InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

Art 184 CP

(Sentinta penala nr. 616 din data de 26.05.2010 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

     SENTINTA PENALA NR.  616
Sedinta publica de la 26 Mai 2010 - art.184 cod penal

     Prin rechizitoriul nr.   __ al Parchetului de pe langa Judecatoria __s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatei _.., domiciliata in _.., pentru savarsirea a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, prevazute de art.184 alin.2 cu referire la art.184 alin.4 Cod penal, retinandu-se si aplicarea art.33 lit.b Cod penal, privitor la concursul de infractiuni.
Prin actul de sesizare s-a retinut ca la data de _. inculpata conducea autoturismul marca _.. cu numarul de inmatriculare provizoriu _.. pe relatia __... Conditiile meteorologice si starea carosabilului impuneau o conduita preventiva avand in vedere ca ploua marunt, carosabilul fiind umed. Intre localitatile _. si _.., la o distanta de circa _..m fata de un varf de panta, in timp ce se afla intr-un proces de depasire a altui autovehicul, a intrat in impact cu un autoturism _ cu numarul de inmatriculare _. care circula regulamentar, din sens opus,  impact care a avut ca urmare vatamarea corporala grava a doua persoane aflate in autoturismul care circula din fata sa si ranirea usoara a unei alte persoane. Cu ocazia cercetarii la fata locului, s-a constatat ca accidentul rutier s-a produs pe DN _. la km _. m, zona unde circulatia se desfasura in ambele sensuri de mers, delimitate de o banda continua. Zona unde s-a produs accidentul era in rampa, fara denivelari, drumul fiind umed din cauza timpului ploios. S-a mai retinut ca accidentul s-a produs din culpa exclusiva a inculpatei care a incalcat dispozitiile art.120 alin.1 din OUG 195/2002, care interzic efectuarea manevrei de depasire in apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 de metri.
Pe rolul instantei s-a format dosarul numarul _.din _...
Instanta a procedat la luarea declaratiei inculpatei, in prezenta avocatului ales, declaratia fiind consemnata si atasata la fila _. De asemenea, a fost luata declaratie partii vatamate - parte civila, _., precum si martorilor propusi de catre acesta, _. si _., declaratiile acestora fiind  consemnate si atasate la filele _.. La cererea avocatului ales al partii vatamate - parte civila minor, _., instanta a incuviintat efectuarea unei expertize medico-legale pentru a se preciza daca in urma accidentului suferit partea vatamata prezinta leziuni sau afectiuni cu caracter de permanenta sau care necesita tratament permanent, raportul de expertiza fiind intocmit  si atasat la filele _...
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca atat situatia de fapt cat si incadrarea juridica retinute prin rechizitoriu sunt confirmate de probele administrate in cauza. Din aceste probe rezulta ca pe data de __, in timp ce conducea autovehiculul proprietate personala pe ruta _., inculpata _. s-a angajat in efectuarea unei depasiri, intr-o zona aflata intre localitatile _., in apropierea unui varf de panta, in acea zona sensurile de mers fiind delimitate de o banda continua. In timpul efectuarii manevrei de depasire, autovehiculul condus de catre inculpata a intrat in coliziune cu un alt autovehicul marca _ _ , care circula regulamentar, din sens opus. In urma impactului, conducatorul celuilalt autovehicul, partea vatamata - parte civila _., a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare o perioada de _de zile de ingrijiri medicale si au constat in fractura cominutiva calcaneu drept. De asemenea, partea vatamata - parte civila minor _.. ce se afla in autovehiculul care circula regulamentar, a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 20 de zile de ingrijiri medicale, inclusiv o ruptura de splina, pentru care s-a impus practicarea splenectomiei.
Mai trebuie precizat ca la momentul impactului, autovehiculul condus de catre inculpata avea o viteza de _km /h, in timp ce autovehiculul condus de catre partea vatamata __ avea o viteza de _km/h.
Situatia de fapt anterior expusa s-a conturat pe baza propriilor declaratii ale inculpatei, date atat in cursul urmaririi penale cat si al judecatii, prin care aceasta a recunoscut savarsirea faptei, coroborate cu declaratiile partilor vatamate, precum si cu procesele-verbale de cercetare la fata locului si cu expertiza tehnica-auto intocmita in cursul urmaririi penale, din toate aceste probe rezultand ca pentru producerea accidentului culpa apartine in mod exclusiv inculpatei, care s-a angajat in efectuarea unei manevre de depasire intr-o zona in care era interzis acest lucru, sensurile de mers fiind delimitate de o linie continua, tocmai pentru ca vizibilitatea era redusa, depasirea fiind efectuata in apropierea unui varf de rampa.
