InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sf. Gheorghe

complicitate la inselaciune in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, inselaciune

(Sentinta penala nr. 40 din data de 11.02.2011 pronuntata de Judecatoria Sf. Gheorghe)

Domeniu Falsificari (infractiuni de) | Dosare Judecatoria Sf. Gheorghe | Jurisprudenta Judecatoria Sf. Gheorghe

Dosar nr. /305/2009
R  O M A N I A
JUDECATORIA SFANTU GHEORGHE

SENTINTA PENALA NR. 40/2011
Sedinta publica din 11 februarie 2011
Instanta constituita din :
PRESEDINTE :
                                        GREFIER         :

       Cu participarea reprezentantului Ministerului Public
       , procuror la Parchetul
       de pe langa Judecatoria Sf. Gheorghe

La ordine fiind pronuntarea asupra procesului penal pornit impotriva inculpatului N. G. T. trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 26 Cod penal, rap. la art. 215 alin. 1,2 si 3 Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal ( 5 acte materiale) si art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal (5 acte materiale), ambele cu aplicarea art. 33 lit. "a" Cod penal, art. 37 lit. lit. "a" Cod penal si art. 83 Cod penal.
      Judecarea cauzei s-a efectuat cu respectarea prevazuta de art. 304 Cod procedura penala in sensul ca, sustinerile si concluziile partilor prezenti, inclusiv ale presedintelui completului de judecata s-au inregistrat pe suport audio video computerizat.
La apelul nominal facut in sedinta publica se  constata lipsa partilor.
Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care :
      Mersul dezbaterilor si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 08 februarie -----, care face parte integranta din prezenta incheiere, si cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea, la data de 11 februarie -----,ora 13,00.

J U D E C A T O R I A
DELIBERIND
CONSTATA URMATOARELE :
       
     Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria --------- intocmit la data de 02.06.------ sub nr. 1022/P/---------- si inregistrat e rolul acestei instante de judecata la data de 12.06.------- sub nr. /P/30572009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului N. G. T., fiul lui P. si J., nascut la data de ------ in mun. -------- jud. -----------, cetatean roman, studii 10 clase, fara ocupatie si loc de munca, recidivist , domiciliat in mun. -------- str. ---------- nr. -- bl. -- sc. - ap. - jud. --------, fara forme legale in mun. ---------- str. ---------- bl. -- sc. - ap. - jud. --------, respectiv mun. ------- str. ----------  bl. -- sc. - ap. - jud. -------, citat si prin afisare la sediul Consiliului Local------------ , posesor al CI seria -- nr. ----- CNP ------------,sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de art. 26 C.pen. rap. la art.215 al. 1,2, 3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) si art. 290 C.pen. cu aplic. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) , art. 33 lit.a C.pen., art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen.
      In esenta, prin actul de sesizare a instantei de judecata s-a retinut ca  in perioada mai 2007-ianuarie 2008 , in baza aceleiasi rezolutii infractionale , inculpatul a falsificat cinci adeverinte de salariu pe care le-a incredintat numitilor D. M., N.I., R.P., P. P. si unei persoane ce a ramas neidentificata  , in scopul obtinerii de catre acestia a unor credite bancare, inculpatul dobandind astfel foloase materiale injuste  din sumele obtinute de martorii mentionati dupa acordarea creditelor respective.
    Inculpatul , in prima faza a cercetarilor nu a dorit sa dea vreo declaratie in cauza, ulterior sustragandu-se cercetarii, astfel cum rezulta din actele existente la dosarul cauzei.
    Legal citat in cauza, inclusiv cu mandate de aducere, inculpatul nu s-a prezentat in fata instantei de judecata, fata de acesta efectuandu-se procedura de judecata in lipsa, conform inscrisurilor existente la dosarul cauzei.
     In fata instantei de judecata au fost audiati martorii B. I. ( f. 10), K. L. ( f. 11),B. S. ( f. 68), C. N. ( f. 240), R. P. ( f. 241),N. Gy. ( f. 242),D. M. ( f. 315),  au fost efectuate expertizele criminalistice aflate la filele 154,-165,f. 284-293,f. 207 vol II.
