InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii

(Sentinta civila nr. 1316 din data de 22.08.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                     Operator 2826
DOSAR NR.             

SENTINTA CIVILA NR.1316/2011
Sedinta publica din 22 august 2011
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in vederea pronuntarii cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul I.I. impotriva paratei A.C.F.U.B., pentru pretentii.
La apelul nominal  nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
                S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterile au avut loc la termenul din 17 august 2011, cand partile prezente au pus concluzii pe fond, fiind consemnate in incheierea de sedinta ce face parte integranta din prezenta, fiind amanata pronuntarea hotararii la termenul de azi, cunoscut de parti, pentru care ambele parti au depus concluzii scrise. 

J U D E C A T A

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de 1 iunie 2011, timbrata legal, reclamantul I.I., a solicitat in contradictoriu cu parata A.C.F.U.B., obligarea paratei la plata catre reclamant a sumei de 9.800 lei reprezentand drepturile ce se cuvin reclamantului pentru perioada 2009-2010, respectiv obligarea paratei sa inscrie pe reclamant lista actuala a membrilor composesori.
Cu cheltuieli de judecata, constand in onorariu de avocat si plata taxei judiciare de timbru.
In motivarea de fapt a cererii, reclamantul arata ca, la data de 06.04.2011 a solicitat Adunarii Generale a membrilor composesori acordarea drepturilor ce se cuvin pentru anii 2009, 2010.
La inceputul lunii mai 2011 a avut loc sedinta Adunarii Generale, care , pana la data introducerii cererii, nu i-a comunicat reclamantului un raspuns.
Conform Deciziei civile nr.145/R/2011 a Tribunalului Arad, rezulta ca reclamantul are calitatea de membru composesor cu drepturi depline, si nu exista nici o hotarare a adunarii generale prin care reclamantul sa fie exclus.
Cum reclamantul se considera prejudiciat intr-un drept legal, prin neplata drepturilor cuvenite, a fost nevoit sa depuna prezenta actiune.
 In drept, au fost aratate prevederile art.998,999 c.civil.
 Parata A.C.F.U.B., prin intampinarea depusa la f.26 dosar, apreciaza ca cererea reclamantului este inadmisibila, intrucat reclamantul nu are calitatea de membru composesor, solicitand respingerea actiunii reclamantului
Prin aceiasi intampinare, parata a ridicat si exceptia autoritatii de lucru judecat in raport de sentinta civila nr.1389/2010 din dosar nr../246/2010 ramasa irevocabila prin decizia civila nr.145/R/2011 a Tribunalului  Arad, avand aceleasi parti, obiect si cauza cu prezenta cauza.
Exceptia autoritatii de lucru judecat a fost solutionata la termenul din 4 iulie 2011.
Pentru solutionarea cauzei, s-a depus la dosar: chitanta de plata a taxei judiciare de timbru fila 3 si 15 dosar, sentinta civila nr.874/2011 filele 4-5, decizia civila nr. 145/R/2011 fila 6-8, imputernicire avocatiala pentru reprezentare reclamant fila 13 si pentru reprezentare parata fila 13, act de constituire filele 16-17, tabel nominal  filele 19-25, intampinare parata fila 26,  adresa nr../07.07.2011  Agentia Plati  si Interventie pentru Agricultura fila 32 si 40,, declaratii privind membrii  composesori filele 33-38,  relatii parata fila 39,  precizari fila 42-43, inscrisuri depuse de parata filele 51-53, chitanta nr.6/24.08.2010 fila 54,, chitanta nr.29/16.05.2011 privind plata onorariu avocat reclamant fila 56, concluzii scrise reclamant filele 57-58 si concluzii scrise parata fila 59 dosar si a fost acvirat dosar nr.1417/246/2011 al Judecatoriei Ineu.
Din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Parata A.C.F.U.B. a fost autorizata ca persoana juridica, cu durata de functionare nedeterminata, scopul si obiectul de  activitate fiind prevazute in Actul de constituire si Statutul Asociatiei, prin sentinta civila nr.874/22.11.2001, pronuntata in dosar civil nr../2001 al Judecatoriei Ineu, fila 4 dosar.
Reclamantul I.I., a solicitat in dosar nr../246/2010 al Judecatoriei Ineu, a se constata calitatea sa de membru in cadrul A.C.F.U.B., de a proceda la inscrierea reclamantului in tabelul actual al membrilor composesori.
Prin sentinta civila nr.1389/2010, cererea reclamantului a fost respinsa ca lipsita de interes, solutie mentinuta prin decizia civila nr.145/R/2011 a Tribunalului  Arad.
In acest sens, potrivit considerentelor celor doua hotarari judecatoresti  mai sus citate, s-a retinut ca reclamantul se regaseste in tabelul ce a constituit anexa la actul constitutiv, iar prin autentificarea actului constitutiv si al statutului, insotit de tabelul anexa privind membrii asociatiei astfel constituita, reclamantul a devenit membru cu drepturi depline, neexistand nici o hotarare a adunarii generale de excludere a sa, conform prevederilor statutare, mai precis ale are.11 din statutul paratei.
Dupa ramanerea irevocabila a sentintei civile nr.1389/2010, si in acord cu considerentele deciziei civile nr. 145/R/2011, pronuntata de Tribunalul Arad, reclamantul a solicitat paratei, prin cererea nr../06.04.2011, fila 5 dosar, acordarea drepturilor ce ii revin, constand in sumele de bani si alte drepturi, aferente anilor 2009-2010, ca urmare a impartirii profitului si dividendelor catre membri asociati, precum si inscrierea reclamantului in tabelul actual cu membrii composesori.