Prin urmare, fapta inculpatei care s-a angajat in efectuarea unei depasiri fara a respecta dispozitiile legale si masurile de prevedere relative la efectuarea acestei manevre, intrand in coliziune cu un autoturism care circula regulamentar din sens opus, ceea ce a cauzat vatamarea corporala grava a numitilor _.., a fost probata si intruneste elementele constitutive a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, ambele prevazute de art.184 alin.2 si 4 C.pen., urmand sa atraga raspunderea penala a inculpatei.
Intrucat inculpata a savarsit aceste fapte mai inainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele, in cauza sunt incidente dispozitiile referitoare la concursul de infractiuni, instanta urmand sa stabileasca pentru fiecare dintre cele doua fapte cate o pedeapsa si sa aplice o pedeapsa unica, rezultanta, raportata la intregul ansamblu infractional.
In ceea ce priveste individualizarea pedepselor ce se vor stabili, instanta apreciaza ca in cauza sunt incidente circumstantele atenuante judiciare prevazute de art.74 lit.a si c C.pen., intrucat inculpata de afla la primul conflict cu legea penala, iar pe parcursul procesului a avut o atitudine cooperanta, s-a prezentat in fata organelor judiciare, regretand faptele savarsite. Prin urmare, devine obligatorie stabilirea unor pedepse sub minimul special prevazut de lege, potrivit art.76 alin.1 lit.e C.pen.
Relativ la individualizarea executarii pedepsei, instanta apreciaza ca  nu se impune executarea in regim de detentie, ci, raportat la elementele precizate anterior privind individualizarea pedepsei, aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii este suficienta pentru a se asigura atingerea scopurilor generale atat ale pedepsei cat si ale raspunderii penale.
In ceea ce priveste latura civila, in cauza s-au constituit parte civila atat partea vatamata _., cat si numita _, atat in nume propriu, cat si in calitate de reprezentant legal al partii civile minor _. Referitor la actiunea civila formulata de catre partea civila _., instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata doar in parte, si anume doar in ceea ce priveste despagubirile echivalente daunelor morale suferite.
In acest sens, faptul ca accidentul de producerea caruia se face vinovata inculpata a produs traume psihice partii civile rezulta din declaratiile martorilor pe care acesta i-a propus, declaratii potrivit carora personalitatea partii vatamate s-a schimbat dupa accident din cauza suferintelor pe care acesta a trebuit sa le suporte, suferinte determinate de numeroasele interventii chirurgicale si de tratamentul pe care a trebuit sa-l urmeze o perioada destul de lunga. De asemenea, nu este de neglijat nici faptul ca, tot din cauza accidentului, partea civila se deplaseaza mult mai greu decat inaintea respectivului moment, fiind nevoit sa depuna un efort suplimentar in acest sens, imprejurare de natura sa provoace nu doar suferinte fizice ci si psihice.
     De aceea, instanta apreciaza ca suma de 5000 de euro, in echivalent in lei, poate constitui o justa despagubire pentru suferintele partii civile, cu atat mai mult cu cat efectele accidentului sunt inca vizibile si se pot perpetua mult timp de acum incolo.
     Relativ la prejudiciile materiale, instanta constata ca partea civila __. nu a facut proba acestora, in sensul ca nu a depus nici un inscris din care sa rezulte cuantumul cheltuielilor pe care le-a suportat ca urmare a tratamentului si interventiilor chirurgicale suportate.
     Referitor la actiunea civila formulata de catre numita _.., in calitate de reprezentanta legala a partii civile minor _.., instanta constata ca aceasta este intemeiata in parte. Astfel, reprezentanta legala a partii civile minor s-a constituit parte civila cu suma de _. de lei, reprezentand despagubiri civile pentru daune morale si cu suma de _. de lei reprezentand cheltuieli de spitalizare. Cu privire la prejudiciile materiale invocate, instanta constata ca reprezentantul legal al partii civile nu a reusit sa produca nici o proba, inscrisurile medicale depuse la ultimul termen de judecata reprezentand costurile expertizei medico-legala efectuata in cursul judecatii si fiind incluse in cheltuielile judiciare la plata carora inculpata va fi obligata catre partea civila. Referitor la suma de _. lei reprezentand prejudicii materiale constand in cheltuieli de spitalizare, nu s-a facut dovada faptului ca partea civila a achitat efectiv aceasta suma catre Spitalul Judetean de Urgenta _., sau ca aceasta unitate spitaliceasca ar fi solicitat respectiva suma, motiv pentru care inculpata nu poate fi obligata la plata acesteia.
      In ceea ce priveste daunele morale solicitate, este evident ca accidentul rutier a avut consecinte deosebit de grave nu doar asupra dezvoltarii fizice a partii civile minor ci, implicit, si asupra psihicului acestuia, impactul emotional pe care un  astfel de eveniment il poate avea asupra unui copil in varsta de 6 ani putand afecta dezvoltarea ulterioara a acestuia. Mai mult decat atat, si consecintele medicale suportate de catre minor sunt destul de grave, din raportul de expertiza efectuat in cursul judecatii rezultand ca acesta ramane cu lipsa de organ iar viata i-a fost pusa in primejdie, existand totodata si un risc la infectii pneumococice.
