InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Corabia

Pretentii. Retituire bun/contravaloarea acestuia Pretentii derivand din predarea unui bun in vederea efectuarii de reparatii si refuzul restituirii acestuia.

(Sentinta civila nr. 445 din data de 11.03.2009 pronuntata de Judecatoria Corabia)

Domeniu Restituiri | Dosare Judecatoria Corabia | Jurisprudenta Judecatoria Corabia


         Tip: sentinta civila
         Nr./data: 445 /11.03.2009
         Domeniu asociat: Pretentii. Retituire bun/contravaloarea acestuia
         Titlu: pretentii derivand din predarea unui bun in vederea efectuarii de reparatii si refuzul restituirii acestuia.
 

       Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
       Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Corabia la data de 02.12.2008 sub nr. 2177/213/2008 reclamantul C. L. a solicitat instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratului R. C. la restituirea autoturismului marca Olcit Club cu nr. de inmatriculare OT 58 CYL, precum si a sumei de 1300 lei pe care a achitat-o cu titlu de pret al reparatiei si al pieselor de schimb, iar in subsidiar sa fie obligat paratul la plata contravalorii autoturismului de 1000 lei plus suma de 1300 lei achitata cu titlu de pret al reparatiei si al pieselor de schimb.
       In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca in luna iulie 2007 a predat paratului autoturismul marca Olcit Club cu nr. de inmatriculare OT 58 CYL, in stare de functionare, pentru ca acesta sa efectueze anumite reparatii, sens in care i-a inmanat suma de 1300 lei ca pret al procurarii pieselor ce urmau a fi inlocuite, a vopselei si pretul muncii. Totodata a mai aratat ca in luna octombrie 2007 a formulat impotriva paratului plangere penala pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
       In dovedirea cererii, reclamantul a solicitat incuviintarea probei cu interogatoriul paratului, cu inscrisuri si a probei testimoniale, probe incuviintate de instanta ca fiind pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei. In cadrul probei cu inscrisuri au fost depuse la dosar in copii cartea de identitate a autoturismului (f.4), certificatul de inmatriculare al autoturismului (f.5) si copia ordonantei de scoatere de sub urmarire penala pronuntata de Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia in dosarul nr. 1479/P/2007 (f.11). In cadrul probei testimoniale au fost audiati martorii V D si G I (f.16, 22) si a fost administrata proba cu interogatoriul paratului (f.12).
       In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 998 cod civil.
       Cererea de chemare in judecata a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in suma de 190 lei achitata cu chitantele seria TS5 nr. 2401846/28.11.2008 si nr. 2428187/08.01.2009, potrivit art. 2 lit. b din Legea nr. 146/1997 si s-au aplicat timbre judiciare in valoare de 3 lei, potrivit art. 3 alin. 2 din OG 32/1995.
       Paratul R C nu a formulat intampinare, insa s-a prezentat in fata instantei aratand ca este de acord sa restituie autoturismul, la care mai are insa de efectuat anumite lucrari de reparatie.
       Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
       In fapt, intre reclamantul C. L. si paratul R. C. a intervenit o conventie in temeiul careia, in luna iulie 2007, reclamantul a predat paratului autoturismul sau marca Olcit Club cu nr. de inmatriculare OT 58 CYL , in scopul reparari acestuia de catre parat, respectiv pentru inlocuirea unor piese si vopsirea autoturismului, reclamantul inmanand totodata paratului si suma de bani necesara pentru efectuarea acestor operatiuni si pentru plata muncii ce urma sa fie prestata de parat, respectiv suma de 1300 lei.
       Prin ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia pronuntata in dosarul penal nr. 1479/P/2007 din 17.02.2008 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului R. C., in baza art. 10 lit. b1 cod procedura penala raportat la art. 181 cod penal procedura penala pentru comiterea infractiunii de abuz de incredere, fapta prevazuta de art. 213 cod penal si i s-a aplicat acestuia o sanctiune cu caracter administrativ in suma de 1000 lei, dispunandu-se totodata restituirea autoturismului catre reclamantul C L(f.11).
       Potrivit art. 998 cod civil orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.
       Pentru a fi incidenta raspunderea delictuala este necesar a fi intrunite anumite conditii si anume: existenta unei fapte ilicite, producerea unui prejudiciu, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si vinovatia celui care a savarsit fapta ilicita.
