InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Marghita

Actiune in constatare si Obligatie de a face

(Sentinta civila nr. 1189/01.10.2014 din data de 03.10.2014 pronuntata de Judecatoria Marghita)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Marghita | Jurisprudenta Judecatoria Marghita

Constata ca prin cererea inregistrata la instanta  la data de 24 febr. 2014 reclamantul E.I.T. a chemat in judecata pe paratii   G.R.I., Institutia Prefectului Judetului Bihor - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor si Primaria Orasului Sacueni - Directia taxe si impozite locale, pentru actiune in constatare si obligatia de a face.
Reclamantul solicita instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate dobandirea proprietatii autoturismului marca ARO, tip 10.4, avand numar de identificare __, numar de omologare __./1982 si nr. de inmatriculare _, de catre paratul din rd.I, sa oblige  parata Institutia Prefectului-Judetul Bihor- Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor  Bihor, sa dispuna radierea autoturismului mai sus-mentionat de pe numele  sau si sa oblige parata Primaria Orasului Sacuieni-Directia taxe si impozite locale  sa dispuna scoaterea din evidentele fiscale a autoturismul mai sus-mentionat.
In motivarea cererii sale reclamantul arata ca a vandut autoturismul marca ARO, tip 10.4, avand numar de identificare __ si nr. de inmatriculare _., numitului G.R.I., in acest sens intocmindu-se un contract de vanzare-cumparare. Totodata acestuia i-au fost predate toate documentele autoturismului (carte de identitate,talon, asigurare).
Conform dispozitiilor art. art. 1674 C.civ.: "Cu exceptia cazurilor prevazute de lege ori daca din vointa partilor nu rezulta contrariul, proprietatea se stramuta de drept cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost platit inca".
Contractul de vanzare-cumparare se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila.(art. 1178 C. Civ.).
Caracterul consensual al contractului de vanzare cumparare de autovehicule a fost retinut si de catre instanta suprema aceasta pronuntandu-se in urmatorul sens :" incheierea contractului nu este conditionata nici de plata pretului in totalitate‘‘ Conform prevederilor Ordinului nr. 1501/2006, art. 7, alin. 1 lit. D "inmatricularea permanenta sau inmatricularea temporara se efectueaza pe baza: documentului care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului sau remorcii,in original si in copie" .
In conformitate cu prevederile art. 17 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 : " (2) Radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului, in conditiile legii".
Potrivit prevederilor Ordinului nr. 1501/2006- privind procedura inregistrarii, radierii si eliberarii autorizatiei de circulatie pentru vehicule, art. 24 alin. 2 lit. d "Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data: d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane‘‘, iar potrivit art. 25" Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin.(l)-(4)."
Avand in vedere acestea, considera ca in cazul instrainarii unui autoturism ce este supus inmatricularii finalizarea operatiunii de vanzare-cumparare are loc doar in momentul in care vanzatorul este complet descarcat de bunul respectiv, si acest fapt echivaleaza cu radierea autoturismului de pe numele sau. Obligatia de a cere radierea a revenit noului proprietar al autovehiculului insa acesta nu i-a indeplinit-o .
Neindeplinirea de catre cumparator a obligatiei de a cere radierea autovehiculului nu este imputabila reclamantului. Faptul ca din motive independente   nu pot fi indeplinite conditiile art. 25 ale Ordinului nr. 1501/2006 al Ministerului Administratiei si Internelor, nu echivaleaza cu mentinerea perpetua a inmatricularii pe numele reclamantului si a consecintelor obligatiilor fiscale aferente.
In drept, invoca prevederile art. 1674 si art. 1178 Cod civil, art. 7, art. 24 si art. 25 din Ordinul nr. 1501/2006 .
In probatiune ataseaza copia contractului de vanzare-cumparare pentru un vehicul folosit incheiat la data de 04.12.2012, cartea de identitate a vehicului seria B nr. __, dovada indeplinirii procedurii de informare privind avantejele medierii.
La data de 14.03.2014 reclamantul a depus certificatul de atestare fiscala nr. 635/13.03.2014 eliberat de Primaria Sacueni.
Paratul, legal citat, nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in instanta pentru a-si exprima pozitia.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si proba testimoniala, fiind audiati martorii S.I.E. si T.I..
Examinand actele de la dosar instanta retine urmatoarele:
Conform contractului de vanzare-cumparare pentru un vehicul folosit incheiat la data de 04.12.2012 (fila 5), reclamantul a vandut paratului .R.I. autoturismul marca ARO, tip 10.4, avand numar de identificare _.., serie motor _., nr. de inmatriculare __.., pentru pretul de 1500 lei. Potrivit contractului incheiat, vanzatorul a predat cumparatorului vehiculul, cheile, fisa de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.
Potrivit declaratiilor martorilor audiati in cauza, reclamantul a avut in proprietate un autoturism ARO pe care l-a vandut, cumparatorul refuzand sa faca formalitatile necesare pentru inmatricularea masinii pe numele sau.
Instanta retine ca, potrivit art. 1178 C.civ., contractul de vanzare-cumparare are un caracter consensual, putand fi incheiat prin simplul acord de vointa al partilor, fara indeplinirea vreunei formalitati.
In cauza, vanzarea-cumpararea incheiata intre parti este valida, vanzatorul E.I.T. fiind proprietarul bunului la data incheierii contractului, astfel cum rezulta din cartea de identitate auto depusa la dosarul cauzei.
Conform art. 17 al.2 din OUG 195/2002, "Radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului, in conditiile legii."
Conform art. 24 alin. (2) lit. d din Ordinul  nr. 1501/2006, "Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data: d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane‘‘. Conform art. 25 alin. 1 din acelasi act normativ "Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1) - (4)".
 Conform art. 8 alin. 1 lit a) din Ordinul  nr. 1501/2006, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueaza in baza cererii noului proprietar. 
Intrucat paratul G.R.I. este in prezent proprietarul autoturismului in litigiu, acestuia ii revin obliga?iile legale de radiere a autoturismului de pe numele reclamantului ?i de inmatriculare pe numele lui. Aceasta obligatie nu a fost indeplinita, situatie de natura a-l prejudicia pe fostul proprietar care, in baza vechilor mentiuni existente in evidentele autoritatilor, este tinut in continuare a achita taxele si impozitele autoturismului care nu-i mai apartine, asa cum rezulta din certificatul de atestare fiscala nr. 635/13.03.2014 eliberat de Primaria Sacueni.
            In consecinta, pentru motivele de fapt si de drept aratate, instanta va admite cererea formulata, va constata ca paratul G.R.I. a dobandit proprietatea autoturismului ce face obiectul cauzei,  va obliga parata Institutia Prefectului Judetul Bihor - Serviciul Public Comunitar de Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bihor sa dispuna radierea autoturismului de pe numele reclamantului E.I.T. si va obliga parata Primaria orasului Sacuieni - Directia taxe si impozite locale sa dispuna scoaterea din evidentele fiscale a autoturismului mentionat
In temeiul art. 453 Cod procedura civila, retinand culpa procesuala a paratului G.R.I., instanta il va obliga sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma totala de 450 lei, constand in onorariu avocat (300 lei) si taxa judiciara de timbru (150 lei).