     De aceea, instanta apreciaza ca pentru repararea acestor daune morale se impune obligarea inculpatei la plata sumei de _.. de lei, adica jumatate din suma solicitata de catre reprezentantul legal al minorului, intrucat acoperirea daunelor morale suferite de catre victima accidentului nu se poate transforma intr-o imbogatire fara justa cauza, sens in care suma de _. de lei solicitata de catre reprezentantul legal al partii civile apare ca fiind exagerata.
     In ceea ce priveste actiunea civila formulata in nume propriu de catre reprezentanta legala a partii civile minor, instanta apreciaza ca aceasta este inadmisibila, atat timp cat respectiva persoana nu are calitatea de parte in prezenta cauza penala, ci doar de reprezentanta legala a partii civile minor. Prin urmare, numita _. are posibilitatea valorificarii pretentiilor pe care le are fata de inculpata pe calea unei actiuni civile separate atat in ceea ce priveste daunele morale cat si prejudiciile materiale pretinse.
     De asemenea, in cauza s-a  constituit parte civila si Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea, cu sumele de _.. lei reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata _ si de _. lei, cheltuieli spitalizare pentru numita _... Instanta apreciaza ca aceasta actiune este intemeiata doar in parte si anume doar pentru suma reprezentand cheltuieli de spitalizare ale numitului _., intre efectuarea acestor cheltuieli de catre partea civila si fapta ilicita savarsita de catre inculpata existand legatura de cauzalitate. In privinta cheltuielilor de spitalizare aferente numitei __.., instanta apreciaza ca acestea nu pot fi solicitate printr-o actiune civila alaturata actiunii penale, cat timp persoana spitalizata nu este parte in procesul penal, ci pot forma obiectul unei actiuni separate, in fata instantei civile.
Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza ca in baza art.184 alin.2 si 4 C.pen., cu aplic. art.74 alin.1 lit.a, c  C.pen., raportat la art. 76 alin.1 lit.e C.pen., sa condamne pe inculpata __.. la pedeapsa de 5 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa (parte vatamata _..).
     In baza art.184 alin.2 si 4 C.pen., cu aplic. art.74 alin.1 lit.a, c  C.pen., raportat la art. 76 alin.1 lit.e C.pen., va condamna pe inculpata ___.. la pedeapsa de _..luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa (parte vatamata __).
In baza art.33 lit.a si art.34 lit.b C.pen., va aplica inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 5 (cinci) luni inchisoare.
In baza art.71 C.pen., i se vor interzice inculpatei drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a  si lit. b C.pen., pe durata pedepsei.
In baza art.81 alin.2 C.pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe o durata de 2 ani si 5 luni, ce constituie termen de incercare, potrivit art.82 alin.1 C.pen.
In baza art.359 C.proc.pen., i se va atrage atentia inculpatei asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art.83-84 C.pen.
In baza art.71 alin.5 C.pen., va dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Va admite, in parte, actiunea civila formulata de catre partea civila _..
In baza art. 346 C.proc.pen., raportat la art.14 C.proc.pen., cu aplic. art.998 si urm. C.civ., va obliga inculpata la plata sumei de 5000 de euro, in echivalent in lei, potrivit cursului BNR la data platii, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale.
Va admite, in parte, actiunea civila formulata de catre numita _.., in calitate de reprezentanta legala a partii civile minor ___.
In baza art. 346 C.proc.pen., raportat la art.14 C.proc.pen., cu aplic. art.998 si urm. C.civ., va obliga inculpata la plata sumei de __de lei, catre partea civila, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale.
Va admite, in parte, actiunea civila formulata de catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta __.
In baza art. 346 C.proc.pen., raportat la art.14 C.proc.pen., cu aplic. art.998 si urm. C.civ., va fi obligata inculpata la plata sumei de _.. lei, catre partea civila, cu titlul de despagubiri civile pentru prejudicii materiale.
Va respinge actiunea civila formulata de catre numita _.., in nume propriu, ca inadmisibila.
In baza art.191 alin.1 C.proc.pen., va fi obligata inculpata la plata sumei de _..de lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
In baza art. 193 alin.1 C.proc.pen., va obliga inculpata la plata sumei de _. de lei, catre partea civila minor _.., prin reprezentant legal __, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care _.. de lei reprezinta onorariu avocat, potrivit chitantei atasata la fila 73 si 63 de lei taxa expertiza medico-legala si la plata sumei de _.. de lei, catre partea civila __. cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentand onorariu avocat, potrivit chitantei atasata la fila 35.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011