de 1 an inchisoare este de natura sa atinga scopul punitiv si preventiv al pedepsei penale.
Intrucat faptele retinute in sarcina inculpatului au fost savarsite de acesta mai inainte de a fi fost condamnat definitiv pentru una dintre acestea,in cauza sunt incidente dispozitiile referitoare la concursul de infractiuni,astfel incat in baza art.  33  al. 1  lit. a  C. penal  raportat  la art. 34 al. 1  lit. b C. penal aplica  inculpatului pedeapsa  cea  mai grea de  2 ani inchisoare 
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie ,instanta retine ca natura faptei savarsite duce la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea de catre inculpat a drepturilor de natura electorala prevazute de art.64 litera a teza a II-A ,b C penal,motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis din momentul in care  hotararea  a ramas  definitiva  si pana  la  terminarea  executarii pedepsei , pana  la  gratierea  totala  sau  a  restului de  pedeapsa, ori  pana  la  implinirea  termenului  de  prescriptie a  executarii pedepsei .
Intrucat in cauza sunt indeplinite conditiile suspendarii conditionate a executarii pedepsei ,astfel cum sunt ele reglementate de art.81 C. Penal si apreciind ca  scopul preventiv si sanctionator al acestei pedepse se poate realiza si prin suspendarea executarii acesteia,instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 4 ani calculat  de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte.
Potrivit art.71 alin.5 C penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
In baza art.359 alin.1 CPP va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art 83 C. penal  ,respectiv  revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei si  executarea acesteia in intregime in situatia savarsirii  de inculpat , in termenul de incercare,  a unei noi infractiuni.
In baza art. art.170 C procedura  penala raportat la art.445 C procedura penala dispune anularea  permisul de conducere fals seria 214391224 eliberat de Republica Bulgara
In baza art.191alin1 C procedura penala  va obliga inculpatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Falsificari (infractiuni de)

Plangere 278 Cpp. Trimitere la Parchet - Decizie nr. DP158/R/2008 din data de 31.03.2009
SESIZAREA INSTANTEI. OBLIGATIVITATEA PRONUNTARII ASUPRA TUTUROR ASPECTELOR DE FAPT SI DE DREPT ALE CAUZEI - Decizie nr. 43/A din data de 20.01.2004
FALS INFORMATIC - Sentinta penala nr. 31 din data de 18.03.2015
Efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos - Sentinta penala nr. 129 din data de 21.07.2014
Fals intelectual - Sentinta penala nr. 103 din data de 21.05.2014
Restituirea cauzei la procuror pentru nulitatea actelor efectuate de un organ necompetent. Modificarea solutiei in recurs. - Decizie nr. 155 din data de 26.04.2010
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 124 din data de 12.04.2010
Falsul in declaratii [ art 292 c.p. ] Probarea laturii subiective – intentiei directe - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Infractiuni de fals, uz de fals, inselaciune. Schimbarea gresita a incadrarii juridice - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Infractiuni de fals. Obiect. - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Fals in declaratii. Probe. - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 114 din data de 18.05.2009
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
Apartenentala un grup infractional structurat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni prin intermediul sistemelor si retelelor informatice prev. si ped. de art. 8 din L. nr. 39/2003 rap la art. 2 lit. b pct. 18 din L. 39/2003; Complicita... - Sentinta penala nr. 307/S din data de 04.11.2011
Detinere in vederea punerii in circulatie a instrumentelor de plata falsificate prev. de art. 24 alin 2 din Legea nr. 365/2002 si efectuare de operatiuni de retragere de numerar folosind instrumente de plata electronica fara consimtamantul titularulu... - Sentinta penala nr. 610/S din data de 10.12.2009
Fals in inscrisuri oficiale. Inlaturarea probei stiintifice a expertizei grafoscopice - Decizie nr. 735 din data de 11.12.2006
Fals in inscrisuri si uz de fals - Sentinta penala nr. 592 din data de 16.03.2010
Infractiuni in legatura cu cele de coruptie. Individualizarea judiciara a executarii pedepsei principale. Pedepse accesorii. - Decizie nr. 746 din data de 14.12.2009
INFRACTIUNEA DE FOLOSIRE DE ACTE FALSIFICATE - Decizie nr. 260 din data de 09.04.2009
FALSIFICARE DE MONEDE SAU ALTE VALORI. FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVA TA. CALIFICARE JURIDICA LEGALA - Decizie nr. 37 din data de 19.01.2006