InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Anulare Act

(Sentinta civila nr. 1486 din data de 15.06.2011 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni


   Pe rol judecarea cauzei civile avand ca obiect anulare contract formulata de reclamanta
M.Il. in contradictoriu cu parata J.D.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta asistata de avocat M.A. si martorii M.G. si A.C. lipsa fiind parata.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier , dupa care,
Aparatoarea reclamantei depune la dosar un memoriu si scrisoare medicala.
Potrivit art. 186,193 Cpciv au fost audiati martorii prezenti depozitiile lor fiind consemnate in procese verbale atasate la dosar.
Instanta infatiseaza reclamantei inscrisul de la fila 5 dosar reprezentand contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 13557/27.10.1994 de fostul Notariat  de Stat Jud.S. si recunoaste ca a semnat in fata notarului insa nu avea cunostinta  de continutul actului.
Aparatoarea reclamantei arata ca nu mai are alte solicitari.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat instanta constata probatoriul epuizat, procesul in stare de judecata si acorda cuvantul la dezbateri pe fond.
Aparatoarea reclamantei solicita admiterea actiunii in sensul anularii contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 13557/27.07.1994 incheiat de fostul Notariat de Stat jud.S. cu rezerva dreptului de uzufruct viager, intrucat  parata nu si-a indeplinit obligatiile sale.La momentul incheierii actului reclamanta care nu stie carte nu a avut cunostinta de continutul contractului semnat.
Solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, fara cheltuieli de judecata.
Dupa deliberare,

  I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata constata urmatoarele:
Prin cererea adresata acestei instante la data de 21.03.2011 si inregistrata sub nr. 856/227/2011 reclamanta M. Il. a chemat in judecata pe parata J.D. solicitand anularea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 13557 din 27 iulie 1994 incheiat de catre fostul Notariat de Stat Jud.S.
In fapt , reclamanta arata ca la data de 27 iulie 1994 a incheiat impreuna cu sotul sau M.F. in calitate de vanzatori, cu parata fiica lor casatorita cu J.Gh. un contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 13557/27.10.1994 prin care a transmis acestora dreptul de proprietate asupra a 3600 mp teren curte si gradini impreuna cu casa de locuit si anexele gospodaresti situate in vatra satului H. com.P.
Inainte de incheierea contractului a convenit cu fiica sa ca aceasta sa ii intretina atat pe ea cat si pe sotul sau cat timp traiesc si sa le ofere toate cele de trebuinta.
La inceput a fost bine, parata s-a comportat exemplar cu ei dar dupa moartea sotului sau care a decedat la data de 26.02.1995 situatia s-a schimbat radical, parata nu i-a mai acordat intretinerea de care avea nevoie pentru o femeie in varsta, motiv pentru care a apelat la un vecin pentru a-i citi actul incheiat cu acestia si atunci a constatat ca era un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager nicidecum si cu intretinerea mult promisa si convenita in momentul incheierii lui.
Precizeaza reclamanta ca ea nu stie sa scrie si sa citeasca, a invatat doar sa semneze, iar la incheierea actului la notar din eroare a semnat acel act ce nu corespundea realitatii si vointei sale si a sotului sau.
De asemenea intentia sa la incheierea contractului a fost de a incheia cu paratii un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere neprimind in schimbul pamantului si a imobilelor pretul specificat si stipulat in contract, intelegea lor fiind ca paratii sa le acorde intretinere si ingrijire.
Comportamentul fiicei sale si a ginerelui este de nedescris, fiind persoane violente, lovind-o in nenumarate randuri.
Pentru aceste motive si pe baza probelor ce le va administra solicita admiterea actiunii si sa se constate ca a fost in eroare la incheierea contractului de vanzare-cumparare si in consecinta sa se dispuna anularea contractului.
In drept reclamanta si-a intemeiat actiunea pe disp. art. 953, 954 Ccivil.
In dovedire a depus la dosar in copie inscrisuri respectiv: contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 13557 din 27 iulie 1994 incheiat de catre fostul Notariat de Stat Jud.S. un memoriu, scrisoare medicala si a solicitat proba cu martori.
Actiunea a fost legal timbrata.
Desi legal citata, parata nu s-a prezentat in instanta , nici nu a depus la dosar intampinare prin care sa-si precizeze punctul de vedere fata de actiunea formulata de reclamanta.
              Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata ca intre parti a fost incheiat contractul de vanzare cumparare cu rezerva uzufructului viager autentificat cu nr. 13557/27.04.1994 prin care reclamanta a instrainat in mod definitiv catre parata imobilul compus din teren curti constructii, imobil de locuit si anexe situate in sat H. com. P. in schimbul sumei de 100.000 lei ROL.
Prin contractul mentionat parata cumparatoare nu si-a asumat nici o obligatie cu privire la intretinerea vanzatoarei reclamante drept contravaloare sau completare a pretului convenit si platit intre parti, iar sustinerile reclamantei cu privire la eroarea asupra obiectului si continutului contractului incheiat nu sunt intemeiate.
Astfel, contractul mentionat a fost incheiat in fata unui notar public competent aflat in exercitarea atributiilor sale de serviciu care a verificat si atestat identitatea partilor si acordul lor liber de vointa asupra continutului contractului prezentat.
In plus sustinerile referitoare la starea personala a reclamantei care nu ar sti sa scrie si sa citeasca au fost contrazise de declaratiile personale ale reclamantei prezenta personal in instanta care a mentionat ca isi recunoaste semnatura de pe actul autentic de la fila 5 dosar.
Din declaratiile martorilor nu au rezultat date si indicii temeinice cu privire la cauzele de nulitate ale contractului incheiat si nici la eroarea vanzatoarei reclamante in momentul incheierii conventiei, ci doar atitudinea de regret si nemultumire a acesteia cu privire la comportamentul cumparatorilor care nu ar fi vizitat-o de aproximativ 6 ani si nu i-ar fi prestat intretinere in toata aceasta perioada.
Prin urmare, reclamanta nu a facut dovada certa a existentei unei cauze de eroare anterioara sau concomitenta momentului incheierii contractului asupra obiectului conventiei si ale drepturilor si obligatiilor asumate de catre parti, iar neintelegerile intervenite ulterior intelegerii intre parti, desi ar putea reprezenta cauze de ingratitudine fata de reclamanta, nu au efecte juridice asupra validitatii contractului autentic de vanzare cumparare.

PENTRU ACESTE MOTIVE
 IN NUMELE LEGII
 H O T A R A S T E:

            Respinge actiunea  avand ca obiect anulare contract cu rezerva uzufructului viager autentificat cu nr. 13557/27.04.1994 de fostul Notariat de Stat Jud.S. formulata de reclamanta M. Il. in contradictoriu cu parata J.D., ca nefondata.
Ia act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 15.06.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011