Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Comercial Mures

Hotarare irevocabila

(Hotarare nr. 125R din data de 12.12.2008 pronuntata de Tribunalul Comercial Mures)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Comercial Mures | Jurisprudenta Tribunalul Comercial Mures

R O M A N I A

TRIBUNALUL COMERCIAL MURES
FALIMENTE
Dosar nr. 588/1371/2008
SENTINTA COMERCIALA NR.2239
Sedinta publica  din 12 decembrie 2008      Pe rol  termenul de pronuntare stabilit in cadrul procedurii insolventei deschise asupra debitoarei SC JS SRL, asupra contestatiei formulata de creditoarea D.G.F.P.Mures, fata de tabelul preliminar de creante.
    La apelul nominal facut in sedinta publica  se constata lipsa  partilor.
    Procedura legal indeplinita.
    S-a facut referatul cauzei dupa care:
     Se constata ca mersul dezbaterilor si  sustinerile partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 4 decembrie 2008, cand s-a dispus amanarea pronuntarii pe azi.

JUDECATORUL SINDIC,

Sub nr.588/1371/ 25 noi.  2008 a fost inregistrata in cadrul procedurii simplificata a falimentului deschisa in contra falitei SC JS SRL - societate in faliment reprezentata prin lichidatorul judiciar desemnat in beneficiul ei - �RVA Mures Insolvency Specialists" S.P.R.L.Tg.Mures, contestatia promovata de creditorul bugetar Ministerul Finantelor Publice prin subsidiara Directia Generala a Finantelor Publice Mures in contradictoriu cu falita reprezentata prin lichidator judiciar, prin care a solicitat modificarea tabelului preliminar al obligatiilor acesteia din urma intocmit de lichidatorul judiciar la data de 21.noi.2008 in sensul includerii unei creante bugetare pretinsa de ea falitei in cuantum total de 89.594 lei , din care, ca si creanta garantata in limita sumei de 60.510  lei.
In esenta, creditorul a invederat ca in urma notificarii primite de la lichidatorul judiciar, a inregistrat cererea la data de 14.oct.2008  (f.204), cererea  prin care a solicitat inscrierea sa in tabelul creditorilor cu o creanta totala de 89.594 lei , din care, ca si creanta garantata in limita sumei de 60.510  lei.
La cererea de admitere a creantei,  creditoarea a invederat ca a anexat inscrisurile doveditoare, respectiv fisa sintetica totala editata, dar si avizele de garantie initiale ( fila 104 - 115), insa la data de 21 noi.2008 lichidatorul judiciar a inregistrat la dosarul procedurii judiciare speciala de fata tabelul preliminar al obligatiilor falitei,  unde a fost inscris in categoria creditorilor bugetari cu intreaga creanta declarata in valoare de 89.594 lei, fara a fi inscrisa si in categoria creantelor garantate.
Creditorul a sustinut ca lichidatorul judiciar a procedat in mod nelegal, intrucat prin art.1 alin.4 din H.G. nr.802/1999 obligatiile de plata a impozitelor si taxelor pot fi inscrise in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare pe baza unui aviz de garantie.
Creditorul a mai invocat si dispozitiile art.7 si art.9 din H.G. nr.802/1999 potrivit carora numarul de inregistrare al avizului de constituire a garantiei stabileste ordinea de prioritate a garantiei. In plus, acest impricinat a invocat si dispozitiile Ordinului M.E.F. nr.550/03.08.2004 prin care se stabileste procedura de inscriere in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare a creantelor fiscale pentru care s-au emis titluri executorii. 
Primind contestatia de fata, judecatorul sindic a verificat elementele de fond si de forma, generale si speciale, iar la termenul stabilit in acest scop prin sentinta  de deschidere a procedurii, a supus-o dezbaterilor.
Lichidatorul judiciar si-a exprimat punctul de vedere vis-a-vis de contestatia creditorului prin aceea  ca in categoria creantelor garantate se includ doar creantele persoanelor care beneficiaza de o garantie reala asupra bunurilor din patrimoniul debitoarei, ori creditorul-contestator nu are o astfel de garantie reala asupra bunurilor falitei.
Dupa aprecierea probatoriului relevant pricinii, judecatorul sindic retine urmatoarele:
In teoria generala a obligatiilor, garantiile reale sunt acele drepturi reale accesorii, constituite de regula asupra unor bunuri individual determinate, drepturi care confera creditorului atributele de urmarire si preferinta, iar in categoria acestora intra gajul, ipoteca, privilegiile si dreptul de retentie. Privilegiul este dreptul unui creditor de a fi platit cu prioritate fata de alti creditori, datorita calitatii creantei sale, prin care se intelege cauza sau faptul juridic din care s-a nascut creanta. Legea civila reglementeaza doua mari categorii de privilegii si anume privilegiile generale si privilegiile speciale, iar in categoria celor generale se includ privilegiile generale asupra tuturor bunurilor mobile si imobile si privilegiile generale asupra tuturor bunurilor mobile. In aceasta clasificare, privilegiul statului pentru creante rezultand din impozite, taxe si amenzi se include in categoria privilegiilor generale asupra tuturor bunurilor mobile.
Pentru a se putea pronunta asupra contestatiei acestui creditor, judecatorul sindic va avea in vedere dispozitiile  Titlului VI din Legea nr.99/1999, care constituie legea speciala in materie de garantii reale mobiliare. Aceste dispozitii legale sunt aplicabile tuturor sarcinilor reale asupra bunurilor mobile ale debitorilor.