Cum reclamantul nu a primit un raspuns in scris, intr-un termen rezonabil, la cererea formulata, s-a adresat instantei.
Cu privire la pretentiile formulate, parata apreciaza ca acestea sunt inadmisibile intrucat, pe de o parte reclamantul nu are calitate de membru composesor, iar pe de alta parte ca sumele distribuite membrilor composesori reprezinta sume primite cu titlu de subventii de la APIA, doar persoanelor care au solicitat in scris atribuirea acestor subventii, ceea ce nu este cazul reclamantului.
In cererea pendinte, potrivit considerentelor de fapt si de drept expuse mai sus, reclamantul se prevaleaza de calitatea sa de membru composesor in cadrul A.C.F.U.B., calitate dobandita, potrivit considerentelor deciziei civile mai sus citata, prin subscriere la tabelul ad-hoc, de constituire a asociatiei, astfel ca aceste aspecte au fost lamurite, nemaiputandu-se pune deci in discutie calitatea reclamantului, in conditiile in care parata nu face dovada excluderii din randul membrilor ori incidenta vreunui alt caz care ar face sa inceteze aceasta calitate.
Potrivit Statutului paratei, art.10 lit.c, la capitolului ,,Drepturile si obligatiile membrilor composesori,, este prevazut ca: ,, membrii au dreptul sa primeasca partea ce li se cuvine din dividendele realizate de composesorat,,.
Din inscrisurile depuse la dosar, filele 39,42, respectiv 51-54, rezulta ca, in anul 2010, membrilor composesori li s-a atribuit suma de 9.800 lei, aspect necontestat de parata.
Desi parata sustine ca aceste sume reprezinta subventii primite de la APIA, pentru utilizarea si exploatarea pasunii, aceste subventii fiind atribuite peroanelor ce au solicitat in scris acordarea acestora, iar reclamantul nu a solicitat atribuirea de subventii, si prin urmare cererea reclamantului este inadmisibila, parata este in eroare cu privire la temeiul solicitarii acestor sume.
Fara a relua cele deja expuse mai sus, reclamantul solicita atribuirea drepturilor ce decurg din calitatea de membru composesor, in timp ce  modalitatea de atribuire a subventiilor care se refera parata, sunt reglementate de OUG nr.125/2006.
                Potrivit acestui act normativ, sunt prevazute doua categorii de acordare a acestor plati, si anume, la art.5, plata unica pe suprafata prin acordarea unei sume uniforme pe hectar, platibila o data pe an, decuplata total de productie, sursa de finantare fiind asigurate din Fondul european pentru garantare in agricultura ,beneficiari putand fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau altele asemenea, iar la art.8, plata nationala directa complementara prin acordarea suplimentara de sume pe suprafata si/sau pe tona si/sau pe kilogram pentru culturile prevazute in legislatia in vigoare, avand ca sursa de finantare bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in limita prevederilor bugetare aprobate, si din Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.   
               De altfel, dupa cum se observa din cererea depusa la APIA Arad, filele 33-39 dosar, cererea de acordare a platilor unice pe suprafata este solicitata in numele composesoratului, atat in anul 2009, cat si in anul 2010.
               Din relatiile comunicate de parata, la fila 42 dosar, rezulta ca, in anul 2009 , cheltuielile de intretinere a pasunii au fost acoperite integral prin sumele acordate de APIA, iar in anul 2010, existand la nivelul composesoratului un surplus de venituri, acesta a fost repartizat membrilor, pe baza unei liste nominale, fiecare primind suma de 9.800 lei.
              Prin urmare, refuzul paratei de acordare a drepturilor reclamantului,ca membru in cadrul composesoratului, este fara justificare, fata de considerentele expuse anterior, pretentiile acestuia aparand ca fondate, prejudiciul cauzat reclamantului ca urmare a acestui refuz fiind cuantificat la suma de 9.800 lei.
                Prin urmare, vazand in drept disp.art. 998,999 c.civ., prev.OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, art.10 din Statutul A.C.F.U.B., urmeaza a se admite actiunea reclamantului, potrivit modificarii petitului, de la termenul din 17 august 2011.
               Urmeaza a obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 9.800 lei cu titlu de contravaloare drepturi patrimoniale aferente calitatii de membru, in anul 2010 si la inscrierea acestuia in lista actuala a membrilor composesori.
     Vazand ca s-au solicitat si cheltuieli de judecata, in drept disp.art.274 c.pr.civ., va obliga parata si la 1.300  lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                  H O T A R A S T E,

 Admite actiunea formulata de reclamantul I.I., impotriva paratei A.C.F.U.B. pentru pretentii si in consecinta:
-obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 9.800 lei cu titlu de contravaloare drepturi patrimoniale aferente calitatii de membru, in anul 2010 si la inscrierea acestuia in lista actuala a membrilor composesori.
 Obliga parata  la  1300  lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
 Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
           Pronuntata in sedinta publica din 22 august 2011.

          Presedinte,                                                                         Grefier,
         
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007