InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Pretentii

(Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Tribunalul constata ca prin cererea de chemare in judecata inregistrata la aceasta instanta, reclamanta Casa de Cultura a Municipiului Sibiu a solicitat in principal, in contradictoriu cu parata Fundatia S., obligarea paratei la plata sumei de 368.500 lei si a dobanzii legal asupra acestei sume, incepand cu data de 01.01.2008 si pana la restituirea efectiva a sumei.
In subsidiar, reclamanta a solicitat ca parata S.C. O. A. S.R.L sa fie obligata in solidar cu parata FUNDATIA S., la plata sumei prementionate si a dobanzii legale.
In fapt, reclamanta motiveaza ca parata FUNDATIA S. s-a obligat, prin contractul nr. 50/16.11.2007, sa asigure serviciile de intermediere a unui spectacol cu formatia ,, Fire of Anatolia”, pentru data de 30.12.2007. Plata serviciilor a fost efectuata anticipat prin ordinul de plata nr. 1200/19.11.2007 si 1358/18.12.2007. Invocand faptul ca riderul tehnic nu a fost respectat, parata nu a luat masuri pentru realizarea spectacolului.
Raspunderea pentru realizarea spectacolului din punct de vedere tehnic revenea paratei S.C. O.A S.R.L, in baza contractelor incheiate.
In drept, s-au invocat dispozitiile art. 969, 998, 999 si 1073 din Codul Civil si ale art. 43 din Codul Comercial.
Pentru sustinerea actiunii, au fost anexate in copie: contractele economice incheiate cu paratii, facturile emise de  FUNDATIA S. ordinele de plata pentru sumele solicitate, dovada indeplinirii procedurii prealabile cu FUNDATIA S.
Cererea de chemare in judecata a fost legal timbrata.
FUNDATIA S. a formulat intampinare, a invocat exceptia lipsei competentei teritoriale a Tribunalului Sibiu, exceptia lipsei competentei functionale a Sectiei Comerciale, litigiul fiind unul civil si exceptia lipsei procedurii prealabile a concilierii directe. Pe fond, parata a solicita respingerea actiunii, sustinand ca spectacolul nu s-a realizat intrucat nu a fost respectat riderul tehnic a carei responsabilitate revenea reclamantei.
Reclamanta a precizat cum ca obligatia asigurarii echipamentului tehnic si a celorlalte conditii tehnice revenea paratei  S.C. O.A. S.R.L iar intre cele doua parate nu exista raporturi juridice.
Anularea spectacolului s-a facut la cererea reprezentantului reclamantei iar onorariile artistilor au fost achitate.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti au fost luate interogatorii partilor si au fost audiati martorii V.S.M., W. A.I., S.R.A. si Y.M..
Prin incheierea de sedinta din data de 27.10.2008, instanta a respins exceptiile lipsei competentei teritoriale a Tribunalului Sibiu, exceptia lipsei procedurii prealabile a concilierii directe in raport cu parata FUNDATIA S.
Din oficiu, instanta a pus in discutia partilor, exceptia lipsei procedurii prealabile a concilierii directe fata de parata S.C. O. A. S.R.L si a dispus judecarea acestei exceptii odata cu judecarea fondului.
Analizand cererile si sustinerile partilor, contractele prezentate, celelalte mijloace de proba administrate in cauza, instanta retine starea de fapt pe care o vom prezenta in continuare.
Intre reclamanta, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, in calitate de beneficiar si parata FUNDATIA S. in calitate de prestator, a fost incheiat contractul de prestari servicii  nr. 50/16.11.2007, avand ca obiect asigurarea de catre prestator pentru beneficiar, a serviciilor de intermediere cu artistul ,, Fire of Anatolia”, pentru spectacolul ce urma sa fie organizat la data de 30.12.2007 in Piata Mare din Sibiu. Obligatia principala a prestatorului o reprezinta serviciile de intermediere a prezentei artistului la spectacol iar cea a  beneficiarul de a achita valoarea contractului in doua transe, in suma totala de 368.500 lei. In cuprinsul art. 5.1 din contract, se prevede si obligatia beneficiarului de a asigura echipamentul tehnic inclusiv podeaua.
Anterior, intre reclamanta si parata S.C. O. A. S.R.L a fost incheiat contractul de furnizare nr. 118/21.03.2007, prin care parata se obliga sa furnizeze echipamentul de sonorizare, echipamentul video, accesorii pentru echipamentele audio si video si sa asigure conditiile tehnice, prezentate amanuntit in anexa 1 la contract.
In aplicarea contractului incheiat cu FUNDATIA S. , reclamanta a achitat cele doua transe reprezentand pretul contractului, in baza facturilor nr. 11/15.11.2007 si nr. 12/10.12.2007, prin ordinele de plata nr. 1200/19.11.2007 si nr. 1358/18.12.2007.
La data de 30.12.2007, data programarii spectacolului, artistul ,, Fire of Anatolia”, reprezentantii fundatiei  s-au prezentat pentru a sustine spectacolul  dar constatand ca fata de temperatura scazuta si nerespectarea riderului tehnic privind temperatura, schema de lumini, echipamentul tehnic si interpretand ca beneficiarul doreste anularea spectacolului, nu au asigurat participarea artistului pentru sustinerea efectiva a spectacolului.
Beneficiarul a promovat actiune comerciala si a solicitat obligarea prestatorului FUNDATIA S. la restituirea sumei de 368.500 lei si a dobanzii legale iar in subsidiar, obligarea in solidar, a prestatorului si  a paratei S.C. O. A. S.R.L, la plata sumei precizate mai sus.
