Angajare a raspunderii personale a administratorului
(Hotarare nr. 824 din data de 26.05.2009 pronuntata de Tribunalul Comercial Mures)R O M A N I A
TRIBUNALUL COMERCIAL MURES
FALIMENTE
SENTINTA NR. 824
Sedinta publica de la 26 martie 2009
Pe rol fiind pronuntarea asupra cererii formulata de lichidator, avand ca obiect angajarea raspunderii personale a fostilor administratori ai debitoarei, cerere promovata in cadrul procedurii de faliment, deschisa in temeiul Legii nr. 85/2006, fata de debitoarea S.C. O S.R.L.
La apelul nominal se constata lipsa partilor.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Mersul dezbaterilor si sustinerile partilor in fond s-au consemnat in incheierea sedintei publice din data de 19 martie 2009, cand s-a amanat pronuntarea asupra cauzei pentru data de 26 martie 2009, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare.
Judecatorul sindic,
Deliberand asupra cererii de fata judecatorul sindic retine in fapt, urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 11 decembrie 2008, in dosarul cu numarul de mai sus, avand ca obiect procedura de faliment a debitoarei S.C. O S.R.L., lichidatorul C H IPURL, cu sediul profesional in loc. Tg. Mures, jud. Mures, a chemat in judecata paratii B C S si B E, ambii domiciliati in loc. Tg. Mures, jud. Mures, in calitate asociati iar in ceea ce priveste paratul B C S de administrator al debitoarei falite, solicitand ca prin hotararea care urmeaza a se pronunta, judecatorul sindic sa dispuna angajarea raspunderii personale a paratilor, pentru datoriile debitoarei falite, pana la concurenta sumei care reprezinta intregul pasiv a acesteia.
In motivarea cererii promovate, lichidatorul a invederat ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 138 alin. 1 lit. d si e din Legea 85/2006 republicata, pentru a se dispune angajarea raspunderii personale a paratilor pentru pasivul debitoarei falite . Astfel lichidatorul a invederat ca paratii au avut calitatea de asociati ai debitoarei, paratul B C avand si calitatea de administrator pana la data de 19.06.2007, cand au cesionat partile sociale detinute in favoarea noilor asociati, D L si P C. Pana la data cesiunii partilor sociale societatea, potrivit ultimelor situatii intocmite la data de 31.12. 2006, detinea bunuri de natura mijloacelor fixe in cuantum de 54.278 lei, stocuri in valoare de 3.415 lei, disponibilitati banesti in valoare de 396.262 lei si datorii in total de 179.431 lei. In aceste conditii relativ bune a avut loc abandonarea societatii, prin cesionarea partilor sociale. Dupa data de 31 dec. 2006, societatea nu a mai depus bilant contabil. Lichidatorul a concluzionat ca, cesiunea partilor sociale s-a efectuat in scopul de a ascunde activele societatii.
Faptele savarsite de catre parati se incadreaza in dispozitiile art. 138 alin. 1 lit. d si e din Legea 85/2006, in conditiile in care acestia au facut sa dispara documentele contabile ale societatii si au ascuns activele acesteia.
Fata de cererea promovata, paratii nu a formulat intampinare.
Avand in vedere actele si lucrarile dosarului judecatorul sindic retine in fapt urmatoarele :
Impotriva debitoarei falite S.C. O S.R.L.a fost deschisa procedura insolventei instituita de Legea 85/2006 prin sentinta nr.322/2008 a Tribunalului Comercial Mures, iar prin sentinta nr. 469/2008 s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a falimentului. In cauza a fost nominalizat in calitate de lichidator C H IPURL, cu sediul profesional in loc. Tg. Mures.
Din raportul intocmit de lichidator in ceea ce priveste cauzele si motivele care au determinat starea de insolventa a debitoarei falite, depus la dosarul cauzei volum III, filele 46-51, judecatorul sindic retine ca, pana la data de 19.06.2007, paratii au detinut calitatea de asociati la societatea debitoare, calitate pe care au avut-o din data de 29.01.2002, respectiv din data de 01.12.2004 parata B E. Calitatea de administrator din data de 01.12.2004 a fost detinuta de paratul B C S. In perioada anilor 2003, 2004, 2006 societatea a realizat profit, iar in perioada anilor 2002, 2005 a inregistrat profit. Cesiunea partilor sociale a avut loc in data de 17.06. 2007 intr-o perioada de timp cand situatia financiara a societatii a fost foarte buna.