     In fapt, instanta retine ca in cursul lunii mai 2007, martora D. M. care nu avea loc de munca , nefiind angajata cu contract de munca , avand insa probleme de  ordin financiar, prin intermediul unei prietene l-a cunoscut pe inculpat  , acesta spunandu-i ca o poate ajuta sa obtina un credit bancar  , cu conditia ca din suma obtinuta, inculpatul  sa primeasca 800 lei pentru ajutorul acordat.
      Inculpatul i-a solicitat martorei cartea de identitate, inmanandu-i ulterior adeverinta de salariu nr. 377/30.05.---- ce figura ca fiind emisa de SC S. SRL ----------,   martora figurand , contrar realitatii,  ca angajata a acestei societati  .
      Cu acea adeverinta falsificata, martora s-a prezentat la BCR Sucursala  --------------- in vederea obtinerii unui credit bancar  in cuantum de 1000 euro,   functionarul bancar solicitandu-i acesteia sa se prezinte a doua zi, moment in care martorei i s-a adus la cunostinta faptul ca imprumutul nu a fost acordat intrucat fusesera efectuate verificari in urma carora a rezultat ca aceasta nu era angajata societatii mentionate in adeverinta de salariu.
       In cursul anului 2007 martorul N. I. l-a cunoscut pe inculpat prin intermediul prietenului sau, martorul P. A., la acel moment martorul N. I. neavand loc de munca, aspect pe care i l-a comunicat inculpatului, spunandu-i totodata acestuia ca doreste ca contracteze un credit bancar.
     Inculpatul i-a spus martorului ca ii poate rezolva problema , solicitandu-i insa suma de 1000 lei  in acest sens, martorul fiind de acord .
      Inculpatul a completat si semnat in fals adeverinta de salariu nr. 271/21.05.--- (f. 120) din care rezulta in mod contrar realitatii ca martorul era angajat al SC S. SRL -------, adeverinta pe care a remis-o martorului.
     Prezentand adeverinta falsificata, martorul N. I. a obtinut un credit in cuantum de 3000 lei, conform contractului nr. F 0859/21.05.-------( f. 123) , de la BCR -Sucursala ----------, din aceasta suma martorul platind inculpatului care il astepta la iesirea din sediul bancii, suma de 1000 lei .
      Creditul a fost achitat partial de martorul N. I., ulterior martorul acumuland restante la plata acestuia.
      Totodata, instanta retine ca martora R. P. il cunostea pe inculpat de mai mult timp, acestia intalnindu-se in primavara anului 2007, ocazie cu care martora i-a spus inculpatului ca nu are loc de munca , avand in schimb datorii la plata intretinerii, inculpatul spunandu-i martorei ca o poate angaja la o firma a sa, iar pana atunci  o poate ajuta si cu obtinerea unui credit bancar.
     In acest sens, inculpatul i-a inmanat martorei adeverinta de salariu nr. 274/23.05.----- ( f. 128) ce figura ca fiind emisa de SC R. SRL, iar martora figura ca angajata acestei societati, contrar realitatii.
     Cu adeverinta falsificata, martora s-a prezentat la BCR SA -Sucursala --------- , pe baza adeverintei obtinand creditul in valoare de 3000 lei , conform contractului nr.F0873/23.05.------ ( f. 129).
      Din aceasta suma, martora i-a platit inculpatului suma de 800 lei pe care acesta a pretins-o pentru urgentarea formelor de angajare a martorei, ulterior insa martora nefiind angajata la nicio societate a inculpatului si desi l-a cautat pe inculpat, martora nu a reusit sa -l mai intalneasca pe acesta.
      In cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul s-a intalnit cu martorul P. P. , cei doi cunoscandu-se anterior, ocazie cu care inculpatul l-a rugat pe martor sa-l ajute in achizitionarea  unei centrale termice cu plata in rate, martorul fiind de acord, intrucat inculpatul i-a spus ca deja contractase un credit si astfel nu mai poate obtine altul.