Din oficiu, instanta a pus in discutia partilor, exceptia lipsei procedurii prealabile fata de parata S.C. O. A. S.R.L iar reclamanta a precizat ca nu a indeplinit o asemenea procedura.
Constatand existenta  unor contracte distincte incheiate intre reclamanta si parata, respectiv a unui contract de prestari servicii  cu parata FUNDATIA S.  si a unui contract de furnizare cu parata SC O. A. S.R.L iar obligatia acestora nu este solidara in sensul art. 1039 si urmatoarele din Codul Civil, instanta va analiza distinct cererile reclamantei, in contradictoriu cu fiecare din parti.
In ceea ce priveste cererile formulate in contradictoriu cu parata SC O. A.  S.R.L, raporturile juridice dintre  parti izvorasc din contractul de furnizare nr. 118/21.03.2007( filele 49 -55 dosar ).
Reclamanta nu a realizat procedura prealabila fata de aceasta parata, urmand ca actiunea sa fie respinsa fata de parata SC O. A.  S.R.L, pentru motivele  ce le vom prezenta mai jos.
Potrivit dispozitiilor art. 7201 din Codul de Procedura Civila, in litigii comerciale evaluate in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa iar potrivit dispozitiilor art. 7 alin. 6 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,  plangerea prealabila in cazul actiunii care are ca obiect contracte administrative are semnificatia concilierii in cazul litigiilor comerciale, dispozitiile Codului de Procedura Civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
In speta, se constata ca reclamanta nu s-a adresat, anterior introducerii actiunii, paratei SC O. A.  S.R.L si nu a incercat solutionarea pe cale amiabila a litigiului.
Fata de aceste considerente, avand in vedere si dispozitiile art. 137 din Codul de Procedura Civila, exceptia lipsei procedurii prealabile va fi admisa iar actiunea reclamantei va fi respinsa fata de parata SC O. A. S.R.L.
Referitor la cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, in contradictoriu cu parata FUNDATIA S. aceasta este nefondata si urmeaza a fi respinsa.
Potrivit art. 969 din Codul Civil si a principiului ,, pacta sunt servanda”,  conventiile legale facute, au putere de lege intre partile contractante.
Intre reclamanta, ca beneficiar si parata, ca prestator, a fost incheiat contractul nr. 50/2007, avand ca obiect asigurarea de catre prestator, pentru beneficiar, a aparitiei artistului ,, Fire of Anatolia” pentru spectacolul din data de 30.12.2007.
Obligatiile prestatorului prevazute in art. 1 si 5.2 din contract, au fost indeplinite.
Din probele administrate, rezulta ca artistul, echipa tehnica si reprezentantii fundatiei au fost prezenti la locul desfasurarii spectacolului iar faptul ca acest spectacol nu s-a desfasurat, nu poate atrage raspunderea prestatorului.
Din interogatoriul reclamantei ( fila 279 dosar), declaratiile martorilor W. A. I.  ( fila 296 dosar ) si Y. M. ( fila 305 dosar ), rezulta ca artistul , echipa tehnica si reprezentantii fundatiei au fost prezenti in timp util pentru a asigura desfasurarea efectiva a spectacolului. Acest lucru rezulta si din plansa fotografica de la fila 112 dosar.
Spectacolul nu s-a desfasurat datorita faptului ca beneficiarul nu a asigurat conditiile prevazute in riderul tehnic in ceea ce priveste temperatura, schema de lumini si echipamentul tehnic precum si cele  referitoare la desfasurarea repetitiilor. Potrivit contractului nr. 50/2007, art. 5.1, asigurarea conditiilor de desfasurare, trebuiau asigurate de beneficiar. Existenta contractului de furnizare cu SC O. A.  S.R.L nu exclude obligatia beneficiarului de a asigura conditiile pentru realizarea spectacolului.
Anterior desfasurarii spectacolului, prestatorul a atentionat beneficiarul ca nu se admite abateri de la riderul tehnic  ( adresa fila 174 dosar, adresa fila 189 dosar ) si nici in cea ce priveste programul repetitiilor( adresa  - fila 191 dosar ).
Cu toate acestea, conditiile termice si cele de desfasurare a repetitiilor nu au fost asigurate: covorul nu a fost montat ( declaratia martorului V. M.  – fila 295 dosar ), temperatura corespunzatoare nu a fost asigurata ( declaratia martorW. A. I.– fila 296 dosar si declaratie martor Y. M. – fila 309 dosar )
Parata a realizat toate cheltuielile pentru deplasare, cazare, transportul artistului, indeplinindu-si toate obligatiile contractuale.
Asa fiind, incasarea de catre parata a sumei prevazuta in  art.5.1 din contract, apare ca justificata.
Fata de aceste considerente, cererea de chemare in judecata  a reclamatei, in contradictoriu cu parata FUNDATIA S.  va fi respinsa.
Avand in vedere dispozitiile art. 274 din Codul de Procedura Civila, reclamanta va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata catre parata FUNDATIA S.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite exceptia lipsei procedurii prealabile a concilierii directe cu parata SC O. A.  SRL ,
Respinge ca neintemeiata actiunea comerciala formulata de reclamanta Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, in contradictoriu cu parata FUNDATIA .S., cu sediul
Respinge ca prematur formulata, actiunea comerciala a reclamantei Casa de Cultura a Municipiului Sibiu,  in contradictoriu cu parata SC O. A. SRL ;
Obliga reclamanta, la plata catre parata FUNDATIA S. a sumei de 10.845 lei - cheltuieli de judecata
Cu drept de apel, in termen de 15 zile de la comunicare
Pronuntata in sedinta publica, azi 10 Aprilie 2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017