InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mizil

Anulare act

(Sentinta civila nr. 437 din data de 26.04.2010 pronuntata de Judecatoria Mizil)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Mizil | Jurisprudenta Judecatoria Mizil

Prin decizia nr. 1228/04 martie 2009 , Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a admis recursul declarat de reclamanta Drocan Rodica Ecaterina impotriva sentintei civile nr. 142/02.06.2008 a Curtii de Apel Ploiesti - Sectia Comerciala si Contencios Administrativ si Fiscal , a casat sentinta atacata si a trimis cauza spre competenta solutionare la Judecatoria Mizil, decizia fiind irevocabila.
In considerentele deciziei s-a constatat ca recursul este intemeiat intrucat , in raport de cele doua capete de cerere formulate de reclamanta , respectiv, constatarea lipsei de valabilitate a titlului statului  asupra imobilului situat in Mizil, strada Spicului, jud.Prahova  (compus din casa , anexe gospodaresti si teren in suprafata de 3.597 m.p.) , titlu reprezentat de procesul verbal din 22.03.1953 emis in baza H.C.M. 308/1953 nepublicata si lipsita de efecte juridice, act administrativ prin care tatal sau a fost deposedat abuziv de imobil , incalcandu-se astfel dreptul de proprietate si respectiv, constatarea nulitatii absolute partiale a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M07 nr. 2418/25.01.2000 , cu privire la terenul proprietatea sa mentionat, emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Apelor , in favoarea S.C. TOHANI SA, prin sentinta civila atacata instanta a calificat gresit actiunea ca fiind o actiune in contencios administrativ , in principal reclamanta tinzand la revendicarea unei suprafete de teren ca urmare a lipsei de valabilitate a titlului statului - procesul verbal din 22.03.1953 emis in baza HCM 308/1953 , in temeiul art.1 pct.1 c.pr.civ. o astfel de actiune fiind de competenta judecatoriei ca instanta de drept comun, aceasta avand posibilitatea sa disjunga unele capete de cerere , in  masura in care nu sunt de competenta sa , dar pastrand spre judecare actiunea principala.
Primindu-se dosarul cauzei , acesta a fost inregistrat sub nr. 1245/259/2009 , fixandu-se termen de judecata , pentru cand s-a dispus citarea partilor.
In cursul judecarii cauzei , la data de 27.10.2009 , reclamanta a formulat o cerere precizatoare si completatoare a actiunii introductive (filele 24 - 29) , anexand 5 inscrisuri , prin care a solicitat sa se dispuna obligarea paratelor sa ii lase in deplina proprietate si linistita posesie imobilul situat in Mizil, strada Spicului, jud.Prahova , compus din casa , anexe gospodaresti  si teren in suprafata de 3.597 m.p. (revendicare prin comparare de titluri) si la cheltuieli de judecata.
In motivarea in drept si in fapt a acestei cereri, reclamanta a precizat ca imobilul constituit din casa cu destinatia de locuinta , anexe gospodaresti si curtea in suprafata de 3597 m.p. , toate dispuse pe un teren de 10 ha (5 ha arabil si 5 ha vie) situat in Mizil, strada Spicului, jud.Prahova, a fost proprietatea tatalui sau Paraschivescu Nicolae ca veteran al primului razboi mondial si ca in anul 1953 , in baza HCM nr. 308/1953 , imobilul a fost confiscat de stat , conform procesului verbal din 22.03.1953 , la data aplicarii actului mentionat fiind deposedati si de gospodarie, respectiv casa de locuit curte si anexe , desi HCM se referea doar la terenuri.
A mai precizat reclamanta ca , prin reorganizari administrative succesive , imobilul in cauza a ajuns in administrarea S.C. TOHANI SA in anul 1987 , pentru ca in anul 1991 in urma cererii de reconstituire a dreptului de proprietate pe vechiul amplasament , pentru suprafata de 10,287 ha , cerere pe care a facut-o in calitate de mostenitoare a tatalui defunct , i s-a eliberat adeverinta nr. 4078/16.10.1991 , prin care i s-au atribuit 9,5 ha din cele peste 10 ha initiale , respectiv 5 ha vie pe un alt amplasament, pe raza comunei Gura Vadului, jud.Prahova in natura si 4,50 ha teren in actiuni.