     Martorul i-a spus inculpatului ca nu are loc de munca, insa inculpatul i-a raspuns ca va rezolva acest lucru prin societatea sa.
     Martorul i-a inmanat inculpatului cartea sa de identitate , ce doi stabilind sa se intalneasca a doua zi.
     Inculpatul si martorul s-au prezentat ulterior la magazinul P. din jud. -------- , inculpatul alegandu-si bunurile  care  urmau a fi achizitionate pe credit, martorul P. P. inmanand reprezentantilor  societatii adeverinta de salariu nr. 334/10.01.-------( f. 139) ce figura ca fiind emisa de SC N. SRL  ------------ din care rezulta ca P. P. este angajat al societatii respective, contrar realitatii, adeverinta fiindu-i anterior remisa martorului de catre inculpat,fiind semnat de catre martor si contractul de credit ( f. 140 dosar).
     Functionarii societatii i-au spus martorului ca perfectarea actelor dureaza cateva zile, astfel incat acesta   a  revenit ulterior la sediul societatii, fiind insa asteptat de organele de politie, in urma verificarilor efectuate constatandu-se ca adeverinta mentionata anterior era falsificata.
   Totodata, la data de 2404.-------- inculpatul s-a prezentat la magazinul F. din mun. ------------ cu scopul de a achizitiona produse cu plata in rate, incheind astfel contractul de credit de consum nr.  11400204/24.04.------ (f. 185), in numele martorului N. Gy., inculpatul prezentand totodata adeverinta de salariu nr. 274/24.04.-------- ce figura emisa  de SC S. SRL, prin care se atesta, contrar realitatii, ca martorul N. Gy. era angajat al acelei societati.
     Astfel ,  au fost achizitionate , conform contractului de credit mentionat, bunuri in valoare de 4589,20 lei, conform facturii fiscale seria BYFM nr. 2124518.
    In urma verificarilor efectuate, martorul N. Gy.( care a si precizat ca in perioada respectiva isi pierduse cartea de identitate, existand asadar posibilitatea ca alta persoana sa fi contractat un credit in numele sau) a invederat faptul ca nu a semnat nicio factura sau contract de credit , stabilindu-se ulterior, prin expertiza criminalistica efectuata in cursul urmaririi penale ( f. ) ca respectivul contract de credit si factura fiscala mentionata nu au fost semnate de martor.
    Initial, cu privire la aceasta fapta urmarirea penala s-a desfasurat sub aspectul comiterii de catre inculpat a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si respectiv complicitate la inselaciune, retinandu-se ca inculpatul   a falsificat acea adeverinta de salariu si a incredintat-io unei persoane ramase neidentificate pentru folosire in vederea obtinerii unui credit .
     Pe parcursul cercetarii judecatoresti , au fost efectuate doua expertize criminalistice cu privire la semnatura aflata pe contractul de credit mentionat.
     Conform raportului de expertiza criminalistica efectuat de Laboratorul Interjudetean de expertize criminalistice ------- s-a stabilit ca  respectivul contract de credit de consum nr. 11400204 din 24.04.-------- , respectiv factura fiscala seria BYFH nr. 2124518 au fost probabil semnate de inculpat ( f. 284-293).
     In vederea eliminarii dubiilor existente, instanta a admis solicitarea privind efectuarea unei noi expertize criminalistice de catre  Institutul National de expertize criminalistice ---------- ( f. 207-215 vol. II dosar instanta), doar cu privire la contractul de credit( intrucat factura fiscala era depusa la dosar doar in copie, neputand fi identificat exemplarul original ala acesteia, desi instanta a facut nenumarate demersuri in acest sens, conform actelor dosarului ) , prin raportul de expertiza stabilindu-se ca  semnatura de pe contractul de credit de consum nr. 11400204 din 24.04.-------- , aflata la pozitia imprumutat a fost executata de inculpat.
    Pentru acest motiv, instanta a pus in discutia partilor schimbarea de incadrare juridica pentru aceasta fapta, in sensul retinerii infractiunii prevazute de art. 215 al.1 1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 85 C.pen.            ( avand in vedere fisa de cazier judiciar).