Astfel, in capitolul 3 al acestui Titlu, unde este reglementata publicitatea si ordinea de preferinta a garantiilor reale, la art.36 alin.1 se mentioneaza expres ca "orice creditor care, fara a fi parte intr-un contract de garantie, are un privilegiu prin simplul efect al legii, inclusiv privilegiul statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale pentru creantele provenite din impozite, taxe, amenzi si din alte sume ce reprezinta venituri publice ce le sunt datorate, are prioritate asupra garantiei reale a creditorului asupra bunului in cauza numai in momentul in care privilegiul indeplineste conditia de publicitate prin inscrierea acestuia la arhiva sau prin posesia bunului."
Apoi, in Hotararea nr.802/30.09.1999 privind adoptarea Regulamentului pentru organizarea si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, la art.1 alin.4, se precizeaza in mod expres ca "privilegiile, hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, certificatele de depozit, precum si obligatiile de plata a impozitelor si taxelor pot fi inscrise in arhiva pe baza unui aviz de garantie".
In fine, la art.98 alin.1 si 2 din Titlul VI al Legii nr.99/1999 se prevede expres "creditorii privilegiati, inclusiv statul si unitatile administrativ-teritoriale, pentru creantele provenite din impozite, taxe, amenzi si din alte sume ce reprezinta venituri publice, pot avea prioritate fata de un creditor cu garantie reala, numai daca si-au inscris creanta la arhiva sau, dupa caz, in documentele de publicitate imobiliara, inaintea inscrierii unei astfel de garantii de catre creditorul garantat.
    (2) In cadrul executarii silite a creantelor bugetare, daca statul nu si-a inregistrat creanta potrivit alin. (1), creditorii cu garantii reale mobiliare sau imobiliare au dreptul de a fi platiti din pretul obtinut din vanzarea bunului afectat garantiei, dupa plata creantelor reprezentand cheltuielile de orice fel facute cu urmarirea si conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, chiar daca restul bunurilor si veniturilor urmaribile ale debitorului nu asigura plata tuturor celorlalte creante."
Din examinarea acestor texte legale rezulta ca nu toate creantele bugetare sunt creante garantate, ci doar acelea pentru care sunt indeplinite formalitatile de publicitate indicate anterior, deoarece doar in cazul acestora creditorul bugetar dobandeste dreptul de preferinta fata de ceilalti creditori ai debitoarei, inclusiv fata de creditorii cu garantii reale asupra bunurilor din patrimoniul debitoarei.
Categoria de garantii reale include toate tipurile de garantii care acorda creditorului dreptul de preferinta fata de ceilalti creditori. Astfel, potrivit dispozitiilor art.1720 Cod civil "cauzele legitime de preferinta sunt privilegiile si ipotecile", ceea ce inseamna in mod evident ca in categoria creditorilor garantati se includ si creditorii privilegiati, asa cum este si statul si unitatile administrativ-teritoriale, pentru creantele provenite din impozite, taxe, amenzi si din alte sume ce reprezinta venituri publice pentru care a indeplinit formalitatile de publicitate indicate anterior.
Apoi, din chiar cuprinsul Legii nr.85/2006 rezulta intentia legiuitorului de a include in aceasta categorie a creditorilor garantati pe toti acei creditori care au un drept de preferinta fata de restul creditorilor asupra bunurilor debitoarei. In acest sens, la art.39 alin.1 sunt enumerate in categoria creantelor garantate cele garantate cu ipoteca, gaj sau alta garantie reala mobiliara ori drept de retentie de orice fel.
La fel, la art.65 alin.1 se precizeaza ca cererea de admitere a creantelor pe langa alte mentiuni, creditorii vor indica si eventualele drepturi de preferinta sau garantii.
Prin urmare, in categoria creantelor garantate in sensul Legii nr.85/2006 se includ si creantele privilegiate, asa cum este si creanta statul provenita din impozite, taxe, amenzi si din alte sume ce reprezinta venituri publice pentru care au fost indeplinite formalitatile de publicitate indicate anterior.
Cum pentru creanta fiscala in suma de  60.510  lei au fost indeplinite formalitatile de publicitate prin inscrierea in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare conform avizelor de garantie initiala infatisate, aceasta parte de creanta a creditorului contestator apare ca o creanta garantata.
In concluzie, pentru considerentele ce preced, judecatorul sindic va admite contestatia creditorului Ministerul Economiei si Finantelor prin subsidiara  Directia Generala a Finantelor Publice Mures si va da dispozitie lichidatorului judiciar sa modifice tabelul de obligatii al debitoarei in privinta creantei pretinsa de acest creditor, in sensul ca aceasta va fi inscrisa cu o creanta totala in valoare de 89.594 lei  din care, ca si creanta garantata , in limita sumei de 60.510  lei. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE; Admite contestatia promovata de creditorul bugetar Ministerul Finantelor Publice prin subsidiara Directia Generala a Finantelor Publice Mures, cu sediul in Tg. Mures , str. Gh. Doja, nr. 1 - 3, jud. Mures,  in contradictoriu cu debitoarea SC JS SRL- societate in faliment reprezentata prin lichidatorul judiciar desemnat �RVA Mures Insolvency Specialists" S.P.R.L.Tg.Mures, cu sediul profesional in Tg. Mures, .
Dispune lichidatorului judiciar sa modifice tabelul de obligatii al debitoarei in privinta creantei pretinsa de acest creditor, in sensul ca acesta va fi inscris cu o creanta totala in valoare de 89.594 lei,  din care ca si creanta garantata  in limita sumei de 60.510  lei, diferenta ramanand cu rangul deja inscris de creanta bugetara.
Cu drept de recurs in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 12 decembrie  2008.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului�sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006