Reclamanta a mentionat ca imobilul - cladiri si teren - ce constituiau gospodaria familiei si care au fost preluate in baza aceluiasi act normativ , desi acesta nu dispunea decat asupra terenurilor , nu i-au fost atribuite.
Reclamanta a solicitat , ca urmare a nulitatii, respectiv a lipsei de valabilitate atat a titlului statului asupra imobilului revendicat , ctt si a titlului subsecvent al paratelor S.C. VEGET PROD SA , prin lichidatorul sau judiciar S.C. ELRAD SRL si S.C. TOHANI SA , sa fie obligate acestea sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie imobilul revendicat.
A sustinut reclamanta ca si doctrina si practica judiciara, in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene  Drepturilor Omului , niciodata nu a pierdut dreptul de proprietate asupra imobilului revendicat , desi Statul roman , prin manevre abuzive si frauduloase , un non proprietar a instrainat imobilul sau paratilor , care nu pot invoca buna credinta , in conditiile in care atat Comisia de aplicare a Legii 18/1991, Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001 , cat si societatile respective , cu confirmare de primire si sub semnatura , au fost avertizate asupra demersurilor de recuperare ale imobilelor.
Reclamanta a solicitat  , ca in urma compararii titlurilor de proprietate , sa se constate ca titlul sau este singurul care provine de la adevaratul proprietar , ca este mai vechi , transcris anterior titlului paratilor si in consecinta , preferabil , iar din probele din dosar rezulta ca parata S.C. ELRAD SRL nici macar nu si-a mai indeplinit obligatia de supraveghere si conservare a imobilului , care datorita eforturilor si vandalizarilor succesive, a ajuns o ruina.
In drept, reclamanta si-a intemeiat actiunea pe disp.art. 480 si urm. c.civ. , solicitand ca probe , inscrisuri , interogatorii , expertize imobiliare si orice alte probe se vor dovedi utile si concludente , cererea fiind depusa si comunicata celorlalti parati, cu 5 inscrisuri anexe la aceasta (2 fotografii color si 3 notificari in xerocopie - notificarea nr. 139/24.01.2005 catre S.C. ELRAD SRL Ploiesti , notificarea nr. 404/19.06.2006 catre S.C. ELRAD SRL Ploiesti si notificarea din 07.08.2009 catre aceiasi societate).
Anterior acestei cereri , desi sarcina probei revenea reclamantei conf. art. 1169 c.civ. la 29.09.2009 - fila 14, parata S.C. VEGET PROD SA prin lichidator IPURL Petcu Viorica , avand in vedere considerentele deciziei de casare , inscrisurile depuse la dosar de reclamanta si sustinerile Consiliului Local Mizil prin intampinare, a solicitat sa se puna in vedere reclamantei sa depuna la dosar o serie de inscrisuri relevante in cauza (T.P. nr. 6/25.08.2003 si procesul verbal de punere in posesie pentru terenul respectiv  si relatii daca acesta a fost modificat , hotararea Comisiei Locale Mizil de aplicare a Legii nr. 18/1991 , hotararea Comisiei Judetene Prahova prin care a fost validata hotararea Comisiei Locale Mizil si daca ulterior emiterii T.P. nr. 6/2003 au intervenit modificari privind reconstituirea dreptului de proprietate al reclamantei si a se depune actele respective la dosar , ca fiind importante si relevante in solutionarea cauzei) si in acest sens  reclamanta a anexat la cererea completatoare si precizatoare , inscrisurile mentionate anterior.
La data de 26.01.2010  (fila 69 si urm.) , Ministerul Finantelor Publice, ANAF - D.G.F.P.Prahova  a depus la dosar concluzii scrise , prin care a solicita respingerea ca inadmisibila a actiunii.