       Fapta ilicita reprezinta o actiune sau inactiune a unei persoane prin care incalcandu-se normele dreptului obiectiv se aduc prejudicii dreptului subiectiv al unei alte persoane.
       Prejudiciul produs in dauna persoanei vatamate reprezinta efectul negativ suferit de aceasta care trebuie sa se afle in legatura de cauzalitate cu fapta ilicita in sensul ca acest efect negativ trebuie sa fie rezultatul direct si nemijlocit al actiunii autorului faptei ilicite.
       Vinovatia reprezinta latura subiectiva a raspunderii civile delictuale si consta in atitudinea de vointa si constiinta a autorului faptei ilicite fata de aceasta si rezultatul socialmente periculoase.
       Paratul R. C. a recunoscut in fata instantei ca a primit de la reclamant autoturismul marca Olcit Club cu nr. de inmatriculare OT 58 CYL in scopul efectuarii de reparatii, precum si o suma de bani reprezentand contravaloarea acestor reparatii si pretul muncii sale, asa cum rezulta din raspunsurile la interogatoriul administrat in cauza (f.12), precum si din cuvantul pe fondul cauzei, fiind de acord cu restituirea catre reclamant a autoturismului.
       Instanta constata ca in cauza, fapta paratului de a nu restitui reclamantului autoturismul marca Olcit Club cu nr. de inmatriculare OT 58 CYL reprezinta o fapta ilicita, de natura sa prejudicieze reclamantul, in sensul ca acesta este lipsit de folosinta bunului sau, fapta paratului fiind savarsita cu vinovatie, avand in vedere ca acesta este deplin constient ca prin fapta sa il prejudiciaza pe reclamant.
       In ceea ce priveste suma de bani platita de reclamant cu titlu de pret al materialelor si al muncii care urma sa fie depusa de parat, instanta retine ca sustinerile reclamantului din cuprinsul cererii de chemare in judecata se coroboreaza cu declaratiile martorilor audiati in cauza, in sensul ca aceasta suma a fost de 1300 lei si nu asa cum a sustinut paratul in raspunsul la intrebarea nr. 4 din interogatoriu ca a primit in jur de 800 lei.
       Astfel, martorul V D V a declarat ca reclamantul a platit paratului suma de 1300 lei pentru reparatia masinii, care urma sa fie restituita in luna august 2008 (f.16), iar martorul G I a declarat ca din discutiile purtate intre reclamant si parat cunoaste ca reclamantul a platit paratului suma de 1250 lei (f.22).
       Totodata martorul G I a declarat in fata instantei ca "paratul personal mi-a spus in toamna anului 2007 ca a dus masina la fier vechi, respectiv la DCA", iar in prezent nu cunoaste daca masina mai exista sau nu, sub acest aspect efectuandu-se si cercetari de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia finalizate cu emiterea ordonantei nr. 1479/P/2007 din 17.02.2008 prin care s-a dispus intre altele, potrivit art. 245 lit. b si e cod procedura penala, restituirea autoturismului catre reclamant.
       Potrivit sustinerilor reclamantului coroborate cu declaratia martorului V D V contravaloarea unui autoturism similar cu cele al reclamantului este de cca 1000 lei.
       Desi paratul a aratat in fata instantei ca autoturismul este reparat partial, instanta nu poate retine aceasta sustinere, avand in vedere ca nu este insotita de nicio proba, iar de la data stabilita de parti pentru restituirea bunului, respectiv luna august 2008 si pana in prezent a trecut o perioada suficient de lunga in care paratul ar fi avut posibilitatea sa termine reparatiile si sa predea autoturismul catre proprietarul sau - reclamantul, astfel ca suma de bani pe care reclamantul a dovedit ca a platit-o paratului apare ca fiind detinuta de acesta din urma fara temei, instanta urmand sa dispuna obligarea paratului la restituirea acesteia catre reclamant. 
       Avand in vedere ca din materialul probator administrat in cauza rezulta existenta unei incertitudini cu privire la existenta materiala a autoturismului reclamantului, instanta urmeaza sa admita cererea formulata de reclamantul C L si sa dispuna obligarea paratul la restituirea autoturismului marca Oltcit Club cu nr. de inmatriculare OT - 58 - CYL  si a sumei de 1300 lei catre reclamant, iar in masura in care autoturismul nu mai exista, va obliga paratul la plata contravalorii acestuia in cuantum de 1000 lei.
       Potrivit art. 274 alin. 1 cod procedura civila, intrucat paratul a cazut in pretentii, iar reclamantul a solicitat prin cererea de chemare in judecata obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata, instanta va dispune obligarea paratului la plata sumei de 793 lei catre reclamant reprezentand taxa judiciara de timbru, timbrul judiciar si onorariu de avocat.
         
