InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Cerere in anulare somatie de plata

(Sentinta civila nr. 1495 din data de 31.07.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N I A
JUDECATORIA INEU                                                  Operator 2826
DOSAR NR_. SENTINTA CIVILA NR.1495/2008
Sedinta publica din 31 iulie 2008
                             Presedinte: _                                        
                             Grefier:  _ S-a luat in examinare cauza civila privind cererea in anulare formulata de           debitoarea P.S. in contradictoriu cu creditoarea SC,, E,, SRL pentru anularea sentintei civile nr.1158/2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr_.
La apelul nominal  nu s-a prezentat nimeni.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei,dupa care,se constata cererea este legal timbrata cu 39 lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar de 0,3 lei conform  art. 3 lit.o/1 din Legea nr. 146/1997 republicata si modificata.
             Se constata ca nu s-a depus intimpinare de catre creditoare, si nemaifiind formulate alte cereri instanta declara incheiata faza probatorie si a trecut la dezbaterea in fond a cauzei pe baza actelor de la dosar.
                  
                                               J U D E C A T A,

Constata ca prin cererea in anulare inregistrata la data de 2 iulie 2008, legal timbrata debitoarea P. comunei S. jud. Arad a solicitat anularea in contradictoriu cu creditoarea SC,, E,, SRL, cu sediul in P., str. T.V., nr.97/B, jud. Arad anularea sentintei civile nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr. ...
           Nu a solicitat cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca  prin sentinta civila nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr_, a fost admisa cererea creditoare desi creanta nu este certa ,lichida si exigibila,iar instanta nu a tinut seama de faptul ca nu exista selectie de oferta si contract avand ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007.
         De asemenea ca facturile in baza carora s-a emis somatia de plata au fost emise la un interval mare de timp, iar ulterior au fost emise de catre creditoare si alte facturi.
           In drept cererea s-a intemeiat pe prevederile art.13 din OG nr.119/2007, OG nr.5/2001 cu modificari.
Creditoarea legal citata , nu s-a prezentat si nu a depus intimpinare.

           Pentru solutionarea cauzei s-a depus la dosar: chitanta taxa judiciara de timbru fila 4, sentinta civila nr.1158/2008 fila 5,si a fost acvirat dosar nr.1227/2008 al Judecatoriei Ineu.
Din coroborarea probelor instanta retine in fapt urmatoarele:
Prin sentinta civila nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr_. a fost emisa somatia de plata a debitoarei privind suma de 40.543,95 lei reprezentand contravaloarea facturilor fiscale  emise de  creditoare , si de asemenea a fost obligata la cheltuieli de judecata in suma de 40 lei.
Impotriva somatiei de plata  emisa prin sentinta civila nr. 1158/04.06.2008 debitoarea a formulat cerere in anulare, potrivit art.8 alin. 1 din O.G. nr.5/2001 prin care a aratat ca in mod nelegal a fost admisa cererea formulata de creditoare intrucat creanta nu este certa ,lichida si exigibila,iar instanta nu a tinut seama de faptul ca nu exista selectie de oferta si contract avand ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007.
Pe de alta parte a mai aratat ca facturile in baza carora s-a emis somatia de plata au fost emise la un interval mare de timp, desi prin acestea s-a mentionat ca plata facturilor se efectueaza in termen de 14 zile,iar in cazul in care nu s-au achitat, de ce ulterior au fost emise de catre creditoare si alte facturi.
Fata de criticile formulate de catre debitoare, instanta retine ca ,creditoarea a livrarea marfuri debitoarei, in speta materiale de constructii si finisaje ,potrivit facturilor fiscale atasate la filele 5-10 dosar fond, raminind de achitat suma de 40.543,95 lei .
           Debitoarea nu a achitat contravaloarea facturilor fiscale la termenul prevazut, respectiv 14 zile de la facturare, astfel incit s-a retinut ca acestea privesc o creanta certa, lichida si exigibila, asa cum dispun prev. art.1 din O.G. nr.5/2001 modificata si prin urmare a fost emisa somatia de plata a creditoarei.
          Debitoarea nu a contestat existenta creantei si nu a formulat aparari de fond sau exceptii.
Fata de sustinerile debitoarei pe calea prezentei cereri in anulare , se retine ca acestea trebuie analizate sub aspectul cerintelor inscrise in art.1, alin.1 din O.G. nr.5/2001.
Astfel, conform dispozitiilor legale mentionate procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
          Rezulta ca, pentru admisibilitatea cererii privind emiterea somatiei de plata, existenta unei creante certe, lichide si exigibile, precum si existenta unui inscris constatator, textul legal nefacind nici o distinctie intre diversele tipuri de inscrisuri, astfel incat si factura acceptata constituie un astfel de inscris, in sensul dispozitiilor art.1 alin.1 din O.G. nr.5/2001.

Referitor la celelalte aparari formulate de debitor, cererea in anulare este admisibila doar pentru creante necontestate prin aparari de fond, asa cum se deduce din interpretarea  art. 1 din OG nr. 5/2001 cu modificari, care se refera obligatii asumate ori determinate printr-un inscris, insusit de parti, rezultand deci ca este necesar ca dreptul pretins de creditor sa fie necontestat de debitor, acesta avand doar posibilitatea sa solicite acordarea unei modalitati de plata diferite, sau acordarea unui termen de plata.
O astfel de interpretare este recunoscuta si in dreptul comunitar, prin Regulamentul CE nr.805/21.04.2004 privind crearea unui titlu executoriu european, fiind considerata ca si creanta necontestata: creanta recunoscuta in mod expres de debitor, sau daca debitorul nu i s-a opus niciodata in conformitate cu normele de procedura in cursul unei proceduri judiciare, sau in cazul in care debitorul nu s-a prezentat sau nu a fost reprezentat in cadrul unei sedinte de judecata privind aceasta creanta dupa ce a contestat-o initial in cursul procedurii judiciare cu conditia ca atitudinea sa sa fie asimilata unei recunoasteri tacite a creantei sau faptelor invocate de creditoare s-au debitorul a recunoscut-o in mod expres printr-un act autentic.
           Ori, societatea debitoare nu a contestat intinderea creantei, ori existenta acesteia , invocand in cadrul cererii de anulare faptul ca nu  a existat selectie de oferta si contract avand ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007, aspecte ce exced posibilitatii instantei de a verifica pe calea cererii in anulare daca au fost respectate prevederile acestui act normativ cu prilejul achizitionarii de materiale de catre debitoare, dat fiind caracterul special al acestei proceduri, prin care sunt verificate indeplinirea cerintelor legale de admisibilitate a cererii de emitere a somatiei de plata.
           Fata de  cele retinute  mai sus,  prin prisma probelor administrate, vazand in drept disp. art.1, alin.1, precum si art.8 din O.G. nr.5/2001 aprobata prin Legea nr.295/2002, instanta va respinge cererea in anulare formulata de debitoarea P. comunei S., ca fiind neintemeiata.
Vazand in drept prev.art.274 C.pr.civ. creditoarea nesolicitand cheltuieli de judecata nu se vor acorda.
Pentru aceste motive,in numele legii,

                                          H O T A R A S T E,

           Respinge cererea in anulare formulata de debitoarea P. comunei S. jud. Arad impotriva creditoarei SC,, E,, SRL , cu sediul in P., str. T.V., nr.97/B, jud. Arad pentru anularea sentintei civile nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr_ ale carei dispozitii le mentine.
           Fara cheltuieli de judecata.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica din 31 iulie 2008.           

    Presedinte                                                          Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011