InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

prestatie tabulara

(Sentinta civila nr. 12027 din data de 03.02.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Cadastru. Intabulare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr. 12027/271/2008
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 1251/2011
Sedinta publica de la 03 Februarie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Loreley Mirea
Grefier Felicia Sandor

     

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant S I, reclamant S IU si pe parat B.V., parat P.M., avand ca obiect prestatie tabulara.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
  Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar din partea reclamantilor extrase Cf la zi pentru imobilele in litigiu, dupa care:
          Se constata faptul ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din 27.01.2011, cand partile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data , incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise,  a amanat pronuntarea la data de 03.02.2011, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.

INSTANTA
 
Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:

1.Cererea de chemare in judecata
Prin cererea inregistrata la instanta la data de 09.12.2008, inregistrata sub nr.12027/271/2008, legal timbrata, reclamantii S I SI S IU a solicitat in contradictoriu cu paratii B.V. SI P.M., sa se constate ca reclamantii au dobandit cu titlu de cumparare in 1969 imobil casa si teren situat in Oradea, str.Secarei nr.20/A, identificat cu nr. topo prezumtiv 5288/11 Oradea, sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si sa dispuna inscrierea dreptului reclamantilor in cartea funciara.
In motivarea cererii reclamantii au aratat ca in anul 1969 au incheiat cu parata B.V. si sotul acesteiai B F,in prezent decedat, contractul de vanzare cumparare sub semnatura prinvata in 20 octombrie 1969, in prezenta martorilor C V si B I, prin care au cumparat imobilul situat in Oradea str.Secarei nr.20/A, iar de la acea data folosesc neintrerupt imobilul si platesc taxele si impozitele pentru acesta, intabularea nefiind posibila deoarece la acea data nici vanzatorii nu erau intabulati.
Reclamantii mai precizeaza ca vanzatoarii B.V. si B F, au promovat la randul lor o actiunei in prestatie tabulara pentru a-si putea inscrie dreptul in cartea functiara, asa cum reiese din sentinta civila nr.2760/1996 pronuntata in dosarul nr.5290/1995 si prin care instanta a mai stabilit ca partile au edificat pe terenul inscris in C.F.nr.14037 Oradea nr. top.5288/II o casa de locuit care este identificata ca fiind cea de pe str.Secara nr.20.Se mentioneaza ca B.F. a decedat iar reclamantele sunt mostenitoarele acestuia.
In drept s-a invocat Legea 7/1996, art.969, art.970 Cod Civil.

2.Pozitia procesuala a paratilor
 
Paratele  nu a formulat intampinare dar s-au prezentat personal in instanta si au aratat ca sunt de acord cu adminterea actiunii, recunoscand inchierea contractului si plata pretului.

        3.Taxa de timbru
Actiunea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in valoare de 2530 lei calculata la valoarea obiectului litigiului (chitanta la fila 29 la dosa) si timbru judiciar de 5 lei.

4.Probatoriul administrat
     Instanta a incuviintat pentru reclamanti proba cu inscrisurile depuse la dosar respectiv antecontract de vanzare cumparare, extrase de carti funciare, certificat de atestare fiscala, alte inscrisuri.
Instanta a luat pozitia procesuala a paratelor ce a fost consemnata in incheierile de sedinta.
S-a mai incuviintat proba cu expertiza topo de identificare a imobilului casa si teren si in consecinta s-a depus la dosar in raportul de expertiza topo nr.687 din 30.11.2010 (filele 69-76) intocmit de expert Pele Dumitru Radu numit prin tragere la sorti, expertiza fiind acceptata de parti.
 
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
3.Situatia de fapt retinuta de instanta       