In acest sens, acest parat a aratat ca practic,  prin cererea formulata reclamanta urmareste revendicarea imobilului situat in Mizil, strada Spicului, jud.Prahova ce a fost expropriat anterior anului 1989 , respectiv , repararea unor eventuale abuzuri ale vechiului regim , dar reglementarea si solutionarea unor astfel de cereri este prevazuta de Legea nr. 10/2001, care este lege speciala in materie , petenta nemaiputand uza de prevederile dreptului comun, astfel cum se proceda anterior aparitiei acestei legi.
Paratul aratat a precizat ca, odata cu intrarea in vigoare a legii speciale s-a suprimat practic , conform decizie nr. 2217/09.03.2007 a I.C.C.J. Sectia civila si de proprietate intelectuala , actiunea de drept comun in cazul ineficacitatii actelor de preluare si fara a se diminua accesul la justitie , s-a perfectionat sistemul reparator  prin norme speciale supuse controlului judecatoresc si mai mult , intrucat ulterior Legii  nr. 10/2001 nu a fost o practica unitara privind admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiunilor intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, Sectiile Unite ale I.C.C.J. , prin decizia nr. 33/09.06.2008 au transat categoric aceasta problema , stabilind ca acestea sunt inadmisibile , concursul dintre legea speciala si legea generala rezolvand-se in favoarea legii speciale , hotararea fiind obligatorie conform art. 329 alin. 3 c.pr.civ.
Avand in vedere prev. art. 156 c.pr.civ. , instanta a amanat pronuntarea la 26 martie 2010 , cand si parata  S.C. VEGET PROD SRL prin lichidator judiciar a depus la dosar concluzii scrise , solicitand , fata de obiectul actiunii precizate si completate a reclamantei - revendicare in baza art. 480 c.civ. prin comparare de titluri - anularea actiunii ca insuficient timbrata , intrucat in opinia sa , este o actiune patrimoniala care se timbreaza si in situatia in care se apreciaza ca problema anticipata a timbrajului a fost rezolvata, aceiasi parata a solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila , avand in vedere decizia precitata a I.C.C.J. privind admisibilitatea acestui tip de actiuni si in subsidiar , respingerea actiunii ca neintemeiata.
In acest sens, lichidatorul judiciar al S.C. VEGET PROD SA a aratat ca imobilul revendicat - teren si constructii , a fost preluat de stat in baza HCM 308/1953 , iar restituirea unor astfel de imobile  a fost reglementata prin modificarile si completarile aduse la Legea nr. 18/1991 , prin Legea nr. 169/1997 , prevazandu-se in art. 39 din lege  modalitatea de restituire a terenurilor preluate de stat in baza Decretului nr. 83/1949 , dar si a altor acte normative de expropriere , intre care se inscrise si HCM 308/1953 , prin care terenul si constructia aflate pe acestea au trecut in proprietatea statului de la autorul Paraschivescu Nicolae , iar reclamanta nu a uzat de aceasta prevedere speciala , desi legea permitea acest lucru.
Cu privire la caracterizarea titlului , lichidatorul judiciar a sustinut ca titlul  sau provine de la adevaratul proprietar, respectiv Statul roman, preluarea fiind facuta cu titlu valabil in acest sens existand autoritate de lucru judecat , cu privire la valabilitatea titlului statului  , instantele de judecata pronuntandu-se irevocabil prin decizia nr. 612/06 martie 1996 a Tribunalului Prahova, irevocabila prin respingerea recursului prind decizia nr. 2438/1996 a Curtii de Apel Ploiesti, prin care s-a retinut ca nu a fost vorba de o preluare fara titlu din partea statului, a imobilului in litigiu.
In ce priveste titlul reclamantei, acelasi lichidator judiciar a solicitat sa se retina ca acesta este mai slab caracterizat si nu poate fi preferabil titlului sau , intrucat reclamanta se contrazice prin afirmatiile facute , deoarece celelalte terenuri pentru care a obtinut restituirea , au fost preluate de catre stat in baza aceluiasi act normativ , iar in prezent sustine ca pentru aceasta diferenta de teren , autorii sai nu au pierdut niciodata dreptul de proprietate asupra imobilului revendicat, procesul verbal de preluare in baza HCM nr. 308/1953 fiind un act administrativ de gestiune incheiat de Statul roman ulterior preluarii imobilului de la fostul proprietar in exercitarea dreptului sau de administrare al bunurilor ce alcatuiau proprietatea de stat si nu este un act de autoritate prin care a fost preluat imobilul de la fostul proprietar si din acest punct de vedere actiunea reclamantei este neintemeiata.
