InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Anulare act

(Sentinta civila nr. 12373/2011 din data de 15.11.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Cadastru. Intabulare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea


Pe rol solutionarea cauzei civile formulata de catre reclamanta SC L SRL in contradictoriu cu paratii H G si H F, avand ca obiect anulare act.
La apelul nominal facut in sedinta publica partile nu se prezinta.
Procedura de citare este legal indeplinita.
      Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica  din data de 08.11.2011, fiind consemnate in acea incheiere, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 15.11.2011, cand in aceeasi compunere si pentru aceleasi motive a hotarat urmatoarele:
      INSTANTA,
      
      Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
      Prin actiunea inregistrata pe rolul instantei sub nr. 24916/271/2010 la data de 17.12.2011, reclamanta S.C. L S.R.L. in contradictoriu cu paratii A M, H G si HF, a solicitat instantei anularea documentatiei cadastrale cu nr. _ intocmita pe seama paratei de randul 1 si a documentatiei cadastrale cu nr. _ intocmita pe seama paratilor de randul 2, cu cheltuieli de judecata.
      In motivare, reclamanta a sustinut ca in anul 2006 a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului cu nr. cad. _ din CF _, in suprafata de 7116 mp. Conform sustinerilor reclamantei, parata de randul 1 si-a intabulat dreptul de proprietate asupra nr. cad. _ cu toate ca acesta nu respecta amplasamentul nr. topografic al carui proprietar era parata. Reclamanta a aratat ca ulterior a fost anulata documentatia cadastrala pentru nr. cad. _ revenindu-se la vechea situatie de carte funciara reflectata de CF _. A mai invederat instantei reclamanta, ca nici documentatia cadastrala intocmita pe seama paratilor de randul 2 nu respecta amplasamentul nr. top. din care a fost formata.
      In drept, petenta a invocat Ordinul 634/2006, Legea 7/1996.
      In probatiune, reclamanta a depus la dosar contracte de vanzare cumparare (f. 8,16), sentinta civila nr. _ a Judecatoriei _ (f. 10-11), sentinta civila nr. _ a Judecatoriei _ pronuntata in dosar nr. _ (f. 12), raport de expertiza (f. 13), copie coala CF _(f. 14-15), schite cadastrale (f. 17-18).
      Desi legal citata cu mentiunea depunerii intampinarii parata A M nu a depus intampinare la dosar insa s-a prezentat la instanta aratand ca a dat o declaratie autentica notariala conform careia este de acord cu anularea documentatiei cadastrale intocmite pe seama ei.
      In probatiune, parata a depus la dosar declaratie notariala (f. 24), incheiere OCPI nr. _ (f. 25) si nr. _ (f. 26).
      Paratii H G si H Fl au depus la dosar intampinare solicitand instantei respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
      In motivare, paratii au aratat ca prin contractul de vanzare cumparare nr. _ au cumparat imobilul cu nr. cad. _ inscris in CF _ in suprafata de 880 mp. Paratii au sustinut ca terenul a fost masurat si delimitat iar vanzatorul le-a inmanat si planul cadastral de amplasare si delimitare a corpului de proprietate, vizat de OCPI. Paratii au invederat instantei ca prin conversie, nr. cad. _ a devenit nr. cad. _ inscris in CF _, fara a suferi vreo modificare, avand aceeasi intindere.
      In drept, paratii au invocat prevederile art. 115 C.proc.civ.
      In probatiune, paratii au depus la dosar certificat de urbanism (f. 32-33), plan cadastral de amplasare si delimitare (f. 34-35).
      Reclamanta a depus la dosar un inscris intitulat cerere aratand ca intelege sa renunte la formularea actiunii in contradictoriu cu parata A M si la capatul de cerere privind anularea documentatiei cadastrale intocmite pe seama acesteia.
      Reclamanta a depus la dosar o precizare de actiune (f. 102) aratand ca intelege sa solicite anularea documentatiei cadastrale privitoare la nr. cad. _ convertit in nr. cad. _ inscris in CF _, urmand a fi radiate mentiunile efectuate in CF in baza acestei documentatii cadastrale si sistata coala CF _ cu revenirea la vechea situatie de CF.
      Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar. Din oficiu, instanta a dispus efectuarea unei adrese la OCPI pentru a comunica documentatia cadastrala pentru nr. cad. _, aceasta fiind depusa la dosar (f. 46-65). De asemenea, instanta a incuviintat pentru reclamanta proba cu expertiza topografica, raportul de expertiza intocmit de domnul expert G M fiind depus la dosar (f. 70-80).
      Reclamanta a depus la dosar concluzii scrise, reiterand, in esenta, sustinerile din precizarea de actiune.
      Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele :
      Reclamanta este proprietara imobilului in suprafata de 7116 mp inscris in CF _ sub nr. top. _ si _ care se invecineaza cu imobilul in suprafata de 880 mp aflat in proprietatea paratilor inscris in CF nr. _ sub nr. cadastral _ provenit din conversia de hartie a nr. cadastral _. Acest din urma nr. cadastral provine din nr. top. _ si _ inscrise sub B4 si B5 in Cf _, din nr. top. _ inscris sub B 19 si B 20 in CF _ si din cota de 200 mp din nr. top. _, astfel cum rezulta din raportul de expertiza intocmit de domnul expert G M fiind depus la dosar (f. 70-80). Din raportul de expertiza intocmit de domnul expert G M fiind depus la dosar (f. 70-80) reiese ca la momentul intocmirii documentatiei cadastrale pentru nr. cadastral _ s-a gresit, incalcandu-se prin constituirea acestui numar cadastral o suprafata de 16 mp din nr. top. _ si o suprafata de 111 mp din nr. top. _ inscrise in CF _.
       Conform art. 4 indice 1 din Ordinul nr. 634/2006 "prin documentatie intocmita incorect se intelege:  a) integrarea incorecta a imobilului in sistemul retelei geodezice de referinta si ridicarea punctelor de detaliu pe baza de masuratori gresite;
          b) calcule efectuate gresit;
          c) neconcordante intre detaliile topografice continute in planul de amplasament si delimitare si cele existente pe teren;
          e) neconcordanta intre datele imobilului inscrise in actul de proprietate: vecinatati, identificare cadastrala, adresa postala si cele ale imobilului din planul de amplasament si delimitare;"
      Potrivit art. 27 alin. 2 din acelasi act normativ, "in cazul in care suprapunerea este reala, aceasta se va solutiona pe cale amiabila prin documentatii cadastrale sau de catre instantele de judecata".
      In lumina acestor texte de lege rezulta ca la intocmirea oricarei documentatii cadastrale trebuie sa se tina seama atat de suprafata imobilului pentru care se intocmeste documentatia cadastrala cat si de suprafata imobilelor invecinate, astfel incat numarul cadastral nou constituit sa nu se suprapuna total sau partial peste alt numar topografic.
      In acest din urma caz, documentatia cadastrala este intocmita incorect, sanctiunea fiind nulitatea acesteia, nulitate care poate fi constatata de instanta.
      In speta, instanta constata ca din probele de la dosar rezulta ca la intocmirea documentatiei cadastrale pentru nr. cadastral _ in prezent convertit in nr. cadastral _ inscris in CF nr. _ ca urmare a unor greseli a persoanei care a intocmit documentatia cadastrala s-a incalcat prin constituirea acestui numar cadastral o suprafata de 16 mp din nr. top. _ si o suprafata de 111 mp din nr. top. _ inscrise in CF _.
      Data fiind suprapunerea partiala dintre nr. cadastral _ in prezent convertit in nr. cadastral _ inscris in CF nr. _ si nr. top. _ si nr. top. _ inscrise in CF _, instanta constata ca documentatia cadastrala care a stat la baza constituirii nr. cadastral _ in prezent convertit in nr. cadastral _ inscris in CF nr_ este lovita de nulitate.
      Prin urmare, instanta va admite actiunea  si va anula documentatia cadastrala care a stat la baza nr. cadastral _ convertit in nr. cadastral _ inscris in CF nr. _, dispunand totodata sistarea cartii funciare _ si revenirea la situatia de carte funciara anterioara constituirii nr. _ cadastral  _.
      Conform art. 274 alin. 1 C.proc. civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, paratii sunt cei care au cazut in pretentii existand si cererea reclamantei de obligare a paratilor la plata cheltuielilor de judecata. Prin urmare, instanta va admite cererea reclamantei de obligare a paratilor la plata cheltuielilor de judecata si ii va obliga pe parati la plata catre reclamanta a sumei de 2410,5  lei reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu expert dovedit cu chitante.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Admite actiunea formulata de reclamanta S.C. L S.R.L. cu sediul in procesul ales _, str. _ nr. _, et. , ap. _, judet _ in contradictoriu cu paratii H G si H Fcu domiciliul in _, str. _, nr. _, judetul _, astfel cum a fost precizata.
      Anuleaza documentatia cadastrala care a stat la baza nr. cadastral _ convertit in nr. cadastral _ inscris in CF nr. _.
      Dispune  sistarea cartii funciare nr. _ si revenirea la situatia de carte funciara anterioara constituirii nr. cadastral _.
      Obliga pe parati la plata catre intimata a sumei de 2410,5 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
      Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi, _.
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare

Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Constatare nulitatea absoluta contract vanzare- cumparare incheiat in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 400/R din data de 08.04.2011
Inaplicabilitatea at.35 din Legea 33/1994 dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 396/s din data de 11.11.2011
Inscriereea dreptului de proprietate asupra terenului in cartea funciara, in favoarea ceta?eanului strain, fost asociat intr-o societate comerciala dizolvata, potrivitprevederilor legale interne in raport cu cele comunitare. - Decizie nr. 244/Ap din data de 27.10.2011
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE. - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
ACTIUNE IN REVENDICARE A UNUI IMOBIL PRELUAT DE CATRE STAT IN PERIOADA 1945-1989. ADMISIBILITATEA ACTIUNII DUPA APARITIA LEGII NR.10/2001. - Decizie nr. 140/Ap din data de 12.05.2009
Admisibilitatea actiunii in constatarea nulitatii documentatiei cadastrale - Hotarare nr. 2328 din data de 03.04.2008
Anulare certificat atestare drept proprietate - Hotarare nr. 8108 din data de 05.11.2008
Accesiunea imobiliara artificiala - Hotarare nr. **** din data de 13.07.2016
Civil - prestatie tabulara - Sentinta civila nr. 241/2009 din data de 04.05.2009
Civil - fond funciar - Sentinta civila nr. 1295/2008 din data de 21.08.2008
Civil - actiune in constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE - Sentinta civila nr. 1221/2009 din data de 29.06.2009
Modificarea suprafetelor tabulare. Alipirea imobilelor invecinate . Stabilirea liniei de granita. - Sentinta civila nr. 2361 din data de 04.06.2008
Plangere de carte funciara. Imposibilitatea intabularii unui drept de proprietate in temeiul unei posesii. Lipsa calitatii procesuale pasive a Oficiului de Cadastru si Publicitate - Decizie nr. 167 din data de 28.01.2013
Plangere impotriva incheierii de intabulare pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate. Calitatea procesuala activa. - Decizie nr. 1638 din data de 05.11.2008
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 1/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Hotarare nr. 4597 din data de 09.09.2015
Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Rectificare carte funciara - schita de amplasament imobil. - Sentinta civila nr. 2707 din data de 19.11.2010