     Totodata,   in cursul urmaririi penale ( f.58-97 )  , prin raportul de constatare tehnico-stiintifica grafica s-a stabilit ca scrisul de completare de pe adeverintele de salariu avand numerele 271,377,274   334( 034), 274/24.04.------ a fost  executat de inculpat,impresiunea stampilei de pe adeverinta nr. 274/24.04.2007 este contrafacuta, iar potrivit raportului de expertiza criminalistica efectuata s-a stabilit ca  acel contract de credit nr. 11400204/24.04.------- si factura fiscala  seria  BYFH nr. 2124518/25.04.-------- nu au fost semnate de martorul N.Gy.
     De asemenea, in cursul judecatii s-a efectuat o noua expertiza criminalistica referitoare la cele adeverinte de salariu mentionate , prin raportul de expertiza efectuat de Laboratorul Interjudetean de expertize  criminalistice ------ ( f. 154-165 vol.I dosar instanta) s-a stabilit ca semnaturile de pe adeverintele de salariu nr. 377/30.05.------ pe numele D. M., nr. 271/21.05.-----pe numele N. I., nr.  274/23.05.-------- pe numele R. P. , nr. 334/24.04.-------- pe numele N. Gy. si nr. 034/10.01.------- pe numele P. P. au fost  executate de inculpat.
     Potrivit adreselor aflate la filele 110 , 171 dosar urmarire penala efectuata de ITM ----------, numitii N. I., D. M., R.P. , N. Gy. nu figureaza in perioada 01.01.------31.05.------- ca fiind angajati cu contract de munca incheiate cu unitati din sectorul privat de pe raza judetului --------a,  totodata, conform inscrisului aflat la fila 117 dosar intocmit de SC R. SRL rezulta faptul ca societatea nu a avut ca angajat pe  R. P .
      Starea de fapt astfel retinuta rezulta din materialul probatoriu administrat, in sensul celor retinute anterior, fiind totodata confirmata si prin depozitiile martorilor audiati pe parcursul procesului penal, in cursul urmaririi penale , dar si in fata instantei de judecata ( P. A. -f. 194, K. L.- f. 196,f. 41 dosar instanta, B.Ii.- f. 198, f.40 dosar instanta   , B. S.  f. 200, f.68 dosar instanta, D. M. - f. 203-205, f.315 dosar instanta  , N. I. - f. 207-209), C. N. ( f. 213, f.240 dosar instanta, R. P. -f. 214-216, f.241 dosar instanta  , P. P. - f. 217-224, N. Gy. -f. 225,226, f.243 dosar instanta ).
     Pe baza intregului material probatoriu administrat , in sensul celor retinute anterior, instanta constata ca inculpatul se face vinovat de comiterea cu intentie directa a faptelor retinute in sarcina sa prin actul de sesizare, in drept faptele  acestuia care in perioada  mai 2007-ianuarie 2008 , in baza aceleiasi rezolutii infractionale a falsificat cinci adeverinte de salariu (  nr. 377/30.05.-----, nr. 271/21.05.-------, nr. 274/23.05.-----, nr. 274/24.04.-------, nr. 334/10.01.-----) , semnand acele adeverinte care atestau contrar realitatii ca numitii D. M., R. P. , N. I., P.P. si N. Gy. erau angajati ai societatilor comerciale SC S. SRL, SC R. SRL sau SC N. SRL,    inculpatul incredintand patru  din aceste adeverinte ( nr. 377/30.05.---, 271/21.05.----, nr. 274/23.05.-----, 334/10.01.---------)  acestor persoane mentionate pentru obtinerea de credite bancare, ajutand astfel la inducerea in  eroare a reprezentantilor societatilor creditoare in perioada mai 2007- 10.01.2008, inculpatul folosind la randul sau adeverinta nr. 274/24.04.--------- pentru obtinerea unui credit, la data de 24.04.--------,in numele lui N. Gy.,  intrunesc elementele constitutive ale  infractiunilor de fals in inscrisuri sub  semnatura privata in forma continuata, prevazuta de art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale), art. 37 lit. a C.pen. si art. 83 C.pen. ( avand in vedere condamnarea la pedeapsa de 2 ani inchisoare cu art. 81 C.pen. aplicata inculpatului prin sentinta penala nr.  306/25.08.---- a Judecatoriei ---------, definitiva la data de 01.06.--------), complicitate la  inselaciune in forma continuata ( avand in vedere imprejurarile similare si modalitatile asemanatoare de comitere a faptelor, retinandu-se astfel rezolutia unica infractionala in comiterea unei infractiuni in forma complicitatii )  , prevazuta de art. 26 C.pen. rap la art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 4 acte materiale ) , art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen.  si inselaciune, prevazuta de art. 215 al.1,2,3 C.pen.   cu aplic. art. 85 C.pen. ( aceasta fapta din data de 24.04.----- fiind comisa anterior ramanerii definitive a sentintei penale nr. 306/25.08.----- a judecatoriei ---------) , cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., pentru comiterea acestor infractiuni inculpatul urmand a raspunde penal.
