InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges - Comercial

Contestatie la tabelul preliminar al creantelor. Aplicarea art. 70 din Legea inbsolventei

(Sentinta civila nr. 922/F din data de 04.07.2014 pronuntata de Tribunalul Arges - Comercial)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Arges - Comercial | Jurisprudenta Tribunalul Arges - Comercial

 Conform art. 70 din Legea insolventei  " O creanta a unui creditor cu mai multi debitori solidari va fi inscrisa in toate tabelele de creante ale debitorilor cu valoarea nominala, pana va fi complet acoperita. Nici o reducere a sumei creantei prevazute in tabelul de creante nu va fi facuta in vreunul dintre tabelele de creante ale debitorilor, pana ce creditorul nu a fost deplin satisfacut, in numerar sau in bunuri..."
                                        Regimul creantelor cu mai multi debitori solidari, astfel cum este precizat la art 70 din legea 85/2006 reia practic prevederile articolului 1043 din vechiul cod civil, conform caruia actiunea intentata contra unuia dintre debitori nu popreste pe creditor de a exercita asemenea actiune si in contra celorlalti debitori, fiind insa adaptate special pentru procedura speciala de valorificare a creantelor in procedura insolventei
                                        Textul este aplicabil in speta, iar in situatia data, deschiderea procedurii insolventei , atat fata de imprumutat, cat si fata de garant, conduce la inscrierea creantelor in toate tabelele .                                       Sentinta nr. 922/F/04.07.2014 pronuntata in dosar nr. 70/1259/2014/a1

Deliberand asupra cauzei de fata, constata:
Prin incheierea din data de  ...2014, s-a dispus deschiderea procedurii insolventei in forma simplificata, a debitoarei SC T AG   SRL , a fost desemnat in calitate de lichidator judiciar provizoriu M  SPRL, cu  atributiile prevazute de art.25 din lege, a dispus asupra termenelor prevazute de art. 61 din lege.
A.  La data de ...2014, in termenul prevazut de art. 73 din Legea nr. 85/2006, s-a formulat de catre credirul P SA  contestatie impotriva tabelului preliminar, in care s-a solicitat modificarea tabelului preliminar de creante in sensul  inregistrarii integrale in categoria creantelor garantate a creantei in cuantum total de 25.414.302.61 lei.
In motivarea contestatiei , s-a aratat ca  prin declaratia de creanta formulata in cadrul dosarului nr. ...a solicitat inscrierea in tabelul preliminar de creante cu suma de 25.414.302,61 lei insa lichidatorul judiciar al debitoarei a inscris  contestatoarea in tabelul preliminar de creante al debitoarei cu 1.440.173,24 lei  creanta garantata admisa conform prevederilor articolului 72 din legea B5/2006 actualizata, si 23.974.129.37 lei creanta admisa provizoriu, fiind considerata creanta sub conditie suspensiva , apreciind  ca aceasta creanta este conditionata de executarea in prealabil a debitorului principal A  SA, in temeiul art. 64 al 4 si 5 din legea 85/2006 actualizata.
S-a precizat ca prin cererea de creanta a invocat ca temei al inscrierii in tabelul de creante mai multe contracte de credit ....
S-a sustinut ca in cauza exista solidaritate a datoriilor debitoarei, T AG SRL si a debitoarei A S.A. din procedura de insolventa care face obiectul dosarului nr.  ...2012, ceea ce face aplicabile prevederile art. 70 din Legea insolventei , iar de alta parte , in cauza nu sunt aplicabile prevederile art.64 alin.4 din Legea nr.85/2006,