PENTRU  ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E  :

Admite cererea formulata de reclamantul E.I.T., avand CNP _.., dom. in __, jud. Bihor, in contradictoriu cu paratii G.R.I. dom. in comuna __, jud. Timis, INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETULUI BIHOR - SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE de CONDUCERE si INMATRICULARE a VEHICULELOR cu sediul in mun. Oradea, str. Dunarea nr. 2, jud. Bihor si PRIMARIA ORASULUI SACUIENI - Directia taxe si impozite locale cu sediul in Sacuieni, str. Libertatii nr. 1, jud. Bihor, avand ca obiect actiune in constatare si obligatie de a face.
         Constata ca paratul G.R.I. a dobandit proprietatea autoturismului marca ARO, tip 10.4, avand nr. de identificare _.., numar de omologare _../1982 si numar de inmatriculare __.
         Obliga parata Institutia Prefectului Judetul Bihor - Serviciul Public Comunitar de Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bihor sa dispuna radierea autoturismului mentionat de pe numele reclamantului E.I.T..
         Obliga parata Primaria orasului Sacuieni - Directia taxe si impozite locale sa dispuna scoaterea din evidentele fiscale a autoturismului mentionat.
         Obliga paratul G.R.I. sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma totala de 450 lei, reprezentand taxa judiciara timbru si onorariu avocat.
         Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare la Tribunalul Bihor. Calea de atac se va depune la Judecatoria Marghita.
         Pronuntata in sedinta publica, azi, 01.10.2014.                    PRESEDINTE                                                   GREFIER

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011