   Instanta urmeaza astfel a schimba incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina inculpatului, in baza aspectelor retinute anterior,   in baza art. 334 C.pr.pen. va schimba incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina inculpatului N.G. T.,   din infractiunile prevazute de art. 26C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pn. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) si art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) cu aplic. art. 33 lit.a C.pen. , art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen. in infractiunile prevazute  de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 4 acte materiale), art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen., art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) , art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen. si art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 85 C.pen., toate cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
      La individualizarea judiciara a pedepselor , instanta are in vedere prevederile art. 72 C.pen., respectiv imprejurarile si modalitatile de comitere a faptelor, prin falsificarea unor adeverinte de salariu si incredintarea acestora diferitelor persoane in vederea obtinerii de credite bancare, sau prin folosirea de catre inculpat a uneia din aceste adeverinte, in numele altei persoane,  cu scopul de a obtine foloase materiale injuste, prin inducerea in eroare a reprezentantilor partilor vatamate, urmarea produsa, concretizata in valoarea prejudiciilor produse astfel, comiterea a trei infractiuni , doua dintre acestea in forma continuata, numarul mare al actelor materiale - patru, respectiv cinci acte materiale, ceea ce denota perseverenta infractionala a inculpatului,  doua din aceste infractiuni fiind comise si pe fondul stari de recidiva postcondamnatorie, precum si in cursul termenului de incercare al altei condamnari aplicate inculpatului prin sentinta penala nr. 306/-------- a judecatoriei -----------, aspecte care denota de asemenea ineficienta sanctiunilor aplicate anterior si perseverenta infractionala a inculpatului, persoana si conduita acestuia care in cursul urmaririi penale nu a dorit sa dea o declaratie in fata  organelor de cercetare, ulterior sustragandu -se cercetarii ,   desi cunostea ca impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala , fiindu-i aduse la cunostinta invinuirile ( f. 202 ), inculpatul neprezentandu-se nici in fata instantei de judecata, desi au fost efectuate nenumarate demersuri in acest sens, conform actelor dosarului.
    Pentru aceste considerente, in baza art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 4 acte materiale), art. 37 lit.a C.pen. instanta va condamna pe    inculpat la pedeapsa de 3 ani      ( trei ani ) inchisoare , pentru savarsirea infractiunii de complicitate la inselaciune in forma continuata.
     In baza art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) , art. 37 lit.a C.pen. va condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an ( un an ) inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
     In baza art.  215 al.1,2,3 C.pen. va  condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani ( trei ani ) inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
      Intrucat inculpatul a fost condamnat anterior la pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata, prin sentinta penala nr. 306/----- a Judecatoriei ------------, doua din infractiunile deduse judecatii fiind comise in cursul termenului de incercare, atragand astfel revocarea suspendarii  conditionate, insa una din faptele deduse judecatii atragand anularea suspendarii conditionate, instanta vazand si decizia nr. 42 /---------- a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, va aplica exclusiv dispozitiile art. 85 C.pen., procedand conform deciziei amintite.