In coala funciara  coleciva nr.14037 Oradea (filele 7-8 la dosar in extras si in extenso) este inscris in foaia de avere la  nr.top. 5288/11, sub A.1 casa si teren arabil de 780 mp situat in Oradea. Potrivit foii de proprietate, asa cum apare inscris sub B2-3,  in baza sentintei civile nr.2760/1996 a Judecatoriei Oradea pronuntata in dosarul nr.5290/1995, s-a intabulat dreptul de 1/1 parte din teren din imobilul de sub B1 inscris la AI 1 cu titlu de cumparare in favoarea lui B F si B.V., apoi potrivit inscrierilor de sub B4 s-a notat pe acelasi nr top casa de locuit.
Ulterior, in urma decesului proprietarului tabular B.F., potrivit certificatului de mostenitor nr.85/1995, imobilul de sub AI1, casa si teren, inscris sub B2 se inscrie in favoarea paratelor B.V. in cota de 1 si P.M. in cota de 3.
Asa cum rezulta din inscrisurile depuse la dosarul cauzei si actele de stare civila,  casa si terenul, ce fac obiectul prezentului litigiu avand  o suprafata de 780 mp, situat  in Oradea, inscris in C.F.14037 Oradea cu nr.top.5288/11, a fost proprietatea tabulara a  numitilor B.F. si B.V. iar in urma decesului primului, dreptul de proprietate al acestuia in cota de 1/2 s-a transmis prin succesiune legala catre B.V. si P.M., iar sotia supravietuitoare B.V. si-a pastrat cota proprie de 1, astfel incat in prezent coproprietarii imobilului sunt paratele B.V. si P.M..
In virtutea  calitati de succesori legali ai numitului B Fl paratele in calitate de sotie supravietuitoare si fiica au preluat intregul patrimoniu al defunctul tata, respectiv sot supravietuitor, cuprinzand atat activul cat si pasivul succesoral,  in baza art.559 si art 669 Cod Civil potrivit caruia"Copiii sau descentii lor succed tatalui, mamei (_) Ei succed in parti egale cand se gasesc toti in gradul  dintai si sunt chemati dupa propriul lor drept."
Totodata asa cum rezulta din contractul de  vanzare cumparare sub semnatura privata incheiat in data de 23.03.1995 (in copie certificata-fila 6),  declaratiile necontestate ale paratelor, B.F. si B.V.  au incheiat cu reclamantii S I SI S IU,  un antecontract de vanzare cumparare sub semnatura privata in data de 20 octombrie 1969 si in calitate de vanzatori, s-au obligat sa transmita  reclamantilor, dreptul de proprietate asupra imobilului in natura constituit din o suprafat de 3 ari de teren si o casa de locuit situata pe str.Secarei nr.20/A, inscrise in CF.14037 Oradea sub nr.top 5288/11, identificat prin raportul de expertiza topografica si schita cadastrala nr.687 din 30.11.2010 efectuata de expert P D R (f.69-76 la dosar), pentru pretul de 21 000 lei vechi. Pretul a fost achitat in intregime la semnarea antecontractului, data de la care reclamantii au si intrat in posesia bunului ce face obiectul prezentului litigiu si il detin de atunci neintrerupt si netulburat.

7.Solutia instantei

Instanta retine ca promisiunea bilaterala de vanzare cumparare este un antecontract prin care partile se obliga sa incheie in viitor la un pret stabilit un contract de vanzare cumparare. Marea deosebire intre promisiune si vanzarea efectiva este aceea ca in timp ce vanzarea da nastere unei obligatii de "a da", forma autentica impunandu-se ad validitatem in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra terenurilor, promisiunea da nastere doar unei obligatii de "a face" adica de a incheia in viitor un contract de vanzare cumparare in termenii prestabiliti, corelativ dreptului de creanta al beneficiarului promisiunii, care poate solicita ulterior perfectarea contractului. Fiind doar o promisiune de vanzare din perspectiva formei sunt aplicabile in speta dispozitiile art.1191 Cod Civil potrivit caruia ad probationem  in prezenta cauza se impunea ca aceasta conventie sa fie dovedita printr-un inscris sub semnatura privata sau autentic, desi ca negotium iuris , aceasta exista prin simplul acord de vointa a partilor.
Din perspectiva efectelor ce le produce, o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, instanta retine ca aceasta ofera posibilitatea partii care si-a executat integral obligatia, de a solicita instantei, in masura in care promitentul nu mai vrea sa-si execute obligatia de a incheia contractul de vanzare cumparare in forma autentica si in masura in care bunul se mai afla in proprietatea promitentului-vanzator, sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare in temeiul art.1073 si 1077 Cod Civil, ca o executare in natura a unei obligatii de a face dar mai ales in baza dispozitiilor speciale ale art.5 alin 2 din titlul X al Legii 247/2005, care reglementeaza circulatia juridica a terenurilor si care prevede expres ca:"In situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la un teren, cu sau fara constructii, una din parti refuza sa incheie ulterior contractul, partea care si-a indeplinit obligatia, poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract."
Rezulta ca desi la data incheierii contractului promitentul vanzator nu trebuie sa fie neaparat proprietarul terenului transmis insa la data vanzarii el trebuie sa fie in mod obligatoriu proprietar nimeni neputand transmite ceva de nu are.
Fata de imprejurarea ca reclamantii au facut dovada existentei promisiunii bilaterale de vanzare cumparare, a platii integrale a pretului, a intrarii in posesia bunului de la data contractarii, ceea ce echivaleaza cu o intrerupere a termenului de prescriptie prin recunoasterea implicita a dreptului de catre promitentul vanzator, exercitand o posesie utila, neintrerupta si publica, in lumina principiului executarii in natura a obligatiilor, in temeiul art. 942, 969, 1073 , 1077 si 1294 C.civ. si art. art. 5  alin 2 , titlul X   din Legea nr. 247 din 2005 instanta va admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanti conform dispozitivului.
In consecinta pentru toate temeiurile de fapt si de drept expuse instanta va admite cererea formulata reclamantii S I si S IU, in contradictoriu cu paratele  B.V. si P.M..
Va constata ca ca in baza promisiunii sinalagmatice de vanzare cumparare inscris sub semnatura privata din 20 octombrie 1969, ce a intervenit intre B.F. in prezent decedat, (reprezentat in proces de paratele succesoare sotie supravietuitoare si fiica) si parata B.V. in calitate de vanzatori si reclamantii S I si S IU in calitate de cumparatori, reclamantii au cumparat iar parata B.V. si sotul acesteia predecedat B.F., au vandut imobilul, in natura constituit din o suprafat de 3 ari de teren si o casa de locuit situata pe str.Secarei nr.20/A, inscrise in CF.14037 Oradea sub nr.top 5288/11, identificat prin raportul de expertiza topografica si schita cadastrala nr.687 din 30.11.2010 efectuata de expert Pele Dumitru Radu (f.69-76 la dosar), ce face parte integranta din prezenta.- prezenta hotarare tinand loc de act autentic de vanzare cumparare.
In baza art. 22, al. 3 din Legea nr. 7 din 1996 va dispune intabularea in cartea funciara a  dreptului de proprietate astfel dobandit de reclamanti, asupra asupra imobilului casa si teren aferent, cu titlu cumparare, bun comun.