         Sentinta a ramas irevocabila prin neexercitarea caii de atac.
         
         
         Intocmit, azi 15.05.2009
         Judecator  Florentina Stana                                                           
         
         
         
         
         
         
         
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restituiri

Contestatie formulata in temeiul Legii nr. 10/2001 - Sentinta civila nr. speta 1 din data de 04.01.2008
restituire taxe - Sentinta comerciala nr. 1129/CA din data de 03.04.2014
Contestatie Legea 10/2001. Identitate intre fostii proprietari tabulari si persoanele indreptatite la restituire imobil - Sentinta civila nr. 1124 din data de 20.09.2011
Restituiri - Sentinta civila nr. 65 din data de 21.01.2011
Anularea Dispozitiei Primarului. Cerere de restituire in natura a imobilului - Sentinta civila nr. 1276 din data de 06.12.2010
Restituiri - Decizie nr. 164 din data de 26.04.2010
Drept de proprietate privata asupra terenurilor - Sentinta civila nr. 665 din data de 08.09.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 117 din data de 18.02.2010
Aplicarea dispozitiilor art 284 al 4 si 8 din Legea nr 571/2003 si a pct 212 din HG nr 44/2004. Data de la care se acorda scutirea de la plata impozitului si perioada pe care se acorda. - Decizie nr. 4428 din data de 01.10.2013
Lipsa de interes in declararea recursului a partii parate in conditiile in care actiunea reclamantului a fost respinsa - Decizie nr. 1309/R din data de 07.12.2010
Contestatie impotriva unei decizii de restituire in baza Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 186/R din data de 26.09.2006
Notificarea ramasa fara obiect. Anularea deciziei de solutionare a notificarii formulata in temeiul Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 264/S din data de 02.11.2012
Restituire. Respingerea cererii de restituire a cotei de 1 din imobil preluat abuziv de stat pe motive de vacanta succesorala. Cerere formulata de succesorii fostului proprietar deposedat. - Sentinta civila nr. 34/S din data de 30.01.2012
Restituiri. Acordarea unor terenuri in compensare,chiar daca acestea nu se afla la dispozitia Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 - Sentinta civila nr. 167/S din data de 05.06.2012
Restituiri. Legea 10/2001. Restituirea in natura a imobilului cu dobandirea unui drept special de folosinta in favoarea unor cetateni straini. - Sentinta civila nr. 133/S din data de 07.05.2012
Restituiri. Dovada calitatii de persoane indreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001, facuta in fata instantei. Obligatia acesteia de a se pronunta asupra modalitatii de restituire a imobilului – Decizia XX/2007 a ICCJ. - Sentinta civila nr. 148/S din data de 21.05.2012
Restituiri. Aplicarea masurilor reparatorii „ numai in echivalent” pentru un imobil preluat de la o persoana juridica care avea calitatea de actionar la o alta persoana juridica, distincta de celelalte persoane fizice cu aceeasi calitate de asociati ... - Sentinta civila nr. 42/S din data de 06.02.2012
Restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a unui teren, atunci cand beneficiarului i s-a aprobat reintroducerea acestui teren in circuitul agricol. Nelegalitatea refuzului restituirii. - Decizie nr. 717 din data de 20.03.2017
Incidenta Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in cauzele in materia restituirii imobilelor p - Decizie nr. 6856 din data de 17.06.2013
Restituirea in natura. Teren liber - Decizie nr. 96/A din data de 08.03.2007