     Astfel,  in baza art. 85 C.pen. va  dispune anularea suspendarii conditionate a pedepsei rezultante de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 306/25.08.------ a Judecatoriei ----------  ( definitiva la data de 01.06.---- , prin decizia nr. 397/R/01.06.--------- a Curtii de Apel ---------) si va repune in individualitate pedepsele  de  6 luni inchisoare, 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare si 2 ani inchisoare.
     Instanta va contopi   pedepsele de 6 luni inchisoare, 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare, 2 ani inchisoare ( aplicate  prin sentinta penala nr. 306/25.08.----- a Judecatoriei ----------), 3 ani inchisoare ( aplicata prin prezenta hotarare pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 215 al.1,2,3 C.pen.),   conform art. 34 al.1 lit. b C.pen.  rezultand asadar pedeapsa de 3 ani ( trei ani ) inchisoare.
      Instanta va contopi   pedeapsa de 3 ani inchisoare ( rezultata in urma contopirii anterioare) cu pedepsele de  3 ani inchisoare, 1 an inchisoare ( aplicate prin prezenta hotarare  ) si conform art. 34 al.1 lit. b C.pen.  va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani ( trei ani ) inchisoare.
     In baza art. 71 C.pen. inculpatul va pierde drepturile prevazute de art. 64 al.1 lit.a teza II, b C.pen. de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la terminarea executarii pedepsei.
      In ceea ce priveste latura civila a cauzei, in cauza s-au constituit parti civile SC E KSI R. SRL , care a preluat creanta de la C. IFN Sa , conform actelor dosarului , referitor la contractul de credit ce a fost semnat de inculpat , insa in numele martorului N. Gy., BCR SA a solicitat pretentii civile pentru prejudiciul creat prin inducerea in eroare si incheierea contractului de credit cu martorul N. I.,  precum si SC C. F. S. SRL , care a preluat creanta de la BCR SA, referitor la contractul de credit incheiat cu martora R. P ( f. 46), partile civile solicitand atat pretentiile civile reprezentand credit restant efectiv, cat si dobanzi contractuale si penalitati sau comisioane de intarziere, astfel cum rezulta din actele dosarului.
      Instanta apreciaza ca prejudiciul este dovedit , pe baza actelor dosarului, contractelor de credit incheiate, dar si depozitiile martorilor audiati, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale,  insa instanta urmeaza a acorda partilor civile doar sumele reprezentand credit restant efectiv si dobanda legala( pentru partile civile care au solicitat acordarea de dobanda)   , acestea fiind prejudiciile create prin fapta delictuala, restul pretentiilor constand in dobanzi contractuale , comisioane , penalitati etc. derivand din raspunderea contractuala , nu din cea delictuala.
     Pentru aceste motive, in baza art. 14 C.pr.pen. rap. la art. 346 al.1 C.pr.pen. si art. 998-999 C.Civil instanta va obliga inculpatul la plata catre partea civila SC E.K. R SRL, cu sediul in ----------, bd. ---------nr. -------- sector  -------------, respectiv----------- bd. ----------  cladirea -- nr. -- et. - sector ----------, a sumei de   4367,37 lei plus dobanda legala, la plata catre partea civila Banca Comerciala Romana , cu sediul in---------- b-dul ------------- nr. 5 sector ----------, respectiv mun. --------- str. --------- nr. - jud. ------- a sumei de 1617,45 lei plus dobanda legala pana la achitarea integrala a prejudiciului, la plata catre partea civila SC C. F. S. SRL , cu sediul in -------- , Calea ---------nr. ----- cladirea C. B. P. corp -- et. - sector - ---------, a sumei de 2705,10 lei, cu titlu de despagubiri civile ( daune materiale), pentru prejudiciul produs si nerecuperat.
     Totodata, in temeiul celor retinute anterior, instanta va respinge restul pretentiilor civile formulate de partile civile, ca neintemeiate.