Potrivit interogatoriului luat paratului B C S, la data efectuarii cesiunii de parti sociale societatea abia supravietuia din punct de vedere economic. La data cesiunii partilor sociale s-a incheiat procesul- verbal de predare primire (depus fila 62 dosar) potrivit careia paratii ar fi predat in favoarea noilor asociati P S si D L toate actele in original ale societatii inclusiv stampila si arhiva acesteia. Actul de predare primire nu mentioneaza data la care a fost incheiat.
Lichidatorul a precizat ca la data preluarii partilor sociale de catre noii asociati starea financiara a societatii era buna, precum si faptul ca, dupa data de 31.12.2006 au disparut atat evidentele societatii, cat si activele acesteia. Actul depus de catre parati cu privire la predarea documentelor societatii in favoarea noilor asociati, nu poate fi considerat o dovada corespunzatoare atata timp cat nu poarta o data, iar pe de alta parte nu s-a facut dovada predarii gestiunii societatii in favoarea noilor asociati. Paratii nu au facut dovada predarii in favoarea noilor asociati a bunurilor societatii si nu au intocmit o situatie cu privire la patrimoniul acesteia, procesul-verbal de predare- primire sus mentionat vizeaza predarea doar a documentelor contabile ale societatii nu si predarea gestiunii in favoarea noilor asociati.
Potrivit celor mentionate in raportul lichidatorului in bilantul intocmit la data de 31.12.2006, societatea detinea bunuri de natura mijloacelor fixe in cuantum de 54.278 lei, stocuri in valoare de 3.415 lei, disponibilitati banesti in valoare de 396.262 lei si datorii in total de 179.431 lei. La aceasta data societatea nu era in stare insolventa, cuantumul disponibilitatilor banesti acoperind datoriile societatii. In prezent, potrivit tabelului definitiv afisat, pasivul societatii se ridica la suma de 123.140 lei unicul creditor fiind D.G.F.P. Mures. Cererea de deschidere a procedurii a fost promovata de acest creditor la data de 14 decembrie 2007, pentru datorii nascute in perioada in care functia de administrator a fost detinuta de catre paratul B C S. Potrivit referatului intocmit de catre referentii din cadrul Administratiei Finantelor Publice Tg. Mures, in urma verificarilor efectuate in cursul lunilor aprilie si martie 2007, bancile la care debitoarea avea conturi deschise au comunicat ca nu exista nici o disponibilitate in conturile acesteia. Tot in cadrul aceluiasi referat se retine ca societatea si-a incetat activitatea din luna iunie 2007, precum si faptul ca partile sociale au fost cesionate in favoarea lui D L si P S, persoane care au achizitionat mai multe societati comerciale cu obligatii restante, astfel cum rezulta din adresa nr. 47892/2007 a I.G.P. Romane- Serviciul de Combatere a Marii Criminalitati Economice Financiare.
Din starea de fapt retinuta rezulta ca, la data instrainarii partilor sociale si a predarii functiei de administrator ( potrivit actelor constitutive), societatea nu mai dispunea de disponibilitati banesti desi la sfarsitul anului 2006, acestea erau in suma de 396.262 lei, in cuantum suficient de a se acoperi pasivul societatii. Desi, potrivit sustinerii paratului B C S la data cesiunii partilor sociale, societatea abia functiona din punct de vedere financiar, acesta nu a putut face dovada modului in care a iesit din patrimoniul societatii sumele existente in conturile acesteia, in conditiile in care, in perioada respectiva indeplinea functia de administrator, la debitoare. In consecinta, la data instrainarii partilor sociale detinute la debitoare, paratii aveau deplina cunostinta de situatia economica a societatii, de lipsa din patrimoniul acesteia a sumei sus mentionate, pentru care nu au intocmit evidentele contabile, prezumandu-se ca instrainarea s-a efectuat in scopul de a nu se mai achita datoriile societatii din aceste sume. In masura in care pentru sumele existente in patrimoniul societatii la data de 31 dec. 2006, existau documentele privind modul de utilizare acesteia, paratii avand obligatia, potrivit disp. art. 73 din Legea 31/1990 si in acelasi timp interesul, de a le depune la dosarul cauzei pentru a se verifica modul de utilizare a acesteia. Lipsa unor astfel de documente conduce la prezumtia ca acestia au ascuns disponibilitatile existente in contul debitoarei, atata timp cat nu au putut face nici dovada faptului ca acestea au fost predate noilor administratori impreuna cu predarea gestiunii.