B. La data de  ...2014, s-a inregistrat la instanta    contestatia impotriva tabelului preliminar, formulata de creditorul SC S SA prin care s-a solicitat modificarea tabelului preliminar de creante in sensul  diminuarii creantei P SA la suma de 1.050.000 lei, inscrisa in categoria creantelor sub conditie , pana la momentul clarificarii titlurilor.
In motivarea contestatiei s-a aratat ca in evidenta contabila a debitorului SC T AG SRL, creditorul  P SA figureaza cu sume rezultate din mai multe contracte de credit acordate mai multor societati, din care exclusiv suma de 1.440.173,24 lei, apartine debitorului.
S-a sustinut ca in mod real, intre SC T AG SRL si  creditorul  P SA a existat un singur contract de credit, nr. X, celelalte doua contracte de credit, , fiind incheiate de SC A SA, societate care in prezent este in procedura insolventei , toate sumele rezultate din respectivele contracte, fiind inscrise in tabelul preliminar al acelei proceduri.
Examinand probatoriul administrat in cauza, instanta a retinut existenta contractelor de credit nr ....
La capitolul VI pct. 6.2 din contractele   de credit mentionate - partea generala, se stabileste ca " Garantii se obliga in solidar si indivizibil cu imprumutatul la plata tuturor sumelor datorate bancii  in baza Contractului  si declara in mod expres , prin semnarea contractului, ca renunta la beneficiile discutiunii si diviziunii.
Lichidatorul judiciar a retinut in tabelul preliminar intreaga creanta solicitata ( sub aspectul cuantumului si al rangului de preferinta -creanta garantata ) si  a apreciat ca exclusiv pentru suma de  1.440.173,24 lei creditorul detine o creanta garantata neconditionata, restul sumei fiind inscrisa ca si creanta garantata, sub conditie, in conditiile art. 64 alin.4 din legea insolventei.
Modalitatea in care creanta acestui creditor a fost inscrisa in tabel face obiectul ambelor contestatii, prima vizand  inaplicabilitatea art. 64 alin.4 din legea insolventei , in conditiile in care creanta este solidara si sunt aplicabile prevederile art. 70 din legea insolventei, cea de-a doua vizand lipsa caracterului cert , lichid si exigibil al datoriilor, inexistenta solidaritatii intre T AG SRL , in calitate de garant si  A SA , in calitate de imprumutat.
S-a retinut ca in speta, inscrisurile prezentate drept temei al cererii creditorului P SA, respectiv contractele de credit mentionate, constituie titlu executoriu, potrivit art. 56 din Legea nr.58/1998 modificata, si respectiv art.17 Titlul VI din legea nr.99/1999, texte in vigoare la data incheierii contractelor de credit bancar si aplicabile in conditiile reglementate de art. 6 alin.2 din NCC - conform caruia "contractele de credit bancar precum si garantiile reale si personale constituite in scopul garantarii creditului, constituie titluri executorii".

In ceea ce priveste caracterul de creanta garantata, instanta retine ca potrivit contractelor s-a instituit garantie reala mobiliara asupra soldurilor conturilor curente deschise de garant la banca, astfel cum au fost individualizate .
Potrivit art.9 alin.1 si 2 din Legea nr.99/1999, modificata si completata prin Legea nr.161/2003, garantia reala constituie un drept real si acorda creditorului garantat dreptul de a-si satisface creanta cu bunul afectat garantiei inaintea oricarui creditor negarantat si inaintea altor creditori ale caror garantii reale sau drepturi asupra bunului afectat garantiei au un grad de prioritate inferior.
Contractele care, din punct de vedere al validitatii, intrunesc conditiile prevazute de art.14 si urm. din Legea nr.99/1999  si, conform art.17 din lege constituie titlu executoriu, au rang de prioritate stabilit conform titlului VI din actul normativ invocat.
Prin urmare, avand in vedere ca incetarea garantiei reale are loc in cazurile expres reglementate de art.27 din Legea nr.99/1999, inscrierea creantelor in tabelul preliminar al creantelor privind pe debitorul principal nu  conduce la stingerea dreptului creditorului .
Din interpretarea literala a art.121 din legea nr.85/2006 rezulta ca in categoria creditorilor garantati legiuitorul a inteles sa cuprinda  orice creditor care are inscris in favoarea sa "ipoteci, gajuri sau alte garantii reale mobiliare ori drepturi de retentie.
Potrivit principiului de drept "accesorium sequitur principale", atata vreme cat contractele principale de credit sunt in fiinta si sumele datorate in temeiul acestora nu sunt rambursate in totalitate, nici garantia reala asupra disponibilitatilor banesti din cont nu-si poate inceta efectele.
Garantia reala mobiliara este constituita valabil prin contractul de credit mentionat mai sus, iar art 3 pct. 9 din legea 85/2006  stabileste  urmatoarele: "creantele garantate sunt creantele persoanelor care beneficiaza de o garantie reala asupra bunurilor din patrimoniul debitorului indiferent daca acesta este debitor principal sau tert garantat fata de persoanele beneficiare ale garantiilor reale".