      Vazand si dispozitiile art. 348C.pr.pen. instanta va dispune desfiintarea adeverintelor de salariu falsificate cu nr. 271/21.05.------, nr. 377/30.05.-----, nr. 274/23.05.------, nr. 334/10.01.-------, nr. 274/24.04.------------, aflate la filele 120, 118, 128, 139, 144 dosar urmarire penala.
     In baza art. 191 al.1 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata catre stat a sumei de 3220 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 1620 lei reprezinta contravaloarea expertizelor criminalistice efectuate , iar suma de 200 lei reprezentand onorariul aparatorului din oficiu al inculpatului va fi avansata Baroului --------- din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti ( 800 lei-cheltuieli judiciare avansate in faza de urmarire penala, 600 lei- cheltuieli judiciare avansate in faza de judecata).
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

     In baza art. 334 C.pr.pen. schimba incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina inculpatului N. G. T., fiul lui P. si J., nascut la data de ----------- in mun. S------ jud. ---------, cetatean roman, studii 10 clase, fara ocupatie si loc de munca, recidivist , domiciliat in mun. -------- str. --------- nr. -- bl. -- sc. --ap. - jud. --------, fara forme legale in mun. ------ str. -------- bl. -- sc. - ap. - jud. ------, respectiv mun. -------- str. ----------  bl. -- sc. - ap. - jud. ------, citat si prin afisare la sediul Consiliului Local ------- , posesor al CI seria -- nr. ------CNP ---------, din infractiunile prevazute de art. 26C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pn. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) si art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) cu aplic. art. 33 lit.a C.pen. , art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen. in infractiunile prevazute  de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 4 acte materiale), art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen., art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) , art. 37 lit.a C.pen. si art. 83 C.pen. si art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 85 C.pen., toate cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
      In baza art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 4 acte materiale), art. 37 lit.a C.pen. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani ( trei ani ) inchisoare , pentru savarsirea infractiunii de complicitate la inselaciune in forma continuata.
     In baza art. 290 C.pen. cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. ( 5 acte materiale) , art. 37 lit.a C.pen. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an ( un an ) inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
     In baza art.  215 al.1,2,3 C.pen. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani ( trei ani ) inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
      In baza art. 85 C.pen. dispune anularea suspendarii conditionate a pedepsei rezultante de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. -------/25.08.2006 a Judecatoriei -------------- ( definitiva la data de 01.06.------ , prin decizia nr. ----/R/01.06.2007 a Curtii de Apel -----) si repune in individualitate pedepsele  de  6 luni inchisoare, 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare si 2 ani inchisoare.
     Contopeste pedepsele de 6 luni inchisoare, 4 luni inchisoare, 2 luni inchisoare, 2 ani inchisoare           ( aplicate  prin sentinta penala nr. -------/25.08.2006 a Judecatoriei ---------), 3 ani inchisoare               ( aplicata prin prezenta hotarare pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 215 al.1,2,3 C.pen.),   conform art. 34 al.1 lit. b C.pen.  rezultand asadar pedeapsa de 3 ani ( trei ani ) inchisoare.
      Contopeste pedeapsa de 3 ani inchisoare ( rezultata in urma contopirii anterioare) cu pedepsele de  3 ani inchisoare, 1 an inchisoare ( aplicate prin prezenta hotarare  ) si conform art. 34 al.1 lit. b C.pen.  aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani ( trei ani ) inchisoare.
     In baza art. 71 C.pen. inculpatul pierde drepturile prevazute de art. 64 al.1 lit.a teza II, b C.pen. de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la terminarea executarii pedepsei.
      In baza art. 14 C.pr.pen. rap. la art. 346 al.1 C.pr.pen. si art. 998-999 C.Civil obliga inculpatul la plata catre partea civila SC E. K. R. SRL, cu sediul in --------- bd. -------- nr. ---- sector --------, respectiv ---------, bd. ----------  cladirea -- nr. --- et. - sector -----, a sumei de   4367,37 lei plus dobanda legala, la plata catre partea civila Banca Comerciala Romana , cu sediul in ------- b-dul --------- nr. - sector --------, respectiv mun. ------- str. -------- nr. - jud. -----, a sumei de 1617,45 lei plus dobanda legala pana la achitarea integrala a prejudiciului, la plata catre partea civila SC C. F. S. SRL , cu sediul in ---------- , Calea --------- nr. ---- cladirea Central B. P. corp - et. - sector -------, a sumei de 2705,10 lei, cu titlu de despagubiri civile ( daune materiale), pentru prejudiciul produs si nerecuperat.