Avandu-se in vedere aceasta stare de fapt, privitor la cererea de angajare a raspunderii personale a paratilor, judecatorul sindic apreciaza ca aceasta este intemeiata , intrucat din probele administrate in cauza rezulta faptul ca paratii au cesionat partile sociale detinute la debitoare in scopul de a ascunde bunurile existente in patrimoniul societatii, in conditiile in care in actul aditional intocmit se mentioneaza de situatia economico- financiara a societatii la data cesiunii, situatie care nu a putut fi probata de catre parati cu documente contabile. Obligatia de a reflecta in evidentele contabile situatia disponibilitatilor inscrise in bilantul din 31.dec.2006, revenea paratului B C S si in acelasi timp si paratei B E, care trebuia sa clarifice situatia patrimoniului societatii la data cesiunii, in masura in care, potrivit actului intocmit a adus la cunostinta noilor asociati situatia patrimoniului debitoarei.
Faptul ca disponibilitatile banesti in cuantum de 396.262 lei au fost inscrise in evidentele contabile ale societatii, iar paratii nu au putut dovedi existenta lor sau a modului de utilizare a acesteia in perioada 31 dec. 2006- 19 iunie 2007 si cauzele care au determinat neoperarea acestei miscari in contabilitate, operare care ar fi fost obligatorie in conformitate cu dispozitiile Legii 82/1991, conduce la prezumtia ca aceste sume au fost folosite in interes personal, sau au fost ascunse de catre parati, avand in vedere dreptul de dispozitie pe care l-au avut asupra acestor bunuri. Toate aceste imprejurari au condus impreuna la starea de insolventa a societatii, astfel cum se retine acest aspect in raportul lichidatorului.
Trebuie retinut ca obligatia privitoare la organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului societatii in conformitate cu dispozitiile art. 11 din Legea 82/1991, iar situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, a fluxurilor de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata de fiecare comerciant. In perioada in care sumele de bani existente in contabilitatea debitoarei au disparut a indeplinit functia de administrator paratul, urmata imediat de instrainarea partilor sociale de ambii asociati si disparitia tuturor activelor societatii precum si a registrelor aferente perioadei 31 dec. 2006, 19 iunie 2007. Ca urmare a acestor fapte debitoare a intrat in insolventa, existand o legatura directa de cauzalitate intre fapta paratilor si starea de insolventa potrivit celor retinute in raportul cu cauzele si motivele insolventei. Prejudiciul cauzat societatii o reprezinta cuantumul total al pasivului ramas neacoperit ca urmare a acestor fapte.
Faptele savarsite de parati, retinute potrivit celor de mai sus, se circumscrie sferei de aplicare a dispozitiilor art. 138 lit. d, e din Legea 85/2006 , considerent pentru care apreciind sub acest aspect ca fiind intemeiata cererea formulata de lichidator, urmeaza a se dispune admiterea acesteia. In consecinta, se va dispune angajarea raspunderii personale in solidar al paratilor, pentru datoriile debitoarei falite pana la concurenta sumei de 123.140 lei, la care se adauga cheltuielile aferente procedurii de faliment a debitoarei.
Pentru aceste motive
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:
Admite cererea promovata de lichidatorul C H I.P.U.R.L., cu sediul in Tg. Mures, jud. Mures, impotriva paratilor B C S si B E, ambii domiciliati in loc. Tg. Mures, jud. Mures.
Dispune angajarea raspunderii personale in solidar al paratilor pentru datoriile debitoarei falite S.C. O S.R.L. pana la concurenta sumei de 123.140 lei.
Obliga paratii in solidar sa aduca la masa credala a debitoarei falite S.C. O S.R.L., suma sus mentionata.
Executorie.
Cu drept de recurs in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 26 martie 2009.
1
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Faliment
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului�sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006