8.Cheltuieli de judecata.                    
In baza art.274 Cod de procedura civila instanta ia  act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata reclamantii S I si S IU, , in contradictoriu cu paratele  B.V. si P.M.
Constata ca in baza promisiunii sinalagmatice de vanzare cumparare inscris sub semnatura privata din 20 octombrie 1969, ce a intervenit intre B.F. in prezent decedat, (reprezentat in proces de paratele succesoare sotie supravietuitoare si fiica) si parata B.V. in calitate de vanzatori si reclamantii S I si S IU in calitate de cumparatori, reclamantii au cumparat iar parata B.V. si sotul acesteia predecedat B.F., au vandut imobilul, in natura constituit din o suprafata de 3 ari de teren si o casa de locuit situata pe str. Secarei nr.20/A, inscrise in CF.14037 Oradea sub nr. top 5288/11, identificat prin raportul de expertiza topografica si schita cadastrala nr.687 din 30.11.2010 efectuata de expert P D R (f.69-76 la dosar), ce face parte integranta din prezenta.- prezenta hotarare tinand loc de act autentic de vanzare cumparare.
Dispune intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate astfel dobandit de reclamanti, asupra imobilului casa si teren aferent, cu titlu cumparare, bun comun.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de  recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 03.02.2011.

 PRESEDINTE                                             GREFIER
MIREA LORELEY EMESE                               SANDOR FELICIA

red. jud. M.L.E.
S.F./6ex./23.02.2011                                       -4com./23.02.2011
                                                                              - S I
                                                                - S IU 
                                                                              - B.V.
                                                                              - P.M.  

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare

Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Constatare nulitatea absoluta contract vanzare- cumparare incheiat in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 400/R din data de 08.04.2011
Inaplicabilitatea at.35 din Legea 33/1994 dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 396/s din data de 11.11.2011
Inscriereea dreptului de proprietate asupra terenului in cartea funciara, in favoarea ceta?eanului strain, fost asociat intr-o societate comerciala dizolvata, potrivitprevederilor legale interne in raport cu cele comunitare. - Decizie nr. 244/Ap din data de 27.10.2011
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE. - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
ACTIUNE IN REVENDICARE A UNUI IMOBIL PRELUAT DE CATRE STAT IN PERIOADA 1945-1989. ADMISIBILITATEA ACTIUNII DUPA APARITIA LEGII NR.10/2001. - Decizie nr. 140/Ap din data de 12.05.2009
Admisibilitatea actiunii in constatarea nulitatii documentatiei cadastrale - Hotarare nr. 2328 din data de 03.04.2008
Anulare certificat atestare drept proprietate - Hotarare nr. 8108 din data de 05.11.2008
Accesiunea imobiliara artificiala - Hotarare nr. **** din data de 13.07.2016
Civil - prestatie tabulara - Sentinta civila nr. 241/2009 din data de 04.05.2009
Civil - fond funciar - Sentinta civila nr. 1295/2008 din data de 21.08.2008
Civil - actiune in constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE - Sentinta civila nr. 1221/2009 din data de 29.06.2009
Modificarea suprafetelor tabulare. Alipirea imobilelor invecinate . Stabilirea liniei de granita. - Sentinta civila nr. 2361 din data de 04.06.2008
Plangere de carte funciara. Imposibilitatea intabularii unui drept de proprietate in temeiul unei posesii. Lipsa calitatii procesuale pasive a Oficiului de Cadastru si Publicitate - Decizie nr. 167 din data de 28.01.2013
Plangere impotriva incheierii de intabulare pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate. Calitatea procesuala activa. - Decizie nr. 1638 din data de 05.11.2008
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 1/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Hotarare nr. 4597 din data de 09.09.2015
Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Rectificare carte funciara - schita de amplasament imobil. - Sentinta civila nr. 2707 din data de 19.11.2010