     Respinge restul pretentiilor civile formulate de partile civile, ca neintemeiate.
      In baza art. 348C.pr.pen. dispune desfiintarea adeverintelor de salariu falsificate cu nr. 271/21.05.-----, nr. 377/30.05.----, nr. 274/23.05.--------, nr. 334/10.01.-------, nr. 274/24.04.------, aflate la filele 120, 118, 128, 139, 144 dosar urmarire penala.
     In baza art. 191 al.1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata catre stat a sumei de 3220 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 1620 lei reprezinta contravaloarea expertizelor criminalistice efectuate , iar suma de 200 lei reprezentand onorariul aparatorului din oficiu al inculpatului va fi avansata Baroului ------- din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
     Cu drept de Recurs in termen de 10 zile de la pronuntare si de la comunicare cu inculpatul si partile civile.
        Pronuntata in sedinta publica, azi, 11.02.------.
 
    

                         PRESEDINTE,                                                                        GREFIER,
            

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Falsificari (infractiuni de)

Plangere 278 Cpp. Trimitere la Parchet - Decizie nr. DP158/R/2008 din data de 31.03.2009
SESIZAREA INSTANTEI. OBLIGATIVITATEA PRONUNTARII ASUPRA TUTUROR ASPECTELOR DE FAPT SI DE DREPT ALE CAUZEI - Decizie nr. 43/A din data de 20.01.2004
FALS INFORMATIC - Sentinta penala nr. 31 din data de 18.03.2015
Efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos - Sentinta penala nr. 129 din data de 21.07.2014
Fals intelectual - Sentinta penala nr. 103 din data de 21.05.2014
Restituirea cauzei la procuror pentru nulitatea actelor efectuate de un organ necompetent. Modificarea solutiei in recurs. - Decizie nr. 155 din data de 26.04.2010
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 124 din data de 12.04.2010
Falsul in declaratii [ art 292 c.p. ] Probarea laturii subiective – intentiei directe - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Infractiuni de fals, uz de fals, inselaciune. Schimbarea gresita a incadrarii juridice - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Infractiuni de fals. Obiect. - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Fals in declaratii. Probe. - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 114 din data de 18.05.2009
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
Apartenentala un grup infractional structurat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni prin intermediul sistemelor si retelelor informatice prev. si ped. de art. 8 din L. nr. 39/2003 rap la art. 2 lit. b pct. 18 din L. 39/2003; Complicita... - Sentinta penala nr. 307/S din data de 04.11.2011
Detinere in vederea punerii in circulatie a instrumentelor de plata falsificate prev. de art. 24 alin 2 din Legea nr. 365/2002 si efectuare de operatiuni de retragere de numerar folosind instrumente de plata electronica fara consimtamantul titularulu... - Sentinta penala nr. 610/S din data de 10.12.2009
Fals in inscrisuri oficiale. Inlaturarea probei stiintifice a expertizei grafoscopice - Decizie nr. 735 din data de 11.12.2006
Fals in inscrisuri si uz de fals - Sentinta penala nr. 592 din data de 16.03.2010
Infractiuni in legatura cu cele de coruptie. Individualizarea judiciara a executarii pedepsei principale. Pedepse accesorii. - Decizie nr. 746 din data de 14.12.2009
INFRACTIUNEA DE FOLOSIRE DE ACTE FALSIFICATE - Decizie nr. 260 din data de 09.04.2009
FALSIFICARE DE MONEDE SAU ALTE VALORI. FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVA TA. CALIFICARE JURIDICA LEGALA - Decizie nr. 37 din data de 19.01.2006