In ceea ce priveste afectarea creantei de o conditie suspensiva, instanta retine urmatoarele:
In toate cele trei contracte, astfel cum au fost modificate prin acte aditionale, se mentioneaza in partea introductiva ca imprumutatul si garantul se obliga  " in mod irevocabil si neconditionat, impreuna si separat, sa plateasca toate sumele datorate de imprumutat fata de banca, in temeiul sau in legatura cu prezentul contract, daca imprumutatul nu isi executa obligatiile la termen"
Tot astfel , se stabileste , la art. VI pct. 6.2 din contracte- partea generala ca  " Garantii se obliga in solidar si indivizibil cu imprumutatul la plata tuturor sumelor datorate bancii  in baza Contractului  si declara in mod expres , prin semnarea contractului, ca renunta la beneficiile discutiunii si diviziunii.
Codul civil anterior, aplicabil spetei,  in  art. 1017 stabileste ca dreptul afectat de o conditie suspensiva se naste doar de la momentul indeplinirii evenimentului viitor si incert prefigurat de catre parti.
Rezulta ca o conditie suspensiva este eminamente o clauza contractuala sau, in mod exceptional, o prevedere a unui act juridic unilateral, fiind astfel o manifestare de vointa intrinseca izvorului de obligatii din care deriva. A doua consecinta priveste insusi efectul conditiei suspensive, respectiv nasterea dreptului subiectiv civil, care in procedura insolventei este insasi creanta solicitata a fi inscrisa in tabelul de creante.
Astfel fiind, creantele a caror valorificare este conditionata de executarea in. prealabil a debitorului principal la care se refera art. 64 aln. 5  din legea insolventei , sunt cele care potrivit legii, sau conventiei partilor ar avea prevazuta aceasta conditionalitate.
Din continutul contractelor, astfel cum au fost analizate, rezulta ca obligatiile sunt solidare, intre imprumutat si garant, astfel ca dispozitiile art. 70 din Legea insolventei sunt aplicabile. 
Conform art. 70 din Legea insolventei  " O creanta a unui creditor cu mai multi debitori solidari va fi inscrisa in toate tabelele de creante ale debitorilor cu valoarea nominala, pana va fi complet acoperita. Nici o reducere a sumei creantei prevazute in tabelul de creante nu va fi facuta in vreunul dintre tabelele de creante ale debitorilor, pana ce creditorul nu a fost deplin satisfacut, in numerar sau in bunuri..."
Regimul creantelor cu mai multi debitori solidari, astfel cum este precizat la art 70 din legea 85/2006 reia practic prevederile articolului 1043 din vechiul cod civil, conform caruia actiunea intentata contra unuia dintre debitori nu popreste pe creditor de a exercita asemenea actiune si in contra celorlalti debitori, fiind insa adaptate special pentru procedura speciala de valorificare a creantelor in procedura insolventei
Textul este aplicabil in speta, iar in situatia data, deschiderea procedurii insolventei , atat fata de imprumutat, cat si fata de garant, conduce la inscrierea creantelor in toate tabelele .
Cu privire la cuantumul creantelor, instanta va avea in vedere rapoartele de expertiza extrajudiciara,  depuse la dosarul cauzei efectuate  in dosarele  .... prin care  expertii judiciari desemnati in cauzele de insolventa privind pe debitorii SC A SA si SC  C SRL , au analizat aceleasi contracte, si au stabilit asupra unor creante certe, lichide si exigibile ale creditorului P SA , pana la data deschiderii procedurii fiecaruia dintre debitorii mentionati.
Cele doua rapoarte au concluzionat ca intre cele trei societati - SC A SA , SC  C SRL si SC T AG SRL exista o stransa interdependenta, intrucat  cele trei societati sunt atat debitoare in relatia cu banca, cat si garante una pentru alta , in contractele de credit incheiate cu banca, astfel cum au fost analizate.
Diferentele rezultate din cererea de creanta depusa in prezenta cauza , fata de sumele rezultate din rapoartele de expertiza vizeaza accesoriile aferente perioadei ulterioare, pana la deschiderea procedurii fata de debitoarea SC T AG  SRL ,  care au fost supuse verificarii administratorului judiciar in conditiile art. 66 din legea insolventei, si admise.
De retinut , cu privire la aceste accesorii , este faptul ca certitudinea creantei, decurgand din aplicarea clauzei privind aplicarea accesoriilor (dobanzi, comisioane, etc)  este dat tocmai de stipularea acestora in contracte.
Art. 379 alin.3 Cod de procedura civila , aplicabil spetei, defineste creanta certa ca fiind aceea a carei existenta rezulta din insusi actul  de creanta sau  din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta. Potrivit aliniatului urmator, creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata sau determinabila, cu ajutorul actelor de creanta sau a altor acte.
In speta, inscrisurile  prezentate drept temei al cererii de inscriere a creantei creditorului Piraeus Bank Romania SA , cuprind date cu privire la aplicarea accesoriilor, iar potrivit art. 969 Cod civil, conventiile legal facute, au putere de lege intre partile contractante ; semnatura face deplina credinta , pana la proba contrara , despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat, cu privire la continutul actului.
Pentru considerentele mai sus aratate, instanta va dispune administratorului judiciar inscrierea in tabelul de creante  a creditorului Piraeus Bank Romania SA cu suma acceptata , de 25.414.302,61 lei, in categoria creantelor garantate, fara retinerea conditiei suspensive . 
In temeiul art. 73 din Legea nr. 85/2006 s-a admis contestatia , s-a dispus lichidatorului judiciar inscrierea in tabelul de creante  a creditorului P SA cu suma acceptata , de 25.414.302,61 lei, in categoria creantelor garantate, fara retinerea conditiei suspensive.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006