Avand in vedere disp.art. 137 c.pr.civ. , instanta a constatat , in primul rand, faptul ca problema timbrajului actiunii, ca exceptie, a fost rezolvata anterior , prin incheierea din 20.11.2009 , prin respingerea exceptiei , neformulandu-se expres nici o cerere legala de recuzare a instantei si nici de abtinere , cauza in primul ciclu procesual fiind solutionata pe exceptie si nu pe fondul acesteia.
Cu privire la admisibilitatea actiunii, acest aspect este de asemenea rezolvat definitiv si irevocabil , rezultand fara echivoc din decizia nr. 1228/04.03.2009 a I.C.C.J. , asa cum s-a aratat anterior, astfel incat a respins exceptia invocata, ca neintemeiata.
Pe fondul cauzei , avand in vedere sustinerile , precizarile si completarile actiunii in revendicare intemeiate pe art. 480 c.civ. , prin comparare de titluri , precum si sustinerile celorlalte parti , de respingere a actiunii ca neintemeiata , instanta a constatat ca actiunea , astfel cum a fost precizata si completata , este neintemeiata , urmand ca pe cale de consecinta, sa o respinga.
In acest sens, instanta a retinut ca in cauza , potrivit disp.art. 480 c.civ.  si al celorlalte temeiuri legale invocate de reclamanta (art. 4 lit. a din HG nr. 834/1991 , art. 6 alin.1 din Legea nr. 213/1998 si art. III din  Legea nr. 169/1997) , proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut , insa in limitele determinate de lege , iar actiunea in revendicare imobiliara , este o actiune reala , petitorie , ca mijloc de aparare a dreptului de proprietate , pus la indemana proprietarului neposesor pentru recuperarea bunului sau imobil de la posesorul neproprietar.
Pentru temeinicia si legalitatea actiunii in revendicare imobiliara, in mod obligatoriu, reclamanta trebuia sa indice elementele de identificare ale imobilului revendicat , respectiv, componenta , adresa, laturile , vecinatatile, calitatea si titlul pe care se intemeiaza aceasta calitate , faptul ca paratii sau paratul ocupa imobilul revendicat si nu are un titlu de proprietate sau titlul detinut de acestia nu este preferabil celui al reclamantei (in sensul ca emana de la un tert , nu de la reclamantul insusi si data titlului este anterioara posesie paratilor /paratului), iar daca ambele parti au titluri care provin de la autori diferiti, de ce dreptul autorului reclamantei este preferabil in raport cu dreptul autorului paratului (ca autorul reclamantei  a fost adevaratul proprietar , spre deosebire de autorul paratelor , care nu a avut aceasta calitate).
Prin prisma acestor considerente, din probele administrate in cauza a rezultat ca reclamanta , in calitate de mostenitoare a tatalui sau Paraschivescu Nicolae , a solicitat sa fie obligati paratii sa-i lase in deplina proprietate si posesie un imobil constituit din casa cu destinatia de locuinta, anexe gospodaresti si curtea in suprafata de 3597 m.p., situata in Mizil, strada Spicului, jud.Prahova  toate dispuse pe un teren de 10 ha (5 ha arabil si 5 ha vie) , care a fost proprietatea tatalui sau , ca veteran al primului razboi mondial si care a fost confiscat in anul 1953 , conform HCM  308/1953 si procesului verbal din 22.03.1953 , la acea data fiind deposedati si de gospodarie.
Din titlul definitiv de proprietate din august 1921 , din actul de vanzare din 12.11.1934 si din T.P. nr. 1450/06.11.1937 rezulta ca Paraschivescu Nicolae a avut in proprietate o suprafata totala de 10,2870 ha in comuna Mizil , la acea data, jud.Buzau , iar din adresa nr. 226/07 mai 1991 a Arhivelor Statului, jud.Prahova, rezulta ca Paraschivescu Nicolae a posedat suprafata de 10 ha vie  in perioada 1947 - 1952 , ce a fost cedata conform HCM 308/1953 , fiind detinuta de Centrul scolar Agricol la data de 07.03.1956 , reclamanta sustinand ca imobilul este identificat prin schita de plan intocmita - extrajudiciar - de expert topo Brumusila Marian (filele 16 - 17) .
Din certificatul de mostenitor nr. 1485/10.09.1992 eliberat de Notariatul de Stat sector 1 Bucuresti si certificatul de mostenitor nr. 17/11.02.2002 eliberat de B.N.P. Asociati Miu si Molcut Bucuresti, rezulta ca reclamanta este unica mostenitoare a parintilor sai defuncti , iar de pe urma defunctei mame Paraschivescu Eleonora decedata la 22.11.1999 a mostenit printre alte bunuri si un teren de 5 ha vie conform T.P. nr. 87192/04.06.2001 pe raza orasului Mizil , in T.79, P.3430/3/13, jud.Prahova.
Conform T.P.nr. 201781/07.02.2008, reclamantei in calitate de mostenitoare a defunctului Paraschivescu Nicolae i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 5 ha teren arabil extravilan in T.15, P.249/1/1 - 3,9328 ha si in T.19, P.283/62 - 1,0672 ha , pe raza orasului Mizil, jud.Prahova.
Din procesul verbal din 22.03.1953 , ca act administrativ de gestiune , asa cum corect s-a aratat si cu privire la a carei valabilitate instantele s-au pronuntat irevocabil (decizia nr. 612/06.03.1996 a Tribunalului Prahova , irevocabila prin respingerea recursului de catre Curtea de Apel Ploiesti , prin decizia nr. 2438/1996) , rezulta ca s-a predat spre folosinta si cultivare Scolii Medii Tehnice Agricole Mizil suprafata de 10 ha , fosta proprietate Paraschivescu Nicolae , pe care se aflau cladiri si inventar viticol , reclamanta sustinand ca sunt cele din fotografiile depuse la dosar.
Din certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului seria M07 nr. 2418/25.01.2000 , a rezultat ca S.C. TOHANI SA din comuna Gura Vadului, jud.Prahova avea in proprietate exclusiva 423.032 m.p. , conform documentatiei de stabilire si evaluarea terenurilor inregistrata sub nr.  281/25.06.1997 la O.G.C.G. al judetului Prahova , societate ulterior divizata, parata S.C. VEGET PROD SA preluand o parte a  patrimoniului acesteia , dupa care ulterior si aceasta societate a trecut la procedura falimentului, conform incheierii din 10.11.2004 a Tribunalului Prahova - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ in dosarul  nr.  95/2004.
Din actele si lucrarile dosarului, a rezultat cu certitudine ca imobilul in litigiu a fost preluat de stat in baza HCM nr. 308/1953 ca act administrativ de autoritate , procesul verbal din 22.03.1953 fiind un act de gestiune in baza actului de autoritate , imobil care a fost atribuit in proprietate S.C.TOHANI SA in conditiile HG nr. 834/1991 si in baza caruia a fost emis certificatul de atestare seria M07 nr. 2418, iar ulterior , in urma divizarii acestei societati a trecut in patrimoniul S.C. VEGET PROD SA , actul fiind valabil potrivit art.  46 alin.1 din Legea nr. 10/2001, nefiind incalcate dispozitiile legale la data emiterii , certificatul fiind un titlu mai bine caracterizat , fata de inscrisurile invocate ca titluri de proprietate de catre reclamanta , acestea fiind titluri vechi , cu mari incertitudini cu privire la existenta certa si indubitabila a drepturilor de proprietate revendicate (vecinatati, marimea laturilor, adresa si amplasamentul imobilului, marimea terenului, respectiv suprafata exacta , etc).
Fata de cele aratate, constatand ca actiunea reclamantei este neintemeiata, pe cale de consecinta instanta a respins-o, respingand si exceptia inadmisibilitatii actiunii, asa cum s-a mentionat anterior.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011